Kutsuuko tähtimeri PS4:llä?

Eilen bongasin Gematsun uutisen Star Ocean 5:n ilmestymisestä PS4:lle ja PS3:lle. Olin positiivisesti yllättynyt, sillä muistelin joskus kuulleeni hämäriä huhuja, että sarjaan tulee enää korkeintaan mobiilipelejä. Tiedä sitten, mitä mystisiä hourailuja nuo huhut ovat olleet, sillä tämä peli on uutisen mukaan kyllä jotain ihan muuta kuin mobiiliräpellys.


En ole Star Ocean -sarjan suurin fani ja joku voisi jopa sanoa luopioksi. Rakastuin The Last Hopeen ja aivan erityisesti Myuriaan ja Arumatiin siinä, mutta rage quittaisin sekä First Departuren että Till the End of Timen. Second Evolutionia en ole saanut edes aloitettua, sillä katsottuani sen pohjalta tehdyn animen, Star Ocean EX:n, minulle jäi siitä todella huono kuva. Ei tietenkään pidä tuomita peliä animen perusteella, joten joskus on vielä kaivettava PSP naftaliinista ja otettava selvää myös Second Evolutionista.

Voisi siis sanoa, että suhteeni Star Ocean -sarjaan on vaikeasti selitettävissä. Samanlainen on suhtautuminen tähän uutiseenkin. Olen iloinen, että sarja saa jatkoa, mutta pelkään uuden osan olevan pettymys.

Miksi minulla on tällaiset fiilikset?

Ensimmäinen syy on jo esitellyt hahmot. Fidel Camus kuulostaa olevan samanlainen shounen-sankari kuin jropejen päähahmot yleensäkin. Hän siis tulee todennäköisesti osumaan päähahmoallergiavyöhykkeelleni ja aiheuttamaan sekä otsasuonten pullistumista että näppylöitä. Tarinan päätyttö, Miki Sorvesta, ei kuulostanut sen kiinnostavammalta. Naapurintyttö, joka rakastaa päähahmopoikaa (kuin veljeään... mihin uskoo, ken tahtoo, kuumotuksia sieltä kuitenkin löytyy). Näiden lisäksi mukana on perinteinen pikkutyttö, jolla on jokin ongelma, tällä kertaa muistin ja tunteiden menetys. Tämä kolmikko ei siis millään muotoa herättänyt mielenkiintoani.

Toisaalta joukossa on kuulemma myös vaalea miekkamies ja sinihiuksinen (vai vihreä?) noitatyttö. Mieleen tietysti heti tuli, että nämä kaksi saattaisivat olla pelin aikuisempi edustus ja rooleiltaan Arumatin ja Myurian vastineet. On siis mahdollista, että he herättävät vielä mielenkiintoni.

Joka tapauksessa hahmokavalkaadi vaikuttaa ainakin tässä kohtaa tutulta ja jopa kliseiseltä. En silti sano, etteikö ratkaisu voisi toimia, mutta ei minua haittaisi nähdä pääroolissa välillä muitakin kuin innokkaita teinipoikia (tai kenties olen vain itse jo liian vanha?).

Toinen syy on pelin maailma. Vaikuttaa siltä, että pelin tapahtumat sijoittuvat kehittymättömälle planeetalle, mikä siis tarkoittaa todennäköisesti keskiaikafantsua höystettynä kevyillä scifielementeillä. Mieluummin ottaisin vähän scifimpää menoa. 

Toisaalta tykkäilen kyllä fantasiameiningeistä, joten ei sellainen pelistä huonoa tee. The Last Hopessa mielestäni scifiä ja fantasiaa oli yhdistelty melko sopivasti, mikä varmaan oli osasyy siihen, että  muodostin sarjasta tietynlaiset odotukset ja petyin ykköseen ja kolmoseen. Ja nimikin minusta viittaa siihen, että nyt seikkaillaan avaruudessa, mutta eihän se meno ihan sitä ole. Yritän nyt kuitenkin suhtautua asiaan avoimin mielin ja katsoa, mitä tuleman pitää.

