Vihdoin ensikosketus Final Fantasy XV:een

Noin kymmenen vuoden odotuksen jälkeen Final Fantasy XV (ent. Final Fantasy versus XIII) julkaistiin 29.11.2016. Myyntiluvut ovat ilmeisesti olleet huimia ja vastaanottokin innostunutta. Koska olen sarjaa fanittanut jo vuosia, piti tämä uutukainen toki omaan kokoelmaan napata heti julkaisupäiväksi. Tämä postaus ei sisällä spoilereita.


Omat ennakkoasenteet


Näiden kuluneiden vuosien aikana minulle on ehtinyt kasvaa melkoiset ennakkoasenteet Final Fantasy XV:tä kohtaan. Jo pitkään minua on ärsyttänyt pelin ympärillä pyörivä hype ja fanitus. Siis pelin, jota ei ollut vielä julkaistu! Pelin, jonka julkaisu oli epävarmaa ties kuinka kauan! En vain voinut tajuta sitä ja muiden innostus tökki. Siis totta kai jokainen saa fanittaa mitä haluaa. Huomasin vain, että mitä enemmän muut intoilivat, sitä suuremmaksi oma vastareaktioni kasvoi. (Myönnetään tässä kohtaa, että itse saattaisin kiivetä jo ennakkoon seinille, jos Square ilmoittaisi sittenkin tekevänsä Fortressin... joten ehkä kuitenkin ymmärrän ennakkofanitusta vähän. :P)

En vain osannut innostua. Totuus on, etten osaa vieläkään. En saa käyntiin sitä hypeä, jonka uusi pääsarjan peli on yleensä aiheuttanut. Iso tekijä ovat varmasti nämä sisälleni kasvaneet asenteet.

Toinen juttu ovat pelin hahmovalinnat. Sinällään ne ovat ihan ok, mutta... No, minä nyt vain kaipaan siihen pääpoppooseen edes yhtä naista. Ilmeisesti pelintekijöiden mukaan tarina kärsisi, jos joukossa olisi yksikin nainen ja tämähän voi olla täysin totta. En ole tarinaa nähnyt vielä kokonaan, joten mistäpä minä tietäisin. En silti voi itselleni mitään. Minulla ei ole ongelmaa pelata mieshahmolla (jos olisi, jäisi aika moni peli kokematta), mutta myönnän silti kaipaavani naisia joukkoon. Monesti innostun naishahmoista paljon enemmän kuin miehistä, ei voi mitään.

Hahmovalinnat ovat siis kasvattaneet asennettani kiitettävän paljon. Harmikseni NPC-naisetkaan eivät ole vielä herättäneet intoa. Cindy (tosin Cidney minulle) ärsyttää pukeutumisellaan ja Lunafreya ei vaikuta kiinnostavalta.

Tällä lähdöllä siis tyrkkäsin Final Fantasy XV:n pelikoneeseen. Olin täynnä epäilystä ja ehkä joukossa oli mausteena kevyttä ärtymystäkin.

Aidot ensifiilikset


Aloitin pelin pelaamalla tutoriaalin ja huomasin ärsyyntyväni lisää. Olin Episode Duscaeta pelatessani mielestäni oppinut taistelemaan ihan kohtalaisesti, mutta nyt homma ei sujunutkaan. Taistelusysteemi on ilmeisesti sitten demon monipuolistunut ja kai joitain kontrolleja on muutettukin, mikä on tietysti ihan ymmärrettävää. Menee hetki, ennen kuin uudet jutut iskostuvat selkäytimeen, mutta ehkäpä ne pikku hiljaa. Isosta ongelmasta ei ole kyse ja siitäkin suurin osa on minun korvieni välissä.

Kun sitten pääsin varsinaisen pelin kimppuun, todettava oli, että upealtahan se näyttää. Peli hivelee silmää miltei joka askeleella ja sitä katseleekin oikein mielellään. FF-sarja on aina ollut aikansa huippua visuaalisesti eikä pettänyt tälläkään kertaa. Aivan samanlaista upeuden aiheuttamaa häkellystä se ei saanut minussa aikaan kuin Final Fantasy VII, Final Fantasy XII ja Final Fantasy XIII aikoinaan, mutta nyökkäsin kuitenkin hyväksyvästi. Visuaalinen taso on pysynyt kovana.

Myös ääninäyttely on laadukasta, kuten odottaa saattoi. Tällä kertaa en tosin ole testannut enkkuääniä (mutta Kingsglaiven englanninkielinen ääninäyttely kyllä toimi ihan hyvin) vaan valitsin japanin kielen sen takia, että ehdin siihen tottua Episode Duscaen parissa. Englantiin vaihtaminen ei tuntunut enää luontavalta, koska hahmojen äänistä on ehtinyt muodostua mielikuva.

