Final Fantasy IX -päiväkirja osa 6: Sielujen kierto Gaialla

Final Fantasy IX:n tarinan yksi oleellinen teema on sielunvaellus. Olen useamman kerran pysähtynyt pohdiskelemaan sitä ja nyt päätin jakaa näitä pohdintojani. Kommenttiboksiin saa jättää omat ajatuksensa ja vastakkaiset näkemykset ovat myös tervetulleita.

Postaus sisältää spoilereita Final Fantasy IX:n tarinasta.


Final Fantasy IX:n tarina on kiehtova monestakin syystä. Yksi tällainen syy on se, että se antaa ajattelemisen aihetta. Olen pysähtynyt pohtimaan useampaakin asiaa pelissä, mutta tällä kertaa minua askarruttaa Gaialla ja Terralla tapahtuva sielunvaellus tai sielujen syklinen kierto, joka pelissä mainitaan.

Ajatuksenahan tuo sielunvaellussysteemi ei ole uusi. Se löytyy ihan olemassa olevista uskonnoista, ja Final Fantasy VII:ssä puolestaan on elämänvirta, josta kaikki elollinen on lähtöisin ja johon kuolleet palaavat. Final Fantasy IX:ssä systeemi tuntuu kuitenkin hieman eroavan aiemman pelin elämänvirrasta.

Sielunvaellustarina Final Fantasy IX:ssä


Mikäli olen oikein ymmärtänyt Final Fantasy IX:n Gaialla kuolevaisilla on ikuinen sielu. Nämä sielut syntyvät kuolevaisten maailmaan ja kehon vanhennettua (tai muutoin muututtua elinkelvottomaksi esim. murhan kautta) sielu palaa kiertoon, josta sitten jonain päivänä syntyy uudestaan.

Tai noin systeemin pitäisi toimia. Kauan sitten oli kuitenkin toinen planeetta, Terra, joka perustui samanlaiseen sielujen kiertoon, mutta planeetan oma elinkaari lähestyi loppuaan. Se kuitenkin yhdistyi toisen planeetan kanssa ja ahmi elinvoiman siltä. Tätä metodia toistaen Terra on kulkenut ajan halki.

Gaialaiset eivät sitä tiedä, mutta Terran seuraava kohde on Gaia ja prosessi on alkanut jo paljon ennen pelin alkua. Terralaiset itse ovat jonkinlaisessa horrostilassa, mutta he ovat jättäneet yhden miehen, Garlandin, huolehtimaan planeetastaan ja prosessin loppuun viemisestä. Samalla Garland paimentaa genomi-joukkoa, joka koostuu sieluttomista olennoista. He ovat kehoja, jotka terralaiset ottavat haltuunsa, kun aika on tullut. Näiden sieluttomien genomien lisäksi Garland on luonut kolme erilaista genomia: Kujan, Zidanen ja Mikoton. Näiden kolmen tehtävänä on tuoda kaaosta Gaialle, jotta mahdollisimman moni kuolevainen kuolisi.

Kuja on näistä kolmesta vanhin. Hän ei ole elänyt lainkaan lapsuutta vaan Garland loi hänet suoraan aikuiseksi. Ilmeisesti tämä ei kuitenkaan ollut hyväksi Kujan psyykelle ja johti mm. käytösongelmiin. Kun Kuja sai vielä tietää omasta kuolevaisuudestaan, hän ajautui täysin hallitsemattomaksi ja alkoi tehdä asioita omin päin.

Zidane on toiseksi vanhin "sisarusparvesta". Hän on ollut lapsi ja nyt täyttänyt 16 vuotta. Kuja oli kuitenkin mustasukkainen Zidanesta ja dumppasi hänet pikkupoikana Gaialle. Tämä oli harmillista Garlandin kannalta, sillä Kuja oli jo muutenkin epäonnistunut kokeilu ja Zidanen kohdalla tulokset olivat ilmeisesti näyttäneet paremmilta.

Niinpä Garland loi vielä Mikoton, jonka oli tarkoitus korvata Kuja ja Zidane. Toistaiseksi Mikoto on kuitenkin pysytellyt Terralla muiden genomien kanssa.

Gaialla on siis olemassa sielunvaellusta. Terran on tarkoitus imeä Gaia ja sen elinvoima itseensä. Tätä varten on olemassa genomeja, jotka toimivat ikään kuin kuolemanenkeleinä ja aiheuttavat tuhoa ja kaaosta Gaialla. Tämän lisäksi Garland on istuttanut Gaialle puun, Iifa Treen, joka toimii eräänlaisena sieluimurina. Se estää kuolleiden kuolevaisten sielujen paluun kiertoon, jotta Gaian ja Terran yhdistyessä maailma olisi tyhjennetty gaialaisten sieluista ja terralaiset saisivat elää rauhassa. Sielujen kierron blokkauksesta syntyy sivutuotteena usvaa (Mist), joka on ohjautunut pääasiassa Usvamantereelle (Mist Continent). Usvassa vaeltaa hirviöitä, jotka tekevät kulkemisesta vaarallista. Lisäksi Kuja keksii valmistaa usvasta mustia maageja, sieluttomia sotakoneita.

