Pelaaja tuunaa osa 1: t-paidasta mekoksi

Pelaajille on nykyisin tarjolla uskomaton määrä fanituotteita. Esimerkiksi paitoja on saatavilla runsaasti sekä peliyhtiöiden tuottamana että kolmansien osapuolten valmistamina. Valitettavasti olen todennut, että aina tavallinen t-paita ei ole ihan omaan makuuni, vaikka siinä olisi juuri oikeanlainen painatus. Edelleen siis tuunaustaidot ovat tarpeen, jos haluaa oman maun mukaisia fanivaatteita.Aiemmin olen tuunannut vaatteita cosplay-tarkoitukseen, mutta nykyisin cossaaminen on jäänyt kiireiden takia lähinnä muiden taitojen ihasteluksi. Arkivaatteet ovat myös ahkerammassa käytössä, joten sen vuoksi panostan tällä hetkellä mieluummin niihin.

Jos omaa arkea voi piristää peliaiheiselle vaatteella, se on ainakin minulle plussaa. Vaikka peliteemaisia vaatteita on nykyisin paljon paremmin tarjolla kuin esimerkiksi silloin, kun niitä ensimmäisen kerran teininä kaipasin, ei tarjonta ole vieläkään täydellistä.

Virallisilla tahoilla paidat ovat usein melko tylsiä. Tarjolla on esimerkiksi pelin logolla varustettu paita ja yleensä ainoastaan unisex-mallina, joka ei allekirjoittaneen kroppaan istu mitenkään nätisti. Kolmansien osapuolten kaupat (esim. Qwertee ja The Yetee) ovat tästä syystä enemmän mieleeni, koska painatukset ovat (fani)taiteilijoiden tekemiä ja siten innovatiivisempia kuin virallisten tahojen vaihtoehdot. Tarjolla on usein myös unisexin lisäksi muotoon leikattu malli ja joskus jopa huppari ja pitkähihainen paita.

Silti myös nämä paidat ovat peruspaitoja, ja tavallisia t-paitoja kaapissa riittää melkoisesti, vaikka käytän niitä kohtalaisen harvoin. Tykkään nimittäin pitsistä ja röyhelöistä, eikä niitä toistaiseksi löydy peliaiheisten vaatteiden valikoimasta. Ymmärrän tämän toisaalta hyvin. Kysyntä olisi todennäköisesti niin pientä, ettei vaatteiden valmistus vain kannattaisi.

Siispä näppärä ottaa tuunauskeinot käyttöön.

T-paidasta mekoksi


Iso t-paita tarjoaa hyvän pohjan muokkauksille
Tilasin The Yeteeltä heinäkuussa päivän paitana olleen Quina-paidan tarkoituksella 2XL-koossa ja unisex-mallina. Kun vedin sen päälleni, se näytti... noh, isolta ja yöpaitamaiselta. Tätä osasin odottaa, joten en ollut millään muotoa yllättynyt.

Isokokoinen paita tarjosi kuitenkin hyvän alustan lähteä tekemään muokkauksia. Ahdistun helposti paitojen pienistä kaula-aukoista, sillä ne tuntuvat mielestäni kuristavilta. Siispä yleensä saksin t-paitojeni kaula-aukot joka tapauksessa suuremmiksi, ja niin tein myös tällä kertaa.

Kaula-aukon suurentaminen onnistuu näppärästi, kun kiskaisee paidan päälleen ja merkitsee haluamansa leveyden ja syvyyden esimerkiksi lyijykynällä tai nuppineuloilla peilin edessä. Tämän jälkeen hahmottelee muodon kynällä ja sitten vain sakset käteen. Mikäli kaula-aukkoa ei halua jättää huolittelemattomaksi, kannattaa siitä leikata vähän aiottua pienempi, jotta käännösvaraa jää sopivasti.

Kaula-aukko on helppo laajentaa
omaan makuun sopivaksi piirtämällä
haluttu muoto ja nappaamalla sitten
sakset käteen.
Tällä kertaa tein kaula-aukosta niin suuren, että t-paita jätti olkapäät paljaiksi. Tällä tavoin sain myös helman laskeutumaan hieman alkuperäistä alemmas, koska halusin saada vaatteesta mekon, mutta mieluiten sellaisen, jossa voi istua siveellisesti.

Kun kaula-aukko oli sopiva, leikkasin t-paitaan halkiot molemmille sivuille. Halkioiden korkeuden voi itse määritellä sen perusteella, mistä kohtaa haluaa mekon levenevän. Myös nämä kannattaa merkitä peilin edessä ja vasta sitten heilutella saksia.

