Final Fantasy IX -päiväkirja osa 10: Kuja

Minulta on jo muutamaan otteeseen pyydetty hahmopohdintapostausta Kujasta. Halusin kuitenkin käydä läpi pelin protagonistit ennen antagonistiin siirtymistä. Nyt tuo osuus on hoidettu, joten päästään tähän odotettuun aiheeseen.

Spoilereita on luvassa, ettäs tiedät.


Nykypelaaja saattaa jo ennen Final Fantasy IX:n starttaamista, että Kujan voi luokitella pelin antagonistiksi. Hän on todennäköisesti nähnyt pelistä videoita, kuullut juttuja ja tietää myös, että Dissidia-sarjassa Kuja on pahisten puolella. Kun teinivuosinani aloitin Final Fantasy IX:n, tällaista taustatietoa ei ollut tarjolla, joten tutustuin Kujaan ja hänen taustaansa pelin edetessä.

Kuja ei esiinny heti pelin alussa vaan pelin antagonistilta vaikuttaa itse asiassa kuningatar Brahne. Tällainen asetelma on melko perinteinen Final Fantasyissa, joten ei ole yllättävää, että Final Fantasy IX seuraa linjaa. Pelaajalle Kuja esitelläänkin vasta Burmeciassa, jonne saapuessa matkaa on ehditty tehdä jo hyvä tovi ja Brahne asemaa pelin pahiksena petattu riittävästi.

Kujan hiljalleen avautuva antagonistisuus


Kun Kuja esitellään pelissä, hänestä ei kerrota juuri mitään. Pelaaja pääsee todistamaan hänen keskusteluaan kuningatar Brahnen ja kenraali Beatrixin kanssa, mutta puhetta on lähinnä Burmecian rottien voittamisesta, mikä sinällään ei Kujan omia tavoitteita valota. Selvää kuitenkin on, että Kuja työskentelee kuningatar Brahnen kanssa, joten ei häntä varsinaisesti voi luokitella ns. hyvisten joukkoon. Hän vaikuttaa kiinnostavalta ja hieman salaperäiseltä, ja minulle pelaajana heräsi ensimmäisellä kerralla kysymyksiä hänen todellisista aikeistaan.

Kun pelaaja on taistellut Beatrixiä vastaan ja hävinnyt, Kuja tarkastelee päähahmoja hetken ajan ja toteaa Zidanesta olevan vielä hankaluuksia. Hän nousee lohikäärmeensä selkään ja lentää pois. Muistan, että aikoinaan tämä kohtaus teki minuun suuren vaikutuksen. Ylipäätään kyllä rakastin Final Fantasy IX:n välivideoita ja taidan rakastaa edelleen.

Seuraavan kerran Kuja tavataan Trenossa, jonne prinsessa Garnet ja ritari Steiner ovat päätyneet matkallaan takaisin kohti Alexandrian kaupunkia. Tässä kohtaa selviää, että Kujalla on jonkinlaisia aikeita Garnetin suhteen, kun hän toteaa tytön nähtyään, että hänen kanarialintunsa lentää vielä hänen luokseen. Kun Brahne on myöhemmin saanut vangittua Garnetin, juuri Kuja nukuttaa hänet ja antaa Zornin ja Thornin käsittelyyn eidolonien riistämistä varten. Jälleen ilmassa leijuu viittaus, että Kujalla on omia tavoitteita, mutta niiden laajuus ei pelaajalle paljastu ja Brahne näyttelee pääantagonistin roolia edelleen Kujan näyttäytyessä jonkinlaisena apurina. Vasta Brahnen kuoleman myötä  kerä alkaa kieriytyä auki ja Kujan todellinen merkitys tarinalle paljastua, joskin sarjaa tuntevat pelaajat ovat jo saattaneet käänteen aavistaa.

Kuka Kuja oikeastaan on?


Pelin loppua kohden Kujasta paljastuu yhä enemmän asioita. Hän on itse asiassa samanlainen genomi kuin pelin päähahmo Zidankin. Hän vain piilottaa häntänsä viitan alle, koska ei halua paljastaa muille todellista olemustaan.

Jotta Kujaa ja Zidanea voisi ymmärtää, täytyy tietää heidän syntytarinansa, joka linkittyy itse asiassa pelin suurempaan taustatarinaan. Tätä pohdiskelin jonkin verran jo postauksessa Sielujen kierto Gaialla. Lyhyesti sanottuna pelin maailmaa, Gaiaa, uhkaa toinen planeetta, Terra, joka on aina kuolemansa lähestyessä yhdistynyt uuden planeetan kanssa, pysäyttänyt sillä tapahtuvan sielujen kierron ja ottanut planeetan elinvoiman itselleen. Tällä tavoin terralaiset kansana ovat voineet jatkaa olemassaoloaan.

