Joku vanhoja muistelee... (Osa I)

Tämä blogihan sai alkunsa siitä, kun muistin, että olin kirjoitellut Final Fantasy XII:n läpipelauskokemukseni IRC-Gallerian blogiin, ja halusin jatkaa edelleen Finaleista kirjoittamista. Nykyisin nuo kirjotukset eivät ole enää Galleriassa näkyvissä, vaikka ne itselläni ovat tallessa. Ajattelin kuitenkin, että voisihan ne tähänkin blogiin ihan huvikseen postata. Eli seuraavaksi on luvassa autenttinen kahdentoista läpipeluukokemus vuodelta 2007.

Itselleni näiden tekstien läpikäyminen oli varsin avartava kokemus, sillä muistin joitain asioita eri tavalla kuin olin oikeasti ne kokenut. Esimerkiksi olin aivan varma, etten ollut huomannut Balthierin lirkuttelua Ashelle ensimmäisellä pelikerralla, mutta olinpas sittenkin. Muutenkin olen tehnyt aika jänniä huomioita pelatessa.

Kirjoitustyyli kävi ehkä itseä hieman ahdistamaan sekä tietynlainen asenne, joka myös tuli vastaan. Reilut viisi vuottahan näiden kirjoittamisesta alkaa olla aikaa, ja se näkyy.

Tässä tosiaan ensimmäinen osa, loput tulevat lähiaikoina.


FINAL FANTASY XII - suuri läpipeluu vuodelta 2007Torstai 22.02.2007 17:30
Jes, nyt on FFXII. Odottelee tuossa pöydällä sen aikaa, että teen ruokaa. En kuitenkaan malta enää miettiä syömistä sen jälkeen, kun olen aloittanut, joten parempi näin. Jänskättää kamalasti. Toivottavasti peli nyt on niin hyvä kuin olen odottanut ^^;

Torstai 22.02.2007 23:06


Hmmm, aloitettiin sitten ihan kevyesti eli vain neljä tuntia pelaamista tälle illalle. Kuume alkaa tuntua jo vähän liikaakin, joten kohta olisi syytä käydä nukkumaan.

Pelistä sen verran, että jumitin heti alkuunsa, kun en meinannut millään löytää Rogue Tomatoa. No, se pentele oli ihan liian lähellä. Suurin osa siitä peliajasta meni siis tomaattia metsästäessä. Joka tapauksessa alku vaikuttaa ihan lupaavalta, joskaan en pidä Vaanin ja Penelon blondiudesta, ja nyt tarkoitan ihan vain ulkonäköä... vaikkakin Vaan taitaa olla sitä aivokapasiteetiltaakin, mutta ehkä jätkä pääsee vielä yllättämään.

Sen sijaan Vaynesta pidin oikein paljon. Ne hiukset, ne hiukset ja taivas, mikä nenä <3 Juu, juu, hahmosta ei ole kerrottu tähän mennessä paljon p*skaakaan, mutta tykästyin jo nyt... siis lähinnä ulkonäköön, koska luonteesta on toistaiseksi paha sanoa mitään. Veikkaisin kuitenkin, että jos tyyppi osoittautuu pahikseksi (kuten epäilen), niin hän ei tule olemaan ihan mustavalkoinen kuitenkaan. No, niin tai näin, tyksin kovastikin.

Uusi taistelusysteemi on ihan jees. Aluksi olin enemmän kuin pihalla, mutta kyllä siitä sitten jyvälle pääsi. Voi olla, että olen taas uudestaan pihalla, kunhan gambit-systeemi tulee mukaan. Lisenssit onneksi vaikuttivat suht helposti ymmärrettäviltä.

Toisaalta minua häiritsee nyt se, ettei ole satunnaistaisteluja (huolimatta siitä, että olen aina niistä napissut). On pirun pelottavaa katsella noin 10 metrin päässä vaeltavaa T-Rexiä, kun omalla hahmolla on vasta muutama leveliä ja vähän päälle sata HP:tä. Kylmä hikihän siinä nousee otsalle... varsinkin, kun satuin jostain lukaisemaan, että Rexit ovat agressiivisia eli saattavat hyökätä ominpäin kimppuun. Ei todellakaan kiva juttu. No, onnistuin kuitenkin kiertämään sen riittävän kaukaa, kun metsästin sitä tomaattia, joten ehkä nyt ei tarvitse hetkeen hermoilla sen takia.

