Pelaajan bullet journal

Kalenterituunaus ja bullet journalit ovat olleet melkoinen hitti viime vuosina. Itse olen tykännyt koristella kalentereitani jo vuosia ja toisaalta joskus menneisyydessä (ajalla ennen kuin kaiken sai helposti netistä) tein myös pelivihkoja täynnä peleihin liittyvää tietoa. Kalenterimanian Facebook-ryhmää selatessa törmäsin keskusteluun, jossa pohdiskeltiin pelaajan bullet journalia eli bujoa, joka käytännössä yhdistää nämä kaksi asiaa.
Mikä ihme se bujo sitten oikein on? Se on hyvin henkilökohtainen omiin tarpeisiin sopivaksi tuunattu kalenteri, jonne voi kirjoittaa tapaamisten ja menojen lisäksi muistilistoja, erilaisia elämäntapaseurantatietoja (trackereita) ja vaikka ihan vain koristella sivuja omaksi huvikseen. Bujoja on yhtä paljon erilaisia kuin on harrastajiakin. Siispä pelaajallakin voi aivan hyvin olla oma bujonsa!

Pelipäiväkirja syntyy


Minä haalin muistikirjoja pöytälaatikkoon luultavasti enemmän kuin yhdelle ihmiselle on terveellistä, joten yhden bujon sijaan minulla on monenlaisia vihkoja eri tarpeisiin. Minulla on kalenteri, joka on lähellä bujon alkuperäistä ideaa, mutta sen lisäksi minulla on blogihommiin varattu erillinen vihko, johon teen postaussuunnitelmat, listaan ideat ja kerään tilastoja. Minulla on myös vihko, joka sisältää erilaisia tarinaluonnoksia, joista osa johtaa johonkin ja osa jää pöytälaatikon uumeniin.

Nyt alkoi kuitenkin tuntua, ettei tämä vielä riitä, ja niinpä päätin ryhtyä jälleen rakentamaan omaa pelipäiväkirjaa. Täysin bujoilua tämä touhu ei minulle ole, mutta liipannee likeltä.

Aloitinkin nyt sopivasti Final Fantasy IX:n pelaamisen yhteydessä tämän päiväkirjahommankin. Se sopii myös nostalgiahengessä, sillä muinoin minulla oli FFIX:lle omistettu vihko, johon olin kirjannut erilaisia ohjeita, tietoa hahmoista ja kopioinut tekstejä pelimaailman kylteistä (fanifiktion kirjoittamista varten).

En aio kirjata pelistä kaikkea tuota samaa, minkä olen jo joskus kirjoittanut, mutta teen silti muistiinpanoja. Ehkä ne auttavat myös tuottamaan entistä parempi postauksia. Se jää tosin vielä nähtäväksi.

Päiväkirjan koristelut ovat vielä vähän vaiheessa. Toivonkin, että conien taidekujat tarjoavat sopivia tarroja sivujen koristeluun, mutta luultavasti piirtelen myöhemmin itsekin jotain, vaikka piirustustaitoni eivät kummoiset olekaan.

Pelipäiväkirjan sisältö


Listat


Kuten sanoin, sivuni eivät ole (vielä) kovin koristeellisia vaan hyvinkin pelkistettyjä, mutta se muuttunee aikanaan.

Ensimmäiseksi listasin kaikki FFIX:stä löytyvät trophyt vihkoon. Tarkoitus on merkitä päivämäärä aina trophyn viereen, kun sellaisen itselleni saan. Kyllä, tämä sama tieto löytyy konsolin omasta trophy-kategoriasta, mutta halusin silti tehdä oman listauksen. Olisinpa tajunnut tämän jo The Zodiac Agea pelatessani!

Minulla on myös oma listaus tehdyille sivutehtäville, joita ei tosin tässä vaiheessa ole kertynyt mainittavan paljon. Ehkä pelin loppua kohden sekin listaus tulee pitenemään.

Mietin vielä, mitä muita asioita pelistä olisi kiva listata. Jostain syystä tykkään listoista todella paljon, joten näitä on ehdottomasti kehiteltävä lisää. Kommenttiboksiin voi heitellä ajatuksia. Mitä sinä listaisit, jos lähtisit toteuttamaan tällaista päiväkirjaa?

