Final Fantasy IX -päiväkirja osa 5: Vivi ja Quina

Edellisessä hahmopostauksessa kävin läpi Zidanea ja Garnetia, tällä kertaa ovat vuorossa musta maagi Vivi ja erikoinen Quina.


Vivi Ornitier


Vivi on pelin alussa hieman salaperäinen hahmo, josta ei kerrota juuri mitään. Pelaaja voi päätellä sen verran, että hän on verrattain nuori ja juuri saapunut Alexandriaan katsomaan prinsessa Garnetin syntymäpäivillä esitettävää näytelmää. Vivi vaikuttaa kömpelöltä ja naiivilta.

Myöhemmin käy ilmi, ettei Vivi oikeastaan itsekään tiedä itsestään juuri mitään. Hän on kasvanut isoisänsä hoivissa, mutta tämä isoisä ei ole hänelle mitään sukua. Kyseessä on qu-klaaniin kuulunut erakko, joka sattui onkimaan Vivin merestä ja ilmeisesti kasvatti häntä alun perin ajatuksella, että pistää hänet pataan, kun kasvua on tapahtunut riittävästi. Vivi ei kuitenkaan tiedosta tätä vaan on nähnyt suhteen perhesuhteena (millaiseksi se on toki voinut myöhemmin muodostuakin).

Pelin alussa Vivin isoisä on jo menehtynyt ja Vivi on tosiaan jättänyt kodin lähteäkseen katsomaan näytelmää. Missään kohtaa ei sanota, oliko hän aikeissa palata kotiinsa, mutta kun hän tempautuu mukaan seikkailuun muiden hahmojen kanssa, ei kotiin palaaminen oikein ole enää edes vaihtoehto. Tarinan edetessä Vivi tapaa muita kaltaisiaan ja silti erilaisia hahmoja, jotka ruokkivat hänen tarvettaan selvittää oma alkuperänsä, sattuipa tieto sitten kuinka paljon tahansa.

Vivin rooli tarinassa


Vivin kautta pelissä pohdiskellaankin paljolti olemassaoloon ja sen merkitykseen liittyviä kysymyksiä. Pelatessa nämä on mahdollista sivuuttaa, mutta niitä voi myös itse pysähtyä miettimään. Kuja ja Brahne antavat ymmärtää, että mustat maagit ovat sieluttomia nukkeja, jotka on luotu sodassa käytettäviksi aseiksi. Tarinan alkupuolella tavatut yksilöt vahvistavat pelaajalle tätä mielikuvaa, mutta toisaalta Vivin kouriintuntuva inhimillisyys aiheuttaa ristiriidan, jos asiaa jää ajattelemaan. Voiko herkkä ja pohdiskeleva Vivi tosiaan olla pelkkä nukke vailla sielua?

Kun pelaaja pääsee ensimmäistä kertaa vierailemaan Brahnen armeijasta karanneiden mustien maagien asuttamaan kylään, voi väitteen sieluttomuudesta viimeistään kyseenalaistaa. Mustat maagit, joiden ei pitäisi kyetä itsenäiseen ajatteluun, ovat muodostaneet oman yhteiskunnan, jossa huolehditaan toisista ja taataan turvallinen peruselämä kaikille. Pari maagia kasvattaa chocoboa ja kyläläiset myös hautaavat kuolleensa, vaikkei heillä ole varsinaista kuoleman käsitettä. He puhuvat pysähtymisestä, ja eräs maagi kertoo ystävänsä pysähtyneen. Hän seisoo hautausmaalla ja pohtii, milloin hänen ystävänsä nousee jälleen. Hän lupaa pestä tämän puhtaaksi, kun odotettu tapahtuma vihdoin tapahtuu. Kuten pelaaja, myös toisenlaisessa ympäristössä kasvanut ja isoisänsä jo menettänyt Vivi ymmärtää, ettei tämä mainittu ystävä enää koskaan nouse. Kohtaus on suorastaan sydäntä särkevän musertava.

