Taistelu tissien puolesta

Pelien sensuroiminen nousee aina aika ajoin puheeksi. Tämän hetken puheenaiheena ovat Steamin tavoitteet saada karsittua eroottissävytteinen sisältö mm. visual noveleista ja aikuisteemaisista animehenkisistä peleistä. Tarvitaanko tällaista holhousta todella vai pitäisikö aikuisten antaa itse päättää, mitä asioita he haluavat peleissään nähdä?Aika harva pelaaja on välttynyt kuulemasta uutista, että Steam on potkimassa pienten pelintekijöiden visual noveleita ja aikuisteemaisia animehenkisiä pelejä pois valikoimastaan, elleivät tekijät poista peleistä aikuisille suunnattua sisältöä. Osa peleistä on ollut jo pidemmän aikaa Steamin valikoimissa, mutta nyt Steam haluaa niistä eroon, koska ne rikkovat yhteisön sääntöjä. Silti samaan aikaan Steamissä on realistisemmalla grafiikalla toteutettuja pelejä, joissa on niin paljasta pintaa kuin suoranaisia seksikohtauksiakin, eivätkä nämä pelit jostain kumman syystä ole poistouhan alla. Animetisulit siis pelottavat enemmän kuin realistisemmat rinnat.

Aihetta on käsitellyt ainakin Petteri Uusitalo Pelaaja-lehden blogissa postauksessa Älkää sanoko sitä animetissiholokaustiksi. Postauksen eräs pointti on se, että länsimaalaisesta näkökulmasta katsottuna animehahmot voivat näyttää alaikäisiltä erityisesti ison pään ja suurien silmien vuoksi. Näin tosiaan voi monen hahmon kohdalla olla, jos katsotaan pelkkää päätä, mutta jos vilkaisee vartaloa, usein tulee täysin päinvastaiseen lopputulokseen. Tämä kuitenkin voi olla yksi syy, miksi Steam on niin sanotusti hyökännyt animetissien kimppuun. Petterin postauksessa on aihetta käsitelty hyvin ja laajasti, joten suosittelen lämpimästi sen lukemista, mikäli asia kiinnostaa.

Moraalinvartijat haluavat rajoittaa, mitä saa pelata


Sakura Spirit
Kuva pelistä Sakura Spirit, sensurointipalkki bloggaajan lisäämä
Pelaan itse visual noveleja hyvin vähän, mutta muutamaa on tullut kokeiltua. Genre ei suoranaisesti ole minua koukuttanut, mutta ymmärrän pelien viehätyksen. Peleissä on usein romanttis-eroottinen sävy, mikä varmaankin on nyt saanut moraalinvartijat takajaloilleen. Eihän nyt ole sopivaa nauttia erotiikasta kepeässä yhteydessä vaan se pitää nivoa osaksi syvällistä ja synkkää tarinaa, jos sitä nyt ylipäätään pitää olla. Mieluiten tietysti piilotetaan tissit kokonaan ja keskitytään vain turpaan vetämiseen peleissä, koska väkivallan näyttämisessähän ei usein tunnu olevan ollenkaan niin suurta ongelmaa kuin paljaassa pinnassa.

Henkilökohtaisesti minun on vaikea ymmärtää tätä. En erityisemmin pidä silmittömästä väkivallasta, mutten silti ole huutamassa, että sitä sisältävät pelit pitäisi kieltää. Animetisseistä sen sijaan tykkään kyllä enkä pysty ymmärtämään, miksi ne nyt halutaan pois peleistä. Aikuisille suunnatuista peleistä, joihin lasten ei ole tarkoitus koskea. Lisättäköön vielä, että mielestäni vastuu on vanhemmilla, jos alaikäinen tällaisiin peleihin pääsee käsiksi, ei niitä myyvällä yhtiöllä. Älkää ostako muksuillenne niitä K-18 pelejä.

Jos ihan rehellisiä ollaan, ymmärrän oikeasti, miksi erotiikka ja seksuaalisuus halutaan sensuroida. Moraalinvartijoita on ollut aina eikä sellaisista ole vielä tänä päivänäkään päästy eroon. Aina jostain löytyy joku, joka kokee oikeudekseen määritellä, minkä asteinen romantiikka on hyväksyttyä ja mikä on moraalitonta ja sopimatonta. Tietyssä määrin on tietenkin hyvä asia, että yhteiskunnassa on sääntöjä eikä mikä tahansa ole sallittua. Mutta jos nyt puhutaan täysin laillisista aikuisille suunnatuista eroottisista teoksista, pitäisi olla selvää, että jokainen päättää omalta osaltaan, mitä viihdettä kuluttaa.

Minun ei tarvitse pitää kaikesta tarjolla olevasta viihteestä eikä tarvitse kenenkään muunkaan. Koska pelaajia ja intressejä on monenlaisia, tulisi myös tarjonnan monipuolisuus sallia. Jos kukaan ei osta animetissipelejä, ne kyllä kuolevat omia aikojaan pois. Ei ole kauppapaikan asia säännellä, mikä on aikuisille ihmisille sopivaa sisältöä.

