Vieraskynä: Peliaiheiset fanzinet

Tänään on taas aika päästää näppäimistön taakse toinen pelaaja. Emmi kertoo omia kokemuksiaan peliaiheisista fanzineista eli pelaajien tekemistä lehdistä, jotka ovat pullollaan upeaa fanisisältöä. Emmi on ollut myös mukana toteuttamassa paria zinea ja lisäksi hän kartuttaa muiden töillä omaa zine-kokoelmaansa.

- Anna K.


Peliaiheiset fanzinet


Ennen internetin yleistymistä fanien tuottamaa sisältöä, kuten fan fictionia, julkaistiin enimmäkseen harrastajien kokoamissa lehdissä eli fanzineissa. Viime vuosina fanzinet ovat tehneet vahvan paluun, ja ainakin omalla Twitter-aikajanallani näkyy tasaisin väliajoin ilmoituksia eri aiheisiin liittyvistä lehdistä tai kirjoista, joihin etsitään osallistujia ympäri maailmaa. Useimmat keskittyvät fanitaiteeseen, mutta toisinaan niihin otetaan mukaan myös ficcejä. Fanzinet ovat voittoa tavoittelemattomia ja yleensä niiden myyntihinta on laskettu kattamaan painokulut ja muut kustannukset. Mahdolliset voitot ohjataan usein hyväntekeväisyyteen tai niillä voidaan ostaa vaikka palkintoja osallistujille. Pienimmillä kuluilla pääsee tietysti kokonaan digitaalisella julkaisulla, joita olen nähnyt jaettavan sekä ilmaiseksi että nimellistä maksua vastaan.

Hyllyyni on ehtinyt kerääntyä parissa vuodessa useampi peliaiheinen fanzine, ja olen jopa uskaltanut osallistua itse sellaiseen. Pidän fanzinejen uutta tulemista erittäin positiivisena, sillä vaikka internet on pullollaan fanitaidetta, katselen silti mielelläni kuvia kirjan sivuilta. Nykyään fanien tuottama sisältö katoaa nopeasti sosiaalisen median uutisvirtaan, mutta painettu taide tuntuu säilyvämmältä ja lempikuvat löytyvät helposti kirjojen sivuilta. Toisinaan fanitaide voi olla jopa mielenkiintoisempaa kuin viralliset kuvat, eikä varsinkaan vanhemmista peleistä välttämättä ole edes saatavilla enää taidekirjoja.

Juhlakirjat



Fanzine voi olla hyvä tapa juhlistaa jonkin pelisarjan tai yksittäisen pelin merkkipäivää. Omasta hyllystäni löytyvät sekä Suikoden että Final Fantasy -pelisarjoihin liittyvät juhlakirjat, joissa molemmissa on kymmenien fanien piirtämiä kuvia sarjojen kaikista peleistä. Kirjoja on varmasti mukava selailla vielä vuosien päästä ja muistella pelejä ja hahmoja, joiden parissa on tullut vietettyä tunti jos toinenkin.

Suikoden-juhlakirja


Suikoden juhlakirja oli alun perin tarkoitus julkaista sarjan 20-vuotismerkkipäivänä, mutta järjestäjän kiireistä johtuen se ilmestyi vasta seuraavana vuonna. Omalta kannaltani tämä oli hyvä asia, sillä kuulin kirjasta vasta ennakkovarausten ollessa päättymäisillään ja sain viime tipassa varattua itselleni yhden kappaleen. Koska sarjassa on todella paljon hahmoja, eivät kaikki heistä ole luonnollisesti päätyneet kirjan sivuille, mutta ainakin jokaisesta omasta lempihahmostani löytyy piirros.

