Level up!:n syntytarina

Olen kirjoittanut tätä blogia jo kuusi vuotta. Sinä aikana blogi on kokenut joitain pieniä muutoksia ja yhden suuremman. Näin blogin syntymäpäivänä on hyvä vilkaista taaksepäin, mutta ottaa samalla myös tiukka katse kohti tulevaa. Mitä Level up! on ollut ja mitä se tulevaisuudessa on?
Final Fantasy -päiväkirjoista Level up!:ksi


On taas 18. maaliskuuta. Tuo päivämäärä on tärkeä blogin itsensä vuoksi. 18.3.2011 päätin perustaa blogin. Ajatus oli toki muhinut jo kauemmin, mutta tuona nimenomaisena päivänä päätös vihdoin syntyi ja ryhdyin tuumasta toimeen. Olin pyöritellyt ideaa ja saanut sen rakennettua mieleisekseni.

Näin syntyivät Final Fantasy -päiväkirjat, joissa paneuduin milloin mihinkin FF-aiheeseen. Olin pelannut sarjan pelejä jo vuosikausia, joten kirjoittamista riitti. Noin kaksi vuotta kirjoittelinkin innokkaasti pelkästä FF-sarjasta lukuun ottamatta yhtä poikkeusta, kun sukelsin FF-sarjan luojan, Hironobu Sakaguchin, The Last Story -pelin maailmaan.

Vuonna 2013 päätin tehdä uudistuksen: ryhdyin kirjoittamaan myös muista peleistä kuin Final Fantasyista. Pääpaino kuitenkin säilyi edelleen FF-sarjassa, koska sitä olen pelannut kaikista eniten ja tilanne todennäköisesti sellaisena pysyykin.

Koska blogin sisältö laajeni, oli aika vaihtaa nimeäkin. Valinta ei ollut helppo. En enää muista, mitä kaikkia vaihtoehtoja kävin läpi, mutta kaikki olivat varattuja. Niin oli myös levelup.blogspot.com (hyi, sinä kurja, joka ehdit varata ensin!). Senpä takia blogin osoitteeksi vakiintui nykyinen leveluppeja.blogspot.fi.

Luonnollisena kehityskaarena myös banneri piti vaihtaa ja sitä olen muutenkin vaihdellut epäsäännöllisen säännöllisesti.

Final Fantasy -päiväkirjojen ensimmäinen banneri
Mahdollisesti Level up!:n ensimmäinen banneri (aivan varma en ole, sori)

Mistä nimi Level up! tulee?


Kuten sanoin, nimen miettiminen ei ollut helppo prosessi. Vaikken muista kaikkia läpi käymiäni vaiheita, muistan hetken, kun ajatus vihdoin kirkastui.

Olin koko ajan ollut sitä mieltä, että haluan suomenkielisen nimen, koska kirjoitan suomenkielistä blogia. Edelleen ajattelen, että se olisi ollut fiksua. Kuitenkin on niin, että pelimaailma on pitkälti englanninkielinen. Jopa suomalaisten välisissä keskusteluissa vilisevät enkkutermit, koska kukaan ei edes varsinaisesti halua kääntää niitä suomeksi. Huomaan itsekin harhailevani usein suomen ja englannin välillä. Toisaalta tekstiin istuu luontevasti vaikkapa sana "tiimi", mutta toisaalta pelaajat kyllä ymmärtävät, mitä tarkoitetaan sanalla "party". Tämä on varmaankin asia, jonka suhteen minun pitäisi joskus tehdä linjaus, nyt olen heittelehtinyt kahden tavan välillä.

Mutta takaisin blogin nimeen! Päätin siis olla itselleni armollinen ja hyväksyä myös englanninkielisen nimen. Level up! nimittäin tuntui hyvältä ja kuvaavalta. Varsin monissa JRPG:ssä kerätään hahmoille leveleitä (joka nyt voisi kääntyä suomeksi vaikkapa kokemustasoksi). Level up! on se hetki, kun EXP:aa eli kokemuspisteitä on karttunut plakkariin riittävästi ja hahmosta tulee pykälää kovempi taistelija.

Level up! ei ole pysähdys. Se on välietappi, jolta lähdetään suuntaamaan taas ylemmäs. Tähän pyrin myös blogin kanssa. Haluan kehittyä ja kehittää, en halua jämähtää. Haluan lisää leveleitä.Mitä Level up! sitten käytännössä on?


En oikeastaan määritellyt blogini sisältöä kovin tarkasti muutoksen yhteydessä. Päätin vain, että annan itselleni vapauden kirjoittaa myös muista peleistä kuin Final Fantasyistä. Päätös onkin laajentanut blogin sisältöä. Olen kirjoitellut mm. visual noveleista (joita en koskaan jaksa pelata loppuun), Star Oceaneista, Taleseista, Tomb Raiderista... vähän siitä ja tästä. Osaksi blogia ovat muodostuneet myös postaukset, joita itse kutsun pelaaja-lifestyleksi. Ne voivat sisältää yhtä lailla sisustamista kuin kaverisuhteitakin.

