Turhautumisen multihuipentuma

Kamalasti teki mieli laittaa postaukseen spoilaava otsikko, mutta jätin nyt kuitenkin väliin. Olisihan se vähän epäreilua lukijoiden kannalta. Mutta tämä postaus siis sisältää isoja spoilereita Bravely Defaultista, joten jos et halua niitä lukea, on aika vaihtaa maisemaa ;)


Makasin eilen kuumeessa kotona ja niin itse asiassa teen tänäänkin. Päätin jatkaa tutulla saikkulinjalla ja kaivoin Bravely Defaultin esiin. Aloitinhan sen pelaamisen saikulla, joten oli vain loogista jatkaa sitä taas. Olin aivan chapter 4:n lopussa ja pääsin aika pian aloittamaan vitosen.

Olin jo ajat sitten ehtinyt kuulla juttuja, että pelin jälkimmäinen puolisko on aika pepusta, joten olin varautunut henkisesti puuduttavaan osioon. En vain osannut arvatakaan, kuinka syvältä se lopulta on. Oikeasti tasan samojen juttujen tekeminen viidestä uudestaan ei ole vain puuduttavaa, se on pelaajan kusettamista. En missään vaiheessa tykännyt pelin bossitaisteluista ja nyt edessä olisi viiden bossimatsin toistaminen viidesti. Eli 25 bossitaistelua peräkkäin plus yksi tekemättä oleva sivutehtävä. Tosin ne kaikki muutkin sivutehtävät voisi halutessaan tehdä viiteen kertaan.

Vedettyäni ensimmisen uusinta kierroksen ja tajuttuani, että samahan toistuu vielä kolmesti, olin ensin, että ei v*ttu ja sitten olin, että ei h*lvetti. Ja sitten päätin, ettei tänään, ja tuhosin yhden ah-niin-arvokkaista Airyn kristalleista. Siitäkös meteli nousi ja pääsinkin suoraan viimeiseen luolastoon mellastamaan.

Sain siis ns. pelin "väärän lopun" oikean sijaan, joskin se ei tuntunut mitenkään väärältä. Pikemminkin siitä vain tuli fiilis, että se sisälsi loppubossimatsin ekan osuuden ja varsinainen paha pahan takana jäi pimentoon. Sankarit palasivat tyytyväisinä kotiinsa ja kaikki oli hyvin. Ei minusta ollenkaan uusi loppu, vaikka joskus törmäsin netissä juttuihin, joiden mukaan tuota loppua ei kannata hankkia, ennen kuin on pelannut läpi sen oikean. Pilaa kuulemma kaiken ja saa vihaamaan koko peliä.

Noh, ehkä jos rakastaa Airya syvästi...

Olen jo aiemmin maininnut, että minulla oli epäilyksiä pelin juonen suhteen. Kenties nyt on oikea hetki kertoa, mitä olen spekuloinut jo tovin verran...

Elikäs Edean isukki ja kumppanit ovat koko ajan yrittäneet vakuuttaa, että kristalleja ei missään nimessä kannata herättää, sillä se on maailman turmio. Airy-keijukainen on väittänyt taas päinvastaista, ja sankarijoukko on päättänyt uskoa häntä. Jo paljon ennen pelin puoltaväliä aloin epäillä tätä juttua... valehtelevatko ns. pahikset muka oikeasti?

Suurin syy epäilykseen ei varsinaisesti ollut itse pelissä vaan itse asiassa Final Fantasy -kokemuksissa niin absurdilta kuin se voi kuulostaakin. Olen pannut jo useammassa Finalissa merkille, että uskonto paha, paha, paha. Mistäs muusta tässä kristalliordotoksisuudessa on kyse kuin uskonnosta. Siispä koska kyseessä on saman peliyhtiön tuote, joka olisi voinut olla myös FF-peli, ei ole vaikea arvata, että uskonto on jälleen kerran tapa vedättää porukkaa oikein urakalla. Tässä valossa Airy on pahis ja valehteleva mulkvisti. Noh, en tykännyt kimittävästä keijusta alun perinkään, joten sinällään tässä ei hävitty mitään.

