Steamin kesäale ja ihana hamstraamisen tarve

Steamin kesäalet alkoivat taas ja pelitarjouksia on varmasti kytännyt yksi jos toinenkin pelaaja. Pelikirjastot täyttyvät edullisista pikkuostoksista, jotka joko korkataan myöhemmin tai sitten ei.Olen varsin myöhäisherännäinen Steamin suhteen ja ollutkin siellä vasta muutaman vuoden. Liityin eräänä joulukuuna alejen aikaan, koska halusin RPG Makerin silloin tarjouksessa olleen version. En tosin koskaan jaksanut perehtyä sen saloihin eikä oma peli näin ollen lähtenyt oikeasti syntymään, mutta tulin avanneeksi oven Steamin ihmeelliseen maailmaan.

Tuon tapauksen jälkeen olenkin ostanut pelejä Steamistä lähinnä alennusten aikaan. Toivelistalle on myös kertynyt kaikenlaista, joskaan en ole varma, koska ostan kyseiset pelit ja vielä epävarmempaa on, pelaanko niitä koskaan. Silloin tällöin ostan jonkun listalla pitkään roikkuneen teoksen.

Toisenlaista tarinaakin silti kuulee. On kuulemma ihmisiä, jotka ostavat kasoittain pelejä aina alennusten aikaan ja hamstraavat ne sitä kuuluisaa myöhempää hetkeä varten. Ei ole olennaista, tuleeko tuo myöhempi hetki koskaan, mutta ainakin siihen on varauduttu. Tämä voi siis olla fiksua (säästämistä) tai sitten tyhmää (tuhlaamista turhakkeeseen), mutta onko olennaista kummasta on kyse? Eikö tärkeintä ole saatu mielihyvä? Ainakin olet tukenut pelintekijää, vaikket koskaan peliä sitten lopulta pelaisikaan.

En voi varsinaisesti kummastella tällaista hamstraamista, koska itse ostan kirjoja samaan tapaan, ja rehellisesti sanottuna, on noita pelejäkin tullut aleista kahmittua. Ei tosin sylikaupalla kerralla ja yleensä enemmänkin fyysisinä kopioina kuin digitaalisina. Esimerkiksi Dirge of Cerberus: Final Fantasy VII oli tällainen ostos ja lojui ainakin pari vuotta muoveissa, ennen kuin oikeasti korkkasin sen.

Jonkinlainen metsästäjä-keräilijävietti iskee siis päälle, kun näkee omia suosikkeja tai muuten kiinnostavia pelejä tarjouksessa. Tulee tunne, että tämä täytyy hankkia, se kannattaa hankkia juuri nyt, kun sen edullisesti saa. Sitä miettii, että mitä jos en nyt osta ja myöhemmin haluan kuitenkin pelata. Sitähän saattaa joutua tuolloin myöhemmin maksamaan pelistä täyden hinnan. Sitä paitsi, sehän täydentää kokoelman oikein kivasti ja tyydyttää hetkeksi keräilytarpeen, kunnes huomaa taas, millä kokoelmaa voisi seuraavan kerran täydentää. Kierre on loputon, mutta keräilyvimma taitaa olla meissä sisäänrakennettuna.

Onko sitten paha asia ostaa alennuksesta läjäpäin pelejä (joita ei välttämättä koskaan ehdi pelata)? No, yhtä hyvin voi kysyä, onko paha asia ostaa alennusvaatteita tai -elokuvia? Et luultavasti tarvitse näistä mitään juuri nyt. On eri asia ostaa tarpeeseen kuin silkkaan haluun perustuen. Äkkiseltään ajateltuna voisi myös sanoa, että pelejä harvemmin kukaan suoranaisesti tarvitsee ja totta onkin, etteivät ne ole hengissä pysymisen kannalta kriittisiä siinä missä ruoka ja riittävä vaatetus ovat. Onko elämässä sitten kyse siitä, että täytyy vain selvitä hengissä ja hankkia aina pelkkä tarpeellinen? Jollekulle voi toki olla, mutta harvemmalle kuitenkaan.

