Final Fantasy -kysely 1/2


 Tein jokin aika sitten pienimuotoisen kyselyn koskien Final Fantasy -pelisarjaa. Nyt olisi aika sitten kertoa kyselyn tuloksista, mutta ehkä ensin hahmotan lukijoille vastaajajoukkoa.

Vastaajat valittiin vapaaehtoisten joukosta. Suunnitelmissani oli 3-7 vastaajaa, mutta heitä kertyi lopulta kahdeksan. Otos ei ole millään muotoa kattava, jos ajatellaan kaikkia Suomessa asustavia FF-faneja eikä sitä sen vuoksi voida yleistää koskemaan koko maan fanikunnan näkemyksiä. Se kertoo ainoastaan juuri tämän joukon ajatuksista.

Lyhyesti kuitenkin pientä faktaa tästä vastaajajoukosta:

- Miehiä vastaajista oli 25 %:a
- Naisia 75 %:a
- Ikähaarukka oli 18 – 30 vuotta
- Keski-ikä taas noin 23 vuotta

Muutama vastaajista ei halunnut nimimerkkiään julki, joten päätin, etten laita kenenkään nimimerkkiä sitten näkyviin. Tästä syystä en myöskään julkista toivottuja mainoksia tässä blogimerkinnässä, pahoitteluni. Lukemisen arvoisia blogeja voi kuitenkin bongailla tuolta oikeanpuoleisesta sivupalkista. Niissäkin saatetaan käydä toisinaan läpi kiinnostavia Finaleihin liittyviä asioita ;)

Itse en vastannut kyselyyn, mutta jos joku on minun näkemyksistäni kiinnostunut, ilmoittakoon hän asiasta. Voin siinä tapauksessa harkita erillistä postausta aiheesta. Tämä blogimerkintä koostuu kuitenkin lähinnä muiden ajatuksista ja mielipiteistä eikä siis välttämättä vastaa omia mietelmiäni. Joitain huomioita olen poiminut vastauksien pohjalta ja ne ovat omia arvioitani eivätkä taas vastaa välttämättä vastaajien näkemyksiä.

Kysely sisälsi kymmenen kysymystä, joista osaan olin laittanut vielä alakysymyksiä. Tässä postauksessa käsitellään viisi ensimmäistä ja loput julkaistaan myöhemmin, koska muuten tämä blogaus venyisi jo miltei eeppisiin mittasuhteisiin. Varautukaa siis pitkähköön lukusessioon. Nyt on parasta ottaa hyvä asento ja laittaa loistavaa musiikkia taustalle soimaan. Itse suosittelen seuraavaa kappaletta:


Mikä oli ensikosketuksesi Final Fantasyihin?

Yli puolet vastaajista olivat tutustuneet Final Fantasy -sarjaan Final Fantasy VII:n kautta. Joko he olivat päätyneet pelaamaan / katsomaan sen pelaamista tai sitten tutustuneet sarjaan Advent Children -elokuvan katsomalla. Yksi oli löytänyt tiensä Finaleiden pariin pelaamalla Kingdom Heartsia ja hänkin oli päätynyt sen jälkeen AC:n pariin. Yksi puolestaan oli löytänyt tiensä pelisarjan kimppuun joko nelosta tai vitosta pelaamalla ja yksi nähtyään ysin kaverinsa luona.

Vastaukset kuvastivat hyvin aiempaa käsitystäni siitä, mitä kautta ihmiset ovat sarjan kimppuun päätyneet. Useimmat tuttavani (joihin tosin myös luen vastaajat) ovat tutustuneet juurikin ensimmäisenä seiskaan ja vain muutamat ovat aloittaneet jollain toisella sarjan pelillä.

Mitä ajattelit pelisarjasta silloin?

Osalle Finalit eivät aluksi näyttäytyneet kokonaisena sarjana vaan pikemminkin yksittäisenä pelinä. Joka tapauksessa kokemus oli mahtava.

”Ajattelin samantien että tämä peli on aivan mahtava!” – mies, 18 vuotta

”- - tällöinhän peli oli tietysti parasta mitä oli.” – mies, 23 vuotta

”En ajatellut peliä silloin pelisarjan osana vaan yhtenä mahtavana pelinä.” – nainen, 25 vuotta

Toisille taas sarjalla ei alkuun ollut tekemistä niinkään pelien kanssa, sillä ensimmäinen kosketus oli muodostunut Final Fantasy VII: Advent Children -elokuvan kautta. Näin ollen ensimmäiset ajatuksetkin liittyivät siihen.

