Final Fantasy IX -päiväkirja osa 1: Vihdoin uusiksi!

Final Fantasy IX räjäytti pankkini 2000-luvun alussa. Nyt se on tekemässä saman vuonna 2017. Suorastaan kihisen innosta päästä jälleen kokemaan yhden kaikkien aikojen suosikkipeleistäni. Luonnollisesti haluan sinut lukijani mukaan tälle upealle matkalle.


Syksyn superyllärinä Square Enix päätti julkaista Final Fantasy IX:n PlayStation 4:lle. Kyseessä on pelin sama versio, joka on aiemmin julkaistu mobiilialustoille ja Steamissä. Jos siis omistaa jo pelin jommassa kummassa noista, ei sitä välttämättä kannata enää pleikkarille lunastaa.

Minun historiani Final Fantasy IX:n parissa on pitkä. Se oli kolmas Final Fantasy -sarjan peli, johon tartuin. Sitä ennen olin pelannut FFVII:ää ja FFVIII:aa, kuten varmaan moni ikäisenä FF-sarjan fani. Tykkäsin kummastakin sarjan aikaisemmasta osasta todella paljon, mutta jokin FFIX:ssä sai minut rakastumaan vielä syvemmin.

Pidän edelleen pelin hahmoista ja tarinoista, mitkä ovatkin minulle ne tärkeimmät elementit. FFIX:ssä ovat kuitenkin muutkin asiat kohdallaan: rakastan sen maailmaa, visuaalista ilmettä, kehityssysteemiä, taisteluita ja musiikkia. Peli imaisi aikoinaan minut täydellisesti mukaansa fantastiseen tarinaansa, jonka haluan elää läpi yhä uudestaan ja uudestaan.

Useasti ostettu, hurjasti rakastettu


Final Fantasy IX on niin hyvä, että se on talouteemme hankittu jo neljästi. Tämä ostos PS4:lle oli siis viides. Kalliiksihan peli on siis tullut, mutta mitään en kadu. Huomioitakoon tässä kuitenkin, että sekä puoliso että minä olemme hankkineet kumpikin pelin kahdesti ennen kuin edes tapasimme toisiamme, joten suoranaisesti ei ollut tarkoitus ostella sitä neljää kappaletta.

Ensimmäisen kerran hankin FFIX:n PlayStationille 2000-luvun alussa. Olin lueskellut siitä Pelit-lehdestä, mutten ollut aivan varma, tykkäisinkö pelistä. Sen maailma ja tarina vaikuttivat kovin erilaisilta aiemmin pelaamiini Finaleihin verrattuna. Minulla oli kutina, ettei teiniangstia olisi tarjolla samalla mittakaavalla ja jostain mystisestä syystä tämä sai minut epäröimään. Lopulta en kuitenkaan pystynyt hillitsemään uteliaisuuttani vaan hankin pelin itselleni.

Noh, niinhän siinä kävi, että muutaman ensimmäisen tunnin jälkeen olin pahasti koukussa ja täysin lääpälläni Zidaneen. Hinkkasin peliä lopulta useaan otteeseen PS1:llä ja vähän myöhemmin PS2:lla, jolla onneksi pystyi vanhoja pelejä pelaamaan uudestaan. Olinkin tosi pettynyt, kun minulle selvisi, ettei hankkimani PS3 suostunut enää ykkösen pelejä pyörittämään (huhu kertoo, että joillain on sellainen yksilö, joka tähän kykenee).

Myöhemminhän FFIX tuli PlayStation Storeen ja ostinkin sen, mutta päädyin ostamaan sen PSP:lle luomalleni tilille (minulla kävi moka ja edelleen minulla on kaksi tiliä, joista toista käytän PS3:lla ja PS4:llä, toista PSP:llä). Melkein nolottaa myöntää, että se on edelleen ainoa kyseisellä konsolilla loppuun asti pelaamani peli. PSP:llä pelaaminen on jokseenkin epämukavaa, joten muut ovat jääneet sen takia kesken.

Puoliso hankki oman kappaleensa FFIX:ää niin ikään alkuperäisenä versiona, joskin sen verran myöhemmin, että hän on pelannut sitä PS2:lla. PlayStation 3:n valtakaudella hän osti sen myös Storesta, joten nykyisin pystyisin sitä pelaamaan tuolla PS3:llakin. Itse asiassa joskus vietimmekin flunssaviikon vierekkäin sohvalla rykien ja FFIX:ä pelaten. Tosi romanttista ja sillein.

Miksi vielä uusiksi?


