Pelaaja tuunaa osa 2: t-paidasta tunikaksi

Pelaajille on nykyisin tarjolla uskomaton määrä fanituotteita. Esimerkiksi paitoja on saatavilla runsaasti sekä peliyhtiöiden tuottamana että kolmansien osapuolten valmistamina. Aina kuitenkaan tavallinen t-paita ei tyydytä pelaajaa vaan olisi mukava saada jotain persoonallisempaa. Isokokoisesta t-paidasta saa pienellä vaivalla tuunattua vaikkapa mukavan tunikan.Tuunaus- ja ompelutaitoni olen hankkinut ihan peruskoulun ja lukion oppitunneilla sekä cosplay-harrastuksen kautta. Olen siis varsin amatööri näissä hommissa, mutta pienet tuunaukset onnistuvat helposti, vaikka taidot olisivat vähäiset. Tarvittaessa ompelun voi myös toteuttaa käsin, jos ompelukonetta ei nurkissa pyöri.

Edellisessä kuussa julkaisin postauksen, jossa kerroin, miten t-paita taipui mekoksi. Siitä voi käydä hakemassa inspiraatiota, jos mekot ovat enemmän sinun juttusi kuin tunikat. Toisaalta, jos tunika on tarpeeksi pitkä, saa sitä käytettyä myös mekkona alushameen kanssa.

Tätä tuunausta varten hankin Qwerteen alennuksesta unisex-mallisen pari kokoa liian ison t-paidan Final Fantasy IX:n Vivi-hahmon kuvalla. Vivi on suosikkihahmojani pelisarjassa, joten olin himotellut paitaa melko pitkään. Sen ostaminen oli jäänyt, koska vaatekaappini tursuilee t-paitoja, enkä varsinaisesti tarvitse niitä lisää. 

Tunikaa tulee käytettyä hieman eri tilanteissa kuin t-paitoja, joten päätin lopulta tilata paidan, kun sen sai edulliseen hintaan.

Näin t-paita taipuu tunikaksi

Tarvikkeet:

  • 1 iso t-paita
  • Toista kangasta, esim. pitsiä
  • Kankaan väristä ompelulankaa
  • Nuppineuloja
  • Ompeluneula tai ompelukone
  • Sakset

Lisäksi, jos haluat:

  • Silkkinauhaa
  • Pitsinauhaa helmaan
  • Taskuihin erillistä kangasta


1. Levitä t-paidan pöydälle ja hahmottele lyijykynällä siihen uusi kaula-aukko. Tämä ei ole mitenkään pakollista, mutta minua ahdistavat t-paitojen kaula-aukot noin yleisesti ottaen, joten suurennan ne melkein aina joka tapauksessa.

Jos koet, että t-paidan kaula-aukko toimii sinulle sellaisenaan, voit siis jättää tämän vaiheen välistä.

Kun sopiva kaula-aukko oli piirretty, leikkaa se uuteen kokoonsa, taita ja kiinnitä taitos nuppineuloilla. Itse ompelin kaula-aukon käänteen käsin. Mekkoa tehdessä käytin ompelukonetta, mutta en ollut täysin tyytyväinen lopputulokseen. Käsin ommellusta tuli mielestäni siistimpi.

2. Unisex-paitojen leikkaus on suora, kun taas tunikoissa sen A-mallinen. Tästä syystä puin t-paidan päälleni ja merkitsin selkäpuolelle, mistä kohtaa haluan helman alkavan leventyä. Tämä vaihe on hieman haasteellinen toteuttaa yksin, joten saatat haluta pyytää siihen apua. Pieni merkki sopivaan kohtaan lyijykynällä riittää. Voit halutessasi käyttää myös nuppineulaa merkitsemiseen.

3. Merkitsemisen jälkeen leikkaa helmasta suoraan ylöspäin aina merkkikohtaan asti. Tällä tavoin t-paidan selkämykseen muodostuu halkio. Mitä korkeammalla merkki on, sitä ylempää tunika alkaa leventyä. Itse tykkään siitä, että leventyminen alkaa vasta rintojen alta, mutta tämä on pitkälti makuasia.

4. Leikkaa toisesta (pitsi)kankaasta sopivan kokoinen kolmion muotoinen kappale täyttämään aiemmin leikattu halkio. Koko määrittyy halkion korkeuden ja tunikan halutun leveyden perusteella. 

Suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon saumavarat eli leikata hieman isompi kappale suhteessa toivottuun kokoon. Itse varasin saumavaroihin 1 cm joka saumaan paitsi alas, kuten kuvassa näkyy. 

Myös alasauman voi halutessaan kääntää. Kaikissa (pitsi)kankaissa se ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä kangas ei aina lähde purkautumaan. Tarkista siis, millaista valitsemasi kangas tässä suhteessa on, ennen kuin alat leikata sitä.

5. Kiinnitä lisäkangas nuppineuloilla ja ommele paikoilleen. Tähän käytin ompelukonetta, mutta homma onnistuu myös käsin.

T-paita kangas on trikoota, joka venyy ja joustaa joka suuntaan. Siksi sen ompelussa kannattaa olla tarkkana, ettei venytä sitä liikaa ompeluvaiheessa, jolloin se voi jäädä ikään kuin pussittamaan venyneistä kohdista. Käsin ommellessa riski tähän on pienempi, mutta olin itse sen verran laiska, että koin koneella ompelun mukavampana vaihtoehtona.

6. Edellisen jälkeen tunika on käytännössä valmis, ellet halua lisätä siihen yksityiskohtia, kuten itse päädyin tekemään.

7. Tein aiemmassa postauksessa esiteltyyn Quina-mekkoon taskut ja samalla valmistin kaksi ylimääräistä tätä tunikaa varten.

Taskut on tehty samasta pitsikankaasta, jota käytin halkion täyttämiseen. Koska pitsi on luonteeltaan reikäistä, ompelin taskuihin taustakankaan. Se on kierrätetty vanhasta topista, joka ei soveltunut enää käytettäväksi vaatteena.

Hahmottelin taskut suoraan topista otetulle kankaalle ja leikkasin irti. Käytin tätä kangasta mallina pitsikankaan päällä, kiinnitin nuppineuloilla ja leikkasin jälleen. Tämän jälkeen laitoin toppikankaan ja pitsikankaan päällekkäin siten, että reunat on käännetty sisäpuolelle ja ompelin yhteen.

Valmis tunika yhdistettynä neuletakkiin ja alushameeseen
8. Kiinnitä taskut tunikan etuosaan painatuksen alle nuppineuloilla ja ompele paikoilleen joko koneella tai käsin. Muista jättää yläreuna ommellessa auki. Tämä voi tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta ajatuksissaan voi tehdä kaikenlaisia hassuja mokia, kuten tahattomat feikkitaskut.

Koska tykkään yksityiskohdista, lisäsin vielä taskujen päälle silkkinauhasta pienet rusetit. Ne ompelin kiinni käsin.

Kerään aina talteen erilaisista lahjapakkauksissa mukana tulevat silkkinauhat, koska niitä voi käyttää tällaisiin pieniin tuunauksiin. Jos tykkäät samanlaisista yksityiskohdista vaatteissasi, tämä on näppärä keino kartuttaa nauhavarastoa ilman ylimääräistä rahankäyttöä.

9. Viimeiseksi voit ommella vielä pitsinauhaa tunikan helmaan. Leikkaa nauhaa pätkä, joka kattaa helman koko pituuden. Kiinnitä sen jälkeen nuppineuloilla ja ompele kiinni.

Tämä on luultavasti puuduttavin vaihe tehdä käsin, mikäli ei ompelukonetta omista. Toisaalta helmanauha ei ole millään muotoa pakollinen, sillä t-paidan helma oli jo alun perin huoliteltu ja vaikkei olisikaan t-paita trikoo ei lähde purkautumaan itsestään.

10. Ja sitten on kokonaan valmista. Tunika sopii käytettäväksi esimerkiksi pillilahkeisten housujen kanssa mutta toimii myös mekkona, kun alle lisää (alus)hameen.

Omasta mielestäni kokonaisuudesta tuli söpö. Koe käytin asua syksyn 2019 Traconissa, jossa se oli oikein mukava ja rento käyttää.


Oletko sinä tuunannnut pelaajille suunnattuja fanivaatteita tai tehnyt alusta asti omia? Näkisin mielelläni kuvia myös muiden tuotoksista.


Seuraa myös somessa!

https://www.instagram.com/afigaming_/ https://twitter.com/Afeni84


https://www.pelit.fi/

Ei kommentteja