DOINK derp derp

[Tämä blogaus spoilaa FFXIII-2:n loppua, lukeminen omalla vastuulla.]

No niin, peli on nyt pelattu kertaalleen läpi. Salainen loppu on siis vielä saamatta, mutta "ensimmäinen loppu" tuli kuitenkin nähtyä. Ei silti mennä siihen ihan heti, koska tässä on parit blogaukset jääneet välistä. Eli käsitellään ensin aiemmat pelisessiot ja sitten vasta pelin läpäiseminen.

7.2.2012

Olin jo aikalailla pelin loppupuolella tässä kohtaa. Serah ja Noel jättivät Akatemian 4XX AF taaksensa ja siirtyivät Historia Cruxin syövereihin lentelemään. Valitettavasti he kuitenkin joutuivat erilleen, ja päädyin pelaamaan pelkästään Serah'lla.

Tyttö päätyikin tuntemattomaan aikaan paikkaan nimeltä The Void Beyond. Olin siellä jo pariin otteeseen vieraillut, mutta nyt se oli huomattavasti laajempi. Siellä myös odotteli useampikin Yeuleista. He kertoivat Serah'lle omasta kohtalostaan, joka kuulosti jokseenkin kurjalta. Silti he olivat siihen alistuneet eivätkä edes yrittäneet taistella sitä vastaan.

Yeulin kohtalo on syntyä yhä uudestaan näkijäksi ja kuolla yhä uudestaan varsin nuorena, oikeastaan ennen kuin hänen elämänsä on ehtinyt kunnolla edes alkaa (viimeisin Yeul oli 15-vuotias kuollessaan). Caius on ollut jokaisen Yeulin rinnalla suojellen tyttöstä ja omistautunut perusteellisesti tehtävälleen. Aina vain uudestaan hän on joutunut katselemaan tämän menehtymistä, mikä on kaiketi aiheuttanut jonkinlaisen mielenhäiriön.

Caius nimittäin odotteli The Void Beyoundin huipulla Serah'aa tappaakseen tämän (Noelin oli "tappanut" jo aiemmin) ja estääkseen tätä muuttamasta tulevaisuutta, koska tulevaisuuden muuttaminen muuttaa menneisyyttä ja näkijä näkee nämä kaikki muutokset. Valitettavasti näkyjen näkeminen riistää aina palan näkijän elämästä, minkä takia Yeulit ovatkin kuolleet hyvin nuorina. Tulevaisuuden muuttuminen taas aiheuttaa näyt.

Caiusin mielestä ainoa tapa pelastaa Yeul ikuiselta uudestisyntymältä ja nuorena kuolemiselta, on tuhota tulevaisuus ja sen mukana kaikki muu. Jos tulevaisuus ei muutu, Yeul ei näe näkyjä eikä hänen elinaikansa siis verotu niiden takia.

Asiassa on vain jokunen mutta, jotka tulivat mieleen Caiusin ajatuksista:

- Eräässä Fragmentissa luki, että Yeulit ovat Jumalattaren (Etron) verestä ja Caius aikoo edistää maailman tuhoa mm. tappamalla Jumalattaren --> Yeulin tuho?
- Jos maailman tuhoaa, missä pelastettu Yeul eläisi? Valhallassako? Siellä näytti kovin kuolleelta/elottomalta ja synkeältä...
- Yeul on hyväksynyt kohtalonsa eikä välttämättä edes halua tulla pelastetuksi siltä

No niin, Caius tosiaan "tappoi" Serah'n, jonka jälkeen hän heräsi New Bodhumissa. Alkuun vaikutti siltä, että hän oli siirtynyt aikaan ennen pelin tapahtumia, sillä kukaan ei tiennyt niistä mitään. Hetkeä myöhemmin todellisuus alkoi kuitenkin rakoilla, Serah oli jonkinlaisessa unimaailmassa eikä todellisuudessa. Caius ehkä vangitsi hänet illuusioon tai heitti rinnakkaistodellisuuteen, jota itse kontrolloi.

