Videopelimeme: päivä 15 - peli, jossa on parhaat välianimaatiot

Tällä kertaa videopelimemessä pohditaan, missä pelissä onkaan parhaimmat välianimaatiot. Ensin täytyisi kuitenkin päättää, millä kriteereillä ne voisi valita.Päivä 15: Peli, jossa on parhaat välianimaatiot 


Millaiset ovat parhaat välianimaatiot? Puhutaanko nyt esteettisyydestä vai kenties sisällöstä? Ehkä jopa molemmista? Välianimaatioiden toivoo miellyttävän pelaajan silmää, mutta pelkillä kauniilla videoilla ei vielä voi viedä voittoa, jos sisältö on silkkaa huttua. Tarinallinen anti on siis toivottavaa.

JRPG:ssä varsinaisia välianimaatioita saattaa usein olla harvakseltaan ja tarinaa kerrotaan enemmän peligrafiikoilla ilman, että erillinen välianimaatio pyörähtää käyntiin. Toisaalta esim. Final Fantasy XIII on poikkeus tässä seikassa, sitä pelatessa tuntuu usein, että eteneminen katkeaa muutaman askeleen jälkeen taas uuteen välianimaatioon. Siinä nuo animaatiot vievät tarinaa ja hahmojen välisiä suhteita eteenpäin huomattavan paljon, kun taas monissa JRPG:ssä ne on varattu ikään kuin suurempia asioita varten. Välivideo käynnistyy, kun jotain suurta tapahtuu. Esimerkiksi Final Fantasy IX:ssä nähdään huisi takaa-ajoanimaatio, kun hahmot pakenevat ilmalaivalla Dalin kylästä, tai Tales of Xilliassa lähdetään lentämään lohikäärmeillä välianimaation siivittämänä.

Usein nuo välianimaatiot ovat siis näyttäviä ja tapahtumarikkaita sekä tarinallisesti merkityksellisiä, mutta syvempiin yksityiskohtiin päästään kuitenkin tavallisissa, peligrafiikan turvin pyöritetyissä kohtauksissa.

Koska arvostan tarinaa ja silmäkarkki on toissijaista, sanoisinkin melkeinpä, että Final Fantasy XIII:ssa on ne parhaat välianimaatiot, koska ne todella vievät tarinaa eteenpäin. Niissä käydään keskustelua ja setvitään niin maailman tilaa kuin hahmojen välisiä suhteitakin. Ne korvaavat kyseisessä pelissä aiemmissa osissa peligrafiikalla käydyt keskustelut (jos ei lasketa mukaan hahmojen huutelua kartalla juostessa).

En silti sano, että erityisemmin preferoisin tällaista tyyliä. En välttämättä tarvitsisi erillisiä välianimaatioita peliini ollenkaan, vaikken niiden katsomista vastusta. Ilmeisesti suunta onkin taas menossa siihen, että erillisiä välianimaatioita nähdään harvakseltaan (ainakin Final Fantasyjen osalta) ja keskustelut käydään ilman niitä. Toisaalta nykyinen peligrafiikka on kauniimpaa ja silotellumpaa kuin ammoisten aikojen välianimaatiot, joten ero ei enää olekaan niin silmiin pistävä kuin ennen.


Tulossa seuraavaksi: suosikkipahis


http://www.pelit.fi/

4 kommenttia

 1. Aijai, itselleni varmaan ikuisesti lähtemättömimmän vaikutuksen ovat tehneet Final Fantasy VIII:n mestarilliset välianimaatiot! Deling Cityn attentaatti ja Gardenien taistelu ovat molemmat niin hienoja kohtauksia ja integroitu itse gameplayn lomaan, että ihastelen vielä tänäkin päivänä. Ei silti etteikö FFXIII:ssä kanssa olisi hienot näytökset.

  Kunniamaininnan saakoon Metal Gear Solid sarja, joissa pelin omalla grafiikalla kerrotaan ja kuljetetaan tarinaa tunteja ja taas tunteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeita ovat kyllä FFVIII:nkin videot, kuten myös monen muun Finalin. :)

   Metal Gear Solidia en ole itse pelannut, nelosta vain joskus sivusta seurannut. Hyvältähän tuo näytti ja ilmeisesti vanhemmissa osissa on tarinankerronta toiminut vielä paremmin (näin minua on joskus valaistu). :)

   Poista
  2. No MGS4 on kyllä Metal Gear Cutscenes. Eli pelissä varmaan 10% gameplayta ja loput välianimaatioiden katsomista... Vaikkakin hyviä, välillä vain toivoo, että pääsisi pelaamaankin. Ykkösessä lienee paras suhde toiminnan ja elokuvan välillä

   Poista
 2. Joo, kyllähän se oli kuin pitkä elokuva. Seurailin, kun se pelattiin alle vuorokaudessa läpi (välissä pienet yöunet). Suurin osa ajasta meni niiden välivideoiden tuijottamiseen. :D

  VastaaPoista