Ajatuksia hahmoista osa 4: Penelo

No niin, paritushaaste saa olla taas hetken jäähyllä, joten kirjoitellaan hahmoista jälleen kerran. Näitä saa myös edelleen ehdotella. Olisi kiva saada tästä tekstisarjasta mahdollisimman pitkä. Ja tosiaan minusta on parempi, että joku muu valitsee käsiteltävät hahmot. Uskon, että siten näihin valikoituu monipuolisempi kaarti kuin jos itse saisin päättää.

Penelo (Final Fantasy XII, Final Fantasy XII: Revenant Wings ja Final Fantasy Tactics Advance 2: The Grimoire of the Rift)

Penelo on hahmo, johon en alkujaan kiinnittänyt kovin suurta huomiota. Pidin häntä ja Vaania aika tylsähköinä tapauksina, he eivät sykäyttäneet minua. Siksipä FFXII:n alkumetrit eivät olleet minulle erityisen legendaarinen kokemus... ainakaan noin hahmojen osalta. Tarinallisesti tykkään kyllä pelin alustakin.

Mitä siis sanoa Penelosta? Minulle oli alkuun hieman epäselvää, mikä on hänen roolinsa ja motiivinsa kaiken kaikkiaan. Hän on vähän "neito pulassa", koska Ba'Gamnan sieppaa hänet Balthierin nenäliinan ojennuksen takia. Toisaalta tämä on ainoa hetki, kun hän on pahassa nesteessä, joten en luokittelisi häntä ainoastaan tuon perusteella.

Penelosta voisi myös ajatella, että hän on aika kiltti ja tavallinen tyttö, jossa ei ole kerrassaan mitään erityistä mainittavaa. Hän vain roikkuu muun päähenkilöjoukon jatkeena ilman todellista syytä tai motivaatiota tai edes osuutta tapahtumien kulkuun. Yksi typerä nenäliina tempaa hänet mukaan seikkailuun, josta hän ei sitten pääse irrottautumaan enää ollenkaan. Hän ei siis itse hakeudu aktiivisesti hankaluuksiin... toisin kuin esimerkiksi Vaan tekee.

Kun asioita ajattelee tarkemmin, ei Peneloa voikaan ehkä nähdä näin yksioikoisesti. Tiedän, että minulla voi erityisesti kahdentoista hahmojen (ja tarinan) osalta olla taipumusta ylitulkintoihin, mutta katson, että fanficcarina minulla on myös siihen oikeus ;) Siten syntyy ehkä hieman parempia tarinoita kuin pintaraapaisemalla hahmojen olemusta.

Siispä... Penelo tosiaan on kiltti tyttö, jolla on (jropejen tapaan) surullinen menneisyys. Sodan takia hänestä on tullut orpo katulapsi, joka paimentaa nuorempiaan ja joutuu vielä katsomaan Vaaninkin perään, vaikka hän itse sanoo Vaanin olevan johtavassa asemassa. Oikeasti Vaan on ehkä keulakuva, mutta Penelo on se, joka naruja taustalla vetelee. Hän osaa pitää asiat järjestyksessä. Hänessä on siis isosiskotaipumusta ja ehkä myös tiettyä äidillisyyttä. Jos Filo ja Kytes Revenant Wingsissä katsovat Vaania ylöspäin, Penelo on taas heidän turvasatamansa... tai sitten tosiaan teen pahaa ylitulkintaa :D

Kahdentoista Penelo on kovista kokemuksistaan huolimatta vielä aika kokematon. Ristiriitaista ehkä, mutta nuoruus ja naiivius näkyy hänestä kyllä. Hän todellakin tempautuu mukaan suureen seikkailuun, ei hakeudu siihen itse, mutta tilanteen ollessa pakottava, hän on valmis taistelemaan muiden rinnalla. Kaiken lisäksi hän jaksaa olla uusien ystäviensä ja rakkaansa tukena haasteellisessa koettelemuksessa ja samalla hän säilyttää oman leikkimielisyytensä ja iloisuutensa.

Penelo on herkkä tyttö, josta pelin aikana kasvaa voimakastahtoinen nuori nainen. Loppuvideolla hän on saanut lisää vastuullisuutta itseensä ja olemukseensa aivan erilaista varmuutta. Toisaalta hän on edelleen oma leikkisä itsensä hypätessään Vaanin selkään klopin tavatessa Balthierin jättämää kirjettä.
FFXII: Revenant Wings

Revenant Wingsissä Penelon rooli kasvaa verrattuna kahteentoista. Vaanista on tullut ilmapiraatti, Penelosta hänen partnerinsa. Koska Vaan on edelleen Vaan, täytyy jonkun olla operaation aivot ja jonkun on vastuukin kannettava. Penelon hartioille siis laskeutuu tämä raskas taakka.

