Pelisuhteesta parisuhteeksi

Voiko pelaamisen kautta löytää itselleen puolison tai seurustelukumppanin? Voivatko pelit yhdistää kaksi ihmistä toisiinsa? Väitän, että voivat tai ainakin ne voivat toimia hyvänä lähtölaukauksena suhteelle.


Kuten nyt harrastuksilla yleensä, myös pelaamisella on tapana yhdistää ihmisiä. Sitä voi harrastaa yksinään ja monet niin tekevätkin, mutta pelaaminen voi olla myös kaveriporukan yhteistä tekemistä tai vaikkapa verkkomoninpelejä pelatessa voi saada ihan uusia kavereita. Joskus tuosta kaveruudesta voi tulla myös jotain enemmän.

Tämä lienee niitä seikkoja, joita ei juuri mietitä, kun puhutaan pelaamisesta epäsosiaalisena kotona möllöttämisenä, joka on pois muista mielekkäämmistä ja tervehenkisemmistä puuhista (mitä ne sitten lienevätkään, kaiketi sitä kuuluisaa metsään mätänevien marjojen poimimista). Pelaamisen yhdistävä voima voi kuitenkin olla suuri.

Omassa tuttavapiirissäni on useampi pariskunta, jonka osapuolet ovat löytäneet toisensa enemmän tai vähemmän pelaamisen kautta. Kaksi kaveriani on jopa muuttanut ulkomaille pelimaailmasta löytyneen rakkauden perässä ja pari muuta elää tällä hetkellä kaukosuhteessa samaisesta syystä. Yhteisen intohimon kautta on siis ehkä löytynyt jotain muutakin yhdistävää.

Yhteiset kokemukset yhdistävät


Minä en itse asiassa kuulu siihen joukkoon, joka olisi suoraan pelaamisen kautta löytänyt puolison, mutta meidänkin taustaamme pelit liittyvät oleellisena osana. Tapasimme kyllä opiskeluryhmässä, joten siinä oli sinällään yhteistä pohjaa jo hieman valmiina. Ei ehkä kuitenkaan riittävästi, jotta suhde olisi syntynyt.

Opiskeluporukan yhteisissä pikkujouluissa kuitenkin selvisi, että nykyisen puolison suosikkipeleihin lukeutuu Final Fantasy IX, ja kukaan, joka siitä pelistä tykkää, ei vain voi olla täysin paha, jos minulta kysytään. Peli tarjosi spontaanin puheenaiheen ja laajeni muihinkin peleihin myöhemmin, kun juttu jatkui ircin puolella. Nykyisen puolison suosituksesta päädyinkin sitten mm. Star Ocean -sarjan pariin. Käytin myös pelejä ovelasti tekosyynä kahdenkeskisen tapaamisen järkkäämiseksi. Käytännössä kutsuin itseni kylään tsekkaamaan Xenoblade Chroniclesia, jota en itse omistanut. Peli-ilta ja melkein treffit samassa paketissa, kuinka kätevää!

Siitähän se sitten pikku hiljaa lähti. Pelit ovat osa suhdettamme edelleen. Seuraamme vierestä toistemme pelaamista ja joitain pelejä pelaamme myös yhdessä. Peleistä myös voidaan puhua niin aamupalapöydässä kuin illalla nukkumaan mennessä. Onkin mahtavaa, kun oma puoliso ymmärtää intohimoani eikä yritä kahlita sitä. Pikemminkin molempien innostus hitsaa entistä tiiviimmin yhteen.

Verkkopelien maailmasta rakkautta?


Meillä pelit toimivat yhdistävänä tekijänä ihan todellisessa maailmassa, mutta monet kohtaavat ensimmäistä kertaa vain virtuaalisesti. Tuttavapiirissä on tosiaan tällaisia tapauksia tullut vastaan. Sattuma on heittänyt kaksi pelaajaa vaikkapa samaa dungeonia valloittamaan tai kenties he ovat päätyneet samaan kiltaan ja tutustuneet siellä. Alkuun on ehkä tehty erilaisia tehtäviä yhdessä ihan vain kaveripohjalta, mutta jutustelun myötä tunteet ovat syventyneet aste asteelta.