Äänistä onkin heti pakko mainita sen verran, että Prompton jatkuva höpötys on todella rasittavaa. Esim. eräässä luolastossa jätkä ei varmaan ollut sekuntiakaan hiljaa! Okei, kokemus sinällään oli aito, koska joku saattaisi tuolla tavoin hermostuksissaan käyttäytyäkin, mutta minä melkein jo kiljuin sohvalla "nyt v*ttu turpa kiinni!", koska kälätys kävi todella hermojen päälle. Puuh, en varmaan kestäisi Promptoa tosielämässä.

Itse tarina vaikuttaa ihan kohtalaisen mielenkiintoiselta, samoin maailma ja sen mytologia. Niistä on kiva saada matkan varrella lisää tietoa. Toistaiseksi en ole tarinallisesti kovin pitkällä, mutta synkät elementit ovat jo alkaneet varjostaa roadtrip-meininkiä. Uskoisin kuitenkin, että tarjolla on hyvä ja laadukas tarina, kuten FF-sarjan pääpeleissä on yleensä ollut.

Vähän hiertää edelleen


Kuten sanottua, en ole hahmoista innostunut enkä edes kovin kiinnostunut. Toistaiseksi en ole onnistunut kehittämään heihin minkäänlaista tunnesidettä. Ignis on ihan hyvännäköinen, mutta ei silti aiheuta kuumotuksia. Fanityttömoodini ei ole aktivoitunut, nähtäväksi jää aktivoituuko se tämän pelin kohdalla ollenkaan.

Toinen töksähtävä juttu ovat bugit. Ei niitä nyt järkyttävän paljon ole tullut vastaan, mutta sitä luulisi, että näin pitkään hiotun pelin saisi toimivana heti kättelyssä. Jos olen käsittänyt oikein, bugeja ollaan kyllä fiksaamassa, mutta sitä ennen niiden kanssa on vain elettävä.

Osa on ärsyttäviä, osa onneksi lähinnä huvittavia.

Ärsyttävistä esimerkkinä voisi mainita juoneen liittyvän luolaston, joka ei suostunut latautumaan kokonaan. Luolastoon kyllä pääsi, mutta se oli pelkkä "runko" ilman mitään ylimääräistä. Osalla käytävistä oli näkymätön seinä, vaikka reitti näytti jatkuvan eteenpäin, eikä esimerkiksi vihollisia näkynyt ollenkaan.

Ehdin jo huolestua, etten pääse pelissä eteenpäin lataamatta edellistä tallennusta (josta oli aikaa), mutta onneksi nukkumaan meneminen (pelissä) sai bugin laukeamaan. Yöunien jälkeen luolasto latautui ja pääsin etenemään siellä normaalisti. Täytyykin muistaa tämä, jos vastaavia tilanteita tulee vielä kohdalle.

Huvittavasta pikkubugista tulikin sitten kaapattua ihan videonpätkä. Tässä, olkaa hyvät:

(Video on spoileriton, sen voi katsoa huoletta.)


Onneksi kuitenkaan mikään bugi ei ole vielä estänyt pelaamista täysin. Voin hetken niiden kanssa elää, mutta tosiaan toivon, että peliin saataisiin piakkoin paikkaus, joka korjaisi ne.

Yleisesti ottaen en ole vielä saanut kiinni FF-fiiliksestä, jonka vallassa olen yleensä pääsarjan pelejä pelaillut. En osaa sanoa, syntyykö se vielä jossain vaiheessa vai jääkö sen tilalle hienoinen tyhjiö. Joka tapauksessa pelaaminen on ollut ihan kivaa ja tarina vaikuttaa kelvolliselta. En jaksa uskoa, että FFXV:stä koskaan tulisi suosikki-Finaliani, mutta ehkä jaksan sen kuitenkin pelata loppuun saakka.http://www.pelit.fi/

2 kommenttia

 1. Itse pelasin tämän läpi männäviikolla ja itselläni innostus oli aluksi kova, mutta laantui hieman loppua kohti. En tiedä halusiko tämä peli olla Final Fantasy, GTA, Uncharted, Red Dead Redemption, Kingdom Hearts, Assassin's Creed vai Devil May Cry, sen verran oli sekametelisoppa. Yksi asia ainakin oli selvä, nimittäin erosihan tämä kaikista pääsarjan peleistä ihan merkittävästi. Tiedä sitten näkyykö siinä seikka, että kyse on alun perin spin offista? Lopullista arvosanaa en vieläkään voi antaa, koska pelissä on vielä paaaljon tehtävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peli tuntuu tosiaan olevan vähän kaikkea, muttei kunnolla mitään. Olen vasta chapter 8:ssa ja eteneminen on ollut rauhallista, koska olen tehnyt sivutehtäviä matkan varrella tuntitolkulla.

   Erilainen tämä tosiaanon ja ehkä spin off -tausta vaikuttaa asiaan. Uusissa jutuissa on kuitenkin myös hyviä juttuja, joiden soisi toistuvan tulevissa osissa muodossa tai toisessa.

   Täytyy jossain vaiheessa kirjoitella uutta postausta ja päivittää vähän fiiliksiä. Ne kuitenkin elävät aina pelin edetessä.

   Poista