Ajatuksia hahmoista osa 1: Zidane

Ajattelin aloittaa tällaisen uuden tekstisarjan. Tällä hetkellä The 4 Heroesin pelaaminen on jämähtänyt tauolle, koska Star Ocean 4 on vienyt mennessään, joten pelikokemuksista ei ole juurikaan kirjoitettavaa. Eli raapustellaan sitten hahmoista.

Kuten aina ennenkin spoilaantumisen vaara on olemassa. Lisäksi näiden höpinöiden ei ole tarkoitus olla absoluuttista faktaa vaan omia ajatuksia hahmoista. Toki jotain faktatietoakin saattaa joukkoon eksyä.

Jos haluat lukea pohdintojani jostain tietystä Final Fantasy -hahmosta, ilmoita siitä ihmeessä kommentilla.
Pelkkä hahmon nimi riittää (voit toki halutessasi perustella). Lupaan kirjoittaa postauksen kyseisestä hahmosta.

Sitten asiaan...

Zidane Tribal (Final Fantasy IX)

Ysin sankari. Ensimmäisenä Zidanesta on mainittava, että hän oli erittäin piristävä kokemus Cloudin ja Squallin angstauksen jälkeen. Vaikka myös hän vetää pelin aikana pakollisen angstikohtauksen, on hänessä pirteyttä ja intoa kuin pienessä kylässä. Olin ilahtunut tästä havainnosta, kun ensimmäisen kerran pelasin ysiä.

Nykyisin katson, että Zidane uppoaa aika helposti kliseiseen JRPG-päähahmotyyppiin. Eli pelissä seikkailaan vaaleahiuksisella, sinisilmäisellä ylipirteällä teini-ikäisellä pojanklopilla, jolla on kova into ja uho päällä. Hän pursuaa energiaa ja saa pelaajan pahimmallaan kärsimään suunnattomasta myötähäpeästä naiiveilla ja typerillä kommenteillaan. Jossain kohtaa peliä hän sitten kohtaa miltei ylitsepääsemättömiä haasteita ja vaipuu suunnattoman angstin valtaan, kunnes ystävät hänet sieltä nostavat.

Tällaiset hahmot ärsyttävät minua. Valitettavasti esim. juuri Star Ocean 4:n päähahmo on juuri tällainen ja kykenen sietämään häntä lähinnä siksi, että on pakko.

Vaikka Zidane on tuollainen tyypillinen JRPG-päähahmosankari, hän ei saa minua raivon valtaan toisin kuin eräät muut. Luulen, että tähän osittain vaikuttaa se, että tutustuin peliin yli kymmenen vuotta sitten, ollessani vielä itsekin teini ja aika naiivi tapaus kaiken kaikkiaan. Toisaalta en ollut niin kamalan paljon vanhempi, kun pelasin kymppiä ensimmäisen kerran, mutta ei nyt mennä siihen...

Zidane ei ole enää ykkössuosikkini FF-hahmoista, mutta pidän hänestä edelleen. Hän on hauska, jopa hulvaton toisinaan. Tykkään hänen kujeiluistaan, eleistään ja olemuksestaan. Hän saattaa helposti vaikuttaa tyhjäpäältä, mutta oikeasti hänellä on paljon hyviäkin ajatuksia ja suuri sydän. Hän on puhtoinen sankari, jota on vain vaikea olla rakastamatta. Osa näistä ajatuksista on nostalgiahuuruisia. Luultavasti en rakastuisi Zidaneen kovinkaan palavasti, jos nyt pelaisin ysiä ensimmäistä kertaa.

Perustan edellisen väitteeni osittain Dissidiaan. Siis voi pyhä behemoth sen pelin kanssa! Zidanen ääni on hirvittävän kamalan kauhea! Ihan sama, kuunteleeko sitä englanniksi vai japaniksi, se on kamala. Hän vaikuttaa melkein yhtä vajakilta kuin eräs nimeltä mainitsematon pelisarjan seuraavan osan päähenkilö.

