Star Ocean 5:n hahmopohdintoja: Fidel, Miki ja Relia

Kirjoittelin joskus viime syksynä parista Star Ocean: Integrity and Faithlessnessin hahmosta, mutta jätin tuolloin muut käsittelemättä. Nyt aloin miettiä, että ehkä muutkin ansaitsevat tulla huomioiduiksi, vaikka eivät omalla suosikkihahmolistallani keikukaan.

Postaus sisältää lieviä spoilereita, mutta ei mitään sellaista, mikä varsinaisesti haittaisi pelikokemusta.


Star Ocean 5:n pelaamisesta on jo vajaa vuosi enkä muiden pelien takia ole vielä ehtinyt aloittaa sitä uusiksi. Toivon, että sopiva väli vielä löytyy, mutta toistaiseksi pelikalenteri näyttää kovin täydeltä. Onneksi minulla on kuitenkin jonkinlainen muistikuva kyseisestä pelistä ja sen hahmoista edelleen tallella.

Tässä postauksessa käsittelen Fideliä, Mikiä ja Reliaa. Kenties myöhemmin omistan vielä oman postauksen Victorille ja Emmersonille.

Fidel Camuze


Fidel Camuze on 23-vuotias nuorimies, joka käyttelee aseenaan miekkaa. Star Ocean -sarjan perinteiden mukaisesti hänellä on myös sininen tukka. Lisäksi hänellä on haasteellinen isäsuhde. Päällisin puolin voisikin puhua aika perinteisesti jrpg-jässikästä.

Fidel on ystävällinen ja auttamishaluinen, jopa suojeleva. Erityisesti hän pyrkii suojelemaan lapsuudenystäväänsä, Mikiä, jolle yrittää huomautella, ettei tämän kannattaisi osallistua kaikkeen vaaralliseen. Toinen Fidelin suojelunkohde on pikkutyttö Relia, johon hän kiintyy suorastaan hämmentävän nopeasti.

Kaiken kaikkiaan Fidel on tosi kiva eikä kovinkaan ärsyttävä. Ovatko nämä jrpg-päähahmot kenties parantuneet viime aikoina, kun he eivät ole saaneet otsasuontani pullistumaan, vai onko minun makuni muuttunut? Mene ja tiedä, kummasta mahtaa olla kyse. Olen nyt kuitenkin viime aikoina yllättynyt useamman kerran positiivisesti ja niin oli myös Fidelin kohdalla. Hän on jopa keskiverto jrpg-sankaria älykkäämmän oloinen ja ajattelee oikeasti tekojensa seurauksia eikä vain kohkaa menemään.

Nuorukainen ei silti päässyt omalle suosikkilistalleni. Kyllähän hän näyttää hyvältä ja persoonanakin on varmasti sellainen, että tulisimme kohtalaisen hyvin juttuun, mutta Fidelistä kuitenkin puuttuu se jokin. Hän tuntuu pidemmän päälle melko turvalliselta ja särmättömältä hahmolta. Ei siinä sinällään mitään pahaa ole, mutta ei kiinnostavaakaan. Ehkä hän on myös vähän nuorenpuoleinen, mutta plussapojoja kuitenkin siitä, että tällä kertaa pelin päähahmo ei ollut teini-ikäinen.

Miki Sauvester


Miki Sauvester on kotoisin samasta pikkukylästä kuin Fidelkin. He ovat lapsuudenystäviä, mikä käytännössä tarkoittaa aina potentiaalista rakkaudenkohdetta japanilaisissa roolipeleissä. Mikin molemmat vanhemmat ja Fidelin äiti ovat kuolleet sairauteen, joten Fidelin isä kasvatti heidät rinnatusten. Heidän välinsä voitaisiin tulkita myös sisaruksellisiksi, mutta itse näen niissä vähän jotain muuta.

Miki on persoonaltaan kiltti ja mukava, kuten Fidelkin. Myös hän kehittää vahvan suojeluvaiston Reliaa kohtaan. Valitettavasti hän myös antaa itsestään ehkä hieman yksinkertaisen vaikutelman, sillä hänen suurimpia haaveita tuntuvat olevan siivoaminen ja ruoanlaitto kotiympyröissä. En sano, että tässä on mitään pahaa, totta kai noista asioista saa tykätä. Pelihahmon kohdalla se on vain ehkä hieman tylsää ja stereotypista, mutta onneksi muut naishahmot sentään paikkaavat tilannetta Star Ocean 5:n kohdalla.