Ihana PS4-teema, joka tuli peliostoksen mukana
Niinpä! Ei olisi iso vaiva napata PS3:n ohjainta käteen ja laittaa peliä pyörimään. Sen sijaan olen kuitenkin kuumotellut jo hyvän tovin Steam-versiota, mutta lykännyt sen ostamista siinä toivossa, että peli tulisi PS4:lle. Hyvä, että odotin, koska pelaan mieluummin konsolilla kuin PC:llä.

Koska minulla on kuitenkin peli pelattavana konsolimuodossaan, ei tuo perustelu taida olla täysin riittävä. Avataanpa tätä siis vielä himpun verran lisää. Halusin nähdä uudet, terävämmät hahmomallit ja välivideot. Pinnallista ehkä, mutta pelin hitusen paranneltu ulkoasu kuitenkin kiehtoo. Vanha toimii pienellä PSP:n näytöllä kyllä, mutta ison TV:n kanssa on vähän ikävä, vaikkakin peli on ikääntynyt hyvin.

Sitten on ne ekstrajutut, jotka pelin mukana tulevat. Trophyt houkuttelevat minua. Olen näköjään löytänyt niiden viehätyksen vasta nyt, kun ne on kytketty suosikkipeleihini. Pelissä on niiden lisäksi vielä joukko huijauksia, joilla pelaamista voi huomattavasti helpottaa. Levelit saa nostettua tappiin, rahat ja terveyden voi säätää loppumattomiksi tai vaikkapa kytkeä satunnaistaistelut pois päältä (ilmeisesti muitakin juttuja on). Näistä jutuista minua kiinnostaa ehkä eniten juuri satunnaistaisteluiden poisto. Tykkään kyllä FFIX:n taistelusysteemistä, mutta joissain tilanteissa satunnaistaistelut vain ärsyttävät. Kun haluaa saada jotain tehtyä tai edettyä nopeasti, parin askeleen välein laukeavat taistelut korpeavat. Näissä tilanteissa onkin oivallista, että ne voi kytkeä pois ja palauttaa taas myöhemmin.

Tällä hetkellä minulla on sellainen olo, että haluan pääasiassa pelata pelin ilman huijauksia omin voimin (tuota satunnaistaistelujuttua saatan kyllä silti käyttää). Huijaukset kuitenkin tarjoavat myöhemmin oivan keinon juosta pelin tarinapuoli läpi ilman grindaamista tai vaikeuksia. Toisinaan on sellainen fiilis, että haluaa kokea pelistä vain tarinan, ja tässä tapauksessa se on nyt helposti järjestettävissä.

Joka tapauksessa edellisestä kerrasta FFIX:n parissa on niin kauan, että nälkäni vaatii jotain enemmän kuin pelkän tarinan. Haluan koko kokonaisuuden.

Mitä luvassa blogin puolella?


Koska villissä nuoruudessani en ollut bloggaamisesta kuullutkaan ja kirjoittelin peleistä vain päiväkirjaani, on nyt aika ottaa vahinko takaisin. Olen tänä vuonna kirjoittanut useamman osan The Zodiac Age -päiväkirjaani ja nyt voin ottaa toisenkin suosikkipeleistäni samanlaiseen syväkäsittelyyn. Olen miltei hysteerisen innoissani.

Aion kuitenkin vielä hetkeksi hillitä itseni. Minulla on tällä hetkellä Kristallin lapsien kolmannen osan kirjoittaminen meneillään eikä sen vuoksi kalenteriini todellakaan mahdu kolmatta keskeneräistä peliä (FFXII:n ja Ys VIII:n lisäksi). Siispä minulla on nyt tavoitteena paukuttaa tuon käsikirjoituksen ensimmäinen versio kasaan syksyn aikana ja sen jälkeen saan tarttua Final Fantasy IX:ään. Lähettäkää siis minulle paljon tsemppienergiaa kirjoittamiseen! (Otan vastaan myös potioneja, ethereitä, elixirejä ja erityisesti kupopähkinöitä.)

Koska päiväkirjan kunnolliseen käynnistymiseen menee vielä hetki, voit sinä lukijana nyt esittää toiveita sen suhteen. Kerro kommentilla, millaisia FFIX-postauksia juuri sinä toivoisit päiväkirjaan.

Todennäköisesti tulen kirjoittamaan postauksiin lyhyitä missä mennään -katsauksia, mutta haluan päiväkirjaan myös muuta sisältöä. Minulla on toki omat ajatukseni painotuksista ja mahdollisista teemoista, mutta haluan myös kuulla lukijoiden ehdotukset.

Avaapa siis sanainen arkkusi ja kerro minulle, mitä postauksilta toivoisit. Jos onnekkuuspisteesi ovat tarpeeksi korkeat, toive voi jopa toteutua.

