Jos Vaan ei olisikaan vaan (katulapsi)

Blogissa on ollut viime aikoina useampi Final Fantasy XII:n liittyvä postaus. Tämä on ollut niin tahatonta kuin tällaisen fanitytön postailut yhdestä suosikkipelistään vain voivat olla. Jatketaan siis samalla linjalla. Heitelkää minua kupopähkinöillä sitten, kun alkaa kyllästyttää. Niistä saa hyvin lisäpontta kirjoitteluun.

Tällä kertaa inspiraatio kumpusi Youtubesta löytyneestä FFXII-elokuvamaratonista. Kyseessä on siis reilun 6,5 tunnin "elokuva", joka sisältää pelin kaikki välivideot. Aloitimme miehen kanssa sen katselemisen hiljattain, koska satumme molemmat pelistä pitämään ja halusimme nähdä, miltä se olisi HD:nä näyttänyt. Edelleen sitä HD remasteredia odotellessa...

Elokuvaa tuijottaessa sain aivan uuden ahaa-elämyksen, jolle lähdin etsimään vahvistusta Internetzien syövereistä sitä kuitenkaan löytämättä. Koska kanssaihmiset ovat hukassa, en voinut vastustaa kiusausta vaan päätin jakaa teorian kanssanne.

Tänään siis puhutaan Final Fantasy XII:n Vaanista. 



Kyllä, luitte oikein. Tarkistin asian ja en ole Vaanista omaa postausta kirjoittanut, ainakaan en sellaista blogia selaamalla löytänyt. Hänet kyllä mainitaan joissain FFXII:ta käsittelevissä postauksissa, mutta kokonaan omaa hän ei ole saanut. On siis jo korkea aika!

Vaan ei ole suosikkihahmoni, muttei suoranainen inhokkikaan. Olen pitänyt häntä aina vähän sellaisena tylsänä taviksena, jossa ei ole mitään erityistä. Ihan kiva poitsu, joskus vähän rasittava, usein siedettävä ja joskus jopa mukava. Hahmona keskiverto, mutta päähahmona vähän epäkarismaattinen. 

Välivideoita nyt uudestaan tuijotellessa kiinnostuin kuitenkin Vaanista uudella tavalla. Hän ei kenties olekaan niin tavis kuin voisi kuvitella. Kahdessatoista kerrotaan Vaanin taustoista, että hän tulee kahden lapsen perheestä. Hänen vanhempansa kuolivat ruttoon jo ennen kuin Archadia hyökkäsi Dalmascaan, joten Vaan ja hänen isoveljensä Reks asuivat pari vuotta Vaanin lapsuudenystävän Penelon perheessä. Valitettavasti sota vei Penelonkin vanhemmat, jolloin kolmikko joutui tulemaan toimeen omillaan.

Myöhemmin Reks pestautui armeijan leipiin suojellakseen Vaania ja kuoli petoksen seurauksena. Vaanille hän jätti kaulakorun, joka killuu koko pelin poitsun kaulassa. Pelin mangaversiossa tuo koru käy Balthierin hallussa, mutta ilmapiraatti palauttaa sen myöhemmin takaisin Vaanille.

Edelleenkään näiden tietojen pohjalta Vaan ei ole kovin erikoinen. Hän on vain köyhä sodan uhri, joka yrittää selviytyä tekemällä pieniä rikoksia ja auttelemalla erästä kauppiasta kotikaupungissaan Rabanastressa samalla, kun haaveilee ilmapiraatin urasta eli paremmasta elämästä ja kantaa sisällään vihaa Archadian keisarikuntaa kohtaan.

Tässä ei kuitenkaan ole kaikki. Pelissä on vihjeitä, joiden merkitystä en onnistunut googlettemalla löytämään (minua saa siis valaista linkeillä, jos joku asiasta enemmän tietää). 