Final Fantasy -juhlakirja, Lux Itineris


Samankaltainen on Final Fantasy -sarjan 30-vuotisen taipaleen kunniaksi koottu fanzine, Lux Itineris. Kirja oli hieman arvokkaampi kuin muut ostamani zinet, mutta se on myös muita suurempi niin mitoiltaan kuin sivumäärältään. Jokaiselle pelille on varattu muutama aukeama ja kuvien lisäksi kirjassa on piirtäjien kommentteja heidän lempipeleistään. Kirja on upea kokonaisuus, jota selatessa tulee todella nostalginen olo. Muutamasta spinoffista olisin ehkä kaivannut hieman enemmän kuvia, mutta muuten kirjassa ei ole mitään valittamista ja kaikki pääsarjan osat ovat kohtalaisen tasapuolisesti edustettuja.

Fyysistä kappaletta myytiin ennakkotilauksella, mutta kirja on yhä saatavilla digitaalisena. Linkki kauppaan sekä enemmän kuvia löytyy fanzinen Twitteristä.

Itse tekemämme Final Fantasy -juhlakirja


Moni fanzine keskittyy lähinnä kuviin, ja vaikka fanartia on mukava katsella, kaipasimme Annan kanssa Final Fantasy -sarjan juhlavuodeksi myös suomenkielistä fan fiction -kirjaa. Lopulta päätimme toteuttaa sellaisen itse. Tarkoitus oli kirjoittaa jokaisesta sarjan pelistä lyhyt ficci ja julkaista tarinat yhtenä pdf-tiedostona sarjan varsinaisena syntymäpäivänä. Kirjoitusurakan edetessä ajatus painetusta juhlakirjasta alkoi kuitenkin houkutella, joten lopulta kaikki 15 ficciä päätyivät kansien väliin. Kahdestaan toteutettuna projekti oli työläs, mutta antoisa, ja samalla tuli esimerkiksi tutustuttua paremmin itselleni melko vieraaseen FFXI:een.

Teemakirjat ja pienemmät projektit


Tales of -sarjaan perustuvat teemakirjat


Kuten edellä kävi ilmi, voi fanzinen toteuttaa myös pienimuotoisempana projektina yksin tai muutaman muun osallistujan kanssa. Itse omistan kaksi Tales of -fanikirjaa, joista toisessa on satuteemainen kuva jokaisesta sarjan pelistä ja toisesta löytyy kuvia muutamista sarjan naishahmoista taikatyttöinä. Satukirja on kahden henkilön ja muutaman vierailevan taiteilijan toteuttama, kun taas taikatyttökirjan on tehnyt yksi taiteilija. Myös nämä kirjat ovat hienoja, mutta tietenkään kuvia ei ole yhtä paljon kuin monen osallistujan yhteistyönä tehdyissä zineissa.

Käsin sidottu Suikoden-sarjakuva


Olen joskus ostanut pienen käsin sidotun sarjakuvan, joka kertoo Suikoden -sarjan ensimmäisessä ja viidennessä osassa esiintyvistä gladiaattoreista. Hahmot ovat hyvin pienessä roolissa itse pelissä, eivätkä he välttämättä lukeudu suosikkeihini, mutta koska kyseessä on minulle tärkeä pelisarja, oli siihen perustuva kaunis sarjakuva tilattava hyllyyn.

Raapalekokoelma


Anna on lisäksi antanut minulle syntymäpäivälahjaksi kokoelman hänen kirjoittamistaan Final Fantasy -raapaleista. Vihkosen ficit on valittu oman peli- ja hahmomakuni mukaan, joten vihkonen on minulle aivan erityinen verrattuna ostettuihin zineihin.



Oma kokemus fanzinen taiteilijana


Osallistuin itse kesällä 2017 Trails-fanzinen tekoon. Huomasin Twitterissä ilmoituksen tekijähausta ja pienen pohdinnan jälkeen päätin ilmoittautua mukaan. En pidä itseäni kovin kummoisena piirtäjänä, mutta koska fandom ei ole liian suuri, ajattelin minulla olevan edes jonkinlaiset mahdollisuudet päästä osallistumaan kirjaan. Hakuvaiheessa oli lähetettävä sähköpostitse esimerkkitöitä ja kerrottava muutamia ideoita, joita olisi valmis piirtämään. Itselleni kuvan aihe ei hakiessa ollut vielä selvä, joten kerroin yleisesti piirtäväni mieluiten naishahmoja tai hahmojen lapsuuskuvia.