Kiehtovaa tässä taustatarinassa on se, että periaatteessa koko Final Fantasy IX kieppuu sen ympärillä, mutta pelatessa sen voi myös hyvin pitkälti sivuuttaa. Vihjeitä totuudesta tarjoillaan kyllä, mutta vasta aivan lopussa yksityiskohdat alkavat avautua tarkemmin.

Sielunvaelluksen pysäytys ja usva


Minua on aina kiinnostanut erityisesti Gaialla tapahtuvan sielunvaelluksen pysäyttämisen ja usvan välinen suhde. Usva on siis tästä prosessista syntyvä sivutuote. Kuja keksii hyödyntää sitä ja näin syntyvät mustat maagit, joita pelin alkupuolella kuvaillaan sieluttomiksi ja tahdottomiksi sotakoneiksi, nukeiksi jopa. Myös Vivistä puhutaan samalla tavalla.

Selvää kuitenkin on, että Vivillä on oma tahto ja persoona, kenties jopa sielu. Myös muut mustat maagit alkavat havahtua nukkemaisesta olotilastaan, ja osa heistä karkaakin armeijasta. He perustavat oman kylän, jossa elää rauhallisesti. He ovat itsensä elättämiseen kykeneviä aikuisia, mutta toisaalta myös lapsenkaltaisia eivätkä aina ymmärrä kaikkia realiteetteja kunnolla. Eihän heillä ole ollut mallia eikä kukaan ole ollut opettamassa. Siihen nähden nämä tuhoamaan luodut olennot ovatkin pystyneet luomaan varsin toimivan yhteisön.

Juuri tämä kiinnostaa minua. Iifa-puun toiminta estää kuolleiden gaialaisten sielujen palautumisen kiertoon (mikä kait pitkällä tähtäimellä johtaisi siihen, ettei lapsiakaan enää synny, joskaan tällaisesta ei ole pelin missään vaiheessa puhetta). Samalla syntyy usvaa, mutta mitä tämä usva oikein on? Sitä ei kerrota kunnolla, mutta sen sanotaan aiheuttavan hirviöitä ja siitä syntyvät mustat maagit.

Epäilen vahvasti, että usva onkin jonkinlaista sielumassaa. Ehkä se on jopa sieluja tiiviisti pakattuna, eksyksissä ja kaaoksen vallassa. Vähän kuin elämänvirta FFVII:ssa, mutta hallitsematon ja käsistä riistäytynyt voima. Hirviöt ehkä syntyvät eksyneiden sielujen epätoivosta. 

Usva saadaan kenties väliaikaisesti tyynnytettyä, kun se pakataan mustan maagin kehoon ja näin luodaan elävä olento vailla omaa tahtoa. Mustat maagit eivät välittömästi tiedosta itseään vaan se tapahtuu jonkin verran "syntymän" jälkeen. Ehkä siinä vaiheessa sielu on ottanut maagin ruumiissa oman persoonallisen muotonsa ja tietoisuus ikään kuin palaa. Musta maagi havahtuu ja alkaa osoittaa omaa tahtoa.

Tämä tarkoittaisi sitä, että kuolemattomat sielut ovat todellakin kuolemattomia. Ne vain ovat muuttaneet muotonsa usvaksi, kun niiden luonnollinen kulku on estynyt. Tämä tarkoittaa myös sitä, etteivät mustat maagit ole sieluttomia, vaikka niin väitetään. Heillä on samalla tavalla sielu kuin muillakin Gaialla elävillä.

Tässä mielessä Garlandin toimet ovat epäonnistuneet. Sielujen varsinainen kierto on ehkä pysähtynyt, mutta mustien maagien tehtailu on antanut niille uuden mahdollisuuden. Kuja, jonka tehtävänä on ollut edesauttaa kuolemaa ja pysäyttää kierto lopullisesti, on siis itse asiassa maagikokeiluillaan antanut sieluille tilaisuuden palata maailmaan. Tosin hän tuskin on tajunnut tekonsa seurauksia... ja toisaalta hän on myös erittäin katkera Garlandille ja haluaakin laittaa kapuloita rattaisiin, joten sinällään hänen toimistaan ei ole hänelle itselleen haittaa.

Sielunvaelluksen sanoma


Sielujen kiertokulun estäminen on Final Fantasy IX:ssä pahisten puuhaa, vaikkakin terralaiset ovat ajautuneet siihen omien sielujensa pelastamiseksi ja oman elämänsä jatkumisen mahdollistamiseksi. Heillä on siis selkeät motiivit toimintaansa, mutta se ei tarkoita, etteivätkö he ja Garland toimisi väärin. Heitä pystyy kuitenkin tiettyyn pisteeseen asti ymmärtämään.

Sielunvaelluksen sanoma voi kuitenkin olla pelissä muutakin kuin oikean ja väärän vertailu. Final Fantasy IX:n tarina puhuu ikuisen, kuolemattoman sielun puolesta. Sielut eivät suostu katoamaan vaan muuttavat muotoaan. Ne ehkä riistäytyvät käsistä ja aiheuttavat vahinkoa, kun eivät pääse toteuttamaan luontaista tarkoitustaan syntyä yhä uudestaan kuolevaisten maailmaan, mutta yhtä kaikki ne jatkavat eloaan usvana ja löytävät tien takaisin maailmaan mustien maagien kautta.