Ensimmäisen vihjeen pelaaja saa, kun Vaan murtautuu Rabanastren kuninkaallisen linnan aarrekammioon. Kun Vaan penkoo kammion rikkauksia, huoneessa olevan jumalatarpatsaan pää avautuu aivan yllättäen ja sen sisältä paljastuu hohtava kivi, jumalattaren magisiitti, josta ei tuossa vaiheessa paljoa kerrota.

Myöhemmin paljastuu, että kyseinen kivi on itse asiassa Dusk Shard eli yksi kolmesta magiaa imevistä taikakivistä, nethisiiteistä, jotka jumalat aikoinaan antoivat kuningas Raithwallin haltuun. Kuningas Raithwall puolestaan on Dalmascan muinainen kuningas, joka yhdisti sodan runtelemat valtiot. Raithwall antoi yhden kolmesta kivestään liiton merkiksi Nabradian kuningaskuntaan (Midlight Shardin), piti yhden itsellään (Dusk Shardin) ja viimeinen kätkettiin hänen hautaansa (Dawn Shard).

Raithwallin haudalle mennessä Ashe kertoo toisille, että Dawn Shardia säilytettiin piilossa ja vain kuninkaallista verta suonissaan kantavat tiesivät sen piilopaikan. Lisäksi tuohon paikkaan (ja hengissä ulos?) voivat turvallisesti astella vain sellaiset henkilöt, jotka polveutuvat suoraan Raithwallista.

Ei olisi lainkaan omituista, että sama koskisi toista mahtikiveä, Dusk Shardia. Ottaen huomioon kivien vaarallisen roolin, sekin on varmasti ollut tarkoituksella piilossa patsaan sisällä eikä kuka tahansa ole voinut päästä siihen käsiksi. On täysin mahdollista, että patsaskin avautuu vain tasan oikeille henkilöille.

Kysymys: miksi patsaan pää avautuu Vaanin ollessa aarrekammiossa?

Seuraavakin vihje alkaa kääriyryä auki Raithwallin haudassa vierailun myötä. Kun valtava rakennelma on komuttu läpi, päästään vihdoin sen syövereissä odottavan Dawn Shardin luokse. Ennen kuin Ashe saa kiven kätösiinsä, hän näkee edessään kuolleen aviomiehensä prinssi Raslerin aaveen.

Merkittävää on, että kukaan muu huoneessa olijoista ei tuota aavetta näe. Kukaan muu kuin Ashe ja Vaan, jolla ei ole mitään yhteyttä Rasleriin. Vaan jopa Jaharassa sanoo Ashelle, että hädin tuskin tiesi koko prinssin olemassa olosta. Samaan syssyyn hän myös epäilee, että saattoi Raslerin sijaan nähdä veljensä aaveen.

Tästä huolimatta joka kerta, kun kyseinen aave pelissä esiintyy, se näyttää aina Raslerilta. Ei koskaan Reksiltä, vaikka kamera olisi Vaanin takana. Voidaan siis melko turvallisesti olettaa, että kyseessä on todellakin Raslerin heijastus, ei Reksin.

Kysymys: miksi Vaan on Ashen lisäksi ainoa, joka tuon aaveen näkee?

Kolmas vihjaus saadaan varsin pian. Kun Leviathan on mossahtanut taivaalla Dawn Shardin väärinkäytön seurauksena, Ashe saa kiven takaisin haltuunsa. Pelaaja pääseekin pian katselemaan videota, jossa Ashe seisoo usvan valtaaman Nabradian raunioilla. Tosin tässä kohtaa pelaaja ei paikkaa tunnista, koska siellä ei näin varhaisessa vaiheessa ole mahdollista vierailla.

Tuolla raunioilla Ashe kohtaa jälleen Raslerin aaveen. Puhetta kohtauksessa ei kuulu, mutta eleistä on pääteltävissä, että aave-Rasler kehottaa Ashea pitämään kiinni Dawn Shardista. Oleellinen pointti kuitenkin on, että Raslerin haihduttua paikalta Vaan astelee kuvaan ja jää seisomaan vähän matkan päähän Ashesta. Sanaakaan ei vaihdeta ja kamera vetäytyy kauemmas, kunnes kohtaus vaihtuu.