Mutta juu, olen innoissani. Peli vaikuttaa hyvältä, ja odottelen, että saan muutkin päähahmot mukaan, että pääsen tekemään analyysin heistä :D Vaan on tylsä tyyppi (ainakin toistaiseksi), mutta enhän minä Tiduksestakaan pitänyt, joten asia ei ole maailmanloppu.

Perjantai 23.02.2007 22:26


Tällä kertaa reilun viiden tunnin peliputki. Alkoi tuntua jo silmissä telkkarin tuijotus... tosin en tiedä, onko koneella istuminen kovinkaan paljon parempi vaihtoehto.

Täytyy sanoa, että FFXII on aikalailla erilainen kuin Finalit yleensä. Kymmenisen tuntia alkaa olla peliä takana, mutta vielä ei olla setvitty kunnolla henkilöiden välisiä suhteita. Yleensä tässä vaiheessa alkaa olla jo edes hämärä kuva hahmojen persoonallisuudesta, mutta minulle kaikki ovat aikalailla vielä mysteeriasteella.

Olen edelleen sitä mieltä, että Vaan on ärsyttävä ja typerä... blondi. En välitä koko tyypistä, mutta sen asian kanssa on vain elettävä. Fran tovereineen (miksi sillä jätkällä pitää olla niin vaikea nimi, ettei sitä opi muistamaan) ovat ihan kiinnostavia tyyppejä... ja jos ei muuta, niin ainahan sitä voi tuijotella ajankuluksi Franin persettä.

Amalia (Ashe?) on ihan yhtä ärsyttävä kuin Vaan. Pikaisella ensitutustumisella neiti ei tehnyt kovin positiivista vaikutelmaa. Jos Yuna häiritsi minua kympissä, niin hänen ärsyttävyytensä voi laittaa Amalian kohdalla potenssiin kymmenen, että...

No juu, joka tapauksessa peli on lähtenyt etenemään ihan hyvin. Huomenna voisi taas jokusen tunnin pelailla. Silloin on se etu, ettei tarvitse reissata minnekään, eikä ole muitakaan velvollisuuksia. Tentteihin tosin pitää lukea, mutta sen jälkeen voin vapaasti palata kunnon seikkailun pariin ^^

Sunnuntai 25.02.2007 10:24


Eilen ei ehtinyt paljoa pelata, mutta ehkä tänään pääsee aikaisemmin aloittamaan. Yhdeksän pintaan pitää joka tapauksessa taas lopettaa, että voi katsoa leffan.

No, joka tapauksessa, sain eilen oikein kunnon shokkihoitoa johtuen varmasti hyvin pitkälti siitä, että en ole niin kamalasti kehittänyt hahmoja. Mutta hei, nyt olen kuitenkin jonkin verran panostanut kehittämiseen, koska uusi taistelusysteemi tekee touhusta huomattavasti siedettävämpää kuin mitä se ennen oli.

Joka tapauksessa kävin muutaman HP:n päässä kuolemasta ja pelastuin viime hetkellä, kun pääsin karkuun. Pisti vähän ajattelemaan, että ehkä kehittämiseen pitäisi panostaa vieläkin enemmän. No, ainakin sydän sai tekemistä... takoi niin p*rkeleesti.

Hahmoista vielä jotain... Olen alkanut sietää Peneloa. Tyttö on ehkä blondi, mutta sittenkin ihan jees. Vaan ottaa päähän, eikä se seikka varmaan tule muuttumaan mihinkään. Balthier (katsos, muistin nyt, miten se kirjoitetaan) on enemmän kuin jees, mutta menetinkin sydämeni piraateille jo pikkutyttönä <3 Jätkällä tosin saisi olla pidemmät hiukset, mutta kyllä tuo oranssihtava lyhytkin letti menee. Hänen puhetyylinsä on sellainen, että jalat alta.

Ja Fran... No, siitä hahmosta nyt on tarkoituksella tehty jokamiehen märkäuni. Kiva katsella ja ihan hyvä taistelussakin. Mikäpä siinä. Minä ainakin tykkään, olkoonkin, että hahmo on tarkoitettu visuaaliseksi herkkupalaksi ja minun kai pitäisi nousta naisena asiasta barrikaadeille... mutta koska katselen itsekin mieluusti kaunista naista vähissä vaatteissa, en taida viitsiä.

Basch on taas aika neutraali hahmo. Ei ole herättänyt tunteita mihinkään suuntaan, eikä varmaan ole tarkoituskaan. Paitsi tietysti jos olisin alusta asti pitänyt Vaanista, varmaankin olisin jossain vaiheessa inhonnut Baschia.