Pelit ovat nautintoaineita, viihdettä, tarkoitettu kulutettaviksi. Niitä hankitaan, koska niillä tuodaan perustarpeiden tyydyttämisen päälle jotain lisäarvoa omalle elämälleen. Pelit eivät ehkä pidä hengissä, mutta niillä voi hoitaa omaa henkistä hyvinvointiaan. Siinä missä joku toinen nollaa päänsä katsomalla joka arki-ilta Salkkareiden uuden jakson, toinen käynnistää pelin ja sukeltaa sen maailmaan unohtaen hetkeksi omat huolensa. Kyse on samasta ilmiöstä, vaikka toteutustapa on erilainen.

Eikö silloin ole ihan okei valita, että ostaa omilla rahoillaan juuri sellaista sisältöä, josta tietää nauttivansa? Eikö ole ihan okei, että aikuinen päättää nyt haalia useamman tarjouspelin "pahan päivän varalle"?

Totta kai Steamin kesäale on "kaupallista hapatusta" (kuten kaikki muukin myynti), mutta se myös vastaa olemassa olevaan kysyntään. Ihmiset haluavat viihdettä elämäänsä ja pelit tarjoavat sitä osalle. Miksipä ei siis ottaisi aleista kaikkea irti ja nappaisi kirjastoonsa sitä kiinnostavaa peliä, jota on jo hetken vähän katsellut?

Ärsyynnytkö sinä alennusmyynneistä vai tutkitko tarjontaa mielenkiinnolla? Entä oletko jo tehnyt Steamin aleista hyviä löytöjä?


http://www.pelit.fi/

7 kommenttia

 1. Itse piratoin usein pelin ensin, ja jos on hyvä, hankkiudun legitiimiksi Steamin alennusmyyntien aikaan (peli saattaa kyllä olla pelattu loppuun jo tuolloin).

  VastaaPoista
 2. Mie aina kerään pelejä Steamin toivelistalle, ja sitten kesäalessa tai joulualessa ostan kasan pelejä itselleni. Steamin alet on aina hyviä hetkiä ostaa ne vähän kalliimmat pelit, koska mun mielestä on ihan pöllöä maksaa pelistä se 60 euroa, kun alennettuina ne pelit saa usein parilla kympillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kieltämättä fiksua, jos ostaa paljon pelejä eikä ole tarvetta saada niitä julkaisupäiväksi.

   Mä ostelen pelejä melko harvakseltaan ja monesti ne, jotka haluan, haluan sitten myös julkaisupäivänä käsiini. Sen takia tietty joutuu maksamaan sitten kovemman hinnankin. x)

   Poista
 3. Pääsin suht halvalla ja omaan ostoskoriin pääsivät vain Portal 2 ja Life is Strange! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyviltä valinnoilta! :)

   Mä en ole vielä ostanut mitään. Vähän arvon, raaskisinko Final Fantasy IX:n hankkia.

   Poista
 4. Heh, pelaaminen on sen verran kallista puuhaa pidemmän päälle, että eiköhän kaikki katso tällaisia alennusmyyntejä aina positiivisin mielin :D

  Olen katsellut alennuksia ihan mielenkiinnolla ja onhan siellä jälleen kerran läjäpäin tapauksia, jotka voisi ihan hyvin ostaa, mutta taidan jättää tällä kertaa koko homman välistä (ellen sitten saa paria euroa kasaan myymällä noita Steam Summer -keräilykortteja :D). Syitä on muutamia: 1) backlogissa olevat kiinnostavat pelit ovat nyt etusijalla 2) haluan kyseisen kiinnostavan pelin mieluummin fyysisenä versiona (lienee olevan lievää keräilyviettiä...) 3) tämän vuoden puolella on jo tulossa muutamia mielenkiintoisia uusia julkaisuja, joten tämä + backlogissa olevien etusijalla olevien pelien myötä en tulisi todennäköisesti pelaamaan Summer Salesta ostettuja pelejä ainakaan seuraavaan puoleen vuoteen.

  Olisiko muutaman euron sijoittaminen kesäaleen tästä huolimatta paha asia? Ei todellakaan, mutta mieluummin säästän ne parikin euroa varsinkin kun tiedän, etten pystyisi käyttämään niitä digitaalisia tuotteita edes hyllylläni pölynkerääjänä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti ihan hyvä välillä keskittyä niihin jo jonossa oleviin peleihin. Sekin on totta, että joskus kannattaa enemmin säästää pienetkin summat niihin todella kiinnostaviin yksilöihin, sen sijaan, että ostaisi halvan semi-kiinnostavan, jota ei ehdi vielä pitkään aikaan pelata.

   Poista