The Zodiac Age -päiväkirja osa 7: Rozarrian keisarikunta

On aika taas raportoida ajatuksia, joita Final Fantasy XII: The Zodiac Age on herättänyt. Luvassa on tuttuun tapaan lyhyt katsaus kuluneista peliviikoista ja sen jälkeen teemallista pohdintaa, jonka aiheeksi valitsin tällä kertaa toisen pelin suurista keisarikunnista.


Kaksi viikkoa pelailua on taas The Zodiac Agen parissa takana. Tosin myönnettävä on, että ihan kauhean paljon ei ole tullut pelailtua. Tämän viikon olen käytännössä maannut flunssan kourissa ja sen kerran, kun väänsin itseni pystyyn ja jopa edistin peliä, iski kuume kunnolla takaisin. Harmittaa, mutta onneksi varsinaista kiirettä pelin läpäisyyn ei ole.

Pelikellossa kiiluu tällä hetkellä varttia vajaat 88 tuntia peliaikaa. Vielä ollaan siis kaukana alkuperäisen pelin pisimmästä peliajastani (n. 120 tuntia). Näiden parin viikon aikana tein viimeiset listoilla roikkuneet huntit (Gilgameshin toinen osio ja Belito) ja kävin nappaamassa Chaoksen esper-kokoelmaani. Muuten olenkin lähinnä grindannut ja kokeillut onneani Trial Modessa, josta sain Judge Magister -trophyn eli selvisin tasolle 50 asti (itse asiassa 55, mutta sitten kohtasin voittajani).

Kuten taisin jo aiemmin sanoa, kävin Reddaksen hakemassa partyyn, mutta sitten peruutinkin edelliseen tallennukseen. Tavoitteenani on nyt saada oma tiimi levelille 70, ennen kuin kyseinen ilmapiraatti saa liittyä remmiin. Eilen tosin pohdiskelin, olisiko sittenkin hyvä haalia vielä 10 leveliä lisää. En haluaisi joutua grindaamaan siten, että Reddas on mukana kahmimassa osansa exp:stä ja toisaalta ottaisin hänet mieluusti matkaan, kun yritän saada Ultiman ja Zodiarkin. Tässäpä on hetkeksi pohdittavaa, mutta tosiaan hetkeksi, sillä level 70 saavutetaan todennäköisesti seuraavalla pelikerralla.

Kiinnostava, mutta vähälle huomiolle jäänyt keisarikunta


Tänään päätin nostaa puheeksi aiheen tai oikeastaan alueen, josta olisin Final Fantasy XII:n aikana halunnut saada enemmän tietoa. Oikeastaan koko pelin ajan odotin, koska siellä vieraillaan, mutta lopulta sain huomata, ettei vierailtu lainkaan. Se oli vähän harmillista, vaikkakin tarinallisesti selitettävissä.

Puhun Rozarrian valtakunnasta, Al-Cidin kotimaasta. Kaukana läntisessä Ivalicessa sijaitsevasta valtiosta, josta emme näe vilaustakaan koko pelin aikana, vaikka silläkin on roolinsa meneillään olevassa sodassa.


Mitä oikeastaan tiedämme Rozarriasta?


Rozarrian keisarikunta on laaja ja sijaitsee tosiaan läntisessä Ivalicessa, tarkemmin sanottuna Ordalian alueella. Sen ja Archadian väliin jäävät Dalmasca, Nabradia ja Landis, joista pelissä on jäljellä vain enää Dalmasca. Nabradia tuhoutui tohtori Cidin järjestämässä nethisiittikokeilussa ja Landiksen kohtalosta emme edes tiedä juuri muuta kuin, että Archadia on sinne aikoinaan hyökännyt. Kenties se on liitetty osaksi Archadiaa.

Rozarria on kuitenkin suurempi mahti kuin mikään noista kolmesta pikkuvaltiosta, jotka ovat keisarikuntien välissä jo kauan kärvistelleet. Archadia ei ole saanut marssittua Rozarrian rajoille eikä päinvastoinkaan. Rozarrian armeijan sanotaan olevan verrannollinen Archadian massiivisiin voimiin, mutta tiettävästi Rozarrialla ei silti ole käytettävissään nethisiittien kaltaista mahtia.

