Pelilaitteet puntarissa

Laitoin hiljattain pystyyn kyselyn pelaajien käyttämistä pelilaitteista. Halusin kartoittaa, miksi pelaajat valitsevat juuri sen laitteen, jonka ovat valinneet. Toki minulla oli aiheesta jo omia ajatuksia, mutta olin silti kiinnostunut kuulemaan, mitä muut tästä ajattelevat. Tässä postauksessa kokoan yhteenvedon näistä ajatuksista.



Oma oletukseni oli, että laitevalintaan vaikuttavat esimerkiksi kiinnostavat yksinoikeuspelit tai alustan helppokäyttöisyys. Nämä tulivatkin vastauksissa useampaan kertaan esille, joten en ollut täysin hakoteillä.

Minään yleispätevänä tutkimuksena tätä kyselyä ei silti voi pitää. Vastauksia tuli yhteensä 31 kappaletta. Vastaajista 61,3 % oli naisia, 29 % miehiä ja 9,7 % oli muita tai eivät halunneet paljastaa sukupuoltaan. Valtaosa vastaajista oli 20-29-vuotiaita (58,1 %) ja 30-39-vuotiaita (25,8 %). 9,7 % oli alle 20-vuotiaita ja 6,4 % 40-vuotiaita tai vanhempia.

Prosenttilukuja tuijotellessani tulin siihen tulokseen, että ne kuvastavat enemmän blogini lukijakuntaa ja Twitter-seuraajiani kuin välttämättä pelaajakansaa yleisesti kokonaisuutena. Tässä kohtaa se ei kuitenkaan haittaa, koska olen erittäin kiinnostunut juuri omien lukijoideni näkemyksestä. Teillehän minä tätä blogia kirjoitan!

Kurkistetaanpa siis, mitä mieltä Level up!:n lukijakunta on näistä laitevalinta-asioista.


Millä pelataan ja miksi?


Halusin tietenkin ensin tietää, minkä laitteen vastaajat ovat pelaamiseen valinneet. Tässä heidän oli mahdollista valita useampi vaihtoehto, koska monet pelaajat kuitenkin käyttävät useampaa alustaa eivätkä ole sitoutuneita pelkästään yhteen. Näin on myös omalla kohdallani. Viihdyn parhaiten kotikonsolin ääressä sohvalla löhöillen, mutta näprään silti myös käsikonsoleita, kännykkää ja PC:tä.

Tuloksista kävi ilmi, etten ole yksin hajautetun huomioni kanssa. Kaikki vastaajat ilmoittivat pelaavansa pelaavansa jollain kotikonsolilla ja 77,4 % pelaa myös PC:llä. Pieniksi eivät jääneet muutkaan luvut, sillä 61,7 % vastaajista pelaa käsikonsolilla ja mobiililaitteella.

Yksinoikeuspelit ja tottumus


Sanalliset vastaukset kertoivat, miksi kukakin on pelilaitevalintansa tehnyt. Suurin yksittäinen tekijä olivat yksinoikeuspelit. Tällöin tietenkin riippuu pelaajan mausta, minkä laitteen hän päätyy hankkimaan. Jos omat suosikit tulevat ainoastaan PC:lle, ei ole järkeä ostaa konsolia. Useampi vastaajista mainitsikin esimerkiksi monipelien pelaamisen syyksi siihen, että pelaavat PC:llä. Tällä alustalla moninpelien valikoima koettiin laajemmaksi kuin muilla ja peliseuraa on vastaajien mukaan helpommin saatavilla.

Veikkaan, että yksinoikeuspelit ovat johtaneet omalla kohdalla siihen, että PlayStationista on tullut suosikkialustani. Konsolivalinta kulki pitkään käsi kädessä Final Fantasyiden pelaamisen kanssa ja Final Fantasy VII:stä aloitettuani pysyin PlayStationin matkassa. Pysyn itse asiassa edelleen, vaikka tuoreemmat sarjan pelit eivät sille ole yksinoikeuksia olleetkaan. Tällainen tottumus tiettyyn laitteeseen esiintyikin vastauksissa muutamaan kertaan. Tuttu on turvallista ja siinä on mukava pysytellä silloinkin, kun se ei ole enää välttämätöntä.

