Peliviikko: Ei pelkkää videopelaamista

Minua pyydettiin kertomaan, mitä kaikkea muuta olen päätynyt pelaamisen kautta harrastamaan. Olen ehkä sivunnut näitä asioita blogissa aiemminkin, mutta hyvään aiheeseen voi toki aina palata uudestaan. Nyt siis luvassa kuvaus siitä, mihin kaikkeen sitä vapaa-aikansa oikein voi käyttää.


Bloggaaminen


Selkeimpänä ja blogin lukijoille näkyvimpänä pelipohjaisena harrastuksenani on tietenkin bloggaaminen. Minulla on itse asiassa pari muutakin blogia, mutta kaikki alkoi kuitenkin juuri peleistä bloggaamisella. IRC-Gallerian kulta-aikoina sain ajatuksen taltioida pelikokemukseni Final Fantasy XII:n parissa kaikkien riemuksi.

Vuonna 2011 totesin, ettei IRC-Galleria riittänyt minulle ja lähdin etsimään muita vaihtoehtoja. Päädyin lopulta Bloggeriin ja perustin Final Fantasy -päiväkirjat, josta pari vuotta myöhemmin tuli Level up! -blogi ja laajensin aiheita myös Final Fantasy -sarjan ulkopuolelle. Toistaiseksi tälle harrastukselle ei näy loppua vaan edelleen minusta on kiva kirjoittaa peleistä.

Tällainenkin banneri oli joskus käytössä, taidokasta :P


Alusta asti minulle oli kuitenkin selvää, etten halua kirjoittaa peliarvosteluja. Niitä löytää jokaisesta pelilehdestä ja aika monelta nettisivultakin. Miksi tekisin jotain sellaista, jonka joku toinen taitaa jo valmiiksi minua paremmin? Ei minua edes kiinnosta arvostella pelejä. Halusin kertoa pelikokemuksistani, pohdiskella juonikuvioita ja analysoida hahmoja. Samalla polulla olen edelleen.

Välillä toki tulee kirjoitettua myös yleisistä peliaiheista ja pohdiskeltua syntyjä syviä. Otan myös mielelläni vastaan postausehdotuksia, mutten esimerkiksi lähde postauksen vuoksi pelaamaan mitään, mikä minua ei aidosti kiinnosta. Aikani ei vain riitä siihen.

Bloggaaminen on antanut minulle mahdollisuuden syventää omaa pelikokemustani. Voin pysähtyä mielenkiintoisen aiheen äärelle ja pyöritellä sitä juuri niin paljon kuin haluan ilman, että minun tarvitsee välttämättä kiusata lähipiiriäni pohdinnoillani (okei, mies saa kyllä siitä huolimatta kuunnella höpinöitäni ja joutuu lukemaan blogiakin). Bonuksena joku muukin saattaa kiinnostua näkemyksistäni ja jäädä lueskelemaan niitä.

Fan fiction


Jos bloggaaminen on ilmeisin pelipohjainen harrastukseni, fan fictionin kirjoittaminen lienee ensimmäinen. Aloitin tosin ficcien raapustelut Prätkähiiristä ja myöhemmin uudestaan Harry Potterista, mutta aika pian tajusin, että samaahan voi tehdä myös Final Fantasy -sarjasta. Nyt FF-ficcejä onkin kertynyt jo niin paljon, etten jaksa edes laskea niitä.

Ficcaamisessa on vähän samaa kuin bloggaamisessa. Voin jälleen pysähtyä yksityiskohtiin tai keskittyä vaikkapa yhteen minua kiinnostavaan hahmoon, porautua hänen päänsä sisään ja kertoa erinäisistä tapahtumista hänen näkökulmastaan. Sen lisäksi voin laajentaa pelin maailmaa tai hahmon historiaa, voin ottaa ohjat omiin käsiini ja kuljettaa tarinan juuri sinne, minne haluan. Usein suunta on ollut romanttinen, mutta eniten rakastan ficcejä, joissa yhdistyvät seikkailu, toiminta ja romanssi. Omat pidemmät tarinani ovat usein juuri yhdistelmä näitä elementtejä.

Fan fictionin kirjoittamisen myötä päädyin myös perustamaan suomalaisen foorumin, jossa julkaistaan nimenomaan Final Fantasy -ficcejä.

http://z4.invisionfree.com/Kristallimaailma/index.php?
Kuvaa klikkaamalla pääset foorumille.
En tiennyt foorumin pyörittämisestä mitään, mutta pikku hiljaa homma lähti käyntiin. Nykyisin foorumi on tosin hiljentynyt huomattavasti, vaikka siellä yhä satunnaista keskustelua onkin. Minua ei haittaisi, vaikka se FFXV:n ilmestymisen myötä aktivoituisi jälleen, mutta se jäänee nähtäväksi. Kirjoittaako kukaan enää ficcejä suomeksi?

Omalla kohdallakin ficcaaminen on jäänyt viime vuosina vähemmälle. Kirjoitan kyllä raapaleita ja muita lyhyempiä ficcejä, mutta romaanimittaiset ovat toistaiseksi jäissä. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että muut harrastukset vievät niin paljon aikaa, etten ehdi paneutua pitkiin ficceihin. Sääli sinänsä, monia hyviä tarinoita on nyt kertomatta.


Romaanisarjan kirjoittaminen


Kannen kuva: Eveliina Kronqvist
Samalla linjalla jatketaan eli kirjoittamisen parissa. Kyllä, olen kirjoittanut lapsesta asti eikä kirjoittaminen sinällään ole lähtöisin peleistä vaan ihan muualta. Työstän kuitenkin tällä hetkellä Kristallin lapset -nimistä fantasiasarjaa, jonka inspiraationa olen käyttänyt japanilaisia roolipelejä ja niistä tuttuja elementtejä voikin kirjoista löytää. Fan fictionia se ei kuitenkaan ole vaan käytössä on oma maailmani ja siellä seikkailevat hahmot.