Haun päätyttyä piti vielä jännittää muutama päivä, kunnes sain sähköpostilla ilmoituksen, että minut on valittu mukaan taiteilijaksi kirjaan. Tämän jälkeen minulla oli reilu kuukausi aikaa miettiä aihe kuvalleni ja lähettää järjestäjille ensimmäinen luonnos. Olisin halunnut piirtää kuvan Trails in the Sky -trilogiasta, mutta siinä vaiheessa en ollut vielä pelannut kolmatta osaa, ja kahden ensimmäisen osan pelaamisesta alkoi olla jo niin kauan, että mitään varsinaista ideaa en kuvalleni keksinyt. Lempihahmoni ovat myös kohtalaisen suosittuja, joten epäilin heistä olevan tulossa useampi piirros. Lopulta aihe muotoutui erään tuttuni avustuksella hänen ehdotettuaan, että piirtäisin yhteiskuvan sarjan pikkutytöistä. Aloin miettiä kenestä heistä keksisin toimivan idean, ja koska Trails of Cold Steelin pelaamisesta ei ollut kovin kauan aikaa, keksin piirtää Milliumin töhertämässä luokkakavereitaan luokkahuoneen taululle. Halusin lisätä kuvaan vielä toisen hahmon, ja arvottuani Emman ja Saran välillä, päädyin jälkimmäiseen.

Kun luonnos oli hyväksytty, oli jälleen kuukausi aikaa piirtää lopullinen versio. En kovin usein piirrä viimeisteltyjä kuvia taustoineen, joten kuvan tekoon upposi ihan kiitettävästi aikaa. Kuukausi riitti silti piirroksen viimeistelyyn, ja taisin palauttaa kuvan jopa pari päivää etuajassa. Tämän jälkeen työ siirtyi kokonaan järjestäjille, jotka huolehtivat fanzinen taitosta ja muista käytännön asioista. Fanzineen osallistuneet taiteilijat saivat kirjan itselleen ilmaiseksi, mutta erikoisversioon kuuluneista rintanapeista ja printistä oli maksettava pieni summa. Loppusyksystä valmis fanzine kolahti viimein postiluukusta ja oli kieltämättä hieno tunne nähdä oma työ painettuna kirjan sivuilla, vaikka täysin tyytyväinen en piirrokseeni ollut.

Jälkikäteen ajateltuna tekijöiden kesken olisi ehkä kannattanut sopia tarkemmin, mistä hahmoista kukin piirtää kuvan, sillä varsinkin Trails in the Sky:n päähahmoista Estellestä ja Joshuasta päätyi kirjaan useampi piirros, eikä joistakin keskeisistä hahmoista ole lainkaan kuvaa. Toisaalta järjestäjät halusivat antaa kaikille mahdollisuuden valita lempihahmojaan, jotta kuvan piirtäminen tuntuisi mielekkäältä. Kaiken kaikkiaan osallistuminen oli mielestäni hieno kokemus, sillä sain hyllyyni upean kirjan täynnä fanitaidetta yhdestä lempipelisarjoistani, ja tutustuin projektin aikana moniin muihin Trails-faneihin ympäri maailmaa.



Jos kiinnostus fanzineja kohtaan heräsi, seuraavista linkeistä löytyy koottuna useita tällä hetkellä käynnissä olevia projekteja:

Zine App Calls
Fandomzines


Oletko sinä osallistunut fanzinejen tekemiseen tai ostanut niitä omaksesi?


Seuraa myös somessa!

https://www.instagram.com/levelupblogi/ https://twitter.com/Afeni84


https://www.pelit.fi/

Ei kommentteja