Yksi asia johtaa toiseen ja jossain vaiheessa pelkkä yhdessä pelaaminen ei välttämättä enää riitä. Kenties tässä vaiheessa on jo lisätty toinen Facebook-kaveriksi tai vaihdettu sähköpostiosoitteita tai pikaviestit lentelevät Discordissa, mikä nyt kellekin on se luontevin tapa jatkaa kommunikoimista.

Lopulta todennäköisesti irrottaudutaan sähköisistä viestimistä täysin ja lähdetään tapaamaan uutta ihastusta. Välttämättä ihan perinteiset kahvittelutreffit eivät tässä tapauksessa kuitenkaan onnistu, koska toinen osapuoli saattaa asua eri paikkakunnalla tai jopa eri maassa. Tapaaminen voi siis olla jo heti alkuun pidempi vierailu toisen nurkissa. Siinä on epäilemättä riskinsä, mutta ehkä aikuiset ihmiset osaavat niitä puntaroida riittävästi, ennen kuin säntäävät tapaamaan ketään, johon ovat netissä tutustuneet. Alaikäisten kohdalla vanhempien on syytä käyttää harkintaa, mikä on fiksua, mutta ihastuneen nuoren tunteita ei silti kannata jyrätä vaan keskustella asiasta rauhallisesti. Vaihtoehtoja usein on, jos niitä halutaan löytää.

Etsivä ei silti välttämättä löydä


Vaikka oman kultamussukan voi hyvinkin löytää pelien maailmasta, ei pelaamiseen kannata ryhtyä pelkästään siinä toivossa. Mikä tahansa harrastus on vähän huonolla pohjalla, jos perimmäisenä tarkoituksena on saada seurustelu- tai seksikumppani. Eikä varsinkaan ole hyvä taktiikka pyydellä pelikavereita treffeille välittömästi, kun heihin on tutustunut. Asioiden kannattaa antaa edetä tovi luonnollisella painollaan, ennen kuin ryhtyy ehdottamaan mitään enempää. Ja hyvä on myös muistaa, että "ei" on "ei" myös virtuaalimaailmassa. Niin surullista kuin se onkin, aina tunteilleen ei vain saa vastakaikua. Perään ei kannata jäädä vonkaamaan vaan jatkaa omaa elämäänsä eteenpäin. Roikkumaan jääminen tekee ainoastaan tilanteesta hankalan ja kiusallisen kaikille osapuolille.

Suosittelen siis edelleen pelaamista juuri pelaamisen itsensä vuoksi. Se on harrastus, joka tarjoaa niin viihtymistä kuin haasteitakin. Sitä voi tehdä yksin ja yhdessä aina kulloisenkin mielihalun mukaan. Jos pelkkä pelaaminen ei tunnu riittävän, löytyy netistä erilaisia foorumeita, joilla aiheesta pääsee höpöttämään lisää. Sitä kautta voi löytyä myös niitä samanhenkisiä ihmisiä, vaikkei verkkomoninpelejä pelaisikaan. Kuten sanoin intohimot yhdistävät. 


Lue myös


Mitä tehdä, kun puoliso ei tykkää pelaamisesta?
Pelejä parisuhteessa

Oletko sinä löytänyt seurustelukumppanin/puolison pelaamisen kautta? Mikä on teidän tarinanne? Nyt kommenttiboksiin jakoon ihania rakkausjuttuja!

http://www.pelit.fi/

PS. Liput GameXpoon voitti Marjo Salojärvi. Hänelle on lähtenyt asiasta sähköpostia. Onnittelut voitosta ja kiitokset kaikille osallistujille!

4 kommenttia

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä voi tulla tosiaan ikävämpiäkin tilanteita vastaan. Kurjaa, että noin kävi. Niinhän se taitaa mennä, että siellä missä on ihmisiä, on myös draamaa.

   Poista
 2. Mahtavaa kiitos! Itse tapasin mieheni Ragnarok Online pelissä, myöhemmin livenä ja siitä se sitten lähti ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain! Toivottavasti tapahtumassa on kivaa! :)

   Pelin parissa tapaaminen ja sitä kautta lähemmin tutustuminen on varmasti hieno kokemus. Ihanaa, kun ihmiset löytävät toistensa luokse yhteisten harrastusten kautta.

   Poista