Lue myös


15 vuotta myöhemmin...
Naiset Final Fantasy IX:ssä 1/3: Kuninkaalliset
Naiset Final Fantasy IX:ssä 2/3: Kunnialliset sotilaat
Naiset Final Fantasy IX:ssä 3/3: Rikollisethttp://www.pelit.fi/

8 kommenttia

 1. Olisiko mitään, jos pyrkisit tekemään/kokemaan tämän pelailun aikana joitakin sellaisia asioita FFIX:stä, joita et ole aikaisemmin tehnyt (siis jos niitä on). En tietenkään tarkoita sitä naruhyppelyä, mutta esim. Tetra Master kortti, jota et ole koskaan omistanut tai side questin tekeminen, jota et ole koskaan suorittanut. Mutta voihan toki olla, että olet kolunnut pelin jo niin juurta jaksaen, että ei ole enää mitään uutta koettavaa.

  Vaihtoehtoisesti voisit yrittää postauksissa nostaa esille sitä tunnetilaa, jota tietyn kohdan ensimmäinen pelikerta toi tullessaan. Itse muistan esimerkiksi pelin alun tuntuvan kohtuuttoman vaikealta verrattuna FF seiskaan ja kasiin. Prison Cage, Plant Brain ja Sealion + Black Waltz 1 oli jotenkin hirveän kinkkisiä kun vasta opetteli perusteita...

  TAI

  voisit tehdä myös hahmoanalyysejä sitä mukaa kun he astuvat lavalle a la FFXII. Noita postauksia on ollut aina ilo lukea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä harkita noita ideoita. Sivutehtävistä yms. on melkein pakko hakea jokin listaus, koska olen ainakin yrittänyt tehdä kaikki, jotka on tulleet vastaan. En ole koskaan FFIX:ää pelannut läpipeluuoppaan kanssa, joten toki jotain voi vielä olla löytymättä.

   Tetra Masterin pelaamisesta en ole koskaan erityisemmin nauttinut, koska stressaan mahdollisuudesta menettää kortteja. Ehkä sitä voisi kuitenkin kokeilla pelata vähän enemmän kuin edellisillä kerroilla.

   Noita tunnetiloja täytyy kyllä yrittää kaivella (missähän ne vanhat päiväkirjat oikein on...). Pidin myös alkuun ysiä vaikeana, muistan kirjoittaneeni aiheesta lukiossa tekemääni Final Fantasy -tutkielmaan. Nykyisin koen pääjuoniosiot taas melko helpoiksi, mutta toisaalta tiedän jo mitä olen tekemässä.

   Kiva kuulla, että joku tykkää hahmoanalyyseista! Niitäkin voisi olla hauska kirjoittaa, vaikka joistain FFIX:n hahmoista olen kait erillisiä postauksia tehnytkin.

   Poista
 2. En pystyisi kyllä hillitsemään itseäni pelaamasta, jos mulla olis toi ffix ostettuna :D propsit sulle siitä!
  Ja toi teema, tekis mieli kyl ostaa toi ffix, mutta aivan liian paljon pelejä kesken :s

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiukkaa se kyllä tekee, peli kuumottelee päivittäin! Täytyy kuitenkin yrittää pysyä vahvana, koska oikeasti nyt on kaikkea hommaa vähän liiankin paljon enkä halua jättää noita kahta muuta peliä kesken.

   Poista
 3. Tuli myös ostettua FFIX:n PS4 versio, kun omistan PS1, PSP ja Steam versiotkin.

  Oli myös ensimmäinen FF peli jonka omistin ja läpäisin, tähän päivään asti eräitä lempi PS1 pelejä koskaan.

  Olin tai no..olen yhä lääpälläni Zidaneen. :< D:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ihanaa, että löytyy muitakin, jotka näin kovasti tästä pelistä tykkäävät! Minulta tuo Steam-versio tosiaan kokoelmasta uupuu, mutta olenkin nihkeä PC-pelaamisen suhteen (omalta kohdaltani, en muiden!).

   Zidanehan on mahtava tyyppi. Minulla oli aikoinaan häneen myös vahva ihastus. Enää ei niinkään, mutta pidän hänestä silti. Saapa nähdä, alkaako "vanha suola janottaa", kun pääsen pelin pariin palaamaan. :D

   Poista
 4. *Lisäystä hiukan* Hahmoanalyysi olisi todella kiinnostava. D:

  Eikä tuota Tranceä oikein koskaan pelissä kunnolla selitetty kun vain että se on "tunnepurkaus" aka Limit Break. :<

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonkinlaisia hahmoanalyyseja on suurella todennäköisyydellä tulossa. :)

   Se on muuten totta, ettei trancea taideta pelissä missään vaiheessa selittää kovinkaan tarkasti... sama kyllä pätee aika moniin muihinkin limit break -tyylisiin iskuihin sarjassa.

   Poista