Final Fantasy IX -päiväkirja osa 9: Freya ja Amarant

Kaksi Final Fantasy IX:n päähahmoista on vielä käsittelemättä, joten tällä kertaa pureudun heidän rooliinsa pelin tarinassa. Vuorossa ovat siis lohikäärmeritari Freya ja palkkiometsästäjä Amarant.


Freya Crescent


Freya on Zidanen vanha tuttava, joka esitellään pelaajalle, kun saavutaan ensimmäisen kerran Lindblumiin. Hän on burmecialainen lohikäärmeritari, joka on kuitenkin lähtenyt kotimaastaan rakkaansa, sir Fratleyn, perässä. Sir Fratley lähti Burmeciasta seikkailemaan maailmalle ja katosi matkansa aikana. Freya yrittää löytää hänet ja on puolestaan omilla reissuillaan tutustunut Zidaneen.

Freya ei kuitenkaan heti liity pelaajan tiimiin, vaan hän on saapunut Lindblumiin osallistuakseen metsästysfestivaaleille (Festival of Hunt). Zidane osallistuu samaan tapahtumaan, ja pelaajan onkin mahdollista joko voittaa itse Zidanella kyseinen kilpailu tai sitten antaa joko Freyan tai Vivin voittaa.

Olipa festarikisailun tulos mikä tahansa, pelaaja päätyy juhlistamaan voittoa Lindblumin linnaan, jonne kesken kaiken pölähtää burmecialainen sotilas. Hän kertoo Alexandrian hyökänneen Burmeciaan, minkä seurauksena Freya vihdoin liittyy pelaajan joukkoihin ja hänen kotimaataan lähdetään pelastamaan yhdessä. Tästä eteenpäin Freya on tärkeä osa päähahmojoukkoa, vaikka jääkin myöhemmin puolustamaan Alexandriaa Steinerin ja Beatrixin kanssa.

Freyan rooli tarinassa


Freya on toisaalta hyvin itsenäinen ja osaava nainen, toisaalta hän on hyvin riippuvainen kadonneesta rakkaastaan ja sir Fratleyn etsiminen toimii pitkään hänen motivaationaan. Sir Fratley myös tavataan pelin aikana, jolloin selviää, että hän on menettänyt muistinsa ja siten myös unohtanut koskaan rakastaneensa Freyaa. Tämä on toisaalta kova paikka Freyalle, mutta toisaalta asiaan ei kovin syvällisellä tasolla myöhemmin palata. Pelin lopussa Freya saa rakkaansa takaisin, mutta edelleenkään sir Fratley ei muista menneisyyttä.

Jos rakkausasiat sivuutetaan, Freya toimii yhtenä joukkion järjenäänenä. Hän ei ole samanlainen kohkaaja kuin Steiner vaan aikuisen asiallinen, mutta toisaalta hitusen synkkyyteen taipuvainen. Hän on myös erittäin vastuun- ja oikeudentuntoinen. Vaikka hän jättänyt kotimaansa, hän palaa välittömästi vaikeuksista kuullessaan. Pelin tapahtumien jälkeen hän myös asettuu Burmeciaan, kun kaupunkia aletaan jälleenrakentaa. Toisaalta hän puolustaa prinsessa Garnetia Zidanen rinnalla kuningatar Brahnea ja kenraali Beatrixia vastaan. Kun Beatrix sitten vaihtaa puolta, Freya taistelee hänen rinnallaan pelastaakseen Garnetin. Hän on siis valmis myös taipumaan ystäviensä vuoksi ja toisaalta uskomaan hyvää myös entisistä vihollisistaan.

Omat ajatukseni Freyasta


Minua Freya ei ole koskaan hahmona erityisemmin kiinnostanut. Hän ei herättänyt suuria tunteita ensimmäisellä pelikerralla eikä yhdelläkään sen jälkeen. Koenkin hänet hyvin neutraalina mutta toisaalta samalla aika epäkiinnostavanakin. En edes osaa sanoa, mistä tämä johtuu.

Tästä syystä en ole kiinnittänyt Freyaan erityistä huomiota enkä koskaan pohtinut häntä erityisen syvällisesti. Hahmokiinnostukseni ovat tosin osittain muuttuneet iän myötä, joten voi tulla vielä aika, jolloin lämpenen myös Freyalle enemmän.

Amarant Coral


Amarantista tiedetään Final Fantasy IX:ssä itse asiassa melko vähän. Menneisyydessään hän toimi vartijana Trenossa mutta joutui etsintäkuulutetuksi, koska Zidane onnistui lavastamaan hänet syylliseksi omiin rikoksiinsa. Tuosta hetkestä asti Amarant on ollut pakosalla ja jossain vaiheessa hän lyöttäytyi yhteen Lani-nimisen palkkiometsästäjän kanssa.

Amarantin ja Zidanen tiet osuvat myöhemmin yhteen juuri Lanin takia. Kuningatar Brahne palkkaa Lanin ja Amarantin hakemaan prinsessa Garnetin kaulassa roikkuvan kristallin takaisin Alexandriaan. Seuratessaan sankareita Lani ja Amarant päätyvät Madain Sariin, Eikon kotiin, josta löytyy samanlainen jalokivi kuin prinsessa Garnetilta. Lani sieppaa Eikon kiristääkseen Zidanea ja kumppaneita luovuttamaan kivet hänelle, mutta Amarantille tällainen toiminta ei sovi, joten hän kääntää selkänsä Lanille ja auttaa vapauttamaan Eikon.