Minusta tämä sanoma on kaunis ja lohdullinen. Vivi on yksi suosikkihahmoistani pelissä ja hänen kuolemansa kolautti minua syvemmältä kuin Aerithin kohtalo Final Fantasy VII:ssa. On siis lohduttavaa ajatella, että hänenkin sielunsa palautui sille luontaiseen kiertokulkuun ja syntyy jonain päivänä Gaialle uudestaan. Kenties Vivi on tuolloin erilainen, mutta silti tämä tarkoittaa, ettei häntä ole kokonaan menetetty.

Lue myös


Final Fantasy IX -päiväkirja osa 1: Vihdoin uusiksi!
Final Fantasy IX -päiväkirja osa 2: Kun peli alkaa
Final Fantasy IX -päiväkirja osa 3: Zidane ja Garnet
Final Fantasy IX -päiväkirja osa 4: Nostalgiaa ja tuttua turhautumista
Final Fantasy IX -päiväkirja osa 5: Vivi ja Quina

Mitä ajatuksia teoria herättää sinussa?

Seuraa myös somessa!

https://www.instagram.com/levelupblogi/ https://twitter.com/Afeni84


https://www.pelit.fi/

2 kommenttia

 1. Erittäin mielenkiintoinen kirjoitus! Itse olen aina ajatellut, että FFIX:n maailmassa elävät olennot koostuvat (kuten me oikeatkin ihmiset joidenkin tahojen mielestä) ruumiista, hengestä ja sielusta. Ainoastaan nämä kaikki kolme omaava olento voi olla täysin elossa.

  Mustien maagien ja Genomien ero on siinä, että vaikka Genomit ovat elossa, heillä ei ole vielä sielua ja ovat näin ollen vajavaisia. Mustat maagit lienivät aluksi samanlaisia, mutta koska käyvät usvalla, kuten sanoit, jossakin vaiheessa kehittävät Iifa puun jäämistuotteesta itselleen ihan uuden ja oman sielun. Siksi onkin hyvin mielenkiintoista miksi Kuja ja Zidane eroavat Genomeina Terran vastaavista niin paljon? Saivatko he jo valmiiksi jonkun Terralaisen sielun, vai täytettiinkö heidätkin aluksi Gaian sieluilla/usvalla?

  Terran assimilaatiotarina noudattaa mielestäni hienosti FFIX:n suurempaa teemaa, jossa useat eri hahmot kohtaavat/ymmärtävät oman kuolevaisuutensa, taistelevat omalla tavallaan sitä vastaan ja lopulta hyväksyvät väistämättömän. Kuja suuttuu, Zidane masentuu (hetkeksi), Vivi pysyy toiveikkaana jäljellä olevan ajan suhteen. Terralaisetkin yrittivät viimeiseen asti viivyttää väistämätöntä, kunnes lopulta tuli myös heidän haipumisensa aika.

  Kerrotaanko muuten missään vaiheessa mitä Terralaisten unessa oleville sieluille kävi? Vapautettiinko ne usvana Gaian pinnalle? Annettiinko jatkaa uniaan? Vai kenties päästettiin kärsimyksistään? Tuskin Gaian/Terran fuusio ja sielujen kiertokulku kaikkia saisi mahdutettua virtaansa? Tai sitten todellakin pystyi, jos sielut kerran kuitenkin muuttivat muotoaan ja heräsivät mustissa maageissakin erilaisina persoonina.

  Kertoo hyvästä tarinasta, jos se saa aikaan näin paljon spekulaatiota!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa huikea kommentti! Kiitos siitä. :)

   Mielenkiintoisesti jatkoit pohdintojani omassa kommentissasi. Aihetta voisi selvästi käsitellä vieläkin laajemmin (ollapa kaikki maailman aika).

   Zidanen ja Kujan kohdalta minulla on sellainen käsitys, että heille olisi annettu sielut jo syntymässä (olettaisin sielujen olevan terralaisia) eli he eroavat siinä mielessä muista genomeista. En tosin nyt äkkiseltään löytänyt mitään lähdettä tälle ajatukselle, joten joko kyseessä on jokin sivulause hahmojen puheessa tai sitten oma kuvitelmani. Asian varmistamiseksi pitäisi varmaankin tutkia pelin käsikirjoitusta.

   En muista mainintaa siitä, miten terralaisten sieluille lopulta kävi. Se olisi myös mielenkiintoista tietää. Uskoisin, että Gaian sielujen kiertokulkuun mahtuisi myös ylimääräisiä sieluja, jos sielut ovat usvamaista massaa aina, kun ovat erossa ruumiista, ja voivat yhdistyä uusiksi kokonaisuuksiksi. Myös Gaian väestö voi lähteä samalla tavalla kasvuun kuin omalla maapallollamme, jolloin sieluja luonnollisesti "tarvitaan" enemmän.

   Tästähän voisi saada kokonaisen tutkielman aikaan! ;D

   Poista