”Sillon en osannu aatella Finaleita mitenkää ihmeellisinä peleinä, ku en erityisemmin tutustunu heti niihin suoraan vaa töllötin pelkästään Advent Childreniä.” – nainen, 21 vuotta

”Ensikosketukseni Final Fantasyyn oli AC elokuva. En oikeastaan tiennyt mitään silloin Final Fantasystä. Siitä se kiinnostus oikeastaan lähti.” – nainen, 23 vuotta

Eräs vastaajista puolestaan oli hämmentynyt positiivisesti, miten hyvä juoni konsolipelissä saattoi olla. Hän oli aiemmin pelannut hyvin toisentyyppisiä pelejä, joihin luonnollisesti Final Fantasyja sitten vertasi.

”En ollut koskaan osannut kuvitella, että konsolipelissä voisi olla niin kiinnostava juoni tai hahmoja, joista ihan oikeasti välitti. Moni juonenkäänne sai minut haukkomaan henkeäni ja muutama kohtaus sai jopa kyyneleet silmiin. Niin voimakas eläytyminen videopelin tarinaan oli minulle jotain aivan uutta - -” – nainen, 25 vuotta

Kaikille Final Fantasyt eivät alkuun näyttäytyneet jonain upeana ja mahtavana vaan pikemminkin jopa välteltävänä asiana tai sitten ulkoasu töksähti ja antoi huonon ensivaikutelman. Mieli tosin voi myöhemmin muuttua, ainakin näiden vastaajien kohdalla niin oli käynyt.

”Tuolloin olin huomattavan paljon keskittynyt siihen, että pelin ulkoasu oli mahdollisimman hieno ja houkutteleva, joten Playstation ykköselle tehty, 90-luvulla valmistunut VII ei ollut minulle kovinkaan mieluisan tuntuinen peli.” – nainen, 21 vuotta

”Halusin vain tietää, mistä sarjasta ne hottikset miehet olivat. Ennen sitä en ollut tiennyt Finaleista juuri mitään ja olin pitänyt niitä ilmiönä, johon en ikikuuna päivänä sekaantuisi. Niin se mieli muuttuu. :D” – nainen, 30 vuotta

Monta vuotta tästä on?

Vastaajajoukko jakautui kahtia pelisarjaan tutustumisen ajoittumisen suhteen. Puolet oli tutustunut sarjaan 4-7 vuotta sitten ja toinen puolisko puolestaan 11-13 vuotta sitten. Voisi kuitenkin sanoa, että kaikki vastaajat ovat puuhanneet pelisarjan parissa jo useamman vuoden, osa jopa yli puolet elämästään.


Mikä on suhteesi pelisarjaan tällä hetkellä?

Osa vastaajista kertoi fanittavansa sarjaa täysillä. Joko koko pelisarjaa tai sitten FFVII:n maailmaan keskittyviä pelejä vastaajasta riippuen. Pelejä tulee aloitettua alusta yhä uudelleen eikä niihin voi kuulemma kyllästyä. Pelit ovat myös inspiroineet osaa vastaajista kirjoittamaan ja lukemaan aiheeseen liittyvää fanifiktiota.

”Armoton fani, rest of my life.” – mies, 23 vuotta

Moni on kasvanut kiinni vanhempiin osiin ja fanittaa niitä (tai osaa niistä) koko sydämestään, mutta uudet tulokkaat sen sijaan herättivät kahdenlaisia ajatuksia. Osa suhtautuu niihin nihkeästi ja epäillen, osa taas odottaa mielenkiinnolla, mitä tuleman pitää. Suhtautumista sarjan uusiin osiin käsitellään kuitenkin tarkemmin myöhemmässä vaiheessa, joten en jatka siitä nyt enempää.

”Tällä hetkellä myös odottelen tulevia FF pelejä.” – nainen, 23 vuotta

”Square Enixin viimeisimmät tuotokset ovat saaneet minut epäilemään jokaista uutta peliä, jonka firma ulos syytää - -” – nainen, 25 vuotta


Onko sinulla suosikkia Final Fantasyiden joukossa? Mikä se on ja miksi?

