Sanni ja Shamari löysivät toisensa Tera Onlinesta

Sanni Koskiniemi ja Shamari Hutton tapasivat toisensa verkkomoninpelien maailmassa. Peli asetti heidät toistensa vihollisiksi, mutta mutkien kautta he päätyivät lopulta tekemään yhteistyötä. Taistelujen tuiskeessa syttyi myös rakkaus, joka lopulta vei Sannin asumaan vieraaseen maahan.

Tera Online


Lokakuussa 2013 Sanni ”Sereni” Koskiniemi seisoo vieraalla lentokentällä ihmisvilinän keskellä ja yrittää löytää tuttuja, aiemmin Skypessä, nähtyjä kasvoja. Ylleen hän valitsi jo kotoa lähtiessä söpöimmät sukkahousut ja hameen, jotka kaapissa olivat. Päässä humisee ja näkymä alkaa sumentua. Ihmisiä on liikaa eikä kukaan näytä tutulta. Onkohan parikymppisen naisen sittenkään viisasta lähteä tällä tavalla toiseen maahan internetissä tavatun ihmisen pyynnöstä? Entä jos kukaan ei ole vastassa?

Yhtäkkiä Shamari ”Lavrus” Hutton ilmestyy Sannin eteen pukeutuneena pitkään, mustaan syystakkiin ja tavallisiin farkkuihin. Sannin niska vääntyy, kun hän kurkistelee hymyileviä kasvoja. Shamari on pitkä. Todella pitkä, ja Sanni on yhtäkkiä kääpiö.

Lentokenttä jää taakse. Sanni on uskaltanut hypätä kohti tuntematonta ja lähteä seikkailuun, joka on suurempi kuin yksikään peleissä koettu. 

”Olihan siinä ihan turistiolo. Muistan, että kaikki oli punaista tiiltä. Shamarin huone oli tuttu, kun olin sen nähnyt webbikameran kautta.”

”Olihan siinä ihan turistiolo. Muistan, että kaikki oli punaista tiiltä. Shamarin huone oli tuttu, kun olin sen nähnyt webbikameran kautta”, Sanni muistelee matkaa lentokentältä Shamarin kotiin.

Kyseessä ei kuitenkaan ollut parin ensimmäinen kohtaaminen. Heidän tiensä yhdistyivät jo aikaisemmin Tera Online -verkkopelin maailmassa, jossa he astelivat taistelukentälle toistensa vihollisina.

Vihollisista samalle puolelle


Tera Online
Sereni valmiina taisteluun
Kaksi naissoturia seisoo vastakkaisilla puolilla aluetta valmiina käymään toistensa kimppuun. Punahiuksinen tuijottaa vaaleatukkaista ja heilauttaa valtavaa kahden käden miekkaa uhkaavasti. Paikalla on muitakin, kun kaksi kiltaa ottavat mittaa toisistaan ja selvittävät, kumpi on tällä kertaa vahvempi. 

Vaaleatukkainen Sereni tarttuu tiukemmin omiin miekkoihinsa ja valmistautuu. Hän tietää jo, että vastapuoli tulee olemaan niskassa koko matsin ajan. Sitä hän ei kuitenkaan tiedä, että muutaman vuoden päästä asuu toisessa maassa häntä nyt suorastaan vihaisesti tuijottavan Lavrusin kanssa.

”Se oli hyvin intohimoista alusta asti”, Sanni sanoo. Häntä naurattaa, kun hän muistelee kohtaamisiaan Shamarin kanssa Tera Online -pelissä vuonna 2013. Hän oli päätynyt pelaamaan peliä kaverin suosituksesta, vaikkei ollut varsinaisen innostunut online-pelaamisesta. Aiemmat kokemukset online-pelien parissa eivät olleet vakuuttaneet pelimaailman miellyttävyydestä, sillä monissa online-pelimaailmoissa niin sanottu äijäkulttuuri elää ja voi edelleen hyvin, eikä naispelaajiin suhtauduta läheskään aina tasa-arvoisina osallistujina.

Tera Online yllätti. Sanni tutustui sattumalta suomalaisten muodostamaan pelikiltaan, jonka pelaajat suorittivat yhdessä pelimaailmasta löytyviä haasteita. Hän liittyi joukkoon, ja samalla online-pelaamisen sosiaalinen puoli avautui uudessa valossa. Siihen asti se oli ollut enemmän yksinäisyyttä massojen keskellä. Enää ei tarvinnut selviytyä yhdessä suoritettavista peliosuuksista tuntemattomien kanssa vaan sai ympärilleen ystävien piirin, jossa tuettiin toisia ja asioita tehtiin aidosti yhdessä hyvässä hengessä.