Jotta halkioista ei tule liian paljastavat, niihin täytyy seuraavaksi lisätä kangasta. Itse valitsin edullisesti löytämäni pitsisen palakankaan, josta leikkasin sopivat kolmion muotoiset palat (en valitettavasti muistanut kuvata tätä vaihetta).

Nuo palat ompelin halkioihin ja lisäsin vielä t-paidan helmaan samaa pitsikangasta, mikä lisäsi helman pituutta entisestään. Tällä tavoin pituutta voi lisätä juuri niin paljon kuin itse haluaa, ja pitsikankaan voi korvata toki myös muilla vaihtoehdoilla. Myös nätillä printillä varustettu trikoo saattaisi toimia t-paidan kanssa erinomaisesti.

Lisäsin kaula-aukkoa tukemaan myös pienet pitsiset olkaimet. Nämä syntyivät kotoa löytyvästä pitsinauhasta, mutta olkaimet olisi voinut myös valmistaa kaula-aukon saksimisesta jääneestä ylimääräisestä kankaasta.

Yksityiskohdista asennetta: taskut ja (kumi)nauhakuja


Taskut ovat kiva yksityiskohta
ja myös varsin hyödylliset arkipäivän käytössä.
Halusin mekkoon vielä kivana yksityiskohtana pitsiset taskut. Koska pitsi on hieman epäkäytännöllistä taskumateriaalia, saksin taustakankaan vanhasta, kulahtaneesta topista ja ompelin pitsin siihen kiinni. Vasta sen jälkeen kiinnitin taskut varsinaiseen mekkoon.

Tein näitä taskuja yhteensä neljä kappaletta, mutta käytin Quina-mekkoon vain kaksi. Loput kaksi säästin seuraavaan projektiin.

Taskujen sijainnin määrittämiseen on hyvä käyttää mittaa apuna, jotta ne tulevat samalle korkeudelle. Itse jäin vielä miettimään, olisiko taskuihin pitänyt ommella koristeeksi vielä vaikkapa isot vaaleanpunaiset napit. Onneksi ne on helppo lisätä jälkikäteen, jos jään kaipaamaan.

Viimeiseksi ompelin vielä paidan selkä- ja sisäpuolelle vyötärön kohdalle nauhakujan, johon pujotin kuminauhan. Tämä ei ole mitenkään välttämätöntä, mutta mielestäni antoi mekolle paremmin istuvan muodon.

Lopullinen mekko

Pähkinänkuoriversio


 • Tarvitset omaan kokoon nähden liian ison paidan, erillistä kangasta lisättäväksi halkioihin (ja mahdollisesti helmaan, taskuihin sekä olkaimiin), pätkän nauhaa nauhakujaa varten, kuminauhaa, nuppineuloja, neulan ja ompelulankaa 
 • Ompelukone nopeuttaa urakkaa muttei ole välttämätön
 • Leikkaa kaula-aukko niin suureksi kuin itse katsot parhaaksi
 • Huolittele kaula-aukko halutessasi
 • Merkitse halkioiden korkeus ja leikkaa
 • Leikkaa toisesta kankaasta sopivat palat halkioihin ja mahdollinen lisuke helmaan
 • Kiinnitä lisäpalat ompelemalla
 • Tee mahdolliset taskut ja olkaimet, kiinnitä
 • Ompele selkään sisäpuolelle nauhakuja
 • Pujota kuminauha kujaan ja ompele päät kiinni
 • Valmista!

Aika nauttia uudesta vaatteesta


Tällä ohjeella tehdystä mekosta tuli ihanan rento. Se ei kiristä mistään kohdasta vaan sopii hengailuun tai vaikkapa con-päivän viettoon. Koska vaate jättää olkapäät paljaiksi, kovin kylmille ilmoille se ei kuitenkaan sovellu. Omasta vaatekaapistani ei löytynyt valitettavasti neuletakkia, joka olisi istunut kivasti sen kanssa. Jätän siis käytön vuoden lämpimmälle puoliskolle ja koti-iltoihin.

Testasin kuitenkin vaatetta käytössä Traconin sunnuntaina, ja se oli juuri täydellinen silloin. Vaikka conissa oli paikoin hieman huono ilma, mekossa ei tullut liian kuuma ja olo oli koko ajan rento. Todennäköisesti tuunaan paitoja jatkossakin lähemmäs omaa makua.

Oletko sinä tuunannut itsellesi peliaiheisia vaatteita? Näkisin oikein mielelläni kuvia myös muiden ideoista!


Seuraa myös somessa!

https://www.instagram.com/afigaming_/ https://twitter.com/Afeni84


https://www.pelit.fi/

Ei kommentteja