Täällä sitten Lightning ilmestyi Serah'lle ja tarjosi mahdollisuutta jäädä kyseiseen todellisuuteen. Itse vastasin kieltävästi, mutta kuulin KoakumaUsagilta, että olisi kannattanut suostua. No, onneksi kaikki ajat ja paikat voi pelata uudestaan, joten voin nyt myöhemmin korjata tämän mokan.

Kieltäytymisen jälkeen pääsin juoksemaan paikalle, jonne pelin alussa jysähti meteoriitti. Nyt siellä ei ollut oikeastaan mitään erityistä, mitä nyt aikavääristymä. Kuitenkin yllättäen paikalle ilmestyi Vanille! Hitsit, että olin odottanut tätä. Seuraavaksi materialisoitui myös Fang, ja Afeni oli aivan onnessaan.

Valitettavasti kaksikko kertoi edelleen nukkuvansa kristallin sisällä. He vain pääsivät puhumaan Serah'lle, koska tämäkin oli sillä hetkellä syvässä unessa. Vanillen sanoin he tapasivat toistensa päiden sisällä. Nämä kaksi naista vakuuttivat Serah'n siitä, että hänen pitää muuttaa tulevaisuutta ja mennä sitä ennen pelastamaan Noel unesta, johon tämä on Caiusin takia vajonnut. Sitten he vain taas haihtuivat näkyvistä. Olin iloinen, että heitä nähtiin, mutta olisin halunnut kyllä nähdä enemmän.

Koska halusin tietää myös Noelin unesta jatkoin pelissä suoraan eteenpäin. Pääsinkin pimeään ja kuolevaan maailmaan, jossa Noel pyöri Caiusin ja Yeulin kanssa. Vain nuo kolme olivat enää jäljellä, muut ihmiset olivat kuolleet tai vähintäänkin kadonneet. Tapahtumat sijoittuivat Yeulin viidenteentoista syntymäpäivään. Caius vaati Noelia tappamaan hänet, koska siten suojelijan sydän ja voimat olisivat siirtyneet Noelille. Caius oli jo jonkin aikaa kouluttanut Noelia tehtävään, ja myös hän oli aikoinaan (satoja, tuhansia, satojatuhansia vuosia sitten?) tappanut oman edeltäjänsä. Caius myös kertoi sydämensä olevan osa Etroa. Noel kuitenkin kieltäytyy ystävänsä tappamisesta, joten Caius lähtee ja jättää tämän kahdestaan Yeulin kanssa. Tyttöparka puolestaan menehtyy vain vähän tämän jälkeen Etron patsaan eteen, mutta hän kieltää Noelia itkemästä, koska he tapaavat vielä uudestaan. Yeul myös hymyilee kuolessaan, tapahtuma ei sinällään vaikuta hänelle tuskalliselta tai vastenmieliseltä.

Tämän jälkeen sain vielä juoksennella Noelin perässä kuolevan maailman halki, ennen kuin hän suostui tajuamaan Serah'n läsnäolon. Seuraavaksi alkoikin vänkääminen siitä, kannattaako tulevaisuutta sittenkään muuttaa. Noelille oli nimittäin valjennut, että myös Serah näkee näkyjä aina, kun tulevaisuus muuttuu (jokaisen portin avaamisen kohdalla Serah reagoi oudosti), joten tämä on samanlainen kuin Yeul ja menettää jokaisen näyn kohdalla osan elämästään.

Tässä kohtaa sai taas valita Serah'n vastauksen. En tiedä, mikä niistä olisi ollut "se oikea", mutta itse laitoin, että pelastetaan tulevaisuus joka tapauksessa. Serah siis päätti olla välittämättä mahdollisesta kohtalostaan. Odotin Noelilta suurempaa vastarintaa, mutta sen sijaan hän hyväksyi päätöksen mukisematta.

Siinä olikin päivän pelisaldo ja oli pakko mennä nukkumaan sekavat ajatukset mielessä pyörien.

8.2.2012

Ehdin pelailla vain parisen tuntia. Juoksentelin kuolevan maailman läpi siinä määrin kuin se oli mahdollista. Seuraavaksi minulle avautuikin Akatemia 500 AF, jossa Hope oli saanut uuden Cocooninsa kasaan ja se oli tarkoitus laukaista taivaalle. Kaaos oli kuitenkin ehtinyt jo vaikuttaa maailmaan ja Akatemia oli muuttunut Mario Worldiksi pyörivine ja kieppuvine palikoineen.