Tuo kohtaus on myös käänteen tekevä hetki Vivin elämässä. Hän ymmärtää, ettei itsekään ole kuolematon. Tulee hetki, jolloin myös hän pysähtyy. Näyttää myös siltä, että mustien maagien kohdalla elämänkaari on lyhyehkö verrattuna ihmisiin tai vaikkapa qu-klaaniin. Vivi  myös ymmärtää kuoleman/pysähtymisen lopullisuuden, mikä tekee hänen pohdiskelustaan ajoittain raastavaa seurattavaa. Hän on niin kovin nuori ja painii niin kovin suurien kysymysten kanssa. Vastauksia hän saa myös hakea pelin loppumetreille asti, sillä toisten mustien maagien tekemät ratkaisut herättävät hänessä yhä uusia kysymyksiä ja samoin genomien kohtaaminen Terralla.

Vivi minun näkökulmastani


Vivi on aina ollut suosikkihahmojeni listalla. Hän on ulkoisesti varsin suloinen, ja kömpelyys vain korostaa hänen hellyyttävyyttään. Nykyisin hän on myös omiaan herättämään suojelunhaluni. Tuntuukin siltä, että mitä vanhemmaksi itse tulen, sitä kovempaan minuun sattuu Vivin sisäinen kamppailu. Hänen pitäisi saada elää huoleton ja turvattu lapsuus, mutta sen sijaan hän pyörittelee kysymyksiä, joihin aikuisetkaan eivät välttämättä koskaan saa vastauksia. Kysymyksiä, joiden käsittelyä on helpompi juosta karkuun kuin todella tarttua niihin. Nuoresta iästään huolimatta Vivi onkin siis varsin aikuisenoloinen hahmo, mutta silti hänessä on herkkää lapsekkuutta.

Quina Quen


Quina on qu-klaanin jäsen ja antaa itsestään pelaajalle hitusen yksinkertaisen ensivaikutelman. Hänen mielessään ei tunnu juuri muuta pyörivän kuin ruoka ja syöminen, ja hänen erikoiskykynsäkin pelissä on hotkaista viholliset suuhunsa.

Pelaaja voi tavata Quinan ensimmäistä kertaa jo Alexandrian linnassa Steinerilla liikkuessaan, mutta siinä kohtaa häntä ei vielä esitellä. Seuraavan kerran hän vilahtaa Festival of Huntissa nimellä "Strange Gourmand", mutta virallisesti hänet esitellään vasta, kun pelaaja saapuu ensimmäisen kerran Qu's Marshille. Tuolloin hänen mestarinsa pyytää pelaajaa ottamaan hänet mukaan, ja olen monesti miettinyt, voiko hänet jättää tiimistä pois. En kuitenkaan ole koskaan päätynyt kokeilemaan tätä vaihtoehtoa.

Quinaa kuitenkin tarvitaan viimeistään siinä vaiheessa, kun pelaaja lähtee etsimään Fossil Roota. Sen jälkeen hän onkin melko kiinteä osa tiimiä, joskin aina välillä lähtee edelleen harhailemaan omille teilleen juostessaan ruoan perässä.

Quinan rooli tarinassa


On helppoa katsoa Quinaa varsin pinnallisesti. Kuten sanottua, hän näyttäytyy yksinkertaisena tapauksena, jonka kielitaito on kaiken lisäksi puutteellinen. Voi kuitenkin olla, että qu-klaanilla on oma kielensä ja sen takia he puhuvat toisten käyttämää kieltä hyvin karkeasti. Ehkä maailman yleisin kieli onkin heille vieras kieli, jonka osaamisen taso sitten vaihtelee yksilöstä riippuen. Tämä myös selittäisi sen, miksi Quinan kanssa käydyt keskustelut ovat joskus hieman kiusallisia ja hänen ajatuksen juoksustaan voi olla vaikea saada kiinni.

Aina silloin tällöin Quina kuitenkin osoittaa, että yksinkertaisuus voi hyvinkin olla pintaa. Hän välittää matkakumppaneistaan ja pyrkii tukemaan heitä parhaan mahdollisen kykynsä mukaan. Hän muun muassa huomauttaa Viville tämän olevan ehdottomasti ihminen, kun Vivi synkkänä pohtii asiaa. Kun taas pelissä tulee kohta, jolloin kahdeksan hengen tiimi jaetaan neljäksi pariksi ja Quina jää Zidanen kaveriksi, Zidane sanoo joutuneensa tyytymään tähteisiin. Quina ottaa tämän kohteliaisuutena. Qu-klaanin oppien mukaan tähteet ovat nimittäin hyviä. Minulle tulee kohdasta fiilis, että Quina kyllä syvällä sisimmässään ymmärtää Zidanen sanojen todellisen merkityksen, mutta haluaa näyttää, että asian voi nähdä toisinkin.

