Videopelimeme: päivä 25 - eeppisin pelikohtaus

Viimeisessä videopelimemessä käsittelen mielestäni eeppisintä pelikohtausta. Luonnollisesti poimin sen yhdestä suosikkipelistäni.Videopelimeme on vihdoin tullut tiensä päähän noin 1,5 vuotta sen aloittamisen jälkeen (ja jotkut tekivät tämän yhdessä joulukuussa. Olenkohan vähän hidas?). Nyt on vuorossa siis viimeinen postaus tähän sarjaan ja sen jälkeen voin vihdoin pyyhkäistä sen pölyt käsistäni.

Päivä 25 - Eeppisin pelikohtaus


JRPG on ylipäätään eeppistä maailman pelastamista, joten sinällään yhtä eeppistä kohtausta voisi olla hankala eritellä. Lähdinkin pohtimaan asiaa siitä näkökulmasta, mikä on ollut itselleni eeppinen hetki jonkin pelin parissa. Vastaus on erittäin selvä, vaikka tässä nimenomaisessa kohtauksessa ei siitä maailman pelastamisesta puhuta.

Katsotaanpa kohtaus ja palataan sen jälkeen perusteluihin. Huom! Jos et ole pelannut Final Fantasy XII:ta ja haluat säästyä spoilereilta ennen The Zodiac Age -version korkkaamista, suosittelen että skippaat tämän videon ja sen jälkeiset perustelut. Ne vilisevät spoilereita.
Kyseinen kohtaushan on Final Fantasy XII:n loppupuolella. Balthier joutuu melkoiseen tunteiden höykytykseen, kun Cid haihtuu ilmaan. Vain hieman tämän jälkeen Fran lyhistyy ja alkaa puhua siitä, kuinka Balthierin täytyy paeta paikalta sellaiseen sävyyn kuin ei olisi itse tulossa mukaan ollenkaan.

Luin joskus netistä tulkinnan, jonka mukaan tuossa kohtaa Cidin henki possessoi Franin ja sanat olisivat itse asiassa Cidin. Tämä on yksi mahdollisuus, mutta sisäinen fanityttöni näki tuon kohtauksen aikoinaan toisin.

Minulle oli pelin ensimetreiltä asti selvää, että Fran ja Balthier ovat pariskunta. Todennäköisesti he ovat olleet yhdessä jo useamman vuoden, sillä heidän välillään on sellaista huumoria, jota tuoreessa suhteessa ei vielä uskalleta viljellä. Suhteessa yhdistyvät tiivis toveruus, rakkaus ja ystävyys yhdeksi suureksi kimpuksi.

Tapahtumien edetessä Balthier kuitenkin näyttää viihtyvän yhä paremmin Ashen seurassa ja jopa keskustelee tämän kanssa menneisyydestään. Franin silmiin tilanne saattaa näyttää siltä, että Balthier etääntyy hänestä hiljalleen ja haluaakin kenties vaihtaa vieranaisen ihmisnaiseen. Oli totuus mikä tahansa, tällainen ajattelu on omiaan aiheuttamaan joko mustasukkaisuuden puuskan tai joissain tapauksissa luovuttamisen. Fran ei vaikuta suoranaisen mustasukkaiselta tyypiltä, sen sijaan hän voisi hyvinkin ajatella, että Balthierin on parempi ihmisen kanssa pelkästään jo sen takia, että Fran on piraattia reilusti vanhempi ja elää huomattavasti pidempään. Franin sydän särkyy joka tapauksessa jossain vaiheessa, Balthierin menettäminen on väistämätöntä, mutta miehen ei tarvitse kärsiä lajien erilaisuudesta. Luovuttaminen ja siten Balthierille onnen tarjoaminen voi siis näyttäytyä loogisena ratkaisuna.

Franin ajoitus on kamala, koska Cid on juuri haihtunut ja Balthierilla on varmasti melkoinen myrsky käynnissä sisällään. Usvapurkaus kuitenkin vaikuttaa Franiin voimakkaasti, kenties jopa niin vahvasti, että hän saattaa ajatella kuolevansa joka tapauksessa tuossa hetkessä. On aika työntää Balthier matkaan, antaa piraatin lentää pois prinsessansa kanssa.

Balthier ei kuitenkaan ole tilanteesta samaa mieltä. Fran on kenties ollut jo vuosia hänen turvasatamansa ja kotinsa, kun sillat lapsuudenperheeseen ja Archadiaan on poltettu. Hän ei ole valmis päästämään irti rakastamastaan naisesta, ei varsinkaan, kun on juuri lopullisesti menettänyt isänsä. Hän on valmis jättämään Pharoksen majakan taakseen, mutta haluaa Franin mukaansa. Ehkäpä loppuelämäkseen.

Minulle tuo kohtaus oli Franin ja Balthierin pelin aikaisen suhteen huipennus. Nieleskelin kyyneleitä sitä seuratessa ja rakastan sitä edelleen. Se on minulle eeppinen hetki, jossa Fran rakastaa Balthieria niin paljon, että on valmis päästämään hänet lentoon, mutta Balthier rakastaa Frania niin paljon, ettei suostu levittämään siipiään, ellei Fran seuraa mukana. Se on eeppistä rakkautta ja siten eeppisin pelikohtaus minulle.