Gaian ja Terran yhdistämistä hoitaa Garland, jonka terralaiset ovat valinneet tehtävään ennen kuin ovat itse painelleet jonkinlaisen lepotilaan. Garland huolehtii kylällisestä genomeja, sieluttomia astioita, joihin terralaisten sielut voivat siirtyä, kun aika on koittanut. Garland on kuitenkin luonut myös genomeja, joilla on sielu. Tällaisia ovat Kuja, Zidane ja heidän niin sanottu pikkusiskonsa Mikoto. Nämä kolme genomia Garland on luonut kuolemanenkeleiksi, joiden on tarkoitus tuoda tuhoa ja kaaosta Gaialle ja siten edistää siellä elävien kuolemista ja sielujen kierrosta poistumista.

Kuja on sielullisista genomeista ensimmäinen. Hänet Garland loi suoraan aikuiseksi, mikä osoittautui virheeksi. Hänelle ei kehittynyt kunnollista tunne-elämää, mikä johti myös siihen, ettei hän kyennyt saavuttamaan transsitilaa, joka on pelin tmaailmassa tunteista kumpuava äärimmäinen voima. Kujan persoonasta tuli narsistinen ja kylmä, eikä Garland pystynyt täysin hallitsemaan häntä.

Koska Kuja oli epäonnistunut kokeilu, Garland loi seuraavan genomin, Zidanen. Kuja ei tästä yllätyksestä pitänyt, joten hän kippasi Zidanen Gaialle. Hieman tämän jälkeen Garland päätti myös karkottaa Kujan samaan paikkaan ja ryhtyi kasvattamaan Mikotosta uutta, parempaa ja tottelevaisempaa kuolemanenkeliään.


Kuja on siis lapsuutensa menettänyt pelkäksi työkaluksi luotu olento, jolla on kuitenkin oma tahto ja sielu. Hänen ajatus- ja tunne-elämänsä kieppuu hänen itsensä ympärillä eikä hän ole koskaan oppinut todella käsittelemään tuntemuksiaan, koska ei ole oikeastaan saanut elää elämäänsä. Hänet on vain tyrkätty kylmään maailmaan ja käsketty pärjäämään omillaan ja toisaalta tottelemaan ehdottomasti ylempiensä käskyjä. Hänet on luotu tuhoamaan ja vaikka hän omalla tavallaan kapinoi luojansa tahtoa vastaan, hän myös samalla kylvää tuhoa ympärilleen ja siten toteuttaa tuota samaa tahtoa. Hän kamppailee muttei pääse pakoon, koska ei tunne oikeita keinoja.


Kujan merkitys pelin tarinalle


Väitän, että ilman Kujaa Final Fantasy IX:n tarina ei olisi sama. Väitän myös, ettei hänkään ole pelin lopullinen antagonisti. Sen roolin voi antaa Garlandille tai vielä tarkemmin ajateltuna terralaisille yleisesti, mutta toisaalta hekään eivät kansakuntana ole varsinaisesti pahoja. He ovat etsineet itselleen selviytymiskeinon, joka on kyseenalainen ja riistää muita, mutta näennäisesti palvelee yleistä hyvää. Terralaisten hyvää. Kun kahden ryhmän edut ovat ristiriidassa keskenään, on hyvin yleistä taipua ajattelemaan, että oman ryhmän etu on tärkeämpi, ja toimia sen mukaan. Tätä todistamme todellisessa maailmassa jatkuvasti. On kokonaan toinen asia, onko oikein riistää yhtä ryhmää saavuttaakseen etua toiselle. Silti nämä riistäjätkään eivät ajattele toimivansa välttämättä väärin. He vain pitävät huolta omistaan. Tästä on kyse myös terralaisten toimissa ja siten Garlandin toimissa.

Kuja sen sijaan, kuten pelin päähahmo Zidanekin, on systeemin uhri. Hän ei ole syrjäytettäväksi suunniteltu gaialainen vaan hyväksi käytettävä työkalu, jotta terralaisten elämä voisi jatkua. Hän on ase, joka voidaan korvata, jos se menee epäkuntoon. Kun hän ymmärtää asioiden oikean laidan, hän katkeroituu ja haluaa kostaa oman kohtalonsa jopa siinä määrin, että veisi kaikki muut mukanaan kuolemaan. Reaktio on varsin äärimmäinen, mutta Kujan tunteiden käsittelytaidot ovat pikkulapsen tasolla ja samaan aikaan hänellä on käytettävissään enemmän voimia kuin tavallisella kuolevaisella, maagisia voimia. Yhdistelmä on lähtökohtaisesti vaarallinen.