”Final Fantasy 8.” – mies, 23 vuotta

”Kyllähän se seiska edelleen on - -” – nainen, 30 vuotta

”Pidän enemmän ja vähemmän kaikista Finaleista välillä IV – IX, mutta mainitsen useimmiten suosikikseni FFVI:n ja IX:n.” – nainen, 25 vuotta

”Final Fantasy IX on ehdoton suosikkini.” – mies, 18 vuotta

”Suosikkini on ehdottomasti Crisis Core.” – nainen, 21 vuotta

Suosikkipelit vaihtelivat vastaajien välillä, mutta perusteluissa oli paljon yhteistä pelistä riippumatta. Hahmot ja tarina koettiin kaikkein tärkeimmäksi tekijäksi ainakin sen perusteella, että useimmat vastaajat mainitsivat nuo kaksi asiaa ensimmäisinä. Seuraavaksi useimmin vastauksissa näkyi, että peli kokonaisuutena tuntui parhaimmalta. Myös musiikit, maailma, huumori ja visuaalinen puoli saivat kehuja.

Yksittäisissä vastauksissa mainittiin myös pelin nostattama nostalgian tunne tai yleinen tunnelma pelissä. Yksi vastaaja totesi dialogin olevan hyvää ja toinen taas kehui oman suosikkinsa pelattavuutta.

Oli mielenkiintoista huomata, että vaikka suosikit olivat vastaajilla erilaisia, he kiinnittivät niissä huomiota samanlaisiin seikkoihin. Ehkä nämä kyseiset seikat ovat ylipäätään sarjan vahvuuksia eikä pelkästään yksittäisten pelien? Huomionarvoista lienee myös, että Crisis Corea lukuun ottamatta vastaajien suosikit ovat niin sanotusti vanhempia Final Fantasyja, ja Crisis Corekin liittyy seiskaan, joten ehkä sen voi tietyssä mielessä laskea ”vanhaan kaartiin”. Vai voiko?

Uudemmista Finaleista maininnan sai vain kaksitoista eikä sekään päässyt korkeimmalle sijalle kyseisen vastaajan listalla.


Miten Final Fantasyt ovat vaikuttaneet elämääsi vai ovatko mitenkään?

Kaikkien elämään Final Fantasyt eivät ole vaikuttaneet merkittävästi, vaikka vastaajat pitivät pelisarjaa hyvänä ja fanittivat sitä.

”Eivät ne oikeastaan oo muuten ku että ne on innostaneet mua pelaamaan enemmän ja sai mun ficcaamisen kasvamaan.” – nainen, 21 vuotta

”Ei ainakaan mitenkään näkyvästi - -” – mies, 23 vuotta

Osalle taas pelisarja muistutti menneistä vuosista ja niihin liittyvistä kokemuksista. Lapsuus- ja nuoruusvuodet olivat vierähtäneet pelisarjan parissa ja se on saattanut värittää niitä hyvin vahvastikin. Erään vastaajan elämään pelisarja on myös vaikuttanut eräänlaisena turvaa tuovana tekijänä, kun oma tilanne ei ole ollut paras mahdollinen.

”No, tuntuu vähän että lapsuuteni olen kuluttanut Final Fantasyiden seurassa. Samoin yläaste ajan kahdeksanteen luokkaan asti, kunnes lukion ensimmäisellä fanitus iski päälle.” – mies, 18 vuotta

”Olen viettänyt  oikeastaan koko teini-ikäni Finaleiden parissa - - Ainakaan en rällästänyt viikonloppuja kaupungilla, vaan istuin kiltisti kotona pelikonsolin ääressä. ;) Väitän myös, että Finalit auttoivat minua selviämään yläaste- ja lukiovuosistani, jotka eivät mitään kovin mukavia olleet.” – nainen, 25 vuotta

Toisille pelisarja on ollut myös harrastus muiden joukossa.

”Final Fantasyjen myötä olen myös jatkanut peliharrastustani ajoittaisesta ikäkriiseistä huolimatta.” – nainen, 25 vuotta

”Lasken sen [FF-sarjan] eräänlaiseksi harrastukseksi, vaikka siihen liittyviä asioita teen/ostan/luen/seuraan/pelaan välillä enemmän ja välillä vähemmän.” – nainen, 25 vuotta

Muutamat puolestaan mainitsivat pelisarjan vaikuttaneen sosiaaliseen elämäänsä. He olivat saaneet uusia ystäviä, joiden kanssa jakaa ajatuksia peleistä. Tämä koettiin merkitykselliseksi asiaksi. Aina välillä törmään väitteeseen, että pelaaminen on hyvin epäsosiaalista toimintaa, mutta itse en täysin allekirjoittaisi tuota, en varsinkaan näiden vastausten lukemisen jälkeen. Ehkä itse pelaaminen voi toisinaan tapahtua yksin, mutta siihen liittyvä oheistoiminta voi jopa kasvattaa omaa sosiaalista piiriä. Ainakin joidenkin vastaajien osalta näin on käynyt.

