Final Fantasy XII: The Zodiac Age pitelee minua tiukassa pihtiotteessaan. Tässä postauksessa annan lyhyen katsauksen toiseen viikkooni pelin parissa, mutta pohdiskelen myös, mitä mieltä olen siitä, jos Basch olisikin ollut pelin päähahmo.
Viikon lyhyt summaus
Toinen viikko The Zodiac Agen parissa alkaa olla takana päin. Pelikellossa kiiluu reilut 50 tuntia peliaikaa ja tarinassa olen matkalla Archadesiin. Olen edelleen edennyt rauhallisesti ja tehnyt sivutehtäviä ja hunteja siinä määrin kuin se suinkin on ollut mahdollista. Tällä hetkellä V-rankin huntit kaatuvat jo ihan kivasti, mutta sitä korkeampia en ole vielä uskaltanut kokeilla.
Viikon aikana on pamahtanut myös muutama uusi trophy kokoelman jatkoksi:
Master Thief
Record Breaker
Visions of the Dreamer
Lista ei ole yhtä pitkä kuin edellisellä viikolla, mutta toisaalta minulla alkaa kokoelmassa jo olla kaikki helposti saatavat trophyt (viimeisiä juonitrophyja lukuun ottamatta). Ei siis ole mikään ihme, että niiden kertyminen on jo hidastunut huomattavasti.
Yleinen fiilis on pelatessa edelleen mahtava. Vaikka tarina ja maailma ovat tuttuja, viihdyn kummankin parissa. On upeaa katsella välivideoita uudestaan, mutta toisaalta ihan yhtä upeaa on koluta kartan eri kolkkia. Löytämisen riemu on edelleen tallella, vaikka peli ei ole uusi.
Jos Basch olisikin ollut päähahmo...
Minulta pyydettiin Twitterissä, että kertoisin mielipiteeni siitä, jos Basch olisikin ollut pelin päähahmo, kuten pelintekijöillä alun perin oli tarkoitus. Jossain vaiheessa Baschin tilalle päähahmoksi vaihdettiin Vaan ilmeisesti, koska Basch koettiin liian vanhaksi. En tiedä tarinan yksityiskohtia eikä se kai ole oleellistakaan, mutta ajatus erilaisesta päähahmosta on kiinnostava ja siksi aiheellinen ottaa pohdiskelun alle.
Tämä osuus postauksesta sisältää isoja spoilereita, joten jätä lukematta, jos et niitä halua vielä kuulla.
Kuka on kapteeni Basch fon Ronsenburg?
Basch on 36-vuotias sotilas, joka on syntynyt Landiksen valtakunnassa. Hänellä on kaksoisveli Noah. Landiksesta ja veljesten nuoruusvuosista ei paljon kerrota, mutta Landis joka tapauksessa joutui sotaan Archadian keisarikuntaa vastaan. Basch pakeni Dalmascaan, mutta Noah päätyi Landiksen häviön jälkeen Archadiaan, jossa hän nousi jossain vaiheessa tuomari Gabranthiksi. Myös Basch jatkoi sotilaana ja taisteli lopulta Dalmascan joukoissa Archadiaa vastaan.
Kun Archadia kuitenkin onnistui valloittamaan Dalmascan, Basch oli mukana sotilasjoukossa, jonka tavoitteena oli estää kuningas Raminasin salamurha. Tehtävä kuitenkin epäonnistui ja Noah'n avulla Basch lavastettiin syylliseksi murhaan. Todistajaksi tapahtuneelle päätyi pelin päähahmon, Vaanin, isoveli, Reks, joka sittemmin kuoli saamiinsa vammoihin.
Basch vangittiin Nalbinan linnoitukseen kahdeksi vuodeksi, kunnes Vaan, Balthier ja Fran vapauttivat hänet oman pakonsa aikana. Pian tämän jälkeen Baschista tuleekin pysyvä osa päähahmokaartia.