Pelin lopussa Zidane sanoo, että hän ymmärtää Kujaa. Hän epäilee, että olisi itse toiminut samoin, jos olisi ollut samassa tilanteessa. Emme toki voi varmuudella tietää, olisiko näin käynyt, mutta joka tapauksessa Kuja toimii Zidanen vastakappaleena. He ovat periaatteessa samaa alkuperää mutta saaneet hyvin erilaisen kasvatuksen. Zidanea käsittelevässä postauksessa mainitsin Bakun hieman kyseenalaiset kasvatusmetodit, mutta Kujan menneisyyttä pohtiessa nekin alkavat näyttäytyä parempana vaihtoehtona. Kujan ja Zidanen kohtaloissa voisikin nähdä viittauksen siihen, ettei pelkkä biologia riitä määrittämään sitä, millainen henkilöstä tulee vaan ympäristön vaikutus voi olla hyvin suurta.

Kujan puhututtava sukupuoli


Jostain syystä Kujan sukupuoli herättää tuttavapiirissä ajoittain puhetta. Minäkin oletin aikoinaan kuvien perusteella Kujan olevan tyttö ja kummastelin pelatessani, miksi häneen viitataan alkuun termillä "Mystery Man". Mietin jopa, onko pelissä mahdollisesti käännösvirhe. Jossain kohtaa koin ahaa-elämyksen ja tajusin Kujan olevan pelin mukaan tosiaan mies ja Zidanen isoveli.

Kuja ei näytä tiettyjen määritelmien mukaan perinteiseltä mieheltä, mutta miksi hänen pitäisikään. Pelin tarinan kannalta Kujan sukupuoli ei ole millään tavalla oleellinen. Hänen ulkonäköönsä tosin otetaan toisinaan kantaa. Kuningatar Brahne luultavasti tarkoittaa huomautuksensa Kujan "tyttömäisestä naamasta" loukkaukseksi. 

Omasta mielestäni Kuja on kaunis. Hänen persoonansa ja käytöksensä ei ehkä tee minuun hyvää vaikutusta, mutta hänen ulkonäkönsä on ehdottomasti makuuni. Vaikka oletin häntä alun perin naiseksi, ei ole ongelma, että hän onkin mies. Kuja rikkoo ulkonäöllään sukupuolistereotypioita ja se on jees. Minulle pelaajana on yhdentekevää, mitä sukupuolta hän edustaa. Kuja on Kuja ja se riittää minulle.

Lopuksi


Kuten monet muutkin Final Fantasy IX:n hahmot, minusta Kuja on hyvin kiehtova. Korean pinnan alla on syvyyttä. Kujan tausta on traaginen ja siltä pohjalta hän on tehnyt elämässään valintoja, jotka ovat johdattaneet hänet tuhon tielle. Hän olisi voinut valita toisin, mutta kenties hän ei osannut.

Silti Kujan valinnoista on seurannut myös hyvää. Juuri hänen ansiostaan Zidane päätyi viettämään lapsuutensa Gaialla ja sai rakastavamman kasvatuksen kuin todennäköisesti olisi Garlandin hoteissa saanut. Kuja siis itse asiassa pelasti maailman itseltään viemällä Zidanen pois Garlandin ulottuvilta. Hän ei tehnyt tätä tietoisesti. Hän vain halusi päästä eroon Zidanesta, mutta itsekkääksi tulkittava teko saattoi pelastaa Zidanen ja sitä kautta lukuisia muita sieluja, joita Kuja alun alkujaan lähetettiin tuhoamaan.

Kuja on voimakas hahmo, mutta samaan aikaan hän on surullinen ja yksinäinen. Hänen tarinansa olisi voinut olla toisenlainen, jos hän olisi saanut viettää lapsuuden ja olisi saanut rakkautta osakseen.

Millaisena hahmona Kuja sinulle näyttäytyy?

Lue myös


Final Fantasy IX -päiväkirja osa 1: Vihdoin uusiksi!
Final Fantasy IX -päiväkirja osa 2: Kun peli alkaa
Final Fantasy IX -päiväkirja osa 3: Zidane ja Garnet
Final Fantasy IX -päiväkirja osa 4: Nostalgiaa ja tuttua turhautumista
Final Fantasy IX -päiväkirja osa 5: Vivi ja Quina
Final Fantasy IX -päiväkirja osa 6: Sielujen kierto Gaialla
Final Fantasy IX -päiväkirja osa 7: Steiner ja Eiko
Final Fantasy IX -päiväkirja osa 8: Mooglet
Final Fantasy IX -päiväkirja osa 9: Freya ja Amarant


Seuraa myös somessa!

https://www.instagram.com/levelupblogi/ https://twitter.com/Afeni84


https://www.pelit.fi/

Ei kommentteja