Sannin killassa epätasa-arvoista käytöstä ei suvaittu vaan jokaista jäsentä kohdeltiin tasavertaisena. Se rohkaisi kokeilemaan myös uusia pelityylejä ja kehittämään omia taitoja turvallisessa ilmapiirissä. Ilman killan tukea Sanni ei olisi välttämättä jatkanut Tera Onlinen parissa niin pitkään, että pääsi osallistumaan pelaajat vastaan pelaajat -matseihin kiltansa kanssa.

Peli asettaa tasavertaiset killat taistelemaan toisiaan vastaan, ja hyvin usein Sannin kilta pääsi haastamaan Shamarin killan. Sekä Sanni että Shamari pelasivat samaa hahmoluokkaa, soturia, jonka tehtävänä on ottaa iskuja vastaan vihollisilta ja siten suojata killan muita jäseniä, jotka painottavan enemmän hyökkäämiseen tai kiltatovereiden parantamiseen. 


”Lähes aina me oltiin toisiamme vastaan, jos pelattiin samaan aikaan, ja lopulta olin Shamarille arkkivihollinen, koska se sai aika usein nenilleen.”


”Lähes aina me oltiin toisiamme vastaan, jos pelattiin samaan aikaan, ja lopulta olin Shamarille arkkivihollinen, koska se sai aika usein nenilleen”, Sanni kertoo.

Tera Online
Sanni itse ei tuossa vaiheessa ajatellut asiaa vaan jatkoi pelaamista oman kiltansa kanssa tavalliseen tapaan, kunnes peli sai lisää sisältöä. Tera Onlineen tuotiin ensimmäinen raidibossi eli niin iso vihollinen, että kiltojen oli tehtävä yhteistyötä sen voittamiseksi. Muutaman mutkan kautta Sanni ystävineen päätyi yrittämään voittoa Shamarin killan kanssa.

Yhteistyön tekeminen pelissä vaati myös reaaliaikaista keskustelua verkon ylitse. Tuon raidin aikana Sanni kuuli ensimmäistä kertaa Shamarin äänen. Yllättäen ärsyttävä hiillostaaja paljastui miellyttäväksi. Pian yksi asia johti toiseen, ja Shamari alkoi jutella Sannille myös pelitaukojen aikana.

Shamaria huvittaa, kun hän muistelee tilannetta, mutta samalla hän luo Sanniin kunnioittavan katseen. Pelimaailmassa ei ole epätavallista, että pelaajat valitsevat hahmolleen eri sukupuolen, mitä itse edustavat. Vaikka nykyisin lähes puolet digipelaajista on naisia, mielletään harrastus edelleen miehiseksi. Sukupuoliolettamat elävät vahvoina, joten Shamari oli kokenut yllätyksen kuullessaan Sannin äänen verkon ylitse.

”Olin ottanut koko ajan tytöltä turpaan. Se herätti kunnioitusta”, Shamari myöntää, ja Sanni virnistää.

Pari halusi tavata myös tosielämässä


Shamari ja Sanni
Ensimmäisellä tapaamisella räpsittiin lukuisia yhteisiä kuvia muistoksi.
Vaikka yhdessä pelaaminen oli hauskaa, lopulta se ei enää riittänyt. Shamari teki aloitteen ja kutsui Sannin luokseen. Englantiin.

Perhoset lentelivät Sannin vatsassa pelkästä ajatuksesta. Eikä ainoastaan sen takia, että hän lähtisi tapaamaan pelikaveria, johon saattoi olla vähän ihastunut. Hän ei ollut ikinä matkustanut ulkomaille yksin ja nyt kyse oli kahden viikon reissusta internetissä tavatun ihmisen luokse.

Kaksi viikkoa Englannissa hujahtivat nopeasti. Shamari esitteli paikallisia nähtävyyksiä, mutta luonnollisesti pari ehti myös pelailla. Kiltakavereille tilanne ei tullut yllätyksenä, sillä monet olivat jo aavistelleet, että entisistä vihollisista oli tullut enemmän kuin ystäviä.

”Kaikenlaista kuittia siellä [Tera Onlinessa] kavereilta tuli. Että maltoitte sitten kirjautua sisälle peliin.”

”Kaikenlaista kuittia siellä [Tera Onlinessa] kavereilta tuli. Että maltoitte sitten kirjautua sisälle peliin”, Sanni muistelee ja naurahtaa. Mutta kun puhe kääntyy kotiinpaluuseen, kimmeltävät kyyneleet ilmestyvät hänen silmäkulmiinsa.