Miten tarina olisi saattanut muuttua, jos Basch olisi ollut päähahmo?
Pelin tarinaa ei kerrota Baschin näkökulmasta, mutta hän on oleellinen osa sitä. Ilman häntä ja hänen kaksoisveljeään ei kuningas Raminasin murhaa olisi voitu ainakaan samalla tavalla lavastaa. Nyt Archadia pääsi kätevästi pesemään kätensä jupakasta.
Baschin ja Noah'n välienselvittely nousee myös pelin loppupuolella merkittäväksi, vaikkakin tämä osuus tarinasta saa vain vähän tilaa ja osa asioista tapahtuu taustalla ilman, että niitä näytetään pelaajalle suoraan. Väläykset riittävät kuitenkin kertomaan veljesten tarinan loppuun.
Jos Basch olisi ollut pelin päähahmo, olisi tarina lähtenyt liikkeelle luultavasti hieman eri tavoin. Voisin olettaa, että Vaan, Reks ja Penelo olisivat pudonneet jutusta pois. Kenties heidän tilallaan olisi ollut jokin toinen hahmo, kenties ei.
Ehkä pelin alku olisi Dalmascan sijaan sijoittunut Landikseen, ehkä olisimme saaneet kurkistuksen Baschin nuoruuteen ja tarkemman kuvauksen siitä, miten hän päätyi Dalmascan ritareiden joukkoon. FFXII -manga kertoo näistä tapahtumista hieman tarkemmin kuin peli, mutta sitä ei koskaan tuotu virallisena käännöksenä länsimaihin ja japaninkielisten alkuperäiskirjojenkin käsiin saaminen voi olla hitusen haasteellista (tai ainakin kallista). Käsittääkseni jostain saattaa jokin fanikäännös löytyä.
Baschin osalta mangaversio paljastaa, että hän taisteli Vosslerin rinnalla sodassa urutan-yensoja vastaan kymmenen vuotta ennen pelin tapahtumien alkua. Lisäksi ennen kuin Ashe ja Nabradian prinssi Rasler oli kihlattu, Nabradiassa nousi uus-rozarrialainen liike, joka uskoi, että poliittiset suhteet kannattaa luoda Dalmascan sijaan Rozarrian keisarikunnan kanssa. Uus-rozarrialaisten tarkoituksena oli salamurhauttaa kuningas Raminas tulevan kihlauksen estäminen. He myös aikoivat lavastaa Archadian syylliseksi murhaan ja siten ajaa sekä Nabradian että Dalmascan kohti Rozarrian odottavia käsivarsia. Dalmascan ritarikunnan nimissä päätettiin, että Basch esittää kuningasta ja salamurha onnistuttiin estämään sekä uus-rozarrialaiset kukistamaan.
Final Fantasy Wikissä on tiivistelmä mangasta. Kiinnostuneet voivat käydä sieltä lukemassa lisää yksityiskohtia. Myös Baschin artikkelissa viitataan jonkin verran mangan tapahtumiin.
Baschin osalta mangaversio paljastaa, että hän taisteli Vosslerin rinnalla sodassa urutan-yensoja vastaan kymmenen vuotta ennen pelin tapahtumien alkua. Lisäksi ennen kuin Ashe ja Nabradian prinssi Rasler oli kihlattu, Nabradiassa nousi uus-rozarrialainen liike, joka uskoi, että poliittiset suhteet kannattaa luoda Dalmascan sijaan Rozarrian keisarikunnan kanssa. Uus-rozarrialaisten tarkoituksena oli salamurhauttaa kuningas Raminas tulevan kihlauksen estäminen. He myös aikoivat lavastaa Archadian syylliseksi murhaan ja siten ajaa sekä Nabradian että Dalmascan kohti Rozarrian odottavia käsivarsia. Dalmascan ritarikunnan nimissä päätettiin, että Basch esittää kuningasta ja salamurha onnistuttiin estämään sekä uus-rozarrialaiset kukistamaan.