Yhden asian sensurointi voi johtaa toiseen ja kolmanteen


Star Ocean: Integrity and Faithlessness
Kuva pelistä Star Ocean:
Integrity and Faithlessness
En ollut suoranaisen huolissani esimerkiksi Xenoblade Chronicles X:n länsiversion hahmonluonnin tissislaiderin puuttumisesta tai siitä, että osasta Bravely Defaultin ammattiasuista oli lännessä tehty peittävämpiä kuin idässä. Tämä johtuu siitä, etten nyt vain erityisemmin kaipaa jrpg-elämyksiini eroottisia elementtejä eikä minua haittaa, jos hahmot eivät vilauttele paljasta pintaa. Monesti myös koen, että hahmot olisivat itse asiassa seksikkäämpiä, jos asu ei olisi niin paljastava kuin se on. Näin on esimerkiksi Star Ocean: Integrity and Faithlessnessin Fioren kohdalla. Nämä ovat kuitenkin mieltymysjuttuja, ja joku varmasti myös nauttii Fioren fetissisukan katselusta.

Nyt kuitenkin mietin, olisiko minun pitänyt huolestua jo tuossa kohdassa. En ehkä varsinaisesti kärsi puuttuvista tissislaidereista mutta sen sijaan, jos (ja kun?) Steam poistaa jo hankkimani visual novelit valikoimistaan ja siten myös pelikirjastostani, tilanne on toinen. Jossain vaiheessa saattaisin myös haluta hankkia jonkin uuden visual novelin kokoelmiini, mutta jos sensuurista tulee enemmänkin sääntö kuin poikkeus, voi olla, etteivät pelintekijät välttämättä halua julkaista tuotteitaan Japanin ulkopuolella. Mahdollista on myös, etteivät länsimaalaiset animetyylillä pelinsä tekevät yhtiöt enää saa omiaan yleisön tietoisuuteen, kun suurin yksittäinen kauppapaikka raakkaa ne ulos.

Mihin tämä päättyy? Koska jrpg on tulilinjalla? Japanilaisissa roolipeleissä on usein animesta tuttuja piirteitä ja hahmotyyppejä. Toisinaan vastaan tulee myös erittäin paljastavia asuja ja muhkeita kaula-aukosta tursuavia tissejä sekä pikkutuhmaa vitsailua. Onko jonain päivänä tilanne se, että lännessä tällainen sisältö on poistettava kokonaan tai jätettävä peli julkaisematta? Tätä niin sanottua siistimistä tehdään toisinaan jo nyt pelien dialogia käännettäessä sekä mm. lisäämällä joskus sitä asujen peittävyyttä. Voi silti olla, että jonain päivänä se ei riitä moraalinvartijoille, vaikkei jrpg:ssä seksikohtauksia ja täysin paljaita rintoja näytetäkään.

Entä länsimaalaiset pelit, joissa on eroottista sisältöä? Joutuvatko nekin jossain vaiheessa silmätikuiksi? En kuluta länsimaalaista peliviihdettä kovin paljon, mutten silti toivoisi senkään päätyvän sensuurin uhriksi.

Viihdettä on toki sensuroitu maailman sivu milloin mistäkin syystä. Kysymys silti kuuluu, onko se todella tarpeellista? Eivätkö ikärajat ja sisältövaroitukset riitä? Tarvitsevatko aikuiset ihmiset todella tällaista holhousta? Ja ennen kaikkea, mihin se raja sitten vedetään?


Seuraa myös somessa!

https://www.instagram.com/levelupblogi/ https://twitter.com/Afeni84


https://www.pelit.fi/

2 kommenttia

 1. Nykypäivänä vähän volatiili aihe, mutta olen kyllä jokseenkin täysin samaa mieltä. Muistan kun joskus aikanaan luin Pelitistä JJJ Kasvin juttuja Amerikan vanhasta Comics Codesta ja ajattelin, että ”onneksi enää ei ole noin”. Paitsi että taas taitaa olla. Spesifit argumentit muuttuvat, mutta uskon, että pohjimmiltaan kyse on samansuuntaisista motiiveista, naiset ja lapset pitää pelastaa moraalittomuudelta ja niin päin pois... Argumentointi taitaa olla enemmän sellaista, että jotain kolmatta osapuolta on suojattava niiltä moraalittomilta ajatuksilta, joita moraaliton peli pelaajassaan herättävää, mutta minusta tämäkään holhoaminen ei ole sen tervetulleempaa.

  Harmi kun näissä(kin) asioissa on USA aika keskeisessä asemassa, ja amerikkalainen kulttuuri on aina suhtautunut seksiin ja alastomuuteen jotenkin kompleksisemmin ja estoisemmin kuin vaikkapa suomalaiset tai Eurooppa muuten.

  Tähän ikään mennessä on jo hyväksynyt sen, että heteromiehestä hyvännäköiset naiset ovat haluttavia ja toisaalta sen, että fantasiat ovat fantasioita. Ongelmista selvitään kun kasvatetaan tasapainoisia ja muut huomioivia aikuisia, mikä kyllä onnistuu ilman puritanismia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, että USA on pelimaailmassa niin vahva vaikuttaja, että me muut saamme tyytyä (ainakin osittain) siihen, mitä siltä suunnalta sanellaan, ja asenteet ovat jossain määrin niuhompia kuin Euroopassa ainakin näissä jutuissa.

   Poista