Vaikka Rozarriaa hallitsee keisari, se on nimenomaan sotilasvaltio ja siten todellista valtaa pitää armeija. Viime vuosina Margracen keisarillinen perhe on pyrkinyt rajoittamaan armeijan voimaa ja ajamaan läpi uudistuksia, jotka rajoittavat armeijan auktoriteetin laajuutta. Kun Archadia tunkeutuu Dalmascaan, se nähdään Rozarriassa uhkana ja keisarikuntien välisen sodan koetaan olevan askeleen lähempänä.

Maininnan arvoista Rozarriassa lienee myös se, että aikoinaan valtio rakensi öljynporaustorneja Ogir-Yensan hiekkamerelle ja kerrytti sitä kautta kansallista varallisuuttaan. Jatkuvat hiekkamyrskyt ja urutan-yensojen toistuvat hyökkäykset alueella johtivat kuitenkin lopulta siihen, että Rozarria jätti öljybisnekset sikseen.

Revenant Wingsistä puolestaan käy ilmi, että Ashe on pelien välissä vieraillut Al-Cidin luona Rozarrian Ambervalessa, jossa keisarillinen palatsi sijaitsee. Valitettavasti tässäkään kohtaa paikkaa ei näytetä pelaajalle, mutta ilmeisesti Final Fantasy Tactics Advancessa (jota en siis ole pelannut) sitä vilautetaan vähän enemmän. Siinä Ambervalessa käsittääkseni on kuitenkin kuningatar Remedin kesäasunto. Kyseinen peli ei tosin muutenkaan istu Ivalice loreen yhtä hyvin kuin muut, joten voidaankin miettiä, kannattaako sitä huomioida tässä kohtaa.

Kerrottakoon vielä, että Final Fantasy Tactics Advance 2 (joka sijoittuu ajallisesti 2 vuotta FFXII:n jälkeen) tapahtuu Jyllandissa, josta itäisimmän osan  muodostaa Ordalian alue. Koska Rozarria sijaitsee Ordaliassa, voi olla mahdollista, että osa FFTA2:n tapahtumapaikoista onkin itse asiassa Rozarriaa. En ole peliä pelannut loppuun asti, joten varmaksi en osaa tätä asiaa sanoa.

Mitä ajattelen Rozarriasta?


Paikkana Rozarria on aina kiehtonut minua, mihin varmaan osaltaan vaikuttaa se, että pidän Al-Cid Margracea mielenkiintoisena hahmona. Toisaalta osan kiinnostavuudesta tekee varmasi se, ettei valtiosta kerrota paljoakaan sen merkityksellisyydestä huolimatta. Se kutkuttaa mielikuvitusta, mutta vastauksia kysymyksiin annetaan olemattoman vähän.

Minua kiinnostaisi kuulla tarkemmin keisariperheen elämästä ja asemasta Rozarriassa. Millainen on perheen todellinen suhde armeijaan ja miten sodan uhka tähän suhteeseen vaikuttaa? Voisin kuvitella kansan jopa haluavan armeijan roolin ja vastuun kasvattamista sitä myöten, kun uutiset Archadian saavutuksista tavallisen pulliaisen korviin kantautuvat. Toki maailmanaika on sellainen, että tavallinen kaduntallaaja ei välttämättä ole kaikista korkea-arvoisten käänteistä perillä, mutta tiedon mahdollisesta sodasta luulisi silti leviävän.

Rozarrian armeija lyöttäytyy pelissä yhteen markiisi Ondoren organisoiman vastarinnan kanssa ja valmistautuu käymään taisteluun Archadiaa vastaan. Tiedossa on, että taistelu käydään Dalmascan yllä, mutta siitä huolimatta kaikki osapuolet ovat valmiita siihen ryhtymään. Kukaan ei kysy dalmascalaisten mielipidettä tähän, joskin Al-Cid ja Larsa tekevät Ashelle tiettäväksi riskin olevan olemassa. Tämä antaa ainakin minulle pelaajana vaikutelman, etteivät Archadia ja Rozarria kumpikaan erityisemmin välitä, mitä Dalmascalle ja sen asukkaille käy. Rapatessa nyt vain sattuu roiskumaan ja Dalmasca voidaan uhrata oman valtion edun vuoksi. Tämä lienee tyypillistä ajattelua sotatilanteessa, mutta tuntuu silti kovin kylmältä eikä anna minulle erityisen miellyttävää kuvaa kummankaan keisarikunnan armeijasta.