Pelaamistapamieltymykset


Monesti mainittu syy laitevalintaan oli myös pelaamistapamieltymykset. PC:tä suosivat kertoivat, että näppäimistöllä ja hiirellä on miellyttävä pelata ja pelaamisen aikainen multitaskaus onnistuu kätevästi. Pelin kontrolleja on myös helppo muokata PC:llä, samoin pelien modit tarjoavat muokkaamismahdollisuuksia.

Kotikonsolien suosijat eivät taas perustaneet hiiri ja näppäimistö -kombosta vaan kokivat, että ohjaimella pelaaminen on mukavampaa. Kuulun myös tähän ryhmään, mutta esille nousi joitain vastaajia, jotka kokivat että erilaisissa peleissä ohjain on parempi ja toisissa taas hiiri ja näppäimistö. Tämä ei siis ole mitenkään yksioikoinen asia.

Tärkeänä asiana kotikonsoleilla pelaavista moni mainitsi mahdollisuuden röhnöttää sohvalla pelatessa. Myönnän tämän olevan itsellenikin tärkeä tekijä. Toki nykypäivänä on mahdollista liittää ohjain tietokoneeseen ja virittää kuva televisioon. Enemmän vaivannäköä se kuitenkin vaatii kuin kapulan nappaaminen säilytyspaikastaan ja sohvalle rojahtaminen.

Käsikonsolien ja mobiililaitteiden osalta pelaamistapamieltymykset eivät korostuneet yhtä voimakkaasti.  Yksittäinen pelaaja mainitsi käsikonsolin toimivan joissain tapauksissa paremmin ja toinen taas mainitsi, että mobiilipelit tarjoavat vessatekemistä. Tämä lienee monelle nykypelaajalle tuttua. Enää ei välttämättä napata Akkaria mukaan isommalle asialle vaan naputellaan tuokion verran kepeää mobiilipeliä.

Tarve kuljettaa laitetta mukana


Hieman yllättäen laitteen mukana kuljettaminen tuli esille kaikissa kohdissa. Itse en koe esimerkiksi tietokoneen tai kotikonsolin mukana ronttaamista kovin helpoksi, en edes Switchin kohdalla, mutta ehkä olen vielä vähän keskivertoa laiskempi. Eräs PC-pelaaja kuitenkin mainitsi, että läppäri kulkee näppärästi mukana muuallekin ja vastaava maininta löytyi myös kotikonsoleiden puolelta.

Helppo kuljetettavuus mainittiin kuitenkin useimmin käsikonsoleiden kohdalla ja mobiililaitteet tulivat luonnollisesti vahvana kakkosena. Molempien sanottiin tarjoavan myös erityisesti matkustamisviihdettä ja mahdollisuutta pelata milloin ja missä vain, mikä onkin tärkeää erityisesti silloin, jos pelaamista rajoittavat monet tekijät. Ehkä päivän ainoa rauhallinen pelihetki on bussimatka töistä kotiin, jolloin kännykkä tai käsikonsoli on ykkösvalinta.

Monipuolisuus ja edullisuus


Laitteen monipuolisuus mainittiin vastauksissa muutamia kertoja. PC soveltuu muuhunkin tekemiseen kuin pelikäyttöön, mitä osa piti tärkeänä asiana. Toisaalta myös kotikonsoli toimii median toistolaitteena, joten sillä voi korvata esimerkiksi blu-ray-soittimen. Mobiililaitteiden monikäyttöisyyttä ei mainittu vastauksissa suoraan, mutta vastauksista tuli esille, että puhelin kulkee aina mukana.

Valinta riippuu pitkälti pelaajan tarpeista. Jos tietokonetta tarvitsee usein, myös sillä pelaaminen voi olla luonnollinen valinta. Jos taas konetta ei tarvitse tai se on lähinnä uutisten lukemista, somettamista ja laskujen maksua varten, konsoli voi tuntua paremmalta valinnalta. Eräs vastaajista myös mainitsi joutuvansa työnsä puolesta käyttämään tietokonetta niin paljon, että konsolilla pelaaminen erottaa paremmin työn ja vapaa-ajan toisistaan.

