Afenin Final Fantasy -vuosi 2012

Vuoden viimeinen päivä on vierähtänyt käyntiin. On siis täydellisen sopiva hetki luoda katsaus siihen, mitä blogissa on viimeisen 12 kuukauden aikana tapahtunut. Tämä vuosi on ollut myös Final Fantasy 25-vuotisjuhlavuosi, joten siinäkin mielessä olemme eläneet hyvin merkityksellistä aikaa ;) Square Enix on kuitenkin pitänyt omista juhlallisuuksistaan sen verran meteliä, että en nyt halua keskittyä yhtiön vuoden saavutuksiin. Siksi päädyin kertaamaan itsekkäästi oman blogin sisältöä. Varautukaa tylsistymiseen ;D

Tammikuu

Shiva Sisters Desucon Frostbitessa
Vuoden ensimmäinen kuukausi painottui vahvasti hahmoista kirjoittamiseen. Olin edellisenä vuonna jo aloittanut hahmohaasteen, jota edelleen aktiivisesti naputtelin kasaan. Lisäksi kuitenkin loin katsauksen Desucon Frostbiteen ja kokeilin FFXIII-2:n pelattavaa demoa, joka herätti varsin ristiriitaisia tunteita. Taistelusysteemi tuntui kivalta, mutta paluu satunnaistaisteluihin ei oikein jaksanut miellyttää. Pelissä vaikutti kuitenkin olevan ihan kiitettävästi plussapuolia, vaikken ollut asettanut odotuksiani kovinkaan korkealle. Valitettavasti Noel kuitenkin vaikutti täydeltä palikalta.

Raportoin tammikuussa myös FFXII-peli-illasta, josta olin kovin innoissani. Valitettavaa kuitenkin oli, ettei kyseistä peliä lopulta pelattu peli-illoissamme kovinkaan pitkälle. Ilmeisesti  muut eivät innostuneet siitä yhtä paljon, koska vain kaksi kertaa käytettiin tämän pelin parissa ja sitten vaihdettiin muihin peleihin. Minun kannaltani surku, mutta ovat illat joka tapauksessa kivoja olleet... niistä ei vain saa enää aineksia blogipostauksiin.


Helmikuu

Final Fantasy XIII-2
Pakkasten paukkuessa tätä kuukautta väritti ensisijaisesti Final Fantasy XIII-2, jonka pelaamisesta kertoi suurin osa kuukauden postauksista. Kävin edelleen läpi myös hahmohaastetta, mutta puin silti pelin tapahtumia läpi todella moneen otteeseen.

Kävin pelin kanssa läpi melkoisen tunnemylläkän, kun alkuun ärsyynnyin jokaisesta pikkuasiastakin. Jossain kohtaa peli sitten alkoi oikeasti maistua ja viihdyin sen parissa. En koskaan oppinut pitämään Serah'sta ja Noelista mitenkään suunnattoman paljon, mutta aloin sietää heitä ja toivoin pelin päättyvän kummankin kannalta hyvin. Valitettavasti toisin kävi, kuten olen blogissa jo moneen otteeseen maininnut. FFXIII-2 jääkin toistaiseksi Final Fantasy -historiani suurimmaksi pettymykseksi nimen omaan loppunsa takia.

Helmikuussa aloitin myös kirjoittelemaan The Last Storysta, koska äänestyksen perusteella lukijat halusivat myös siitä kuulla.


Maaliskuu

Vuoden epäilyttävin virnistys
Jutut The Last Storysta jatkuivat maaliskuussa, kun pelasin peliä läpi yhdessä avomieheni kanssa. Ihan kiva kokemus se lopulta oli, muttei niin hieno kuin toivoin. Vähän petyin siis tämänkin pelin osalta. Mutta vain vähän!

Maaliskuussa sain hahmohaasteen kirjoitettua loppuun ja siirryin musiikkimemeen, joka oli sekin oikein hauska naputeltava. Siinä vaiheessa alkoi tuntua, että on kiva, jos blogissa on jotain tuollaisia jatkuvia juttuja muiden postausten ohessa, joten tänä vuonna on niihin tullut muutenkin paneuduttua.

Lisäksi kirjoittelin vielä pyydetyn postauksen Final Fantasy -fanifiktion kirjoittamisesta. Postaus oli itsellekin avartava kokemus ja oikeasti nautin sen kirjoittamisesta. Höpisen ficeistä erittäin mielelläni, mikä onkin saattanut tulla lukijoille suorastaan väsyttävän selväksi.