Ja loppuun voisi lisätä, että Vaynea saisivat näyttää enemmän <3
 
Maanantai 26.02.2007 17:08
Tänäänkin tuli taas vähän pelailtua, alkaa olla yhteen parikymmentä tuntia jo touhuttu. Muutama Game Over -ruutu on kyllä tullut nähtyä, mutta pienellä lisäkehittämisellä on sitten päästy eteenpäin. Tällä hetkellä edessä olisi taas joku bossi, mutta ajattelin ennen sitä kehittää hahmoja muutaman levelin.

Hahmojen levelit nyt:

Vaan - 17
Balthier - 18
Fran - 18
Basch - 11
Ashe - 14
Penelo - 13

Ei ole varmaan vaikea arvata, millä tiimillä pelaan eniten. Pitäisi varmaan muihinkin vähän panostaa, mutta minulla tuppaa aina jotkut hahmot jäädä vähemmälle huomiolle. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, etten välttämättä voi koko ajan käyttää vakiotiimiäni ja sitten olen nesteessä, jos en ole kehittänyt muita.

Taistelusysteemiin olen tykästynyt paljon. Ennen kehittäminen oli tuskaa, mutta nyt suorastaan tykkään siitä. Melkein harmittaa, että FXIII:ssa tehdään paluu ATB-systeemiin... Tosin sitä peliä en pääse pelaamaan vielä pariin vuoteen ainakaan, koska ei ole varaa siihen ja PS3:n pitkään, pitkään aikaan. Hävyttömän hintainen se pelikone, näin sivumennen sanoen.

Myönnettävä on, etten ole ollut mistään pelistä näin innoissani sitten Final Fantasy IX:n. Kymppi ei minuun koskaan oikein iskenyt, yhtätoista en ole päässyt edes vilkaisemaan ja kymppikakkonen on vain pelkkää hassua aivojen nollaus viihdettä, ei sen kummempaa. Tässä sen sijaan on jotain, vaikken kaikista hahmoista pidäkään. En millään malttaisi odottaa, että pääsen taas pelaamaan... ja hiihtoloman loppuminen on varmaankin suoranainen katastrofi, koska sitten joutuu istumaan koulussa ja tekemään iltaisin kaikkea tylsää. Pelaamiselle jää taas minimaalisesti aikaa, enkä tykkää ajatuksesta sitten yhtään.

Tietysti sitä voisi yrittää pelata pelin läpi ennen loman loppumista, mutta se vaatisisi sitä, ettei kukaan muu olisi pelikoneen kimpussa ollenkaan... ja toisaalta en halua kahlata peliä ihan hirveää vauhtia (yllättävää minulta), ettei kiva lopu kesken. Kyllä se tietysti joskus loppuu, mutta haluaisin pitää siitä kiinni jonkin aikaa edes.

Ja miten niin minulla ei muka ole elämää? O_o

Maanantai 26.02.2007 22:10

Huoh, jumitusta ja jumitusta. Koko päivän tapellut saman bossin kanssa tuloksetta. Lopulta annoin periksi ja päätin luntata netistä parit vinkit. Ehkäpä jo seuraavalla yrityksellä onnistaa. Tosin se saattaa jäädä huomiseksi... tänään ei enää välttämättä jaksa. Alkaa koko alue nyppiä

Ja siinä luntatessa satuin huomaamaan, ettei homma suinkaan helpotu, kun saan hoideltua sen bossin. Tulossa on jotain paljon haastavampaa. No, senhän saattoi arvata... ei kai peli nyt helpompaan suuntaan menisi. Ainakin tässä pelissä riittää haastetta ja tekemistä, mikä on vain hyvä.

Levelit nyt:

Vaan - 19
Balthier - 20
Fran - 20
Basch - 11 (:D)
Ashe - 14
Penelo - 14

Jos jaksaisi, voisi pysähtyä kehittämään noita kolmea muuta hahmoa. Tein Penelosta mustan maagin, joten häntä olisi varmaan hyvä kehittää ainakin. Jotenkin alkaa tuntua, ettei tästä selvitä ilman kunnon magiaa x)

Garuda voi olla kettumainen otus.
Keskiviikko 28.02.2007 00:46

Hah, tänään vihdoin pääsin pelissä eteenpäin. Se vaati vain sen, että älysin, miten quickening-iskuja oikein käytetään. Johan alkoivat bossit hoitua vähän paremmin tai no itse asiassa aika hemmetin paljon paremmin :D Sain myös ensimmäisen Esperin. Tiedän, minne yksi on piilotettu, mutta en voi hakea sitä vielä. Levelit ovat liian alhaiset ja otan turpaani paikassa välittömästi, mutta kunhan saan kehitettyä, niin sitten...