Muutamat pelaajat mainitsivat pelien edullisuuden syyksi pelata juuri PC:llä. Totta onkin, että tietokoneella pelattavat pelit ovat usein konsolivastineitaan edullisempia ja erilaisista alennuskampanjoista niitä voi napsia vieläkin halvemmalla kokoelman jatkoksi. Toisaalta myös konsoleiden omissa digikaupoissa näkee hyviä tarjouksia.

Laitteen päivitettävyys


Osa vastaajista koki, että PC:n päivitettävyys on suuri etu konsoleihin verrattuna. Toisaalta vastapuolelta  löytyi näkemys, että konsolisukupolvien väli on pidempi kuin PC:n päivitystarveväli, jolloin konsoli tuntuu järkevämmältä ostokselta. Itse en tähän osaa ottaa kantaa. Siitä huolimatta, että taloudestamme löytyy useampi konsoli ja kaksi pelaamiskelpoista tietokonetta, en ole koskaan kiinnittänyt huomiota päivitystarpeen tiheyteen.

Päivittäminen vaatii pelaajalta jonkin verran teknistä osaamista ja halua tehdä itse, ellei sitten maksa jollekulle toiselle koneen päivittämisestä. Osalle pelaajista päivittämiseen liittyvät työt ovat nautintoa, osalle kärsimystä. Jälkimmäisten kohdalla vaakakuppi kallistuu siis helpommin konsolin puolelle.

Yksilöllisiä syitä riittää


Vastaukset sisälsivät myös lukuisia yksittäisiä syitä, miksi kyseinen henkilö oli päätynyt juuri valitsemaansa alustaan aina uniikista pelivalikoimasta ja import-peleistä siihen, millä laitteella kaverit sattuvat pelaamaan. Osalle myös yksittäinen peli saattoi olla syy pelata juuri tietyllä alustalla. Tällaisista mainintoina nousivat esiin esimerkiksi Chrono Trigger käsikonsolilla ja Fire Emblem Heroes mobiilialustoilla.

Lopuksi kysyin vielä, minkä laitteen vastaajat valitsisivat, jos saisivat ottaa käyttöönsä vain yhden loppuelämäkseen. 3,2 % ilmoitti, etteivät pysty tekemään valintaa ja saman verran toivoi laitetta, jolle pelit olisivat yhtä edullisia kuin PC:lle mutta käyttömukavuus olisi konsolitasolla. 51,6 % kallistui kotikonsolivaihtoehtoon, 25,8 % olisi ottanut PC:n ja 16,1 % käsikonsolin. Kukaan ei olisi halunnut jäädä pelkän mobiililaitteen varaan. Itse varmaan olisin tuossa suurimmassa ryhmässä ja valitsisin kotikonsolin, sillä olen ennenkin tullut toimeen pelkästään sellaisen varassa. 

Syyt valintaan olivat toisaalta yksilöllisiä mutta toisaalta menivät hyvin yhteen. Moni päätyi valitsemaan oman suosikkilaitteensa tai sen, jolla sattuu pelaamaan eniten. Toisille pelien edullisuus painoi vaakakupissa, vaikka laitteen hankintahinta olisi kilpailijoita korkeampi, toisille taas helppouden maksimointi tuntui hyvältä ratkaisulta. Alustasta riippumatta mukavuus, tottumus ja itseä miellyttävä pelaustapa tulivat mainituiksi.

Mikä on paras ratkaisu juuri sinulle?


Jälleen kerran päästään siihen, että pelilaitevalintoja ja pelaamistapoja on yhtä paljon kuin pelaajiakin. Ei ole olemassa yhtä oikeaa laitevalintaa, joka sopii kaikille. Jotain yleisiä linjoja pystyy silti vetämään.

Valitse PC, jos...


Jos pelien visuaalinen puoli on sinulle tärkeää ja tykkäät pelata graafisesti näyttäviä pelejä, PC voi olla valintasi. Tietokone sopii sinulle, jos ajatus sen raudan päivittämisestä ei saa kauhunväreitä kulkemaan pitkin selkäpiitäsi vaan nautit laitteen kanssa näpertämisestä silloin kuin tarve osuu kohdalle.

