Videopelimeme: päivä 10 - paras pelattavuus

Videopelimeme laahaa aikataulusta jäljessä, mutta minkäs teet, kun on niin paljon muutakin blogattavaa. Hitaasti kuitenkin on hyvä tullut ennenkin. Nämä ovat tällaisia hyviä välipalapostauksia aina silloin tällöin kirjoitettavina.


Päivä 10: Paras pelattavuus


Taas kerran vaikea kysymys. En yleensä kai edes pysähdy ajattelemaan pelien pelattavuutta, koska uppoudun tarinaan ja hahmoihin. Tai kai minä olen siitäkin joskus puhunut, yleensä tosin silloin, kun jokin mättää.

Pelattavuus onkin niitä juttuja, että kun se on kohdallaan, siihen ei välttämättä kiinnitä erityistä huomiota. Sen sijaan jos se on jollain tapaa kankeaa tai hankalaa, se varastaa huomion muilta seikoilta. Kyseessä on siis erittäin tärkeä asia! Peli pitäisi muistaa jostain muusta kuin pelattavuuden ongelmista.

Tosin pelattavuuteen lienee vaikuttavat myös henkilökohtaiset mieltymykset. Minulle esimerkiksi on tärkeää, että saan pidellä ohjainta kätösissäni enkä joudu koskemaan hiiren ja näppäimistöön. Pelin pelattavuus siis laskee silmissäni, jos sitä ei voi padilla pelata. Tiedän kuitenkin olevani tässä suhteessa vähemmistössä. On minulle yritetty sanoa, että jotkin pelit toimivat hiiri + näppäimistö -kombolla huomattavasti paremmin. Varmaan näin onkin, minä en vain toimi sillä yhdistelmällä.

Final Fantasy XIV on esimerkki pelistä, jonka pelattavuus ei ole nostattanut kierroksia. Peliä voi pelata padilla (mutta hiiri ja näppäimistö ovat yhtä mahdollisia heille, jotka niitä suosivat) ja mikä parasta, voi itse kustomoida, mitä mistäkin näppäimestä tapahtuu. Peli kyllä tarjoaa valmiit vaihtoehdot, mutta niitä ei ole mikään pakko noudattaa.

Tosin hyppääminen, liikkuminen yms. on tiettyjen näppäinten takana, mutta taistelemisen voi järjestellä mieleisekseen. Lisäksi kamera toimii todella hyvin ja sen etäisyyttä voi itse säätää, mikä on ollut todella hyvä juttu. Nykyisin tuskastun helpommin sellaisiin peleihin, joissa tämä ei ole mahdollista.

Muitakin hyviä esimerkkejä varmasti löytyy enkä sen takia halua nostaa mitään yhtä peliä tässä kohtaa jalustalle. Lisäksi osaisin helpommin tehdä listauksen niistä peleistä, joissa on ongelmia pelattavuuden suhteen. Onneksi suurimmassa osassa kyse ei ole isoista asioista, muuten olisivat luultavasti jääneet pelaamatta.

Tulossa seuraavaksi: suosikkipelijärjestelmä


http://www.pelit.fi/

Ei kommentteja