Ensimmäinen viikko teki kipeää, ja seuraavaa tapaamista oli pakko ryhtyä suunnittelemaan. Yhteistä aikaa löytyi pelaamisen kautta, mutta seuraavan kerran Sanni pääsi Englantiin vasta kesällä 2014 kesälomansa aikana.

Myös Shamari olisi halunnut vierailla Suomessa Sannin luona, mutta viranomaiset puuttuivat peliin ja estivät vierailun vedoten Shamarin kansalaisuuteen, joka ei ole Englannin vaan Jamaikan siitä huolimatta, että hän on liki koko elämänsä asunut Brittein saarilla. Tuolloin, 2015, Suomessa oli meneillään turvapaikanhakijakriisi, ja viranomaiset olivat sitä mieltä, ettei Shamarin ollut turvallista matkustaa levottomaan Suomeen. Viisumia ei myönnetty. Sekä Sanni että Shamari näkivät tilanteen naurettavana, mutta sillä ei ollut viranomaisille väliä. Pari saattoi tavata vain, jos Sanni pakkasi laukkunsa ja matkusti Englantiin jälleen kerran.


Lopulta Sannin oli tehtävä valinta eron ja muuton väliltä


Etäsuhteet ovat aina rankkoja mutta erityisen rankkaa on, jos toinen osapuoli asuu eri maassa. Vaihtoehtoina oli joko olla oikeasti yhdessä tai lopettaa koko peli, sillä jatkuva kaipaus kävi liian kipeäksi.

”Se etäsuhde oli henkisesti tosi raskasta aikaa. Oltiin puhuttu puolisen vuotta, että pitäisikö meidän miettiä yhdessä olemista ihan kunnolla.”

Shamari ja Sanni
Onnellinen pari harrastaa edelleen pelaamista yhdessä
ja erikseen ja elää tavallista arkea Englannissa
”Se etäsuhde oli henkisesti tosi raskasta aikaa. Oltiin puhuttu puolisen vuotta, että pitäisikö meidän miettiä yhdessä olemista ihan kunnolla. Oikeastaan siitä asti, kun viimeisen kerran olin tullut lomalta takaisin Suomeen”, Sanni selittää.

Maaliskuussa 2016 Sanni pyysi vakityöstään puoli vuotta palkatonta vapaata ja lensi Englantiin passi, hammasharja ja kaksi laukullista vaatteita mukanaan. Lopulta vuoden päästä hän sanoutui irti.

Englantiin oli helppo sopeutua, koska kieli oli entisestään tuttu ja lähihoitajalle töitä oli tarjolla myös vieraassa maassa. Toisaalta Sanni koki, että joutui opettelemaan paljon ammatillisia asioita uudestaan, koska ammattisanasto oli hukassa ja tekemisen tyyli erilainen kuin Suomessa. Myös muu arki oli erilaista aina kaupassa käymisestä ja ihmispaljoudesta asti.

Aivan kivutonta siirtyminen uuteen ympäristöön ei ollut. Vuosi muuton jälkeen Sanni sairastui keuhkokuumeeseen, joka vei hänet kuukaudeksi sairaalaan ja pakotti vielä sen jälkeen liki vuodeksi sairauslomalle neljän seinän sisään. Vuosi oli pitkä ja kivulias, mutta siitä huolimatta Sanni on onnellinen valinnastaan muuttaa Shamarin luokse.

Sairausloman jälkeen Sanni työllistyi onneksi uudestaan, ja arki alkoi vihdoin asettua uomiinsa. Pelit kuuluvat edelleen pariskunnan elämään, ja yhdessä pelataan online-pelejä sekä muita moninpelejä. Toisaalta Sanni ja Shamari pelaavat innokkaasti myös yksinpelejä, mutta pelaaja vastaan pelaaja -ottelut ovat historiaa ja erimielisyydet ratkaistaan perinteisin keinoin.

Tällä hetkellä Sanni ja Shamari etsivät uutta asuntoa ja nauttivat tavallisesta arjesta. Häät on vietetty, mutta toistaiseksi vasta Final Fantasy XIV Online -pelissä, jossa pelaajat voivat solmia ikuisen liiton pelihahmojensa välille. Rakkaudentunnustus sekin. Sen sijaan oikeassa maailmassa Sannilla ja Shamarilla ei ole kiire vaan he ovat tyytyväisiä nykyiseen tilanteeseensa. Tulevaisuuden haaveissa on muutto Suomeen, mutta se ei ole vielä ajankohtainen vaan toistaiseksi pelailut jatkuvat Brittein saarilla.

Häävalat on vannottu Final Fantasy XIV Onlinessa.


Seuraa myös somessa!

https://www.instagram.com/afigaming_/ https://twitter.com/Afeni84


https://www.pelit.fi/

Ei kommentteja