Pelaajan kesä

Pitääkö kesällä laittaa pelit pussiin ja unohtaa ne, kunnes syksyiset sateet taas lankeavat maahan? Onko pakko lähteä rannalle ja terassille olemaan sosiaalinen? Tässä postauksessa pohdiskellaan, millaisista asioista pelaaja voi kesänsä rakentaa.Kesä yllätti suomalaiset ja saapui jo toukokuussa täynnä auringonpaistetta ja hellelukemia. Tällä viikolla on saatu taas viileämpää säätä, mutta eivätköhän aurinko ja lämpö ehdi vielä palata ennen syksyä.

Monista kesä on kiva, mutta siihen liittyy myös tiettyjä paineita. Pitäisi lähteä ulos ja nauttia kauniista säästä. Terassit ja rannat kutsuvat, aurinkoa olisi otettava, jotta olisi muiden mielestä terveen värinen, ja ehdottomasti pitäisi olla sosiaalinen. Ja mikäs siinä, jos tuosta kaikesta nauttii. Osa pelaajistakin on varmasti innoissaan näistä vaihtoehtoisista aktiviteeteista mutta kaikkia varten ne eivät ole.

Meillä toukokuu alkaa olla sitä aikaa vuodesta, kun olohuoneen kaihtimet lasketaan alas ja väännetään kiinni, ettei aurinko paista ikävästi sisään ja häikäise, kun edessä on tiukka taistelutilanne vaikeaa vihollista vastaan. Sama käytäntö jatkuu syksyyn asti, joskin sateisempina päivinä kaihtimia ei välttämättä tarvitse sulkea. Vaikka lämmin ilma ja auringonpaiste ovat kivoja asioita, ne häiritsevät pelaamista, joten pimennys puuhiin on pakko ryhtyä, mikäli aikoo iltansa olohuoneessa viettää.

Voisi siis sanoa, että kesä vaikuttaa ainakin meillä pelaamiseen. Tosin pelaaminen ei vuodenajasta johtuen vähene vaan vaatii ainoastaan hieman lisää järjestelyjä.

Pelaajien kesainen olohuone
Pelaajien kesäinen olohuone


Loma on loma pelaajallekin, kun se rentouttaa


Pelihetki voi olla myos juhlahetki
Pelihetki voi olla myös juhlahetki
Moni lomailee kesäaikaan. Kesälomaan saatetaan ladata paljon odotuksia ja jotkut jopa tekevät kokonaisen listan asioista, jotka sen aikana pitää ehtiä. Toiset ehkä rentoutuvat suihkiessaan paikasta toiseen menemään, mutta pelaajalle parasta voi olla se, että saa rauhassa möllöttää kotona ja pelata niin paljon kuin suinkin jaksaa.

Parina viime kesänä olen itse saanut nauttia hemmottelusta, kun vuonna 2016 ilmestyi Star Ocean: Integrity and Faithlessness ja viime kesänä Final Fantasy XII: The Zodiac Age. Tälle kesälle ei ole samanlaista jättipottia luvassa mutta eiköhän tuota pelattavaa löydy vähän yli tarpeenkin. Jospa vaikka pääsisimme vihdoin aloittamaan puolison kanssa Secret of Mana remaken tässä kesän aikana.

Lomassa ja kesässä oleellista onkin, että käyttää ajan juuri itselle sopivalla tavalla. Jos se tarkoittaa kaihtimien taakse sulkeutumista, olkoon niin. Kaikkien ei tarvitse sännätä rannalle nauttimaan aurinkoisista säistä.

Sosiaalisuutta pelaajan omilla ehdoilla


Pelaajat ringissa hopottamassa
Pelaajat ringissä höpöttämässä
Omalla kohdalla kesä on kuitenkin usein myös ajanjakso, jolloin ehtii tavata ihmisiä. Osittain tämä tapahtuu conien puitteissa mutta joinain kesinä on tullut järjestettyä myös miittejä toisten pelaajien kanssa. Niissä meno on aina ollut hurjan hauska, kun kaikki ovat samalla aaltopituudella ja saa vapaasti olla oma outo itsensä.