Penelo ei silti taivu taakkansa alla vaan kasvaa yhä vastuullisemmaksi uudessa roolissaan. Toisaalta myös hänen heikkouksiaan näytetään enemmän. Hän on huolehtija, joka heittäytyy tilanteisiin koko sydämellään. Lisäksi hän on surkea kokki. En muista tästä mitään mainintaa kahdentoista aikana, mutta RW:ssä se tulee ilmi useampaan kertaan. Pidän siitä, miten hahmojen arkisia ongelmiakin tuodaan tarinaan mukaan.

RW:ssä käy myös ilmi, että Penelon ammatti on valkoinen maagi. Minusta tämä sopii hyvin hänen luonteeseensa ja olemukseensa. Hän ei ole se pelin suurin sankari tai kovin tankki vaan henkilö, joka huolehtii siitä, että muut ovat kunnossa ja riittävästi buffattuja, jotta tarina saadaan onnekkaasti päätökseen. Tosin itse en valitettavasti ole siinä onnistunut, mutta tässä kohtaa se on sivuseikka... tiedän joka tapauksessa, miten RW päättyy.

Penelon tarina ei pääty tähän. Hän esiintyy myös Vaanin kanssa Tactics Advance 2:ssa. Valitettavasti itselläni peli tyssäsi aika pitkälti juuri niihin kohtiin, joissa piraattikaksikko tuli mukaan, mutta jonkinlaisen mielikuvan ehdin heistä luoda.

RW sijoittuu noin vuoden kahdentoista jälkeen ja A2 taas vuoden sen jälkeen. Sanoisin, että noissa kahdessa vuodessa Penelo on kasvanut todella paljon. A2:ssa hänen ja Vaanin suhde tuntuu olevan jo lähellä sitä yhteisymmärryksellistä kiintymystä, joka vallitsee Franin ja Balthierin välillä... puhumattakaan siitä, että kaksikon sanailu on myös mennyt samaan suuntaan. Sanoisinkin, että Penelon itsevarmuus on kasvanut huomattavasti taas uuteen peliin siirryttäessä.

RW:ssä Vaanin ja Penelon suhde on yhä ystävyysasteella. Ihastus oli olemassa jo kahdessatoista, jos pelaaja osaa yhtään rivien välistä lukea ja RW:ssä sitä jo hierotaan naamaan niin, ettei sitä voi olla näkemättä. Pelin lopussa on myös selkeä viittaus (niin selkeä, ettei sitä oikein voi edes viittaukseksi sanoa), että näistä kahdesta on vihdoin tulossa oikea pari. A2:ssa ei asiasta sanota (ainakaan siltä osin kuin olen pelannut), mutta kyllä he pariskunnalta vaikuttavat. Tykkäänkin todella paljon siitä, miten näiden kahden nuoren suhde pelien aikana kehittyy.

Joo, tämän ei ollut tarkoitus olla parituspostaus, mutta oikeasti minun on vaikea puhua Penelosta puhumatta Vaanista. Hämmentävää, mutta näin vain on. Heidän tarinansa nivoutuvat yhteen niin perustavanlaatuisesti, ettei toista voi huomioida ilman toista. Kahdentoista aikana olisin kuitenkin puolittain toivonut Penelon ja Larsan välille jotain (jos Larsa vain olisi hieman vanhempi...), mutta RW:n ja A2:n myötä näen entistä selvemmin, että Vaan ja Penelo kuuluvat toisilleen.

Kaiken kaikkiaan Penelo on kiinnostava tapaus. Hän ei alkuun herättänyt tunteita sen enempää puolesta kuin vastaankaan, mutta on tarinan edetessä osoittautunut upeaksi ja mielenkiintoiseksi hahmoksi. Vaikkei hän ole yksi suurista suosikeistani, pidän hänestä erittäin paljon. Minusta on myös kiva kirjoittaa hänestä sivuhahmona Ivalice Alliance -ficeissäni.

Oli todella mukavaa, että Penelo päätyi tähän hahmosarjaan. Tätä kirjoittaessani nimittäin tajusin kunnolla, miten paljon hänestä pidänkään. Luultavasti en olisi tällaista herätystä kokenut, jos en olisi hänestä pohdintaa kirjoittanut. Kiitokset siis ehdotuksesta!

Ei kommentteja