Ensimmäinen osa, Maan mahti, julkaisiin syksyllä 2015 e-kirjana ja se löytyy mm. Elisa Kirjasta, Google Playsta ja Apple iBooksista. Haaveenani on, että saan sen julkaistua jossain vaiheessa myös painettuna, mutta toistaiseksi mennään pelkällä e-kirjalla.

Tällä hetkellä työstän sarjan toista osaa, Tulen tahtoa. Se alkaa olla jo hyvässä vaiheessa ja tavoitteenani on saada se julkaistua lähikuukausina.

Kristallin lapset on pääasiallisin syy siihen, ettei pitkien ficcien kirjoittamiseen jää tällä hetkellä aikaa. Olisi mahtavaa, jos pystyisin keskittymään vain pelaamiseen ja kirjoittamiseen, mutta toistaiseksi ne eivät tuota niin paljon, että se olisi mahdollista. Ehkä vielä joskus?

Cosplay


Olen ehkä hieman myöhäisherännyt cosplayn suhteen. Ensimmäinen pukuni oli kaappi-cosplay-Tifa vuonna 2004. Minulla ei ollut edes peruukkia tuolloin ja oma tukkani blondi, joten asukokonaisuuden tason voi kuvitella. Virallisesti kuitenkin katson, että aloitin harrastuksen vuonna 2008, jolloin myös osallistuin ensimmäistä kertaa Finncon-Animeconiin.Cossasin tuolloin valkoista maagia Final Fantasy -sarjasta. Puku oli enemmän oma visioni kuin suoraan mistään yksittäisestä pelistä, ihan tunnistettava se kuitenkin oli. Sittemmin olen kannibalisoinut sen toiseen valkoisen maagin pukuun osiksi, sen tein vain muutama vuosi sitten Final Fantasy XIV:n pohjalta. Se oli ehkä jo vähän paremmin onnistunut kokonaisuus... mitä nyt vyö meni palasiksi päivän aikana, mutta sellaista sattuu.

Olen cossanut useita pelihahmoja (lisäksi myös animehahmoja ja joitain elokuvahahmoja), suurin osa JRPG-puolelta, mutta taitaa joukkoon olla osunut joku hahmo länsimaisista peleistäkin.
Valtaosan puvuistani olen tehnyt itse. Osan aivan alusta asti, osaan olen muokannut ostettuja vaatteita. Star Ocean: The Last Hopen Eleyna ja Final Fantasy V:n Faris ovat hyviä esimerkkejä alusta asti tehdyistä puvuista. Kummassakin ostettua ovat kengät ja sukat, muuten ompelin vaatteetkin omin pikkukätösin.

Sitten taas Bioshockin Elizabeth, Final Fantasy IX:n Ruby ja Dirge of Cerberuksen Yuffie on tehty enemmän muokkausmenetelmällä (tosin Rubyn hameen ja korsettiasian tein itse). Etsin siis kaupoista ja kirpputoreilta vähän sinne päin olevia vaatteita, joita olen sitten värjännyt, leikellyt, koristellut jne. Elizabethin korsetti oli alun perin musta, mutta päällystin sen uudella kankaalla, Yuffien shortsit olivat vaaleanpunaiset, joten värjäsin ne. Rubyn paidan kaula-aukko taas oli liian siveellinen, joten sitä täytyi suurentaa.

Nykyisin aika tuntuu olevan aivan liian rajallista, joten cosplaykin on jäänyt vähemmälle. Aina silloin tällöin innostun kuitenkin pukuilemaan, mutta tätä nykyä sormeni yhä useammin lipsahtaa eBayn puolelle. Ostopuku ehkä kirpaisee lompakkoa, mutta säästää omaa vaivaa ja aikaa kiitettävän paljon.


Final Fantasy Type-0:n Queenin kesäkoulupuku oli ensimmäinen pelihahmo-ostopukuni. Sinne meni noin 100 dollaria niin, että hujahti, mutta olisivat ne tarvikkeetkin maksaneet. Tykästyin muuten tuohon Queenin hameeseen niin paljon, että se on minulla useamman kerran kuukaudessa ihan normaalissa käytössä.

Jotain muutakin?


Aina silloin tällöin tulee askarreltua jotain peleihin liittyvää, esimerkiksi olen tehnyt parille kaverille moogle-pehmolelun, painattanut paitoja Final Fantasy -kuvilla ja peliteemaisia kortteja on tullut askarreltua kasapäin. Melkein joka joulu- ja ystävänpäivä jollekulle tuttavapiirissä lähtee sellainen. En nyt lue näitä juttuja varsinaisiksi harrastuksiksi, mutta pelaamiseen liittyvästä tekemisestä on kuitenkin kyse.

Tästä tuli melko pitkä listaus, mutta kenties se kertoo siitä, että pelaaminen ei ole pelkkää puuhastelua vaan elämäntapa. Se, että harrastaa videopelaamista, ei tarkoita pelkästään sitä, että istuu koneen ääressä tai ohjain kädessä sohvalla. Siihen voi liittyä paljon muutakin ja peleistä voi ammentaa inspiraatiota muihin harrastuksiin.

Minkälaisia pelaamisen pohjalta kummunneita harrastuksia teillä muilla on? Jättäkäähän listausta kommenttiboksiin!


http://www.pelit.fi/

Ei kommentteja