Ainakin "väärän lopun" osalta spekulaationi osuivat siis kohdalleen. Kristallin tuhoaminen aiheutti pahis-Airyn suunnitelmiin mutkia, jolloin hän paljasti todellisen olemuksensa ja haastoi sankarinelikon taistoon itseään vastaan. Taistelun lopuksi Airy myös viittasi siihen, että hän on itse asiassa vain jonkin suuremman pahan palvelija.

Seuraava spekulaationi on, että myös "todellisessa lopussa" Airy on pahis. Lopputaistelu on vain siinä mielessä erilainen, että tämä ns. pääpaha hyppää kuvioihin myös ja häntäkin pitää vetää turpaan, ennen kuin maailma pelastuu. Jos näin todella on, en ymmärrä kitinää tuosta "väärästä lopusta". En tosin ymmärrä sitä nytkään.

Mutta niin, minähän en oikeasti tiedä, mitä "todellisessa lopussa" tapahtuu. Aavistelen, ettei se ole täydellisen onnellinen, koska menin heittämään pelin päävalikossa Konami-koodin, joka avasi Bravely Secondin trailerin. Jos siitä mitään voi päätellä, ei kaikille hahmoille käynyt Bravely Defaultin lopussa niin kivasti kuin voisi toivoa. Traileri oli muuten siinä mielessä kiva, että siinä oltiin erään hahmon pöksyissä ja sai itse käännellä kameraa haluamaansa suuntaan.

En ole aivan varma, jaksanko koskaan hankkia pelissä "todellisen lopun". Minun olisi tosiaan vielä kolmesti hakattava samat bossit ja tehtävä se viimeinen sivutehtävä ainakin kerran. Sen lisäksi hahmoja ilmeisesti pitäisi levelittää 18 leveliä, sillä läpipeluuopas antoi ymmärtää, että loppubossia on turha mennä haastamaan, jos levelit ovat alle 80... ja ihan oikeasti ei oikein napostelisi enää grindaus tai vaihtoehtoisesti sivutehtävien teko uudestaan entistä vaikeampina (= pidemmät bossiottelut). Lisäksi tuhlasin "väärään lopputaisteluun" melkein kaikki Turbo Etherit ja yhden Mega Elixirin sekä kaikki kutsumisen arvoiset kaverit, joten minulla ei ole oikein mitään, millä mennä vikaa bossia mättämään turpaan. Okei, itemeita saa rahalla, jota saa kun jaksaa grindata, mutta niitä kavereita ja vielä riittävän hyviä sellaisia ei kasva ihan joka oksalla. Harkintaan siis jää, jaksanko tehdä asian suhteen mitään vai olenko laiskimus ja katson loput Youtubesta.

Pakko sanoa tuosta jälkipuoliskosta peliä, että saman asian toistaminen uudestaan ja uudestaan, ei ole koskaan toiminut leffoissa ja tv-sarjoissakaan ja pelissä se toimii vielä huonommin. Sama tarina olisi voitu kertoa vähän tiiviimminkin ilman pelaajan turhaa rääkkäystä. Minusta "vanhojen hyvien aikojen muistelu" ei ole riittävä syy pelaajan turhauttamiseen ja älykkyyden aliarviointiin.

Bravely Default on ihan hyvä peli, mutta se ei ole toteutettu parhaalla mahdollisella tavalla. Pidin kuitenkin alkuvalikon tekstin muutoksesta jopa niin paljon, että olisin halunnut tosiaan otsikoida tämän postauksen "... missä Airy valehtelee". Spoilaussyytösten välttämiseksi en sitä tehnyt, mutta jos nyt luit tähän asti, olet jo menettänyt oikeutesi valittaa asiasta.

2 kommenttia

 1. Jos haluat, voit myös joskus pelata oikean viimeisen bossin ja katsoa sen todellisen lopun vaikka mun tallennuksesta.

  Emmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitetaan harkintaan, kiitos :)

   En tosin ole ollenkaan varma, osaanko pelata sun hahmoilla ku ollaan vissiin aika eri ammatteja hahmoille kehitelty. Voi olla vaikea hypätä toisen saappaisiin, jos oma pelityyli on kovin erilainen :D

   Poista