Tästä huolimatta Amarantista ei automaattisesti tule sankarijoukon liittolaista vaan hän haastaa Zidanen kaksintaisteluun, sillä ei ole unohtanut Trenossa kokemaansa nöyryytystä (toisin kuin Zidane, joka ei muista Amarantia lainkaan). Hävittyään kaksintaistelun Amarant joutuu liittymään Zidanen rinnalle mutta kapinoi vielä pitkän aikaa eikä voi ymmärtää Zidanen tapaa toimia tai tarkastella elämää.

Amarantin rooli tarinassa


Amarant liikkuu moraaliakselilla harmaalla vyöhykkeellä. Hän on ollut rehellinen työntekijä mutta ajautunut ulkoisista syistä rikosten tielle. Toisaalta hän olisi voinut yrittää todistaa syyttömyytensä, mutta emme tiedä alexandrialaisista oikeuskäytännöistä, joten on vaikea sanoa, kuinka helppoa se olisi ollut. Kenties etsintäkuulutettuna eläminen oli helpompi ja turvallisempi ratkaisu?

Amarant on myös varsin jääräpäinen ja haluaa tehdä asiat omalla tavallaan, mieluiten yksin toimien. Hän pitää pintansa kovana eikä usko muiden todella välittävän itsestään. Sen takia hän ei voi ymmärtää, miksi Zidane raahaa mukanaan "turhaa painolastia" eikä hoida asioita yksin, vaikka siten ne voisivat onnistua nopeammin. Hän ei myöskään pysty käsittämään, miksei Zidane suostu surmaamaan häntä kaksintaistelun päätteeksi tai miksi Zidane tulee myöhemmin pelastamaan hänet, vaikka hän on itse kääntänyt selkänsä koko joukolle. Joskin tuo viimeisin kohtaus on käänteen tekevä hetki Amarantin hahmokehityksessä ja hän alkaa hiljalleen lämmetä Zidanen ajattelutavalle.

Voidaankin sanoa, että Amarant toimii ikään kuin Zidanen kilpakumppanina ja kyseenalaistajana. Heillä kahdella on hyvin erilainen tapa toimia mutta yhteistä heille on liukuva moraalikäsitys. Yhdessä hetkessä he kokevat rikollisen tien oikeaksi tavaksi toimia, seuraavassa he ovat hyvinkin oikeustajuisia. Zidane on pikkurikollinen mutta myös aina valmis auttamaan muita, Amarant on jurottava palkkametsästäjä muttei hyväksy lasten satuttamista. Amarant on Zidanen epäilyksien äänitorvi, joka pakottaa Zidanen perustelemaan toimintaansa. Samalla hän kuitenkin kasvaa myös itse hahmona ja oppiikin kyseenalaistamaan omia asenteitaan. Ehkä he jopa oppivat kumpikin toisiltaan jotain.

Omat ajatukseni Amarantista


Kuten Freya, Amarantkaan ei ole ollut minusta missään vaiheessa erityisen kiinnostava hahmo. Ensimmäisillä pelikerroilla koin hänet erittäin turhaksi lisäksi enkä käyttänyt häntä taisteluissakaan. Tässä tein poikkeuksen viimeisellä pelikerralla, ja Amarant muodostuikin yhdeksi lopullisen tiimini hahmoista. Hän oli mukana jopa lopputaistelussa. Myönnän nyt, että taisteluun hän kelpaa erinomaisesti kykyjensä ja voimiensa ansiosta.

Sen sijaan Amarantin tarina ei onnistu minua sykähdyttämään. Siinä on potentiaalia, joka ei kuitenkaan täysin tavoita minun mielenkiintoani. Voi olla, että tässäkin auttaa aika. Ehkä jo muutaman vuoden päästä tarkastelen häntä erilaisesta näkökulmasta ja onnistun löytämään jotain aidosti kiehtovaa.

Lopuksi


Nyt olen vihdoin saanut käsiteltyä Final Fantasy IX:n päähahmot sellaisella tasolla, kun tällä hetkellä kykenen. Oli hauska sukeltaa pohtimaan hahmoja, ja löysinkin heistä piirteitä, joihin en ole aiemmin kiinnittänyt huomiota. Pääsin näiden postausten kautta vähän syvemmälle heidän ajatusmaailmaansa ja kohtaloihinsa.

Käsittelemättä on kuitenkin vielä yksi tärkeä hahmo, josta on postausta pyydetty jo useamman kerran. Seuraavassa päiväkirjan osassa puhun siis Kujasta. Päiväkirjapostaukset jatkunevat tuonkin jälkeen vielä tovin, sillä Final Fantasy IX:ssä on paljon sellaista, mikä jaksaa minua kiinnostaa, joten haluan ehdottomasti vielä palata pohtimaan peliä eri näkökulmista. Kiitos, kun olet mukana tällä matkalla!

Lue myös


Final Fantasy IX -päiväkirja osa 1: Vihdoin uusiksi!
Final Fantasy IX -päiväkirja osa 2: Kun peli alkaa
Final Fantasy IX -päiväkirja osa 3: Zidane ja Garnet
Final Fantasy IX -päiväkirja osa 4: Nostalgiaa ja tuttua turhautumista
Final Fantasy IX -päiväkirja osa 5: Vivi ja Quina
Final Fantasy IX -päiväkirja osa 6: Sielujen kierto Gaialla
Final Fantasy IX -päiväkirja osa 7: Steiner ja Eiko
Final Fantasy IX -päiväkirja osa 8: Mooglet

Mitä sinä pidät Freyasta ja Amarantista?

Seuraa myös somessa!

https://www.instagram.com/levelupblogi/ https://twitter.com/Afeni84


https://www.pelit.fi/

Ei kommentteja