Eli levelit nyt:

Vaan - 24
Balthier - 24
Fran - 24

Muut ovat pysyneet ennallaan. Pariin otteeseen olen tosin joutunut Ashea käyttämään, kun Vaan tai Fran on kuollut boss-taistelussa, mutta se on tapahtunut niin viimemetreillä, että jopa Ashen leveleillä on selvitty... tai pitäisi kai sanoa, että quickeningeilla (hankala sana).

Tulin äsken siihen tulokseen, että Vierra-rodun edustajat ovat aika kaavoihin kangistuneita ja k-päitä, Frania lukuun ottamatta. Olisi voinut edes yksi ystävällinen, tai vähintään kohtelias, kommentti tulla, mutta ilmeisesti se oli niiltä nirppanokilta liikaa pyydetty. Typeriä kaninkorvia koko sakki... vaikkakin Fran on Balthierin ohella suosikkihahmoni.

Huomenna on sitten taas kehittäminen edessä. Game Over -ruutu käväisi hyvin lähellä, kun lähdin Vierrojen kylästä. Juuri ja juuri kerkesin karkuun. Ainakin pari leveliä pitää saada lisää ja rahaakin pitäisi jostain repäistä. Uudet aseet ja armorit eivät olisi pahitteeksi.

Että sellaista tällä kertaa. Huomenna taas jatkuu x)

Vierrat - typeriä kaninkorvia koko sakki!
 Keskiviikko 28.02.2007 23:48

Hyvin eteni tänään. Kokeilin ensimmäistä kertaa chocobolla ratsastamista ja se oli yhtä hauskaa kuin muissakin peleissä. Oma chocobo (siis oikea) olisi aika hemmetin jees x) Sain myös vihdoin lahdattu sen T-Rexin, mutta kaivoksissa (joiden nimeä en nyt muista) en kuitenkaan uskaltanut yrittää, koska siellä oli niitä kaksin kappalein ja lisäksi minulla taisi olla jo kahdeksan Jellyakin perässä... itsemurhahan se olisi ollut :D

Tiamat oli aika läpihuutojuttu, kiitos Esperin ja quickening-iskujen. Seuraava bossi tosin ei sitten ollutkaan. Game Over -ruutu nähtiin taas eli pitänee kehittää lisää. Kävin Lju... jotain kaivoksissa pari hunttia suorittamassa ja ajattelin vielä pari lisää tehdä. Sen jälkeen sitten kehitetään hahmoja pari kolme leveliä ja yritetään bossia uudestaan.

Levelit:

Vaan - 27
Balthier - 28
Fran - 28

Peliaikaa nyt takana suunnilleen 32 tuntia, mihin ei tietenkään ole laskettu Game Overeihin tuhlautunutta aikaa.

*muoks*

Tulipahan mieleeni, että Vierrat muistuttavat tietyllä tavalla haltioita. He elävät syvällä viidakossa (=metsä) eristyksissä muusta maailmasta. He myös sanovat, etteivät muun maailman muutokset yms. kosketa heitä millään tavalla ja kehottavat kaikkia (no, oikeastaan käskevät) Vierroja pysymään kotikylässään. Jos joku lähtee, hän ei saa palata. Lisäksi muut rodut tulisi pitää poissa kylästä. Niin... ja Vierrat elävät huomattavasti pidempää kuin Humet. Esim. Franin ikää ei tiedetä, mutta hän on ainakin reilusti yli 50-vuotias (ja sellainen herkkupeppu silti).

Niinpä niin, minulle vain jotenkin tulee haltiat mieleen tuosta kokoonpanosta. Ei sillä, että se minua millään tavalla haittaisi. Pitipähän mainita näistä päähän pälkähtäneistä asioista.

2 kommenttia

 1. En tiennyt, että olit oikeasti kirjoittanut näin yksityiskohtaisen pelipäiväkirjan.

  Tätä oli hauska lukea, varsinkin kun kirjoittamisesta alkaa olla jo aikaa. Hauska huomata, että Fran ja Balthier herättivät mielenkiintosi jo heti alussa. :D

  Emmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, odotin kahtatoista niin kovasti, että sitten panostin myös siitä kirjoittamiseen. Olen kirjoitellut aiemmistakin, mutta en ihan näin perusteellisesti. Enemmänkin satunnaisia mainintoja muiden merkintöjen ohessa.

   Fran ja Balthier olivat alusta asti "se juttu", vaikka peli on muutenkin kyllä todella loistava x)

   Poista