Tämä toisin näkeminen onkin yksi Quinan hahmon oleellisimpia rooleja. Jos Vivin kautta pohdiskellaan elämän suuria kysymyksiä, Quinan kautta esille nostetaan pieniä ja yksinkertaisia iloja. Maailmahan itse asiassa koostuu vain kahdenlaisista asioista: niistä, jotka voi syödä, ja niistä, joita ei voi syödä. Tällä filosofialla asiat alkavat näyttääkin hyvin yksinkertaisilta ja helposti ymmärrettäviltä. Näin ajatellen Quinan ja Vivin tehtävä onkin tasapainottaa toisiaan. He edustavat erilaisten katsontakantojen ääripäitä, jotka voivat kohdata puolivälissä, jos kumpikin tulee riittävästi vastaan. Pelissä nämä ääripäät elävät sulassa sovussa rinnakkain ja törmäykset ovat hengeltään lempeitä.

Quinan pohdintoja herättävä sukupuoli


Qu-klaani on Final Fantasy IX:n maailmassa esiintyvä humanoidirotu, jonka edustajista ei tiedetä kovin paljon. Heitä esitelläänkin vain kolme: Quina, hänen mestarinsa Quale ja Vivin isoisä Quan. Quinan (ja qu-klaanilaisten ylipäätään) sukupuolesta on herännyt paljon keskustelua. Pelin englanninkielisessä käännöksessä häneen viitataan pronominilla "s/he", mutta toisaalta myös joissain yhteyksissä "his/him". Tosin ehkä nykypäivänä hänestä käytettäisiin yleistynyttä pronomia "they/them", jolla kierretään sukupuolen ilmaisemista englannin kielessä, jossa persoonapronominit ovat sukupuolittuneita. Mainittakoon, ettei minulla ole tietoa, miten Quina esimerkiksi japaninkielisessä alkuperäisessä pelikäsikirjoituksessa itsestään puhuu.

Jostain syystä on pelaajia, joilla on tarve sukupuolittaa Quina. Hänelle ei voi pelissä laittaa joitain sellaisia asusteita, jotka menevät pelattaville naishahmoille, mitä on käytetty perusteluna sille, että hän olisi mies. Toisaalta hän voi mennä pelissä naimisiin Vivin kanssa, jos pelaaja näin valitsee, mitä taas on käytetty perusteluna hänen naiseudelleen. Itse en näe näitä kumpaakaan aukottomana perusteluna, koska voi vain olla, ettei Quina erityisemmin pidä asusteista, joita pelattavat naishahmot voivat käyttää, ja ehkä niitä ei siksi voi laittaa hänelle. Pelissä ei myöskään käy ilmi, millaiset avioliitot ovat sallittuja. Selkeitä cis-heteropareja kyllä esitellään (esim. hallitsija Cid ja hänen puolisonsa Hilda), mutta missään kohtaa ei sanota, etteikö avioliitto olisi sallittu muidenkin välisenä kuin naisen ja miehen. Puhumattakaan siitä, että qu-klaanin sukupuoli-, seksuaalisuus- ja avioliittokäsitteet voivat erota muiden rotujen näkemyksistä. Emmehän tiedä näistä mitään.

Minulle Quina on aina ollut sukupuoleton. Hänen tai kenties muidenkaan hänen klaaninsa edustajien ei tarvitse määritellä itseään kumpaankaan ääripään lokeroon. Tämä tietysti voi herättää kysymyksen siitä, miten qut sitten lisääntyvät, mutta pelin tarinan kannalta se ei ole oleellista, joten siihen ei pelissä mennä. Sanoisin kuitenkin, ettei sukupuolettomuus tarkoita välttämättä a-seksuaalisuutta tai lisääntymiskyvyttömyyttä.