Toisten pelaajien kanssa voi lähteä puistoon istumaan, mökkeilemään, risteilylle tai vaikkapa rannalle. Välillä on virkistävää nähdä pelaajakavereita ihan muissakin merkeissä kuin vain peliohjaimet käsissä.

Toki on mahdollista myös kokoontua jonkun kotiin ja pelailla niiden kaihdinten takana porukalla. Sitäkin on tullut muutamana kesänä tehtyä. Porukan yhteiset peli-illat toimivat siis kesäajan viihteenä siinä missä muulloinkin.

Kesällä järjestetään myös Assembly, jonne kokoontuu lukuisia pelaajia. Sosiaalisimmat tapaukset voivat siis lisätä tapahtuman omaan kesäkalenteriinsa. Itse en ole Assyilla koskaan käynyt mutta joskus olen miettinyt, olisiko tapahtumalla minulle jotain tarjottavaa. Nähtäväksi jää, tuleeko joskus oikeasti kokeiltua.

Pelaamista voi harrastaa myös muualla kuin kotona 


Mokillakin voi pelata
Mökilläkin voi pelata
Kesä on oivallinen ajankohta kaivaa esille käsikonsoli tai napata vaikkapa Nintendo Switch kainaloon ja suunnata pelaamaan jonnekin kodin ulkopuolelle. Tietysti täydessä auringonpaisteessa pelaaminen on usein hankalaa, koska näyttöä ei yksinkertaisesti näe. Kannattaa siis etsiä jokin vähän varjoisampi paikka tätä harrastusta varten.

Joskus muinoin pelasin "salaa" baarin nurkassa puolipakollisten kapakkareissujen aikana, mutta nykyisin käsikonsoli kulkee yleensä matkassa mukana mökille. Siinä on oma ihana fiiliksensä, kun voi saunomisen jälkeen kaivaa pelilaitteen esille ja pelailla mökissä, terassilla tai vaikkapa laiturin nokassa. Yleensä valitsen pelattavaksi jonkin vähän vanhemman pelin, mutta uutuuksien ystävillekin löytyy vaihtoehtoja.

Totta kai se, onnistuuko kodin ulkopuolella pelailu, riippuu myös paljon seurasta. Kaikki eivät välttämättä katso hyvällä sitä, että yksi porukasta vetäytyy syrjään pelikoneensa kanssa. Onnekseni omassa tuttavapiirissä tästä ei tule sanomista vaan mökkioloissa saa hyvällä omatunnolla pelailla muiden puuhien välissä.

Käsikonsoli- ja mobiilipelit sopivat myös hyväksi matkaviihteeksi. Jos kesäreissut tekee julkisilla kulkuvälineillä, voi aikaa kuluttaa kivan pelin parissa. Kannattaa kuitenkin napata matkaan myös latauspiuha. Varsinkin mobiilipelit tuntuvat olevan melkoisia akkusyöppöjä.

Lopuksi


Lyhyesti voisi siis todeta, että pelaaminen sopii kesään yhtä hyvin kuin talveen. Kesälle asetetaan Suomessa isoja odotuksia ja joskus ulkopuoliset olettavat, että kaikki viihtyvät samojen aktiviteettien parissa. Siitä ei kuitenkaan kannata välittää vaan tehdä kesällä ja erityisesti lomalla juuri sitä, mikä parhaiten lataa omia akkuja ja rentouttaa arjen kiireessä väsynyttä mieltä. Pelaaja saa olla pelaaja kesälläkin.

Vaikuttaako kesä jollain tapaa sinun pelaamiseesi? Onko sinulla jotain peleihin liittyviä kesäperinteitä?


Seuraa myös somessa!

https://www.instagram.com/levelupblogi/ https://twitter.com/Afeni84


https://www.pelit.fi/

2 kommenttia

 1. Olen huomannut viimmeaikoina , että minulla on outo kesäperinne pelata aina kesäkuussa minun suosikki pokemon sukupolven pääpelejä eli (Black,White, Black2 ja white 2) :D .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Axu. :)

   Kuulostaa hauskalta kesäperinteeltä. Pidä ihmeessä siitä kiinni!

   Poista