Pelivuosi 2019

Vuosi 2019 on melkein lopussa ja mikä vuosi se on ollutkaan. Jokaisella lienee ne omat pelivuotensa kohokohdat, jotka ovat jättäneet pysyvät muistijäljet sieluun ja sydämeen. Tässä postauksessa käyn läpi, mitkä postaukset saivat tänä vuonna lukijat innostumaan (ehkä löydät niistä lisää luettavaa) ja mitkä pelit saivat sydämen lyömään tiheämmin.



Taas on aika vilkaista taaksepäin. Tänä vuonna ilmestyi paljon mielenkiintoisia pelejä, mutta pelilista koputtelee olkapäätä melkein jokaisella pelaajalla eikä aina ehdi tarttua niihin tuoreimpiin julkistuksiin, vaikka halua saattaisi olla. Tärkeintä on kuitenkin pelata niitä pelejä, jotka sillä hetkellä sykähdyttävät ja jotka tuovat iloa omaan elämään.

Viime joulukuussa kerroin odottavani tältä pelivuodelta Xenoblade Chronicles 2:n Torna - The Golden Country -lisäosaa, Octopath Traveleria sekä kahta ensimmäistä peliä The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel -sarjasta. Todellisuudessa pelasin näistä vain Tornan ja Trails of Cold Steel 1:n, muut jäivät odottamaan seuraavaa pelivuotta.

Tällä kertaan pelivuoteen mahtui myös kaksi pidempää taukoa bloggauksen osalta. Helmikuussa en bloggannut, koska muuttoon liittyvät asiat söivät kalenterista niin paljon tilaa. Heinä-elokuun pidin myös taukoa henkilökohtaisista syistä. Toisaalta olisi mukava bloggata säännöllisesti joka viikko, mutta huomasin myös, että tauot tekevät omalle jaksamiselle hyvää. Saatan siis suunnitella ensi vuoden blogikalenteriin pari lomajaksoa. 

Ei kuitenkaan puhuta nyt tulevasta vaan keskitytään katsomaan, mikä tässä kuluneessa vuodessa oli parasta.
 

Vuoden 2019 suosituimmat postaukset


Näin loppuvuodesta on mukava kurkistaa, mitkä postaukset olivat eniten lukijoiden makuun. Alla siis top 10 -listaus tänä vuonna julkaistuista suosituimmista postauksista. Missasitko jonkun? Nyt on hyvä tilaisuus lukea, mitkä jutut ovat parhaiten maistuneet muille lukijoille.

Loppuvuodesta julkaistu juttu Sanni ja Shamarin
Tera Onlinessa alkaneesta rakkaustarinasta nousi
nopeasti vuoden toiseksi suosituimmaksi
1. Kun pelaaminen ahdistaa
2. Sanna ja Shamari löysivät toisensa Tera Onlinesta
3. 5 suositusta japanilaisista roolipeleistä
4. Lukijan kysymys: roolipelaajan konsolivalinta
5. Mikä mykässä päähahmossa mättää?
6. Pelit ja kirjatko toistensa vihollisia?
7. Tartu Helmet-kirjaston pelihaasteeseen
8. Pelaaja sisustamassa: keittiö ja olohuone
9. Mitä ovat oikeat pelit ja oikea pelaaminen?
10. Mihin pelaajan rahat menevät? 

Pelaajan elämää sivuavat postaukset ovat jälleen kerran olleet suosittuja. Saman huomaisin myös viime vuonna, kun tein vastaavaa postausta. Toisaalta kiinnostavaa on ollut myös mykkä päähahmo ja suositukset japanilaisista roolipeleistä.

Omia suosikkipostauksiani tältä vuodelta olivat ehdottomasti seuraavat:

1. Yksin pelaavakin voi olla sosiaalinen
2. Miksi puhun japanilaisista roolipeleistä enkä vain yleisesti roolipeleistä?
3. Kierrätys kunniaan - myös pelialalla

Tänä vuonna kirjoitin entistä vähemmän hahmoanalyyseja ja tarinapohdintoja yksittäisistä peleistä, sillä ne eivät tunnu olevan enää sitä ydintä, joka vetää lukijoita blogiin. Konseptia täytyy siis uudistaa.