Plussana saat todennäköisesti vähän edullisemmat pelit kuin ne, jotka valitsevat toisen laitteen. PC myös taipuu moneksi, joten samassa paketissa on median toistolaite, kaikki netistä löytyvät palvelut ja mahdollisuus hoitaa vaikka kirjanpito, jos sellaisia tarpeita on. Pöytäkonetta on tosin ikävä raahata mukana, mutta pelikelpoinen läppäri kulkee matkassa hieman helpommin.

Valitse kotikonsoli, jos...


Jos haluat päästä helpommalla ja vain laittaa piuhat seinää ja pelin sisään koneeseen, kotikonsoli voi olla sinulle oivallinen valinta. Pelaaminen hoituu mukavasti ohjain kädessä ja voit röhnöttää sohvalla tai nojatuolissa itse valitsemassasi asennossa. Kotikonsoleissa on valinnanvaraa, joten ennen ostoksille lähtemistä kannattaa tarkistaa laitteen pelitarjonta ja valita konsoli sen mukaan, mille tulee eniten sinua kiinnostavia pelejä.

Monet tosin päätyvät hankkimaan useamman konsolin kokoelmaan, jos rahatilanne antaa myöten. Kotikonsoli on hitusen hankala kuljettaa mukana, mutta onnistuu sekin tarvittaessa. Jos kuljetettavuus on tärkein kriteeri ja haluaa silti kotikonsolin, saattaa vaaka kallistua Nintendo Switchin suuntaan.



Valitse käsikonsoli, jos...


Käsikonsolit ovat kiireisen tai usein liikkeellä olevan pelaajan ratkaisu. Jos arjessa pelaamiselle on vain vähän aikaa, on käsikonsoliin helpompi tarttua kuin käynnistellä PC:tä tai kotikonsolia. Pelaaminen onnistuu myös ajasta ja paikasta riippumatta, kun vain sopiva tyhjä hetki osuu kohdalle. Käsikonsoli tarjoaa viihdettä arjen työ- tai koulumatkoihin mutta myös pidemmille reissuille. Jos pelivalikoima vielä osuu omaan makuun, kannattaa sitä todellakin harkita vaihtoehtona.

Valitse mobiililaite, jos...


Jos taas pelit ovat sinulle pelkkää pientä viihdettä, johon et suhtaudu välttämättä erityisen vakavasti, mutta joita on kiva käyttää silloin tällöin ajankuluna, saattaa sinulle riittää mobiililaite. Älypuhelimiin ja tabletteihin on saatavilla valtava valikoima kaikenlaisia pikkupelejä, joista osa on nopeaa viihdettä kiireiselle ihmisille ja osa vaatii suurempaa omistautumista. Monet ovat myös tarjolla täysin ilmaiseksi tai free-to-play-peleinä, joiden mikromaksut ovat kuitenkin vapaaehtoisia.

Lisäksi tarjolla on vanhempien klassikkopelien mobiiliversioita, joiden seurassa voi virkistää vaikka lapsuusmuistoja lounastauolla. Mikäpä sen kivempaa. Mobiililaite on pelialustana oivallinen valinta, jos ei kaipaa AAA-läjäyksiä, suuria seikkailuja ja huikeita visuaaleja. Se on helppo, näppärä ja aina mukana.

Lopuksi


Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille. Oli ilo lukea vastauksianne ja huomata, miten monelta kannalta tätäkin asiaa voidaan tarkastella. Ilman teitä tämän postauksen kirjoittaminen olisi ollut huomattavasti vaikeampaa, kun olisin voinut käyttää vain omia ajatuksiani aiheesta. Nyt sain avuksi kunnon parviälyn.

Keskustelua eri laitteiden hyvistä ja huonoista puolista saa vapaasti jatkaa kommenttikentässä. Jos et ehtinyt kyselyyn vastaamaan, olet yhä tervetullut kertomaan ajatuksiasi!


Seuraa myös somessa!

https://www.instagram.com/levelupblogi/ https://twitter.com/Afeni84


https://www.pelit.fi/

Postauksen kuvat Pixabaysta.

Ei kommentteja