Koska Nabradiaan ei ole tuossa kohtaa peliä tosiaan  mitään asiaa ja se sijaitsee niin kaukana, ettei Ashe ole voinut siellä mitenkään yksin vierailla, voidaan päätellä, että kyseessä on uni tai hallusinaatio. Ilmi ei käy, onko kyseessä Ashen itsensä uni vai Vaanin vai kenties molempien.

Kysymys: oli uni kenen tahansa, mikä on sen merkitys Vaanin kannalta? Mitä hän tekee unessa? Miksei siinä ole vaikkapa Balthier, jota jatkuvasti epäillään kiven himoamisesta?

Vastaus kysymyksiin: myös Vaanin suonissa virtaa Raithwallin veri, myös Vaan polveutuu tuosta dalmascalaisesta kuninkaasta. 

Miksi ihmeessä kukaan ei sitten tiedä tästä, edes Vaan itse? Miksei hän ole elänyt palatsissa Ashen rinnalla vaan kasvanut aivan tavallisessa perheessä?

Tämä on osuus, josta peli ei anna todisteita. Kyse on siis puhtaasti omasta spekulaatiostani. On kuitenkin täysin mahdollista, että Vaanin suonissa virtaa sama kuningas Raithwallilta peritty veri kuin Ashen, mutta kyse on erillisestä sukulinjasta. Vaanilla ja Ashella on samankaltaiset dalmascalaiset piirteet, joten voidaan olettaa kummankin suvun olevan peräisin alueelta.

Ei ole mitenkään harvinaista, että avioliitossakin elävät ihmiset käyvät joskus heiluttamassa vierasta peittoa. Myös kuninkailla on meidän maailmassamme ollut kautta aikojen rakastajarittaria tai jalkavaimoja. Tämä pätenee Ivalicenkin siniverisiin.

Ei siis ole mahdoton ajatus, että joko Raithwall itse tai joku hänen suorista jälkeläisistään olisi käynyt esimerkiksi palatsissa palvelijana toimineen naisen vällyissä. Kyse voi olla vapaaehtoisesta suhteesta tai sitten raiskauksesta, ei sekään epätavallista ole. Tällaisista suhteista voi joskus syntyä äpäriä, mikä on tietenkin kiusallista kuningasperheen kannalta. Entäs jos äpärä ryhtyy vaatimaan oikeuksia? Sehän ei sovi, ellei siitä ole valtaa pitäville itselleen hyötyä.

On siis ollut hovin edun mukaista vaientaa kuninkaallisen äpärän synnyttänyt nainen. Kuolema on yksi vaihtoehto, mutta jos kuningas on yhtään välittänyt naisesta ja lapsestaan, ei hän ole välttämättä halunnut tapattaa näitä. Lahjonta on siis toinen näppärä keino hiljaisuuden takaamiseksi. Tässä päästään Vaanin kaulakoruun.

Koru näyttää melkoisen arvokkaalta katulapsen kaulassa roikkumaan. Toki Vaanin perheen varallisuudesta ei juuri puhuta, mutta olisiko varakkaan perheen lapsille löytynyt kuitenkin koti jopa Penelon vanhempien kuoltua?

On mahdollista, että tuo koru on perintökalleus, jonka jompikumpi Vaanin vanhempi on perinyt omiltaan ja sitten siirtänyt vanhimmalle pojalleen, Reksille, joka puolestaan lahjoitti sen lopulta Vaanille. Tuo koru voi olla peräisin Rabanastren kuninkaallisesta aarrekammiosta! Sillä on voitu hiljentää raskaaksi vahingossa saatettu nainen.

Näin olisi tahattomasti saatu aikaan kaksi erillistä Raithwallista polveutuvaa sukulinjaa. Toinen näistä johtaa Asheen ja toinen, häpeällisenä peitelty, lopulta Vaaniin. Dusk Shardia piilotellut taika ei kuitenkaan erota äpärää virallisesta perijästä, joten jumalatarpatsaan pää avautuu myös Vaanille.