Final Fantasy Wikissä on tiivistelmä mangasta. Kiinnostuneet voivat käydä sieltä lukemassa lisää yksityiskohtia. Myös Baschin artikkelissa viitataan jonkin verran mangan tapahtumiin.
Pidän mahdollisena sitä, että pelin alku olisi ollut enemmän mangan alun kaltainen, jos Basch olisi saanut pitää pääroolinsa. Uskoisin myös, että veljesten välinen ristiriita olisi kasvanut vielä suurempaan rooliin ja noussut yhdeksi pelin pääteemoista. Perhesuhteet ovat muutenkin jonkinlainen kipupiste pelin päähahmoille, vaikka Vaanin ja Penelon joukosta jättäisikin. Fran on jättänyt perheensä taakseen, Balthier karannut isältään, Ashe menettänyt koko sukunsa ja Basch tullut veljensä pettämäksi (Noah'n näkökulmasta Basch teki petoksen ensin lähtemällä Landiksesta). Ehkä tähän kipuiluun olisi paneuduttu syvemminkin, jos Basch olisi pääroolissa. Ainakin sellainen ratkaisu olisi ollut minusta varsin mielenkiintoinen, mutta mieluusti pitäisin pelissä siinäkin tapauksessa kaikki ihanat poliittiset suhmuroinnit mukana.
Olisiko minusta Baschin pitänyt olla päähahmo?
Niin, sitten siihen varsinaiseen kysymykseen. Mitä mieltä olen aiheesta? Kysymys ei ole suoranaisesti helppo.
Rakastan Final Fantasy XII:ta sellaisena kuin se on, vaikka Vaan ei ole suosikkihahmolistani kärkipäässä (liekö koko listalla). En pidä häntä itselleni merkityksellisenä hahmona ja jotkut ovat jopa sitä mieltä, ettei hänellä ole lainkaan merkitystä tarinan kannalta. Vaan toimiikin ikään kuin pelaajan silminä, hänen kauttaan tarkastellaan tapahtumia, kun korkeammassa asemassa olevat hahmot pelaavat pelejään ja taistelevat valtaistuimista.
Olen sitä mieltä, että Basch olisi ollut päähahmona Vaania mielenkiintoisempi. Hänessä on enemmän syvyyttä ja särmää, hänen taustatarinansa on kiehtovampi. Lisäksi hän on aidosti aikuinen mies, luotettava, turvallinen ja lojaali ritari. Hänessä on sankariainesta. Minulle tällainen versio Final Fantasy XII:ta olisi maistunut erinomaisesti.
36-vuotias Basch olisi kuitenkin ollut hyvin epätavallinen valinta JRPG:n päähahmoksi. FFXII jakoi nykyiselläänkin mielipiteitä, eivätkä läheskään kaikki nauttineet sen aikuisemmasta ja poliittisemmasta tarinasta, jossa eeppisyydellä ei ole yhtä suurta roolia kuin monessa aiemmassa sarjan osassa. Kolmekymppinen päähahmo olisi saattanut osalle nuoremmista pelaajista olla myös hankalasti lähestyttävä. Kun FFXII ilmestyi, ei kolmekymppisistä pelaajista ollut vielä puhetta samalla tavalla kuin nykyisin. Ehkä tänä päivänä tuo riski olisi uskallettu ottaa? (Tosin en ole aivan varma tästä, kun katson viime aikoina julkaistujen japanilaisten roolipelien päähahmojen ikiä...)
Kaupallisesti ajateltuna Baschin siirtäminen pykälän verran takariviin ja Vaanin nostaminen päähahmoksi hänen tilalleen, saattoi siis olla varsin fiksu ratkaisu. Uskon kuitenkin, että minuun FFXII olisi uponnut ilman Vaaniakin.