Level up! on ollut vuosia vähän kuin sekametelisoppa, jossa tärkeimpänä ainesosana ovat yhä Final Fantasyt. Niiden rinnalle ovat nousseet myös muut JRPG:t. Sen sijaan muun tyyppisistä peleistä juttua on ollut ripotellen.


Mitä Level up!:n pitäisi olla?


Olen pohtinut tätä asiaa paljon. Rehellisesti sanottuna en itse juuri muuta pelaa kuin JRPG:tä. Viihdyn kyllä ruudun ääressä katsomassa, kun joku toinen pelaa vaikkapa Tomb Raidereita tai kauhupelejä, mutta itse en ohjaimeen tartu. Minulla ei ole edes kovin syvällistä sanottavaa kyseisistä peleistä, koska varsinainen pelikokemus jää väistämättä uupumaan. Pitääkö siis yrittää vääntää postauksia näistä aiheista?

Siirryin aikanaan rajatusta aiheesta syleilemään koko pelimaailmaa. Kenties nyt on taas aika pystyttää hieman raja-aitoja. Pelit-lehdessäkin blogini nimettiin nimen omaan JRPG-blogiksi. Olisiko aika olla rehellisesti juuri sitä ja unohtaa muu?

Kenties. Tällä hetkellä ajatus tuntuu hyvältä. Ei pakottavaa tarvetta kirjoittaa peleistä, joiden katselusta nautin, mutta joita en oikeasti pelaa. JRPG:ssä riittää kyllä paljon kirjoitettavaa.

JRPG:n rinnalla haluan kuitenkin pitää pelaaja-lifestylen. Se on osa minua ja sitä on kiva kirjoittaa. Ei ole hullumpaa välillä pohdiskella parisuhdeasioita tai sisustusongelmia pelaajan näkökulmasta. Ne asiat ovat todellisuutta, miksei niistäkin kirjoittaisi!

Siispä sanon, että nykyisellään Level up! on hyvä miksaus pohdintoja JRPG-peligenrestä ja pelaajan arkisen elämän haasteista. Nimi ei siitä muutu, levelupata voi myös omassa elemässään.


Blogin historiaa löydät myös näistä:


2011: Alku
2013: Synttärionnea!
2015: Uusia tuulia yhteistyön muodossa
2016: Fanitytön tarina eli suuri synttäripostaus


http://www.pelit.fi/

6 kommenttia

 1. Onneksi olkoon kuudesta vuodesta! Se on todella suuri saavutus, kun ottaa huomioon, kuinka aktiivisesti vielä kaiken lisäksi tänne blogeja postailet!

  Itselleni jrpg on ollut koko lapsuuden ja nuoruuden se number 1-peligenre, mutta aikuisiällä olen laajentanut pelimaun melkein kaikkiruokaiseksi. Oikeastaan voi sanoa, että ainoastaan urheilu- ja autopelit (Mario Kartia lukuun ottamatta) ovat jääneet lähes olemattomiksi. Pelaamisaika on jäänyt ruuhkavuosien alettua hävyttömän pieneksi, mutta onneksi pystyn lukemaan arvioita hyvistä japsiropeista täältä. Jos vaikka joskus myöhemmin voisi backloggerya siistiä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Yritän kovasti pitää blogin aktiivisena, vaikka välillä kyllä meinaa arki ja elämä tulla postaustahdin tielle. :D

   Minusta tuntuu, että minulle on käynyt melkein toisinpäin, kun ikävuosia on tullut lisää; aina vaan vähemmän tulee mietittyä muita pelejä ja keskityttyä yhä enemmän jrpg:n. Tosin eipä sitä tiedä, tuleeko jossain vaiheessa taas käänne toiseen suuntaan, elämä kuitenkin on jatkuvaa aaltoliikettä.

   Ruuhkavuosiin jrpg:t ei varmastikaan kauhean hyvin pituutensa puolesta sovi. Saa nähdä, miten oman pelaamisen kanssa käy, jos joskus löydän itseni ruuhkavuosien pyörteistä.

   Poista
 2. Oikein paljon onnea juhlapäivästä! Mahtavaa, että innostusta vielä riittää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toistaiseksi ainakin bloggaaminen on ollut varsin innostavaa, vaikka toki välillä meinaa elämä tulla tielle. :D

   Poista
 3. Onnittelut kuudesta vuodesta! Tämä on kyl mun yksi lempiblogi:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Todella mukava kuulla, että viihdyt noin hyvin blogin parissa. ^^

   Poista