Kaipaisitko kuitenkin jonkinlaisia hahmoihin tai tarinoihin liittyviä postauksia? Kerro kommentilla, millainen sisältö innostaisi sinua lukemaan. Kuulen nimittäin mielelläni ajatuksiasi.


Vuoden 2019 pelatut pelit


Vuoden aloitti Torna - The Golden Country
  • Torna - The Golden Country
  • Tales of Vesperia
  • Dragon Quest XI
  • The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel
  • Final Fantasy VII
  • Final Fantasy VIII Remastered
  • Final Fantasy IX
  • Nights of Azure 2: Bride of the New Moon
  • Tales of the Abyss

Uskollisena mieltymyksilleni pelasin tänä vuonna vain japanilaisia roolipelejä (ja Hogwarts Mysteryä kännykällä, mutten laske sitä tähän listaan).

Sain pelattua läpi enemmän pelejä kuin monena aiempana vuonna, mistä olen ollut varsin iloinen. Osa syy tähän tosin voi olla muuton jälkeen rikkonainen työtilanne, mikä on tietysti vähemmän iloinen asia, mutta onpahan tullut pelattua.

Toiveissani on, että lista täydentyy vielä ennen vuoden vaihtumista Final Fantasy VI:lle, joka on minulla pelauksessa tätä kirjoittaessa. Pidähän peukkuja sen puolesta!



Vuoden peli: Torna - The Golden Country


Tornan hahmokaarti on alkuperäistä peliä pienempi ja vetoavampi
Vuoden peli tuli tänä vuonna näköjään pelattua jo heti vuoden alussa, eikä se edes ollut itsenäinen peli. Torna - The Golden Country on lisäsisältöä Xenoblade Chronicles 2:een. 

Torna toimii myös ilman pääpeliä, joten voit halutessasi tarttua siihen sellaisenaan. Tosin suosittelen lämpimästi tarttumaan myös pääpeliin, sillä se on ehdottomasti kokemisen arvoinen japanilaisten roolipelien ystävälle.

Tornan tarina ja hahmot iskevät täysillä, jopa kovempaa kuin pääpelin vastaavat. Syynä tähän lienee, että päähahmot ovat tällä kertaa keskivertosankareita aikuisempia. Selvää on myös, ettei traaginen tarina jätä pelaajan sydäntä kylmäksi. Vaikka tietäisi, mitä (pääpelissä) tulee tapahtumaan, ei voi olla kiintymättä hahmoihin.



Vuoden yllättäjä: Nighst of Azure 2: Bride of the New Moon


Nights of Azure 2 sykähdytti
Kun korkkasin kaksi vuotta sitten ostamani Nights of Azure 2:n, en odottanut siltä kovinkaan suuria. Ajattelin sen olevan sopiva välipala Final Fantasy -putkeni perään, ja sitä se kyllä oli. Samalla se lämmitti yllättävällä tavalla.

Tässä pelissä ehdottomasti parasta ovat hahmot ja tarina tulee vahvasti perässä, vaikkei vedä täysiä pisteitä kliseettömyydestä. Hahmoissa on myös selvästi käytetty animesta tuttuja chara-tyyppejä, mutta sekään ei haittaa, koska jokainen on omalla tavallaan ihana.

Peli oli täynnä fanipalvelua, joten sille allergisten ei kannata siihen tarttua. Mielestäni se toimii kuitenkin tavallista paremmin siksi, että kaikki hahmot ovat naisia. Myös naisten välisestä rakkaudesta vihjaillaan niin voimakkaasti, ettei sitä voi olla huomaamatta.



Vuoden nostalgiahuuru: Final Fantasy VIII Remastered


Squallin ja Rinoan tarina nostatti nostalgisen tunnelman
Siitä on todella monta vuotta, kun olen viimeksi pelannut Final Fantasy VIII:n kokonaan. Siispä tänä vuonna oli pakko tarttua peliin, kun siitä tuli remasteroitu versio pelaamista helpottavilla huijauksilla höystettynä.

