Videopelimeme: päivä 21 - peli, jossa on parhaimmat grafiikat

Videopelimeme lähestyy loppuaan, mutta vielä on matkaa tehtävänä. Tänään puhutaan videopeligrafiikoista, minkä koen itse vähän hankalana aiheena. Kyllä, tykkään katsella nättejä pelejä, mutta en ole kuitenkaan niin visuaalinen ihminen, että minulla olisi kauheasti sanottavaa grafiikoista.
Päivä 21 - Peli, jossa on parhaimmat grafiikat


Parhaat grafiikat ovat sekä subjektiivinen että objektiivinen käsite. Minulle parhaat grafiikat eivät ole sitä toiselle, mutta toisaalta asiaa voidaan myös tarkastella objektiivisesti teknisistä lähtökohdista. Missä pelissä on tämän hetken grafiikoiden platinaa? Mikä peli loistaa kirkkaimpana tähtenä taivaalla ja häikäisee meidät teräväpiirrollaan?

Pelien graafisen ilmeen absoluuttisessa arvioinnissa on sekin ongelma, että kehitys menee koko ajan eteenpäin. Jos nimeän tänään yhden pelin, ensi vuonna tätä postausta lukeva pyörittelee päätään ja ajattelee, että onhan tuota teosta näyttävämpiä tullut jo ainakin pari kappaletta.

Toisaalta ehkä voidaan siitä huolimatta keskittyä vain tämän hetken tilanteeseen. Aion myös pysyä oman genreni sisällä, koska muuten astuisin loputtomaan suohon ja tutkisin kaiken maailman pelejä vielä kolmen vuoden päästäkin.

Näillä rajauksissa vastaaminen onkin sitten erittäin helppoa. Mielestäni tämän hetken parasta graafista tykitystä tarjoaa Final Fantasy XV. Oli pelin muusta sisällöstä mitä mieltä tahansa, on aika vaikea kiistää sen olevan grafiikoiltaan huippulaatua.

Hahmot


Pelin hahmot ovat todella aidonnäköisiä ihmisiä: kauniita, komeita, arpisia, hoikkia, lihavia, nuoria ja vanhoja. Vaikka joidenkin hahmojen kampaukset ehkä uhmaavat todellisuutta (se fantasiaosuus: hiusgeeliä on tarjolla olitpa millaisessa pusikossa tahansa!), en voinut silti olla ihastelematta upeita kampauksia ja aidonoloisia hiuksia. Niin kaunista. Vielä kun saisi itselleen yhtä hyvin tottelevan ja kauniin tukan, mutta sitä varten pitäisi varmaan muuttaa Eosille eikä se taida olla upean tukan arvoista. Vai mitä luulet?

Hahmoissa on toinenkin mahtava puoli aidon ulkonäön lisäksi: he liikkuvat luontevasti. Ainakin suurimman osan aikaa. Pelissä on kyllä bugeja, jotka tekevät liikkumisesta kaikkea muuta kuin luonnollista. Esimerkiksi hetket, joina Ignis pomppii Gladion päällä, saattavat hieman rikkoa illuusiota...Joskus myös hahmojen heiluminen voi olla ylipäätään hitusen häiritsevää. Kun Noctis ja Cidney keskustelevat, he tuntuvat molemmat huojuvan kummallisesti. Eikö kuitenkin välillä voisi olla paikoillaan?

Yleisesti ottaen olen kuitenkin sitä mieltä, että liike on luonnollista ja tuo peliin lisää aitoutta. Hienoa työtä siis siltä osin.

Maisemat


Final Fantasy XV onnistuu myös maisemien esittelyn puolesta. Luonto näyttää aidolta. Välillä tarvotaan kovin tutunoloisissa metsissä, melkein voisi kuvitella olevansa kotinurkilla, sitten ihastellaankin aavikkoa tai fantasia-Venetsiaa. Pelin maailmaan mahtuu todella monipuolinen maisemisto.

Sivutehtävien parissa seikkaillessa tuli aina välillä pysähdyttyä ihmettelemään, mitä kaikkea ympäristössä näkyykään. Korkeat paikat olivat tähän tarkoitukseen toki parhaita, koska niiden huipulta näki pisimmälle. Valitettavasti kuvia tuli otettua melko vähän, koska en jaksanut laittaa HUDia pois päältä vain sitä varten, sen kanssa taas kuvista ei tullut yhtä kivoja.

Omat suosikkimaisemani olivat kaikenlaisia pusikoita. Karu aavikko ja vuorenrinne näyttivät nekin käsinkosketeltavan aidoilta, mutteivät ehkä innostaneet minua yhtä paljon kuin vehreys. Suomalaistyylinen metsä ei sekään tuntunut kovin jännittävämmältä, vaan eksoottisemmat puut vetivät vahvemmin puoleensa. Ehkä haen tiettyä vierauden tuntua peleiltä ja liika tuttuus saattaa töksähtää? Todellisuuspako ei onnistu, jos tuntuu, että on läheisellä lenkkipolulla.

Altissia oli myös visuaalisesti älyttömän kiehtova kaupunki. Valitettavasti siellä oli rasittavaa liikkua ja eksyskellä, joten se vähän karsi viehätystä. Siellä myös vietettiin juonellisesti mielestäni aivan liian vähän aikaa. Kaunis se on silti, sitä ei vain voi kiistää.

Ruoka


Final Fantasy XV:n grafiikoista ei voi puhua mainitsematta ruokaa. En ole missään pelissä milloinkaan nähnyt niin upeita annoksia (en ole itse asiassa kovin monesti nähnyt omassa keittiössäkään samanlaista visuaalista viehättävyyttä). Ignis loihtii leiriolosuhteissa ties mitä herkkua ja toki kaikki valmistetut annokset esitellään pelaajalle.

Erilaisia ruokia kannattaa valmistaa jo senkin takia, että ne tarjoavat mm. korkeamman HP:n syömisen jälkeen tai muita status-parannuksia. Yksi syy eri ruokalajien kokkailuun kuitenkin on jo pelkästään se, että näkee annoksen valmiina. Niitä on oikeasti kiva katsella.

Minua kuitenkin harmitti, että itse pystyi kokkaamaan ainoastaan leiripaikoissa. Miksei trailereissa voinut? Niissä oli kuitenkin selkeä keittiö, jossa Igniskin näytti viihtyvän. Yhtä hyvin siellä olisi siis voinut valmistaa eväitä. Sääli, että se jätettiin pois.


Mikä on sinulle se peli, jossa on parhaat grafiikat? Mitä peliä jaksaa katsella loputtomiin? 

Lue myös: 


Vihdoin ensikosketus Final Fantasy XV:een
FFXV läpi - mikä loppufiilis jäi?

Tulossa seuraavaksi: Peli, jota meinaat pelata lähiaikoina


http://www.pelit.fi/

Ei kommentteja