Huhtikuu


Huhtikuu oli keskeneräisten pelien päättämiseen ilmeisesti juurikin sopiva kuukausi. Ensin pelasin Final Fantasy IX:n loppuun (mainittakoon, että olin sen pelannut loppuun jo viidesti aikaisemmin, ei siis ollut eka kerta). Flunssa iski kuun alussa, joten sairasvuoteella maatessa oli kiva nakuttaa menemään PSP:llä. Ihan siinä ajassa peli ei loppuun ehtinyt, mutta jatkoin pelaamista hieman myöhemmin. Nyt olen pitänyt itseni kurissa enkä ole aloittanut sitä taas uudestaan... vaikka välillä innostaisi :D

Seuraavaksi sitten pelasin toistamiseen loppuun Final Fantasy XIII:n, jonka siis jouduin aloittamaan alusta pleikkarin vaihtumisen myötä. Tämä peli on nyt taas työn alla, koska olen luvannut pelata sen loppuun myös avomiehelleni (ilmaisia trophyja herralle siis :P). Veikkaan, etten jaksa peliä enää neljättä kertaa hinkuttaa, mutta katsotaan.

Koska vihapuhe oli vuoden muotisana, oli minunkin sitä harrastettava. Olikin varsin virkistävää kirjoittaa Finaleista aivan erilaisesta näkökulmasta. Ne ovat hyviä pelejä, mutta aiheuttavat toisinaan kiukkua hyvinkin monesta syystä.


Toukokuu

Akihabara, Tokio, Japani
Saapui kultainen toukokuu, mutta blogiin ei ilmestynyt lainkaan postauksia. Tähän oli pari syytä. Alkukuun vietin tiukasti muuttopuuhissa, joilla oli turkasen kiire. Kämppä siirtyi kesäkuun 1. päivä seuraavalle asukkaalle ja minun piti tyhjentää se reilut kaksi viikkoa aiemmin. Olin siis kaksi viikkoa periaatteessa asunnoton, mutta onneksi se ei menoa haitannut.

Kuun loppupuolen vietin Final Fantasyjen alkulähteellä eli Japanissa. Tosin mikään varsinainen FF-matka ei ollut kyseessä, mutta toin kyllä kotiin paljon aiheeseen liittyviä tuliaisia. Reissu oli hieno ja uudestaan pitää päästä. Seuraavalla kerralla myös haluan mennä vierailemaan Square Enix -kaupassa, jotta voin kirjoittaa ainakin yhden postauksen aidonkokoisesta Sephirothista.


Kesäkuu

Type-0-ryhmäcosplay Desuconissa
Kesäkuukin oli blogissa hyvin hiljainen, koska muuttokiireet jatkuivat (seuraavaksi piti muuttaa avomiehen tavarat). Ehdin kuitenkin poiketa Desuconissa, jossa tapani mukaan bongailin hienoja Final Fantasy -cosseja. Tällä kertaa vaikuttavin taisi olla Type-0-ryhmä jo ihan kokonsa puolesta. Sääli vain, ettei peli ole vielä täällä ilmestynyt (ja ilmestyykö ollenkaan!), sillä itse ainakin haluisin hieman perehtyä alkuperäisteokseen, ennen kuin harkitsen siitä ketään cossaavani. Toisaalta on kyllä tosi hienoa, että faneja löytyy jo nyt. Kunpa vain Squarekin sen tajuaisi...

Kaiken kiireen keskellä päätin vielä puolustaa Final Fantasy XII:ta, koska olin jo aikoinani kerännyt listaa tutuilta kuulemistani väitteistä, miksi FFXII ei vain voi olla hyvä peli.


Heinäkuu

Aloitin paritushaasteen kirjoittamisen intoa puhkuen. Heinäkuussa tuli myös hetkellisesti siirryttyä Sonyn laitteista Nintendon puoleen ja pelailinkin tovin ahkerasti Final Fantasy: The 4 Heroes of Lightia sekä kokeilin Theatrythmiä. Inhoan edelleen kyseisen pelin nimen kirjoittamista ja olen sitä mieltä, että se on aivan liian kallis. Lisäksi 3D:llä ei tee siinä mitään, joten sen voisi hyvin julkaista vanhemmallekin konsolille. Jos se saisi vanhalle DS:lle ja huomattavasti halvemmalla, saattaisin jopa ostaa.

Heinäkuussa oli myös tilaisuus tavata ystäviä, kun kesälomakin osui sopivasti. Tapaaminen oli hyvin Final Fantasy -painotteinen eikä ihme, kun paikalla oli pelkästään kyseisen pelisarjan faneja. Oli mukavaa jutustella seurassa, jossa kaikki tiesivät, mistä puhutaan ja jakoivat kiinnostuksen kohteet... vaikka toki yksilökohtaisia eroja oli siinä, mistä pelistä kukakin pitää eniten, mutta se on luonnollista eikä haittaa menoa.