Peliä on hauskempi pelata kuin koskaan aikaisemmin ja hahmot tuntuvat entistä tykättävimmältä, vaikkei heihin ole tehty muutoksia. Tästä syystä suosittelen silloin tällöin tarttumaan myös nuoruusvuosien peleihin uudestaan. Hahmoja ja tapahtumia saattaa nähdä uudessa valossa ja suhde peliin syventyä.

Final Fantasy VIII:n juoni on edelleen hapokas, eikä aikamatkustus vain ole kaikkien pelaajien juttu. Tässä tarinassa ei kuitenkaan kannata tarttua yksityiskohtiin ja tarkkuuteen, sillä oleellisempaa on kasvu ihmisenä ja vapautuminen kahleista.



Vuoden hahmofanitus: Jin (Xenoblade Chronicles 2 ja Torna - The Golden Country)


Jinin katseeseen sulaa fani jos toinenkin
Yleensä vuoteen mahtuu yksi tai kaksi hahmoa, jotka ovat tehneet syvän vaikutuksen. Tänä vuonna haluan nostaa esille Xenoblade Chronicles 2:ssa ja Torna - the Golden Countryssa esiintyvän Jinin.

Fanitatko Final Fantasy VII:n Sephirothia? Jos vastaus on "kyllä", todennäköisesti pidät myös Jinistä. Heidät molemmat on suunnitellut Tetsuya Nomura, ja molemmilla on traaginen taustatarina. He ovat hahmoina erilaisia mutta silti kovin samanlaisia.

Tornassa Jinistä esitellään lempeä ja uskollinen puoli, se, mitä hän oli ennen kuin hän liittyi niin sanotusti pahisten puolelle Xenoblade Chronicles 2:ssa. Tässäkin voi nähdä samanlaisen kaaren kuin Sephirothin kertomuksessa Crisis Coresta Final Fantasy VII:ään.

Jin ryöstää fanien sydämiä. Sille ei vain voi mitään.


Vuoden uusi odotus: Final Fantasy VII Remake


Kumpi on paras tyttö, Tifa vai Aerith? Kohta siitä taas väännetään kättä.
Onko vaikea valita, mitä peliä odottaisi ensi vuodelta eniten? Melkein veikkaan, että monen japanilaisten roolipelien fanien katseet kääntyvät yhteen suuntaan. Square Enixiä tuijotetaan sydän jo valmiiksi tikahtumaisillaan.

Final Fantasy VII Remake on ensi vuoden pelitapaus. Hyvässä tai pahassa. Emme vielä tiedä pelistä kovin paljon. Se tulee sisältämään useita osia, joista ensimmäinen näkee päivänvalon maaliskuussa 2020. 

Pääsemme jälleen seikkailemaan rakkaiden hahmojemme kanssa. Vanhat fanit puhaltelevat nostalgiahuuruja ilmaan mutta joukkoon liittynee myös tulokkaita. Ehkä ensi vuonna tähän aikaan riitelemme siitä, kumpi onkaan parempi: remake vai alkuperäinen. Tai sitten hurraamme molemmille. Joka tapauksessa edessä on jännittävä vuosi.

Tulevalta pelivuodelta kannattaa toki odottaa myös muita pelejä, mutta niistä puhun sitten toisessa postauksessa. Pysypä siis kuulolla.



Yhteenveto


Tämä pelivuosi on ollut hyvä ja mielenkiintoinen. Tältä pelilistalta löytyi myös pelejä menneiltä vuosilta. Kenties sinä olet pelannut jotain tuoreempaa? Vai oletko myös lyhentänyt pitkäksi venähtänyttä pelaamattomien pelien listaa?

Olit tehnyt miten tahansa, tärkeintä on, että pelivuotesi on ollut hauska. Kerro omastasi kommentilla, sillä on mukava kuulla, millaiselta vuosi 2019 on näyttänyt eri ohjaimien takaa tarkasteltuna.


Mitkä pelit olivat sinun pelivuotesi kohokohtia? Mikä elämys jäi erityisesti mieleesi?


Seuraa myös somessa!

https://www.instagram.com/afigaming_/ https://twitter.com/Afeni84


https://www.pelit.fi/

Ei kommentteja