”Olen myös tutustunut sen [FF-sarjan] kautta moniin mahtaviin ihmisiin.” – nainen, 30 vuotta

”Parasta ovat tietysti pelisarjan - - kautta saadut uudet ystävät. Enää en ole harrastukseni kanssa yksin, ja voin puhua peleistä myös muiden kuin siskoni kanssa.” – nainen, 25 vuotta

”Pelien fanituksen myötä olen myös ajautunut saman aiheiselle foorumille ja saanut uusia ihmisiä. Myös miiteissä on mukavaa tavata muita, joilla on saman suuntaisia mielenkiinnon kohteita. Ja päästä juttelemaan sellaisten kanssa, jotka oikeasti tietävät mistä sinä puhut.” – nainen, 23 vuotta

Vastaajien joukkoon valikoitui useampi fanifiktion kirjoittaja, joten tämä seikka näkyi myös vastauksissa. Osa koki saaneensa inspiraatiota pelisarjasta ja myös kehitystä kirjoittajana oli tapahtunut.

”FF:ät on myös tosiaan antanu paljon enemmän inspiraatiota ku mikää muu tähän mennessä.” – nainen, 21 vuotta

”Eräs ensimmäisistä piirteistä oli suunnaton inspiraatio, joka sarjaan tutustumisesta seurasi.” – nainen, 30 vuotta

”En ole tutustunut muihin Finaleihin kuin seiskaan, mutta sillä on ollut iso merkitys esimerkiksi kirjoittamisharrastukselleni. Pitkä ficcini - - on kehittänyt minua mielettömästi kirjoittajana.” – nainen, 21 vuotta

”Kirjoittelen helposti mm. fanficcejä helposti fanituskohteistani.” – nainen, 23 vuotta

Vastaajien joukossa oli myös pari henkilöä, jotka kokivat, että peleissä oli hahmoja, joihin he pystyivät samastumaan. Tätä pidettiin hyvän pelin merkkinä.

”Itselleni tärkeää on myös hahmoihin eläytyminen ja se että pääsen niihin sisälle. Otan myös helposti hahmot osaksi itseäni, tavallaan kannan sisälläni kaikkia niitä hahmoja joista pidän.” – nainen, 23 vuotta

”Parhaimmat hahmot ovat myös sellaisia, että heihin on voinut samaistua, ja se on minusta aina hyvän pelin/kirjan/musiikkikappaleen yksi suuri tunnusmerkki.” – nainen, 21 vuotta

Vastaajat luettelivat myös monia yksittäisiä vaikutuksia elämäänsä, esimerkiksi PS3:n hankkimisen, mitä ei ilman Finaleita olisi ehkä tapahtunut. Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siltä, että Finaleilla on ollut yllättävän suuri vaikutus vastaajien elämään. Onko teillä lukijoilla ollut vastaavia kokemuksia?


Mikä pelisarjassa on parasta?

Vastaukset tähän kysymykseen muistuttivat pitkälti oman suosikkipelin perusteluja. Hahmot ja tarina mainittiin useammin kuin muut seikat. Hahmojen osalta kehuttiin muun muassa heihin panostamista historioineen ja persoonallisuuden piirteineen.

”Ensimmäiseksi tulee tietysti mieleen loistavat hahmot, joiden kanssa on päässyt seikkailemaan, ja joista on lukuisten pelituntien aikana muodostunut kuin hyviä ystäviä.” – nainen, 25 vuotta

Tarinoita puolestaan kehuttiin eeppisiksi ja mukaansa tempaaviksi. Ne mainittiin myös vahvoiksi.

”Parasta on eeppiset tarinat - -” – mies, 23 vuotta

Pelien sanottiin myös olevan riittävän erilaisia toisiinsa verrattuna, mutta samalla niistä kuitenkin löytyi jotain samaa, joka tekee niistä juuri Final Fantasyja. Pelien maailmoja pidettiin mielenkiintoisina. Lisäksi pelisarja tarjosi osalle muistoja menneisyydestä ja mahdollisuuden eläytyä tapahtumiin.

