Videopelimeme: päivä 23 - paras ääninäyttely

Tällä kertaa videopelimemessä paneudutaan ääninäyttelyyn. Monesti tuntuu, että siitä valitetaan hyvinkin paljon ja joissain peleissä se onkin luvattoman huonoa. Onneksi on kuitenkin myös niitä, joiden ääninäyttelystä voi aidosti nauttia.Päivä 23 - Paras ääninäyttely


Kerrankin sattui sellainen kysymys, johon minun on helppo vastata. Oma suosikkini ääninäyttelyn suhteen on nimittäin niinkin yllättävä peli kuin Final Fantasy XII.

Final Fantasy X oli ensimmäinen FF-sarjan peli, jossa ylipäätään oli ääninäyttely. Sitä olen kuullut kritisoitavan paljonkin ja aivan erityisesti kuuluisaa naurukohtausta, vaikka sen on tarkoituskin olla väkinäinen. Itsekin joskus menneinä vuosina vinguin FFX:n ääninäyttelystä, koska olin tottunut Finalien olevan mykkäfilmejä enkä halunnut asiaan muutosta. Tästä muutosvastarinnasta olin kuitenkin päässyt eroon Final Fantasy XII:een mennessä ja pystyin suhtautumaan siihen eri tavalla kuin edeltäjäänsä.

Olen kuullut Final Fantasy XII:ta sekä englanniksi että japaniksi ja kallistun siihen, että sen kohdalla englanninkielinen ääninäyttely on omaa luokkaansa, vaikkei se japaniksikaan huono ole. Englanniksi se vain on huippu!

Omat suosikkini pelin ääninäyttelijöistä ovat Balthieria näyttelevä Gideon Emery ja Frania näyttelevä Nicole Fantl. Emerystä pidin aikoinaan jopa niin paljon, että hankin muutaman hänen lukemansa äänikirjan, vaikken muuten äänikirjoista välitä ollenkaan. Pienoiseksi ongelmaksi muodostui kuitenkin, että Emeryn ääni yhdistyi päässäni vahvasti Balthieriin, joten kuvailusta huolimatta kirjasarjan päähahmo, Bob, oli Balthierin näköinen ja elehti samalla tavalla. Luultavasti näin kävisi myös, jos nyt jostain syystä päättäisin lukea nuo kirjat. Mielikuva on tullut jäädäkseen.

Balthierin ja Franin ääninäyttelyä päästään kuulemaan pitkin peliä, mutta tässä nyt kuitenkin ensimmäinen kerta, kun pelaaja heidät tapaa. Olin oikeastaan myyty välittömästi tuosta hetkestä alkaen.

Kaiken kaikkiaan pidän siitä, että pelissä eri alueilta tulevat hahmot puhuvat englantia eri tavoin, esim. archadialaiset ääntävät englantia selkeästi brittiläisittäin. En osaa sanoa, onko japanilaisessa ääninäyttelyssä sama juttu, koska en osaa japania niin hyvin, että erottaisin erilaiset murteet toisistaan. Joka tapauksessa englanninkielisessä ääninäyttelyssä erilaiset murteet toimivat oivallisena maailmanrakentamisen keinona. Olisi pelaajan kannalta hankalaa, jos hahmot puhuisivat eri kieliä (tosin tietysti tekstitys voisi olla englanniksi, mikä helpottaisi asiaa), mutta murteilla on saatu aikaan vaikutelma, etteivät kaikki ole kotoisin samalta alueelta. Näppärää.

Nyt en taas malttaisikaan odottaa, että heinäkuussa saan The Zodiac Agen käsiini ja pääsen jälleen palaamaan Ivaliceen seikkailemaan. Samalla voi nimittäin nauttia myös tästä ääninäyttelystä ja aivan erityisesti omista suosikeistani.

Minkä pelin ääninäyttely on sinulle kolahtanut?

Tulossa seuraavaksi: Peli, josta et uskonut pitäväsi, mutta aloitkin pitämään paljonkin

http://www.pelit.fi/

2 kommenttia

  1. Ehdottomasti Batman pelien Arkham -sarjan äänityöskentely! Mark Hamill, Kevin Conroy ja Tara Strong aivan täydelliset äänet hahmoilleen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On aina ilo, kun pelihahmoille on löydetty osuvat ääninäyttelijät. :)

      Poista