Hahmosivut


Listojen lisäksi tein pelin päähahmoille omat sivut, joissa ei toistaiseksi tosin ole muuta kuin hahmon nimi ja kuva (ja moogle-washiteippiä reunassa). Näille sivuille on tarkoitus koota ajatuksiani hahmoista lyhyesti. Tätä sisältöä voinkin sitten varmasti hyödyntää myös blogipostauksia kirjoittaessa.

Nyt hahmosivuilla on listattuna ainoastaan FFIX:n hahmoja, mutta aion tehdä samanlaiset myös seuraavista peleistä, joihin tartun. Siispä luvassa on ainakin Star Ocean: The Last Hopen, Xenoblade Chronicles 2:n ja Secret of Manan -hahmosivut. Sormet jo syyhyävät niidenkin pariin, mutta ehkä ihan vielä ei kannata aloittaa.

Juuri nyt toivoisin osaavani piirtää paremmin, koska olisi ihana luonnostella kuvia hahmoista tekstin sekaan. Valitettavasti en ole sitä taitoa jaksanut aikuisiällä enää harjoittaa tarpeeksi, joten kaikki piirtelyni ovat kömpelöitä räpellyksiä. Jos vuorokauteen saisi enemmän tunteja, harjoittelisin varmaan piirtämistäkin paljon aktiivisemmin kuin nykyään.

Voi kuitenkin olla, että uskaltaudun vielä pelipäiväkirjan sivuille piirtelemään. Eihän niitä tuotoksia tarvitse välttämättä esitellä kenellekään muulle!

Seuranta


Päätin tehdä vihkoon myös seurantaa/tilastoja. Tällä hetkellä minulla on oma seurantajana pelitunneille ja oma Zidanen levelille (kaikille hahmoille en viitsi tehdä omia). Näihin voi varmasti keksiä paljon muutakin seurattavia asioita.

Seuranta toimii samalla periaatteella kuin perinteisen bullet journalinkin kohdalla. Kun etenemistä tapahtuu, väritetään janalta yksi palikka. Seurannan toki ei ole pakko koostua janoista vaan sen voi tehdä vaikka Sphere Gridin (FFX) muotoon, jos haluaa kehitellä hieman monimutkaisemman systeemin itselleen.

Näissä omissani jaoin sekä pelitunnit että levelit viidellä. JRPG:t ovat sen verran pitkiä (ja levelit kipuavat 99 asti), ettei ole järkeä piirtää jokaiselle tunnille omaa nappulaa. Jos taas pelaa huomattavasti lyhyempiä pelejä, voi toisenlainen ratkaisu olla parempi. Pelipäiväkirjassakin siis pätee sama periaate kuin tavallisessa bujossa: jokainen luo siitä omannäköisensä.


Mitä muuta?


Olen kirjoittanut päiväkirjaan myös ihan sellaisia perinteisiä päiväkirjamerkintöjä. Niiden sisältö on vain liittynyt pelattavaan peliin eikä arkiseen elämääni. Uskon, että niitä voi olla hauska lueskella jälkeenpäin, ja niissä on sekin hauska puoli, ettei niitä tarvitse pohtia sisällöntuottamisen näkökulmasta samalla tavalla kuin blogia. Tykkään kyllä blogin kirjoittamisesta, mutta välillä tekee hyvää, että voi höyrytä ihan vain omassa pienessä kuplassaan miettimättä, millaisen reaktion kirjoitetut lauseet jossakussa toisessa mahdollisesti aiheuttavat.