Mikin höpinät olivat siis jossain määrin ärsyttäviä, mutta toisaalta hän oli herttaisen söpö ja suloinen. Minusta hän myös kuuluu selkeästi yhteen Fidelin kanssa (hei, lapsuudenystävät nyt vaan kuuluvat) ja he muodostavat hyvän parin. Mikikään ei silti ole suosikkilistallani, sille hän on ehkä hieman liian tylsä.

Miki ja Fidel ovat suloisia yhdessä


Relia


Relia on tyttö, jonka Miki ja Fidel löytävät hieman yllättäen ja päättävät ottaa mukaansa, koska tytön kotipaikkakaan ei ole selvillä. Relia ei alkuun halua oikeastaan puhua, mutta alkaa pikku hiljaa avautua muille hahmoille ja lopulta hänen, Mikin ja Fidelin välille tuntuu kehittyvän suoranainen perhesuhde. Relia tuntuu suhtautuvan Fideliin ja Mikiin kuin isään ja äitiin.

En useinkaan ole välittänyt näistä japanilaisten roolipelien pakollisista lapsihahmoista. Ensinnäkin pääsääntöisesti on epäuskottavaa, että yksinäinen lapsi lähtisi (ja otettaisi) mukaan, kun teini-ikäiset tai aikuiset pelastavat maailmaa, toisekseen usein nämä hahmot ovat luonteeltaan melko ärsyttäviä.

Relia oli myös rasittavasti jatkuvasti pulassa, mutta loppujen lopuksi hänellä oli aivan erityinen paikka tarinassa, mikä selitti kerrankin kunnolla sen, miksi mukulaa raahataan mukana pitkin maita ja mantuja. Mielestäni kiva lisä oli se, ettei Relia missään vaiheessa ollut pelattava hahmo vaan hän toimi itsenäisesti taisteluissa ja lähinnä tuki muita taistelijoita.

Siedin siis Reliaa paremmin kuin lapsihahmoja yleensä. Olenkin vahvasti sitä mieltä, että nämä hahmot pitäisi kirjoittaa juuri tällä tavoin uskottavaksi osaksi juonta, silloin heihin ei turhaudu (ainakaan yhtä pahasti kuin muulloin). Tosin en silti toivo, että jatkossa jokaisen jrpg:n keskiössä on pikkulapsen pelastaminen pahoilta sediltä.

Kaikki kolme yhdessä


Pelin lopun paritus (tai sen puuttuminen) riippuu siitä, kenen tykkäyspisteitä pelaaja on onnistunut Fidelille eniten keräämään. Fidelin voi siis nähdä lopussa läheisissä väleissä Mikin, Fioren tai Annen kanssa. Emmerssonin ja Victorin loppujen kohdalla paritusviitteitä ei nähdä, mikä on harmi, koska olisihan se nyt vain ollut reilua, että Fidelin olisi voinut parittaa kaikille, kun kerran tälle tielle lähdettiin. Mutta niin, eipä eksytä tähän aiheeseen nyt.

Mikin tykkäyspisteitä on kaikkein helpoin saada korkein määrä, koska siihen on eniten tilaisuuksia tarjolla pelin aikana. Tämä viitannee siihen, että Fidel ja Miki ovat "se oikea paritus", joka on tarkoitettu tapahtuvaksi. Muut ovat sitten ekstraa otakuille. Mikihän on myös sitä strereotypistä waifumatskuakin, kun taas muut naiset pelissä ovat huomattavasti urakeskeisempiä.

Kun nyt on saatu Fidel ja Miki tukevasti yhteen, Relia seuraa luontevasti perässä. Hänellä ei ole omia vanhempia ja hän on pariskuntaan jo valmiiksi kiintynyt. Veikkaankin siis, että nämä kolme elivät elämänsä onnellisina loppuun asti kuin perinteinen perhe ikään.


Mitä sinä tykkäsit Fidelistä, Mikistä ja Reliasta? Onko joku näistä kolmesta suosikkisi? 

Lue myös:


Star Ocean 5:n ihanat Fiore ja Anne
Kun kiva loppuu kesken

http://www.pelit.fi/

Ei kommentteja