Elokuu

Särkänniemen maailmanennätysyritys
Tässä kuussa kirjoittelin ahkerasti lähinnä paritushaastetta, mutta kävin kuitenkin Särkänniemessä yrittämässä maailmanennätystä. Valitettavasti ennätystä ei saatu aikaan, mutta kiva päivä kuitenkin oli. Huvipuiston edustaja lupasi, että samaa yritetään jälleen ensi vuonna, joten eiköhän minut silloinkin paikalta bongaa. Seuraavalla kerralla voisi ylleen kiskoa eri cossi, mutten ole vielä päättänyt, minkä. Onneksi aikaa on miettiä, jos yritys osuu jälleen elokuulle.

Samainen reissu poiki myös päättömän idean eli valmistimme parin kaverin kanssa Final Fantasy VII -aiheisen cosplay-sarjakuvan. Tekeminen oli hervottoman hauskaa, mutta asiallisuudesta ei ollut tietoakaan. Oikeastaan tuollaisia olisi kiva tehdä lisääkin, kun vain keksisi sopivan aiheen ja saisi riittävästi kavereita puuhaan mukaan.


Syyskuu

Kipeänä Traconissa.
Heti kuun alkuun pöllähti ilmoille uutinen uudesta jatko-osasta Final Fantasy XIII -sarjaan ja ei, vieläkään ei ollut kyse Versuksesta vaan sen sijaan Lightning tekisi paluun. Kirjoitinkin aiheesta tiukan postauksen.

Paritushaaste pyöri edelleen ja aloitin uuden sarjan: "Ajatuksia hahmoista". Kumpikin näistä on ollut loppuvuoden työn alla ja jatkuvat ensi vuodelle. Kirjoittelen niitä aina, kun ne sattuvat inspiroimaan ja muuta kirjoitettavaa ei ole. Ne eivät siis ole ykkösprioriteetti, mutta hyvää kirjoitusmateriaalia kuitenkin.

Kirjoittelin myös Traconista, joka omalta osaltani oli jonkinlainen pettymys. Conissa itsessään ei ollut vikaa, mutta itse olin kipeänä, joten reissua ei voinut millään muotoa sanoa nautinnolliseksi.


Lokakuu

Käytin röyhkeästi vanhaa materiaalia hyväkseni ja julkaisin uudelleen kokemukseni Final Fantasy XII:n ensimmäisestä läpipelaamisesta. Oli varsin mielenkiintoista lueskella omia kommenttejani pelistä, mieleen palautui paljon sellaista, minkä olin jo unohtanut. Jälkikäteen harmittaa, etten kirjoittanut samanlaista "päiväkirjaa" myös kolmestatoista. Jatkossa aion näin tehdä pelien osalta, koska teksteihin on kiva palata myöhemmin.

Aloitin myös vihdoin Final Fantasy XII: International Zodiac Job Systemin pelaamisen ja tykästyin peliin välittömästi. En ole pelaillut sitä hirveän aktiivisesti, koska muut keskeneräiset pelit, mutta tarkoitus on se vielä loppuun pelata.

Lisäksi törmäsin Gamereactorissa hyvään artikkeliin Final Fantasyjen historiasta, joten tunsin pakottavaa tarvetta kirjoittaa siihen kommentteja. Koska olen minä, tungin kuitenkin kommenttini blogiini enkä pelilehden sivujen kommenttiosioon.


Marraskuu

Heti marraskuussa päätin kommentoida myös toista Final Fantasy -artikkelia. Kyseinen juttu löytyi tuoreesta Pelit-lehdestä ja oli sen verran kiinnostava, etten osannut sitäkään jättää huomiotta.

Muuten kuukausi oli aika hiljainen. Kirjoittelin ajatuksiani hahmoista, pyysin lukijoilta kysymyksiä ja anoin nimiä Type-0:n länsimaissa julkaisemista pyytävään adressiin. Teloin selkäni kuukauden puolessa välissä, joten en voinut paljon koneella nuokkua loppukuusta. Se oli varmasti yksi tekijä, miksi blogi hiljeni huomattavasti aiempiin kuukausiin verrattuna. Myös työkiireet painoivat.



Joulukuu

Tämä kuukausi taitaa olla vielä lukijoilla tuoreessa muistissa, mutta kerrataan nyt silti. Olisin halunnut blogiin joulukalenterin, mutten sitten kuitenkaan ehtinyt sellaista järjestää. Luukut olisi pitänyt kirjoittaa hyvissä ajoin, jotta olisin pystynyt joulukalenterin oikeasti toteuttamaan. Katsotaan, keksinkö ensi vuonna jotain kivaa joulukuulle.