Loppusanat


Tämän postaussarjan kirjoittaminen on ollut yhtä aikaa sekä kivaa että raskasta. En oikeastaan tajunnut, mihin sitouduin, kun lähdin juttuun mukaan. Toiset saivat helposti kuukaudessa postattua omansa, mutta minä pysähdyin pohdiskelemaan aiheita ja välillä tunsin olevani totaalisen jumissa, kun en löytänyt mielestäni sopivaa vastausta. Tiedä sitten, mistä tuokin johtui. Ehkä toiset vain ovat minua nopeampia kirjoittajia ja tuntevat makunsa paremmin kuin minä omani.

Silti videopelimeme on ajoittain ollut myös helpotus. Kun olen harhaillut postausten suossa ja epäröinyt, mihin aiheeseen tarttuisin seuraavaksi, se on aina ollut sopivasti tyrkyllä. Se on ollut varma nakki, joka täytyy joka tapauksessa jossain kohtaa kirjoittaa. Monia postauksia on päätynyt roskakoriin eikä nähnyt koskaan päivänvaloa, mutta videopelimeme selviytyi loppuun asti. Olen ehkä vähän ylpeäkin siitä.

Nyt kutkuttaisikin vähän tarttua johonkin uuteen vastaavaan kokonaisuuteen. Mikäli sinulla on  hyvä kysely tiedossa, sen voi jakaa kommentissa. Mieluusti toki sellainen, jonka pystyn blogin teemoihin sopeuttamaan (JRPG ja/tai pelaaja-lifestyle).

Videopelimeme kokonaisuudessaan


Päivä 01: Ensimmäinen videopelini
Päivä 02: Lempipelihahmoni
Päivä 03: Peli, joka ei ole saanut ansaitsemaansa arvostusta
Päivä 04: Salainen pahe -pelini
Päivä 05: Pelihahmo, johon samastun
Päivä 06: Inhottavin pelihahmo
Päivä 07: Suosikkipelipariskunta
Päivä 08: Paras pelisoundtrack
Päivä 09: Surullisin pelikohtaus
Päivä 10: Paras pelattavuus
Päivä 11: Suosikkipelijärjestelmä
Päivä 12: Peli, jota kaikkien pitäisi pelata
Päivä 13: Peli, jonka olet pelannut yli 5 kertaa
Päivä 14: Nykyinen peliaiheinen taustakuvasi
Päivä 15: Peli, jossa on parhaat välianimaatiot
Päivä 16: Suosikkipahis
Päivä 17: Suosikkisankari
Päivä 18: Kuva peliympäristöstä, jossa asuisin
Päivä 19: Suosikkigenre
Päivä 20: Pelin jatko-osa, johon petyin
Päivä 21: Peli, jossa on parhaimmat grafiikat
Päivä 22: Peli, jota aiot pelata lähiaikoina
Päivä 23: Paras ääninäyttely
Päivä 24: Peli, josta en uskonut pitäväni, mutta aloinkin pitää
Päivä 25: Eeppisin pelikohtaus

http://www.pelit.fi/

PS. Ethän unohda meneillään olevaa "Tuliaisia Japanista" -arvontaa. Käy nyt ihmeessä osallistumassa!

4 kommenttia

 1. Onneksi olkoon pitkän projektin valmistumisesta! Uskaltaisikohan itse ottaa jossakin vaiheessa tällaista työn alle? O_o
  Jos pitäisi valita yksi eeppinen kohtaus videopeleissä, niin valitsisin ehkä ensimmäisen Metal Gear Solidin loppujuonikierrepallot tai kenties Shadow of the Colossuksen kaikki kolossitaistelut.
  Ja mitä FF-sarjaan tulee, niin FFVIII:n lähes jokainen cutscene on suorastaan eeppisyyden määritelmä. Liberi Fatali, rantautuminen Dollettiin, valmistujaistanssiaiset, Timberin junatehtävä, Deling Cityn attentaatti, Desert Prisonista pakeneminen, GARDENIN LENTOONLÄHTÖ... listaa voisi jatkaa vaikka kuinka kauan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia!

   Uskalla vaan. Haasteenhan voi toteuttaa monella tavalla. Aika monet suomalaiset pelibloggaajat kirjoittivat sen tosiaan joulukuun aikana ikään kuin joulukalenterina lukijoille, mutta mä valitsin tällaisen pidemmän tien. (En halua postata joka päivä, koska silloin mulla tekstin laatu kärsii.) Varmasti myös jonkinlaisen välimuodon voi kehittää... tai jos vastaa lyhyesti jokaiseen kohtaan, ne voi yhdistää yhdeksi postaukseksikin. :D

   FFVIII on kieltämättä aika eeppistä settiä, kun sen noin ilmaisee. Muistan ihastelleeni siinä montaakin kohtaa silloin joskus teininä, kun sitä pelaisin. Noiden juttujen ja tarinan puolesta se olisi tosi kiva joskus pelata uudestaan, en vain taida enää jaksaa ase- ja taikasysteemejä enää. :D

   Poista
  2. Älä nyt ihmeessä Junctiointijärjestelmän takia jätä palaamatta sarjan parhaan pelin pariin :D Paluusta voisi kirjoittaa ihan oman bloginsa. "Katsotaan kuinka FFVIII on kestänyt aikaa" tjms. :D

   Poista
  3. Joo, voisihan se paluu olla ihan kiva juttu ja siitä bloggaaminenkin. Nyt on vain niin paljon pelejä jo muutenkin pelaamatta, ettei taida aika hetkeen riittää. :D

   Poista