Itse asiassa haluaisin tietää tarkemmin, mitä Rozarriassa on tapahtunut ennen FFXII:n tapahtumia ja miten tilanne on kehittynyt sodan peruuntumisen jälkeen. Onko keisariperhe saanut valtaa takaisin itselleen vai onko armeija yhä tiukasti puikoissa? Näistä asioista en muista Revenant Wingsissä tai Tactics Advance 2:ssa olleen juuri puhetta, mutta toisaalta en ole kumpaakaan pelannut loppuun saakka. Joka tapauksessa tämä asetelma on kutkuttava ja siitä kuulisin mieluusti lisää.

Minusta ei siis olisi ollenkaan hullumpaa, jos saisimme jossain vaiheessa uuden Ivalice Alliance -pelin, joka sijoittuisi Rozarriaan. Koska FFXII:n juonessa on kiitettävästi poliittisia elementtejä, voitaisiin samaa linjaa jatkaa tässäkin pelissä. Rozarrian tilanne kuulostaa siltä, että siitä saisi jopa sisällissodan aikaan, mikä voisi olla tarinallisesti kiinnostavaa. Tällaisen asetelman lisäksi toivoisin tietysti, että pelistä löytyisi hyvin kirjoitettuja ja mielenkiintoisia hahmoja, inhimillisyyttä, maanläheisyyttä ja kutkuttavia juonenkäänteitä, en panisi pientä romantiikkaakaan pahaksi.

Eli tällainen tilaukseen Square Enixiltä, kiitos! Voin tarvittaessa tulla käsikirjoittamaan peliä, jos muita halukkaita ei löydy. ;)


Mitä sinä ajattelet Rozarriasta? Olisitko kaivannut valtiosta lisää tietoa vai koitko sen kenties epäkiinnostavana pelin kannalta?

Lue myös


The Zodiac Age -päiväkirja osa 1: Ammatinvalintaa
The Zodiac Age -päiväkirja osa 2: Trophyt
The Zodiac Age -päiväkirja osa 3: Ensimmäiset fiilikset
The Zodiac Age -päiväkirja osa 4: Pohdintoja Baschista päähahmona
The Zodiac Age -päiväkirja osa 5: Ivalicen ihana maailma
The Zodiac Age -päiväkirja osa 6: Esperit

http://www.pelit.fi/

2 kommenttia

 1. Yllättävän paljon Rozarriasta onkin tuota tietoa, vaikka emme tosiaan tapaa FFXII:n aikana muuta kuin(muistaakseni) kaksi sen asukasta. Haluaisin ajatella, että Ivalicessa koitti Vaynen tappion jälkeen uusi rauhan aika Larsan ollessa Archadian vallankahvassa. Ja Al-Cidistä puhuttaessa mainittiin se, kuinka tämä uusi sukupolvi korjaisi vanhojen virheet. Josko Al-Cid peri tai perii jatkossa Margracen-suvun päämiehen roolin ja näin vaikuttaa suurvaltojen välisiin suhteisiin?

  Pitää kyllä itsekin pelata Revenant Wings uudestaan ja aloittaa Tactics Advance 2, jos niissä kerran saa tietää Rozarriasta enemmän!

  Hyvä postaus ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, rozarrialaisia esitellään tosiaan vain kaksi: Al-Cid ja hänen avustajansa.

   Rauhan aika kuulostaisi kyllä sekin mukavalta. Al-Cid varmasti lähtisi rakentamaan toisenlaista maailmaa, mikäli vain pääsee riittävän vahvaan asemaan. En itse asiassa tiedä/muista, miten korkeassa arvossa hän Rozarrian keisarillisessa perheessä on.

   Revenant Wingsissä on vain ohimeneviä viittauksia Rozarriaan. Ne varmaan ohittaa melko helposti. Kiinnitin niihin huomiota, kun luin pelin käsikirjoitusta ficcaushommia varten. :D

   Poista