En koskaan kuvitellut Zidanelle ääntä, mutta jos olisin kuvitellut, se ei olisi ollut sellainen kuin Dissidiassa. Toisaalta herää myös kauhunsekainen kysymys, vihaisinko hahmoa ysissä, jos kyseisessä pelissä olisi ääninäyttely. Se on nimittäin yllättävän vaikuttava asia.

En ole Dissidiassa kovinkaan pitkällä (ja jatko-osaa en ole edes kokeillut), joten juonipuolesta en sano mitään. Ficcimaailman perusteella minusta kuitenkin tuntuu, että kyseinen peli on pilannut Zidanen. En voi mitään sille, että minua surettaa ja ärsyttää, kun hänet kuvataan typeränä apinana ficeissä. Okei, usein on kyse huumorista, mutta itse en näe Zidanea comic relief -hahmona enkä varmaankaan pystyisi häntä sellaisena käyttämään. Tosin myönnän, että eräässä tarinassa kuvaus Zidanesta roikkumassa apinanlailla Squallin jalassa oli minustakin huvittava. Silti toivoisin, että Dissidian myötä hahmoon tutustuneet fanit ottaisivat selvää myös alkuperäisestä Zidanesta... ainakin jos ovat aikeissa käyttää häntä jossain pidemmässä tarinassa huumoriin painottuvan one-shotin sijaan.

Kaiken kaikkiaan sanoisin, että Zidane on minulle vähän erikoisasemassa muihin päähahmoihin nähden. Hän esitti vahvaa roolia elämässäni, kun olin teini-ikäinen, joten minun on mahdotonta suhtautua häneen neutraalisti saati sitten objektiivisesti. Hänessä voi olla piirteitä, jotka saavat minut melkein vihaamaan joitain muita hahmoja, mutta ei koskaan häntä, koska hän on Zidane.

__________

Ja nyt tosiaan kehiin niitä hahmoja. Kirjoitan kommenttien ilmestymisjärjetyksessä.

13 kommenttia

 1. Musta on todella mukava lukea näitä sun FF-ajatuksia ja siksi blogiasi seurailenkin ;)

  Jos vaan viitsit, niin olisi kiva kuulla pohdintojasi Lightningista tai Fangista tai miksi ei vaikka molemmista :)

  - Hérainia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että viihdyt blogin parissa. Lukijat on aina erittäin positiivinen asia :)

   Laitan sekä Lightningin että Fangin listalle.

   Poista
 2. Haluisin kuulla Penelosta ja Tiduksesta!

  PS. Zidda, ihihihihiihhi! <3<3<3

  VastaaPoista
 3. Muutama hahmo on kyllä onnistuttu pilaamaan Dissidiassa aika iloisesti. :P Se on ehkä suurin syy, miksi en kyseisistä peleistä niin välitä, vaikka se ei sinänsä pelaamiseen vaikutakaan. Mutta kun pelit tuntuvat yhdeltä suurelta fanipalvelulta ja itsekin ostin ensimmäisen osan lähinnä nähdäkseni vihdoin yhden hahmon kolmiulotteisena niin...

  Joo, tämä on ehkä väärä paikka avautua aiheesta. :D Yritän olla välittämättä, mutta aina en vain pysty.

  Kiva kirjoitus kuitenkin Zidanesta. Minä kyllä toisaalta pidän noista vähän positiivisemman asenteen omaavista päähahmoista, ja nykyään varmaan jopa enemmän kuin nuorempana. Eivät he yleensä mitään lempihahmojani ole, mutta eivät he minua ärsytäkään. Zidane on joka tapauksessa suosikkini ihan selkeistä päähahmoista (jos Terraa ei siis lasketa).

  Minulla ei nyt ole listata mitään tiettyjä hahmoja, mutta kiva tietysti olisi lukea sellaisista, joista et ehkä ole niin paljon blogissa puhunut tai ovat muuten vain hieman vähemmän tunnettuja.

  Emmi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ää kuulostin taas tosikolta. :D Anteeksi!