Yllätys oli kaikkea muuta kuin positiivinen. Olenhan minä Tomb Raidereita pelannut, mutta tasohyppely ei silti ole minun juttuni. Nyt ei vain ollut vaihtoehtoa, vaan minun oli selvitettävä tieni muuttuvan tasohyppelylabyrintin läpi. Jaksoinkin ehkä puoleen väliin, ennen kuin hermot menivät ja peli-ilta tosiaan jäi lyhyeksi. Vihollisetkin mättivät turpaan melko urakalla, selvisin paikassa hengissä vain niukin naukin.


10.2.2012

Torstaina oli japanin tunnit ja melkoisen kipeä olokin, joten en jaksanut pelata (okei, ketutti se loppupaikka). Ilta tuli vietettyä aivan muissa merkeissä enkä edes avannut PS3:sta.

Perjantaina pelaaminen alkoi heti, kun oli saanut töiden jälkeen syötyä. Vedin Akatemian läpi tuskaisuudesta huolimatta, mutta en lähtenyt kokeilemaan lopputaisteluja. Sen sijaan päätin hetken panostaa hahmojen kehittämiseen ja sivutehtävien suorittamiseen. Aloitin Bresha Ruinseilta (5 AF), missä oli muutama Fragment hankkimatta ja yksi portti avaamatta. Siinä sivussa tuli törmättyä tonberryyn, mikä meni tietenkin loistavasti. Kolme kertaa doink, ja se oli siinä.

Onneksi tonberryja ei kuitenkaan vilissyt nurkissa. Muut viholliset olivat ihan siedettäviä, taso ei päätä huimannut. Taisteluista kertyi CP:tä ihan kohtuullisesti, kun seikkailin aikajanalla muutamaan uuteen paikkaan ja kolusin vanhoja hieman tarkemmin. Sivutehtävät olivat valitettavan tylsiä, sillä niiden sisältö oli lähinnä tavaroiden etsimistä ja viestien välittämistä, pitipä yksi behemothkin käydä lahtaamassa.

Yllättävää kyllä, tähän tylsähköön säätämiseen sai kulumaan aikaa ihan kiitettävästi. Kun olin saanut Noelin commandon levelille 99 ja ravagerin 98 (kuten myös Serah'n ravagerin), päätin, että oli aika lähteä testaamaan taitojaan lopputaisteluihin. Kello oli tuolloin yksitoista illalla ja arvio oli, että taisteluihin menee noin tunti. Tavoitteena oli siis päästä nukkumaan vähän puolenyön jälkeen.

Toisin kävi.

Ensimmäisenä tuli vastaan Bahamut, joka oli koko ajan laittaa porukkani kanveesiin. Jollain mystisellä voimalla kuitenkin selvisin taistelusta nippanappa hengissä. Juttu jatkui ilman mahdollisuutta laittaa hahmoille tulleita CP:ja tai tehdä mitään muutakaan. Välivideon jälkeen matsattiinkin jo sitten Caiusin kanssa Valhallassa. Ehdin ihmetellä, missä Lightning nyt on, mutta vastausta en kysymykseeni saanut.

Turpaan sen sijaan tuli ja aika rankastikin. Onnekseni taisteluputki ei alkanut alusta vaan sain valita edellisen tallennuksen ja viimeisimmän taistelun väliltä. Koska luovuttaminen on luusereille, päätin jatkaa taistelemista. Tässä välissä sain laittaa kertyneet CP:t ja kehittää hirviöitänikin. Otin käyttöön kultaisen chocobon ja säädin paradigmojen kanssa, ennen kuin yritin uudestaan. Nytkin teki tiukkaa ajoittain, mutta päihitin Caiusin joka tapauksessa.