Pelipäiväkirjaan tai pelaajan bullet journaliin voi laittaa myös seuraavia asioita:

  • Erilaiset saavutuslistat
  • Ratsulistat, jos pelissä voi keräillä erilaisia ratsuja
  • Ammattiseurannat, jos pelissä voi kehittää erilaisia ammatteja
  • Kykypuu, jos pelissäkin on sellainen
  • Keräiltävien esineiden listat. Voit myös keksiä esineille symbolin, jonka värität aina, kun saat esineen kerättyä
  • Karttoja
  • Pohjapiirroksia
  • Hahmojen sukupuita
  • Pelissä tarvittavia koodeja
  • Muita peliohjeita

Osa yllä mainituista löytyy toki pienellä hakemisella suoraan Internetin ihmemaasta, mutta silti voi olla hauska koota kaikki tieto itselle yhteen paikkaan juuri itseään miellyttävään muotoon. Vihkoon voi yksinkertaisimmillaan vain kirjoittaa asioita tai jos tykkää askartelusta, jokaisesta sivusta voi tehdä pienen taideteoksen. Sinä päätät.


Peliharrastajan tavallinen bullet journal


Eikö erillinen pelipäiväkirja kuulosta innostavalta ajatukselta, vaikka kalenterituunaus sinällään voisi ollakin kivaa? Ratkaisu voikin olla bullet journal, jonka koristelut ovat peliaiheisia.

Aloitan oman varsinaisen bujoni (tähän asti olen tuunannut tavallista kalenteria) ensi vuoden alusta, joten omaa kuvamateriaalia ja kokemuksia minulla ei ole kerrottavanani, mutta apua löytyi, kun vähän huutelin Twitterissä. Minnake suostui ystävällisesti jakamaan muutaman kuvan, joista näkee, miten hän on pelaajan bujoa lähtenyt toteuttamaan.


Kuukausiaukeaman koristelu

 


Perinteisessä bujossa on usein kuukausinäkymä, johon voi koota kuukauden menot yms. tärkeät asiat. Samalle aukeamalle mahtuvat myös kuukauden erilaiset seurantatiedot. Minnakeen lokakuun kuukausiaukeamaa ovat päässeet koristamaan Link ja joukko kanoja. Liekö tässä ollut inspiraationa The Legend of Zelda: Breath of the Wild?


ViikkonäkymäBujoon kuuluvat myös viikkonäkymät, jotka voi toteuttaa samaan tyyliin kuin tavallisessa kalenterissa... tai sitten voi olla luovempi ja koristella ne oman mielensä mukaan. Minnake on selvästi jatkanut Zelda-teemaa tällä aukeamalla. Onpa muuten söpöjä Korokeja!


Peliaiheinen sisältöTavalliseen kalenteriin ei juuri ylimääräistä sisältöä mahdu, mutta bullet journalissa on se mahtava puoli, että sinne voi laittaa mitä vain. Minnake onkin kirjannut itselleen ylös The Legend of Zelda -pelisarjan aikajanan ja tehnyt myös muistiinpanoja Ocarina of Time -blogipostausta varten. Tästä on tosiaan tarkoitus ottaa itsekin opiksi ja hyödyntää oman pelipäiväkirjan sisältöä postauksia kirjoittaessa. Sitten kun vielä oppisi tekemään ne muistiinpanot ajallaan...

Pari muuta esimerkkikuvaa


Pelaaja voikin koristella bujonsa monin eri tavoin. Minnake näyttää suosivan piirtämistä, mutta tarrat ovat myös toimiva vaihtoehto. Sellaisia saa usein conien taidekujilta tai niitä voi myös tilata vaikkapa Etsystä.

Kiitokset


Tätä postausta ei olisi syntynyt ilman Kalenterimanian Facebook-ryhmässä käytyä keskustelua. Iso kiitos siis kaikille keskusteluun osallistuneille!

Lisäksi haluan antaa erityiskiitoksen Minnakeelle, joka antoi blogissa käytettäväksi kuvia omasta bullet journalistaan. Minua kyseiset kuvat ainakin inspiroivat todella paljon. Toivottavasti sinuakin!

Lue myös


5 vihjettä aikuisen pelaajan joululahjaan
Päivä GameXpossa
Pelaaja sisustamassa 2

Harrastatko sinä bujoilua? Tai onko sinulla jonkinlainen pelipäiväkirja? Vai tuntuuko tällainen puuhaaminen aivan liian työläältä?

http://www.pelit.fi/

Ei kommentteja