Videopelimeme: päivä 8 - paras pelisoundtrackMiksi? Miksi minä halusin ottaa tämän videopelimemen kirjoitettavaksi ja piinata sillä itseäni? Tämä on täynnä aivan mahdottomia kysymyksiä, joihin pitäisi muka saada joku järkevä ja perusteltu vastaus. Tähänkään en osaa vastata edes pepputuntumalta, saati sitten pitkän pohdinnan jälkeen.

Yksittäisen pelisoundtrackin nimeäminen tuntuu todella hankalalta tehtävältä. Tähän vaikuttaa jo pelkästään se, että tykkään todella monenlaisesta musiikista. Yhtenä päivänä toimii kevyt j-pop, seuraavana pitää saada Suomi-heviä ja sitä seuraavana jotain pelimusiikkia. Väliin mahtuu vielä monen monta genreä. Minulle siis musiikin tyylilajilla ei yleisesti ottaen ole väliä (kunhan se ei ole rappia, hiphopia tai vastaavaa pois lukien Raptori), mutta eri hetkissä maistuu erilainen soundi.

Kirjoittaessani käytän yleensä pelimusiikista kasattua soittolistaa. Sen pääpaino on Final Fantasy -sarjan peleissä, mutta joukossa on muutakin. Olen poiminut yksittäisiä kappalesuosikkejani eri soundtrackeilta. Sen sijaan jos menen lenkille yksin tai muuten vain liikustelen jossain ilman seuraa, soi korvanapeista yleensä sekoitus kaikkea mahdollista, mutta harvemmin pelimusiikkia. Liikkumismusiikissa pitää ehdottomasti olla lyriikat eikä se saa olla liian rauhallista.

Hyvin harvassa ovat tilanteet, että kuuntelisin musiikkia vain kuuntelemisen ilosta. Musiikilla on minulle enemmänkin käytännöllinen merkitys ja kulutan sitä eri tavoin eri tarpeisiin. Joskin toisaalta on mainittava, että tämän kevään pelimusiikkikonsertit olivat kyllä puhdasta kuuntelemisen riemua, joskus musiikin äärelle on oikeasti hyvä pysähtyä.

Jos kuitenkin nyt lähtee miettimään mielestäni parasta pelisoundtrackia, on syytä suunnistaa Last.fm-profiilini syövereihin. Minulla on ollut profiili vuodesta 2005, joten datan pitäisi olla melko kattavaa. Jossain kohtaa tosin saattoi olla vuoden, parin käyttökatko, mutta siitä huolimatta käytettävää dataa on kertynyt.

Jos profiilista katsoo, mitä levyjä olen kuunnellut kaikista eniten, vastaus alkaa muodostua jo helposti. Tässäpä vielä TOP 3 heillekin, jotka eivät linkkejä viitsi klikkailla:

1. Final Fantasy XII soundtrack (8767 soittokertaa)
2. Final Fantasy XIII soundtrack (6774 soittokertaa)
3. Final Fantasy IX soundtrack (3995 soittokertaa)

Pakko myöntää, että olen hitusen häkeltynyt noita lukuja tuijotellessani. Tiedän kuuntelevani FFXII:n musiikkeja paljon. Jos en olisi siirtänyt musiikkia levyiltäni koneelle, olisivat CD:t varmaan jo puhki. Sen sijaan FFXIII hämmentää minua oikeasti todella, todella paljon. Mietinkin, miten se on voinut kiriä kakkoseksi.

Vastaus löytyi lopulta. Muutama vuosi sitten kirjoittelin hyvin aktiivisesti fan fictionia FFXIII:sta ja luonnollisesti kuuntelin asiaankuuluvaa musiikkia fiilistä ja inspiraatiota ylläpitääkseni. Ilmeisesti kuuntelukertoja kertyi enemmän kuin edes itse tajusin.

FFIX tulee kolmantena, vaikka olen senkin musiikkeja kuunnellut mielestäni paljon. Tämä voi selittyä sillä, että kuuntelin kyseisen pelin soundtrackia jo ajalla ennen Last.fm:n liittymistäni. Se oli yksi 2000-luvun alun suosikkilevyistäni. Todennäköisesti olenkin kuunnellut sitä enemmän kuin luvut antavat ymmärtää, todistusaineistoa ei vain ole jäänyt.

Pakko kai tässä on taas kerran todeta olevansa tylsä ja ennalta-arvattava tyyppi. Olisihan tämä vastaus pitänyt tietää pohtimatta, koska koko pelihistoriani tuntuu tiivistyvän kahdessa Square Enixin tuotoksessa: Final Fantasy XII:ssa ja Final Fantasy IX:ssä.

Siispä julistan noiden kahden pelin soundtrackit voittajiksi. Niiden väliltä en enää suostu valintaa tekemään. Ne ovat liian erilaisia ja eri tavalla hyviä, jotta voisin nostaa jommankumman toisen yläpuolelle.

Mitkä pelisoundtrackit ovat tehneet teihin vaikutuksen?

Tulossa seuraavaksi: Surullisin kohtaus peleissä

http://www.pelit.fi/

Ei kommentteja