En silti enää lähtisi peliä muuttamaan. Sen sijaan toivoisin Final Fantasy XII:n hengessä uutta Ivaliceen sijoittuvaa peliä, jossa yhdistyisi politiikka, laaja maailma, monet eri fantasiarodut ja gambitteihin perustuva taistelusysteemi. Pelin hahmojen ei tarvitsisi olla samoja kuin FFXII:ssa, mutta ehkä tähän peliin voisi valita päähahmoksi aikuisen henkilön.
Lue lisää
The Zodiac Age -päiväkirja osa 1: Ammatinvalintaa
The Zodiac Age -päiväkirja osa 2: Trophyt
The Zodiac Age - päiväkirja osa 3: Ensimmäiset fiilikset
Mitä mieltä sinä olet? Olisiko Baschin pitänyt olla päähahmo vai kenties jonkun muun?
Miun mielestä Bach olisi ehkä toiseksi paras vaihtoehto päähenkilöksi, heti Ashen jälkeen. En osaa perustella tätä mitenkään laajemmin, koska ajatus on vain niin looginen ettei enempiä selityksiä pitäisi tarvita: tarina käytännössä katsoen näyttää Ashen taipaleen kohti hänen päämääränsä, hänen takiaan porukka juoksee Ivalicessa paikasta toiseen, kun hän pyrkii todistamaan oikean identiteettinsä ja palauttamaan rauhan valtakuntaansa. Vaan itse sanoo Ashelle pyörivänsä mukana koska uskoo siten löytävänsä tarkoituksen omalle elämälleen (tms.), ja toki hänkin vastustaa Vaynea tosissaan, mutta juuri Vaynen näkökulmasta Vaan on ainoastaan tuiki tavallinen siviili muiden joukossa - eikä todellakaan ainoa, joka on menettänyt läheisen ihmisen sodan tuoksinnassa. Miusta päähenkilön ja pääpahiksen välillä tulee olla tiettyä kemiaa, eikä Vaanilla ja Vaynella sitä totisesti ole... verrattuna Asheen ja Vayneen.
VastaaPoistaTotta puhuen Balthier tai jopa Fran olisi myös ihan varmasti ollut Vaania kiehtovampi päähenkilö menneisyytensä takia, vaikka tietysti tässä vaiheessa ainakin tarinaa olisi pitänyt muokata uuteen uskoon rankemman kautta. Penelo lienee tästä kuusikosta ainoa, jolla on yhtä vähän tarjottavaa kuin Vaanilla. Tämä ei silti tee kahdestatoista yhtään huonompaa peliä, vaikka siinä on pari tiettyä hetkeä, jolloin pysähdyn aina miettimään että miksi, MIKSI juuri tuo tyhjäntoimittaja on päähenkilö.
Minulle Balthier on tietenkin aina "the leading man", mutta kaanon ei tätä tietysti suoranaisesti tue (ellei herran omia heittoja tueksi lasketa). ;D
PoistaOn totta, että tarina pyörii oikeasti Ashen ympärillä ja hän oikeastaan on se päähahmo. Vaanin taustasta ei paljastu koko pelin aikana mitään mullistavaa (vaikka olen aika varma teoriastani, että hän on itse asiassa Raithwallin sukua, ei tästä esitetä pelissä suoria todisteita), mikä johtaa siihen, ettei hän näyttäydy erityisen hyvänä päähahmomateriaalina. Mainitsemasi kemia myös puuttuu, mutta toisaalta Vaan toimii niin tavallisten kaduntallaajien äänitorvena käydessään yhdessä muiden kanssa Vaynea vastaan. Hän ja Penelo tuovat sitä taviksen näkökulmaa, kun taas muut pyörittelevät mielessään kenties suurempia palikoita.
Mutta joka tapauksessa koen Vaanin ehkä enemmän näkökulmahahmona kuin päähahmona. Varsinaisia tarinan päähahmoja tarkastellaan hänen kauttaan, taviksen silmälasien läpi.
Ai hitsit, kun tästä aiheesta on taas kiva höpöttää. Tuntuu, että pelistä riittää loputtomasti pohdittavaa ja puhuttavaa.