”Parasta seiskassa taas on se, miten helposti siihen pystyy eläytymään ja miten pelin pystyy tuntemaan, että siihen voi heittäytyä mukaan.” – nainen, 21 vuotta


Entä, mikä siinä mättää?

Vastaajat löysivät Finaleista paljon hyvää, mutta osasivat myös tarkastella rakastamiaan pelejään kriittisesti. Mikään ei taida olla täydellistä.

Eräs ärsyyntymistä aiheuttava seikka oli grindaus eli tasojen nosto toistuvien rivitaisteluiden hakkaamisen kautta. Jokainen Finaleita pelannut lienee törmännyt tähän ihastuttavaan toimintamalliin jossain kohtaa peliuraansa.

”- - mättää lähinnä grindaus jos joku bossi ei suostukkaan delaamaan ensiyrittämällä, lähinnä aiempien fantsyjen ongelma.” – mies, 23 vuotta

Toisaalta myös grindausmahdollisuuksien loppuminen kesken nostatti myös ärtymystä pintaan osalla vastaajista, varsinkin silloin, jos pomovihollisen taso oli korkeampi kuin oman hahmon. Haaste on hyvä asia, mutta jos se on liian suuri…

”- - minua ainakin harmittaa Dissidia 012 on se, että hahmojen kehitykselle on laitettu raja, näin ainakin ymmärsin, koska en saa kehitettyä hahmoja 100 lv ylöspäin. Ja ärsyttävää on se, että pelissä on sen lisäksi isompi levelisiä vastuksia. Joitain vastuksia saa hakata turhautumiseen asti ja joskus on jäänyt peli vuodeksi nurkkaan juuri tuon turhautumisen takia…” – nainen, 23 vuotta

Kaikkia eivät tulossa olevat Final Fantasyt houkutelleet. Ne eivät iskeneet samalla tavalla kuin aiemmat ja tuntuivat jopa rahastukselta.

”Uudet osat eivät vain jotenkin iske, se mättää.” – nainen, 25 vuotta

”Ja jos totta puhutaan, omasta mielestäni kaiken hyvän pitäisi loppua, ennen kuin se vesittyy kokonaan. Finaleita tehdään tietysti niin kauan, kuin ihmiset pelejä ostavat, mutta kun tekijätiimi on lähes kokonaan vaihtunut, on nimi enää oikeastaan ainoa asia, joka tekee peleistä Final Fantasyja. En tarkoita, ettei peli voisi olla hyvä tekijöistä riippumatta, mutta tällä hetkellä minulla on tunne, että pelejä tehdään vain dollarinkuvat silmissä.” – nainen, 25 vuotta

Vaikka hyvissä puolissa mainittiin sarjan pelien sopiva erilaisuus, koki eräs vastaajista tilanteen olevan hieman toisenlainen:

”Huono juttu voisi olla ehkä jonkinasteinen itsensä toistaminen.” – nainen, 30 vuotta

Hahmoihin panostaminen oli myös asia, josta pelit saivat paljon kehuja monelta vastaajista. Yksi kuitenkin näki asian hieman toisinkin. Miten hahmoihin panostamisen kokee, voi varmaankin riippua myös siitä, mitä sarjan pelejä on sattunut pelaamaan. Joka tapauksessa kriittinen tarkastelu on myös hyvästä.

”- - joitakin hahmoja saisi tuoda paremmin esille. - - Ehkä Crisis Coren ja seiskan kompastuskivi onkin se, että siinä on monia mielenkiintoisia hahmoja, mutta kaikille ei anneta läheskään heidän ansaitsemaansa ja ehkä tarvitsemaansakin tilaa?” – nainen, 21 vuotta

Toisaalta on myös faneja, jotka eivät halua sarjaa kritisoida. Se heille suotakoon :)

”En oikeesti tiedä, mättääkö näis peleissä mun silmään mikään…. Rakastan vaan liikaa.” – nainen, 21 vuotta


Tässä oli nyt kyselyn vastausten ensimmäinen osa. Palaan aiheen pariin vielä, kun saan loput viisi kysymystä käsiteltyä. Kommentteihin saa toki kertoilla omia ajatuksiaan. Mitä sinä olisit vastannut, jos nämä kysymykset olisi esitetty sinulle?

Ei kommentteja