Kolmas syy on pelin asettuminen aikajanalle. Star Ocean 5 ajoittuu kakkosen ja kolmosen väliin. Sinällään tällä ei pitäisi olla mitään merkitystä, mutta pieni ääni päässäni huomauttelee, että ainakin se kakkonen pitäisi kyllä nyt olla pelattuna. The Last Hopesta oli todella helppo aloittaa, kun se sijoittuu ajallisesti ennen kolmea muuta peliä.

Toisaalta aikajanalla ei luultavasti ole järisyttävän suurta merkitystä. Kolmosen pelaaminen sujui ihan hyvin, vaikkei kakkosta ollut pohjalla. Enemmän ongelmaa aiheutti mm. taistelusysteemi, joka tuntui huonommalta versiolta nelosen systeemistä (mikä on tietysti luonnollista, kun mietitään sitä ilmestymisjärjestystä). Uskon, että pääsisin vitosen tarinaan sisään ilman aiempien pelien läpikahlaamista.

En siis halua tehdä näistä jutuista liian suuria ongelmia itselleni. Toivoisin samanhenkistä peliä kuin The Last Hope oli, mutta olen valmis ottamaan vastaan myös toisenlaista menoa. Kaikista epäilyistäni huolimatta sormet alkoivat syyhytä sen verran, että toivon pelin rantautuvan myös länsimaihin. Mieluiten tietysti pian Japanin julkaisun jälkeen ja japanilaisilla äänillä varustettuna.

Löysin myös tällaisen teaser trailerin, joka on tullut nyt pariin kertaan sihdattua läpi. Video on japaniksi, mutta aina voi nauttia kivoista kuvista, jos kieli ei taitu. Mitä ajatuksia tämä uutinen teissä lukijoissa herättää?3 kommenttia

 1. Tarinat siitä että Star Ocean olisi jatkossa vain mobiilipelejä oli lähtöisin siitä että Mobiili yhtiö osti Star Oceanin tekijän, Tri-Acen. Mutta olen kyllä iloinen siitä että Tri-Ace tuottaa yhä konsolipelejä Square-Enixin alla huolimatta siitä että Tri-Ace päätyi mobiilifirmalle

  Mutta itse olen kyllä suht hype SO5:sta ja sen vuoksi aloin nyt taas jatkamaan kolmosta eteenpäin (joka on paljon parempi kuin mustin sen olevan). Mutta enemmän kuin siitä että tulee uusi Star Ocean olen hype siitä että Tri-Ace tekee yhä konsolipelejä joten on mahdollista että he tekevät SO5:n jälkeen vihdoin Valkyrie Profile 3:n (Valkyrie Profile 1 on suosikki pelini ikinä, näin BTW).
  Toki ostan varmasti SO5:n koska tykkään kyllä sarjasta sen verran paljon (vaikken itseäni silti faniksi sanoisi)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, kyse ei siis (tällä kertaa) ollut mistään omista hourailuistani :D Olen kyllä minäkin iloinen käänteestä. Mobiilipelit ovat joskus ihan ok ajanviete, mutta kyllä nämä kunnon pelit kuitenkin kiinnostavat huomattavasti enemmän.

   Kolmonen on kyllä ihan hyvä. Minulla oli sen suhteen ehkä vähän vääränlaiset odotukset, mutta jos olisin pelannut sitä silloin, kun se ilmestyi, olisin luultavasti kiipeillyt innosta seinille :D

   Toivotaan, että myös se Valkyrie Profile 3 tehtäisiin joskus :)

   Poista
 2. Minua Star Ocean-pelisarjassa (etenkin kolmessa ensimmäisessä osassa) ärsyttää eniten se, että se on olevinaan scifiä, mutta kuitenkin 3/4 peliajasta tallustellaan jollain keskiaikaplaneetalla, jossa vihollisia läpsitään miekoilla.

  Star Oceanit erottuisivat edukseen muista J-RPG:stä, jos niiden aihepiiri keskittyisi enemmän scifiin, kuten sarjan nimestä voisi kuvitella. Keskiaika-teemaisia J-RPG-sarjoja on jo varmasti riittävästi, mutta scifi-aiheisia ei tule äkkiseltään mieleen muita kuin Xenosaga.

  VastaaPoista