Final Fantasy V:n 20-vuotissynttäreiden kunniaksi kirjoitin vihdoin blogauksen vastoinkäymisistäni kyseisen pelin parissa. Oli jo aikakin dokumentoida koko ongelmavyyhti.

Vinkkailin lukijoille myös pelidokumentin teosta ja edelleen Type-0:n auttamisesta länsimaihin. Poikkeuksellisesti julkaisin lisäksi kolme ficciä blogissa. Tästä ei kuitenkaan ole tarkoitus tulla FF-ficciblogi vaan jatkan edelleen "asialinjalla". Halusin vain jotain erilaista joulukuulle.

Sokerina pohjalla olikin sitten jouluaaton videopostaus, jonka pitkän miettimisen jälkeen rohkaistuin tekemään. Se venähti kovin pitkäksi, koska vastattavia kysymyksiä kertyi kuitenkin kohtuullisen paljon postaukseen... ja minähän en tunnetusti osaa vastata kovin lyhyesti.

Kaiken kaikkiaan voikin sanoa, että Final Fantasy -vuoteni on ollut värikäs ja mielenkiintoinen. Pelisarjan ympärille pystyy rakentamaan melkoisen monipuolisen harrastuksen, mikä ei tietenkään ole ollenkaan huono asia.


Mitäs sitten vuonna 2013?

Niin, huomenna alkaa uusi vuosi. Videopostauksessani lupasin, että blogi jatkuu edelleen ja sen lupauksen aion myös pitää. Olen kuitenkin aina toisinaan miettinyt, olisiko hyvä idea laajentaa blogin aihealuetta. Rakastan Finaleita, mutta pelailen muitakin pelejä ja myös niistä olisi hauska joskus jotain kirjoitella. Toisaalta jutut luultavasti painottuisivat silti Finaleihin, koska niitä pelaan ylivoimaisesti eniten.

Pähkään siis kolmen vaihtoehdon välillä:

1) Jatkaa nykyisellään ja pitää tämä blogi ennallaan. Samalla voin kirjoitella kaikesta muusta toisessa blogissani. Käytännöllinen jako sinänsä, mutta pelipostaukset hukkuvat toisessa blogissani kaiken muun sekaan.

2) Perustaa rinnalle toinen blogi, jossa kirjoittelen muista peleistä. Se olisi kuitenkin jo kolmas aktiivisesti päivitettävä blogi, joten mietin, onko minulla oikeasti aikaa ja jaksamista sen(kin) ylläpitämiseen. En halua luopua henkilökohtaiseen elämääni perustuvasta blogista peliblogin takia.

3) Muuttaa tämä blogi joko yleiseksi peliblogiksi tai RPG-blogiksi. Se olisi luultavasti käytännöllistä, mutta tuntuisi hieman haikealta luopua kokonaan Final Fantasyille omistetusta blogista.

Mitään päätöstä en ole vielä asian suhteen tehnyt, mutta ehkä ajatukset vielä jossain kohtaa kirkastuvat. Toisaalta nykyinen tilanne on hyvä, toisaalta kaipaan jotain uudistusta asiaan, joten tämä vaatii pientä pohdintaa.

Joka tapauksessa Final Fantasyista on tulossa juttua myös ensi vuonna. Vanhoja pelejä on kesken ja niistä epäilemättä löytyy vielä sanottavaa. Hahmojakin minulla on käsiteltävänä koko liuta, joten eivätpä nuokaan postaukset heti lopu. Lisäksi uudet pääsarjan Finalit ovat hankintalistalla ja voi sinne päätyä muutakin, jos jotain mielenkiintoista myyntiin ilmestyy. Coniraportteja saattaapi myös tulla, mikäli bongaan pukuja tai jossain järjestetään FF-aiheista puheohjelmaa.

Ennen kuin lopetan tämän megapitkän postauksen, haluan vielä esittää teille lukijoille pari kysymystä:

Mitä juuri sinä toivoisit tähän blogiin sisällöksi? Minkälaiset jutut sinua kiinnostavat?

Lukijoiden ajatukset kiinnostavat. Yritän myös ottaa ne tavalla tai toisella huomioon. On aiheita, joista itse kirjoitan mieluiten, mutta se ei tarkoita, ettenkö voisi pohdiskella joskus jotain muidenkin aloitteesta lähtevää juttua :)


Kiitos kaikille kuluneesta vuodesta ja oikein kupoa uutta vuotta! =^o^=

Ei kommentteja