   Poista
  2. Pöh, et sä miltään tosikolta kuulostanut x)

   Enkä mä mitenkään erityisesti vihaa positiivisia hahmoja... yliaktiivisia shounen-sankareita vaan. Tai en välttämättä vihaa, mutten kyllä tykkääkään.

   Vähän sen takia laitoin tähän pyynnön niistä hahmojen nimistä, että tulisi sellaisia, joita en itse välttämättä joukosta poimisi. Mun valintakriteerit on aina mun kriteerejä, joten jotkut saattaisi sitä kautta karsiutua. On hieman enemmän haastetta, kun muilta tulee lista... tulee pohdittua sellaista, mille ei välttämättä muuten uhraisi ajatustakaan.

   Poista
  3. Noo tekisi melkein mieli sanoa Terra, juurikin Dissidian takia. :D Voisin itse paasata aiheesta loputtomiin, vaikka tosiaan yritän kovasti muuttaa ajattelutapojani. En halua tulla itse sellaiseksi kamalaksi elitistiksi, joista en pidä.

   Ja päähahmoista vielä sen verran, että yksinkertaistettuna jrpg:t ovat kuitenkin usein kasvutarinoita ja sellainen on ehkä helpompi rakentaa nuoren päähahmon ympärille. En väitä, ettei myös vanhempi hahmo voisi muuttua, mutta teini-ikäisen pojanklopin kohdalla voi aloittaa lähes kokonaan puhtaalta pöydällä.

   Emmi

   Poista
  4. Laitoin Terran nyt sitten listalle.

   Ovathan ne kasvutarinoita, juu. Ja usein myös suunnattu nuoremmille, jolloin nuoreen päähenkilöön on helppo samastua, kun on itsekin samaa ikäryhmää. Väitän silti, että kasvutarinan pystyy tekemään muutenkin kuin käyttämättä koko ajan samaa hahmotyyppiä (ja juu, tiedän, että näitä on erilaisiakin).

   Noh, itse en vain lämpene tolle tietylle hahmotyypille. Koen ne jokseenkin rasittaviksi. Syy ei ole hahmon iässä ja sukupuolessa tai edes hiustenvärissä vaan nimen omaan siinä typerässä uhoavassa käytöksessä.

   Poista
  5. No siis en minäkään kyseisestä hahmotyypistä välitä, kunhan pohdiskelin. :D Ja varsinkin ääninäyttelyn kanssa tuollaiset ovat myös omasta mielestäni usein rasittavia. Toisaalta olen onneksi onnistunut aika hyvin välttämään tuollaiset hahmot.

   Paitsi että nyt muistui taas mieleen VC II:n Avan Hardins. Yhyy, näen varmaan ikuisesti painajaisia siitä tyypistä (oikeasti, siihen verrattuna Tidus on ihana). Ja sillä on muuten punaruskea tukka! ;D (Sorii oli pakko mainita, tiedän ettei syy ole hiustenvärissä)

   Ja joo, onhan se totta, että pelit on usein myös suunnattu vähän nuoremmille. Olen tosin itse huomannut, ettei johonkin hahmoon samaistuminen ole minulle yhtä tärkeää kuin jossain tietyssä iässä (oli kyse sitten pelistä, kirjasta tai mistä tahansa).

   Anteeksi kamalasti kun jatkan vain kommentoimista, mutta eikö se ole vain positiivista, että merkinnät herättävät keskustelua? :S Ja ei huolta, lopetan kyllä tähän.

   Emmi

   Poista
  6. En tainnu missään vaiheessa sanoa, että kommentointi haittaa ;D

   Ja joo, ei oo nykyisin kyllä sinällään pakko samastua johonkin hahmoon voidakseen tykätä pelistä. Nuorempana ehkä oli enemmän sitä tarvetta. Tosin välillä tapahtuu sitä samastumista silti, mutta tuskinpa siitä haittaa on x)

   Poista
 4. Fangia peliin! Ehdottomasti. Ja Caiusista olisi mielenkiintonen myös kuulla mielipiteesi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fang olikin jo listalla, mutta lisään vielä tuon Caiuksen.

   Poista