Kun peli ilmestyi vuonna 2001 (Japanissa vuonna 2000), ei sukupuolista käyty sellaista keskustelua kuin nykypäivänä... tai jos käytiin, ei se minun teinikorviini asti ainakaan ollut yltänyt. En siis osannut kiinnittää Quinan kohdalla asiaan mitään erityistä huomiota vaan otin hänet sellaisena kuin hän nyt sattuu olemaan. Quinana. Hieman yksinkertaisena mutta hauskana ja herttaisena hahmona. Toisaalta Quina ei ole ihmismäinen hahmo, joten ehkä tämä sukupuolikysymys oli sen takia helppo ohittaa. Kujan kohdallahan minäkään en ollut sukupuolikysymyksille immuuni, mutta se on sitten toisen postauksen asia.

Lue myös


Final Fantasy IX -päiväkirja osa 1: Vihdoin uusiksi!
Final Fantasy IX -päiväkirja osa 2: Kun peli alkaa
Final Fantasy IX -päiväkirja osa 3: Zidane ja Garnet
Final Fantasy IX -päiväkirja osa 4: Nostalgiaa ja tuttua turhautumista

Millaisia ajatuksia Vivi ja Quina sinussa herättävät?

Seuraa myös somessa!

https://www.instagram.com/levelupblogi/ https://twitter.com/Afeni84


https://www.pelit.fi/

2 kommenttia

 1. Vivi on Kujan ohella mun ehdoton suosikkihahmo koko pelistä. Tykästyin siihen oikeastaan jo heti siinä alussa ihan vaan siksi kun se on niin mahdottoman suloinen että sydän sulaa. Tekee jatkuvasti vain mieli kääriä se peittoon ja pitää turvassa kaikelta pahalta. Siitä lähtien kun siellä maagien kylässä puhuttiin "pysähtymisestä" aloin pelätä Vivin puolesta. Ja no kyllähän siinä pelin lopussa saikin sitten vähän herkistyä (olikohan tuo nyt spoileri...?). Vivi on vaan yksinkertaisesti ihana. Ja päähahmoista oikeestaan ainoa josta oikeasti tykkäsin, ei sillä että oisin myöskään inhonnut niitä muita, mutta kukaan muu ei herättänyt ihan samanlaisia fiiliksiä.

  Quina taas jäi mulle ihan epämääräiseksi hahmoksi, jotenkin en onnistunu näkemään siinä oikein mitään muuta kuin comic reliefin. Nyt kun tuota sun pohdintaasi luin niin totta kyllä että Quina aina kannustaa muita,mikä on hieno piirre. Sukupuolta en kauheasti jäänyt miettimään, eipä sillä oikein mitään väliäkään ollut minkään kannalta. Quina on vaan Quina :D en edes ensin tajunnut että sen voi ottaa partyyn mukaan ennen kuin vasta sitten kun oli pakko.

  Mielenkiintoinen postaus! Hahmopohdintoihin ei ikinä kyllästy. Nyt vaan odottelen milloin Kujasta tulee tämmöinen <3

  -Kuutamoinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. FFIX:n loppu on minusta yksi sarjan ihanimmista mutta myös kamalimmista. Tähän vaikuttanee juuri Viviin liittyvät asiat.

   Ja niin totta: Quina on vaan Quina. :D Kommentistasi päätellen pelin voi ilmeisesti pelata Fossil Roon etsimiseen saakka ilman Quinaa? En ole tätä tosiaan koskaan kokeillut. Ensimmäisellä kerralla löysin Quinan vahingossa ja otin matkaan, ja sen jälkeisillä kerroilla olen aina käynyt hänet hakemassa. Tuntuisi jotenkin "väärältä" olla ottamatta häntä matkaan.

   Mukava kuulla, että hahmopohdinnat maistuvat. Pyrin niitä saamaan kaiken muun asiaan lomaan tasaisesti. Kujastakin on kyllä postaus tulossa, mutta tarkkaa aikaa en osaa sanoa, koska on niin monia juttuja, joista haluan kirjoitella. (Ollapa kaikki aika blogin päivittämiseen. :D)

   Poista