Koska Finaleissa pitää lähes aina olla loppubossin jälkeen jokin pirullinen lisäbossi, josta ei ole aiemmin sanallakaan mainittu, piti toki tämänkin pelin noudatella kaavaa. Serah ja Noel olivat hukkumaisillaan mystiseen veteen, johon joutuivat, kun Caiusista purkautui jotain mustaa (kaaosta?). Nyt Light kuitenkin muisti olevansa olemassa ja tuli kiskomaan kaksikon kuiville vain heittääkseen nämä taistelemaan kolmea Bahamutia vastaan.

Myös tässä taistelussa tuli turpaan kauniisti. Tällä kertaa aivan loppumetreillä, kun kaikki Bahamutit olivat jo miltei hengiltä. Pidin miesystävän kanssa pienen mietintätauon ja sitten vain uutta yritystä uudella taktiikalla kehiin. Nyt hahmoja ei enää pystynyt kehittämään vaan oli pärjättävä sillä, mitä oli tarjolla. Onneksi olin käynyt ostamassa 99 potionia ja saman verran myös wound potioneja ennen lopulliseen taistoon lähtemistä. On muuten ensimmäinen kerta omassa pelihistoriassani, kun olen lopputaistelussa joutunut paiskomaan potioneja.

Uudella taktiikalla sain reilussa puolessa tunnissa Bahamutit hengiltä ja pääsin vihdoin katselemaan loppuvideota. Olin ihan tyytyväinen itseeni, koska hahmoni eivät olleet kenties tarpeeksi pitkälle kehitettyjä lopputaistelua varten. Loppuvideoon myös kohdistui odotuksia melkoisen äheltämisen jälkeen. Sehän on pelaajan palkinto vai mitä?

Paskanmarjat! Joo, taisin joskus manata kolmentoista loppua, mutta se ei ollut mitään tähän verrattuna. Serah kuolee ja maailma tuhoutuu, Lightningia ja Snow'ta ei edes näytetä Vanillesta ja Fangista nyt puhumattakaan.WTF!?!?

Pänttäilin tuossa opaskirjaa. En ole nyt aivan varma, onko näitä loppuja useampi vai ei. Ilmeisesti kuitenkin salaisen lopun saa, kun kerää kaikki Fragmentit ja pieksee viimeisen vastuksen uudestaan. Tähän on siis pyrittävä, koska en ole milloinkaan pettynyt Finalin loppuun näin pahasti. Jos loppuja on useampi, sain ehkä jonkinlaisen bad endingin... jos taas loppuja on vain tämä ja salainen, sen salaisen on parasta olla erittäin hyvä.

Motivaatio pelin pelaamiseen laski kiitettävästi. Loppu oli sellainen antikliimaksi ja lopputaistelukin yhtä tuskaa, ettei se houkuttele uusintaerään. Toisaalta haluan silti vielä nähdä sen salaisen lopun, joten ei kai se auta kuin aloittaa aikajanan täydentäminen ja Fragmentien epätoivoinen metsästäminen. Onneksi niitä on jo kerääntynyt mukaan sentään 56/160.

Eli palailen tämän pelin osalta astialle, kun olen salaisen lopun saanut. Voi toki olla, että kertoilen välissäkin jotain, mikäli sivutehtäviä tehdessä paljastuu jotain mielenkiintoista. Tähän mennessä ne eivät vain ole tehneet erityisen hyvää vaikutusta.


Lyhyesti vielä plussia ja miinuksia:

+ Jotkut taistelumusiikit (esim. mutanttitomaatti)
+ Taistelusysteemin uudistukset
+ Alyssa
+ Mog kaikkine taitoineen
+ Caius ja Yeul
+ Koukuttava triviapeli
+ Chocobolla riekkuminen

- Sivutehtävät
- Laimeat musiikit
- Sekava ja itsensä kanssa ristiriitainen juoni
- Academia 500 AF
- Lopputaisteluiden yllättävä vaikeustason nousu
- Loppu ylipäätään
- Serah (ja Noel)

5 kommenttia

 1. Törmäsin tähän blogiin ihan sattumalta FFXIII-ficcejä ettiessäni, ja pitääpä ihan kommentoida :D
  Elikkä, erilaisia loppuja on tähän mennessä 9. (tiiä sitten, tulevaisuudessa saattaa tulla jotain DLC-paketteja)