Samaisesta syystä aave-Rasler näyttäytyy alussa sekä Ashelle että Vaanille. Sen takia Ashe ja Vaan ovat samassa unessa, kenties jopa näkevät sitä yhtä aikaa.

Toisaalta myöhemmin joukkio saa tietää kuningas Raithwallin toisesta aarteesta, kuninkaiden miekasta, jolla nethisiittejä voi tuhota. He lähtevät noutamaan tuon miekan ja Vaan kehottaakin Ashea testaamaan sitä Dawn Shardiin. Jälleen aave-Rasler ilmestyy kuvioihin ja puistelee Ashelle päätään.

Ashe kysyy Vaanilta myöhemmin, näkikö tämäkin jotain. Vaan kiistää näin käyneen. Tämä on omituista. Miksi yhtäkkiä Vaan ei näekään mitään? Tarkoittaako tämä sitä, että kaikki edellinen on puhtaasti kuvitelmaa?

Ei välttämättä.

Aave-Raslerin takana ovat Occuriat, Ivalicen jumalat, jotka aikoinaan antoivat nethisiitit Raithwallille. Occuriat toivovat ihmisten myös käyttävän kiviä, joten heille on tärkeää saada manipuloitua Raithwallin perillisiä toimimaan toisin kuin Raithwall itse.

Ashea on helppo kontrolloida kuolleen aviomiehen kautta. Se, että Raithwallin toinen perillinen, Vaan, näkee aaveen myös, ei ole haitta. Siten voidaan vahvistaa kummankin käsitystä, että on kuolleiden tahto, että kiviä käytetään. Occurioille on todennäköisesti yhdentekevää, kumpi kaksikosta lopulta kiviä käyttää, kunhan niitä käytetään.

Kun Vaan sitten tietämättään toimii vastoin Occurioiden tahtoa ehdottaessaan Dawn Shardin tuhoamista kuninkaiden miekalla, ei hän ole enää oikeutettu näkemään Rasleria. Tämä ei poista hänen verenperintöään vaan saa ainoastaan Occuriat kääntämään selkänsä sille. Ashe puolestaan rimpuilee valinnan kanssa aivan pelin viime metreille asti, joten häneltä ei yhteyttä viedä. Sen sijaan Ashe pääsee kohtaamaan Occuriat kasvotusten ja saa aseen, jolla leikata lisää Shardeja Sun Cryst -nimisestä jättinethisiitistä.

Edellinen voidaan nähdä osoituksena siitä, että Ashe olisi Raithwallin ainoa perillinen. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole. Jos Vaan olisi valinnut saman tien kuin Ashe tai Ashe nähnyt asiat samoin kuin Vaan, olisimme voineet saada hyvin erilaisen lopputuloksen.

Kuten sanoin, edellinen on pelkkää minun spekulaatiotani. Siitä huolimatta en voi tämän ajatusrykelmän jälkeen enää koskaan katsoa Vaania aivan samalla tavalla kuin ennen. Tavallisen pinnan alta löytyi jotain hyvin monimutkaista ja kiinnostavaa.

Tässä onkin yksi syy siihen, että rakastan Final Fantasy XII:ta niin paljon: aina kun palaan sen pariin, löydän uusia tarinoita, joita ei ole vielä kerrottu kokonaan. Peli kätkee sisäänsä kokonaisen kammiollisen aarteita tarinankertojille ja teorioiden kehittelijöille.




http://www.pelit.fi/

2 kommenttia

  1. Todella mielenkiintoinen teoria, jota en ole koskaan aikaisemmin lukenut O_o Lisäksi näin hyvin selitettynä se kuulostaa ihan uskottavalta. En katso Vaania enää koskaan samalla tavalla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin vähän hämmästyin, kun en mistään löytänyt vastaavaa teoriaa. Olin aivan varma, että joku on tämän jo keksinyt ja selittänyt minua paremmin. :D

      Poista