  Sait ihan sen "oikean" lopun kyllä. Masentavaa, tosin :--D Tosiaan jos keräät kaikki fragmentit, nii saat secret endingin.
  Nää kahdeksan muuta on sitten Paradox Endingejä. Yhen oisit saanu siitä jos olisit ottanu sitä Lightningia kädestä siellä Serahin unimaailmassa. 8)
  En ite köyhänä opiskelijana aio ainakaan vielä hankkia peliä, mutta katoin kokonaisen playthroughin Youtubesta. Sun pitää vissiin hankkia sieltä ihmekasinomestasta joku sellanen skilli, mikä antaa sun aktivoida ne muut Paradox Endingit (sen unimaailman nyt saa muutenki, mutta muut)
  Sitte ku oot aktivoinu sen ja pelaat muutamia kohtia pelissä läpi, nii tulee uusia Live Triggereitä, joihin vastaamalla pystyt unlockaamaan niitä eri endingejä. Jotkut niistä on täysin humoristisia, jotku tosi wtf, jotku on tosi masentavia... ja sitte jotku antaa vähän uusia näkökulmia asioihin :D (hlö. kohtanen lemppari on "The Future is Hope")

  Mut joo, sun pitää pelata kaikki Paradox Endingit läpi, niistä kaikista saa vissiin fragmenteja, että pystyt unlockaamaan sen secret endingin.

  Heh... tästä tais tulla vähän tl;dr nyt. :D toivottavasti kuitenki autoin jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kovasti tiedosta. Täytyy sitten ryhtyäkin seuraavaksi metsästämään niitä paradox endingejä. Ei ole tuota opaskirjaa tullut vielä kokonaan luettua (tänään aloitin aktiivisemman tutkimisen), joten en tiedä, onko siellä niistä mainintaa. Luulisi kyllä, että on...

   Kiva, kun viitsit neuvoa ^^ Paneudun tosiaan tähän asiaan lähiaikoina.

   Btw, suomeksi löytyy muutama FFXIII-ficci Kristallimaailmasta (osa on tosin K-18-puolella, joka vaatii rekisteröitymisen ja K-18-oikeuksien pyytämisen): http://z4.invisionfree.com/Kristallimaailma/ (Tulevaisuuden mytologiat)

   Siellä on paljon muistakin Finaleista ficcejä. Ja enkuksihan noita onkin varmaan sitten huomattavasti enemmänkin tarjolla.

   Poista
  2. Enkuksi siis jossain muualla kuin Kristallimaailmassa :D Esim. FanFiction.Netissä.

   Poista
  3. Ihan mielellään tässä toimin tiedotusvälineenä :D ihan virkistävää jutella jollekulle FF:eistä, kaverit kun ei sellasta puhetta jaksa.

   Heh, en kyllä lue ficcejä suomeks, loppus vaan lukeminen yleisimmissä ficciarkistoissa (kuten just fanfiction.comissa) ja lopuks päädyin vaan googlailemaan :D
   Mut pitääpä ihan kahtoa, että jos kerranki löytyis suomeks jotain hyvää :D useimmiten vaan hahmojen repliikit kuulostaa ihan naurettavilta suomeks, ja varsinki jos esim. pelimaailman itemeitä yrittää kääntää järkevästi "Feeniks alas"? :--D
   Ärsyttävää on se, että varsinki vanhemmista FF:eistä ei löydy enää millään uutta ficcimateriaalia :< kahlannu koko netin läpi moneen otteeseen... noh, kunhan tässä jaarittelen 8)

   Poista
  4. Joo, kyllähän siihen törmää joskus, että ficcimaailmaan on käännetty termistöä todella huonosti. Sellasta on inhottavaa lukea =/

   Itsekin on tullut aika paljon luettua enkuksi, viime aikoina tosin on vähän jäänyt. Suomeksi oon lukenut lähes kaiken, mitä nyt Kristallimaailmasta löytyy. Sielläkin tosin on harmillisen vähän vanhemmista Finaleista ficcejä. Seiskaan kovasti painottuu, kun se suosituin sattuu olemaan.

   Toivottavasti löydät jotain uutta lukemista jostain. Ficcien parissa on oikein kiva viettää aikaa ^^

   Poista