Videopelimeme: päivä 1 - ensimmäinen videopelini


Tämä sama postaussarja pyöri muutamassa peliblogissa joulukalenterin muodossa, mutta minä päätin napata sen itselleni ja toteuttaa sen hieman hitaammalla kaavalla eli pikku hiljaa tämän vuoden mittaan. Toivottavasti jaksatte pysyä mukana matkassa.

Ensimmäinen videopeliniEn ole aivan varma, mikä lopulta oli ensimmäinen videopelini. Nopeasti vastattuna sanoisin, että se saattoi olla Nintendolle julkaistu Little Samson, mutta yhtä hyvin se voi olla Commondore 64:n "putkimiespeli", jonka virallista nimeä en edes tiedä. Todennäköisesti se on jälkimmäinen, koska C64 oli isän pelikoneena jo paljon ennen kuin pikkuveljeni kanssa saimme 8-bittisen Nintendon. "Putkimiespelistä" ei kuitenkaan ole kovin paljon kerrottavaa, sillä en muista sitä kovinkaan selvästi. Sen lisäksi pelasin C64:llä Hirsipuuta ja yritin pelata Dallasia huonolla menestyksellä. Jälkimmäinen peli vaati englannin osaamista, joten ihan nappulana en siinä juuri päässyt etenemään.

Little Samson olikin sitten toinen juttu. Sitä tuli hinkutettua veljen kanssa todella aktiivisesti. Tosin minä sain pelata ainoastaan lohikäärmehahmolla ja joskus satunnaisesti hiirellä. Lohikäärme oli suosikkini ja ylpeilin sillä, että pääsin kyseisen hahmon aloituskentän läpi tappamatta ainoatakaan vihollista.

Kokeilin peliä tuossa pari vuotta sitten uudestaan silkasta uteliaisuudesta. Sen pelaaminen ei ollut yhtä helppoa kuin lapsena (tosin silloin sitä harjaantui yksittäisten pelien suhteen aivan eri tavalla), mutta en toisaalta ollut ihan niin pahasti ruosteessa kuin olisi voinut kuvitella. Lohikäärmeellä pelailin jälleen ja yritin vanhaa saavutustani. Siihen en tällä kertaa yltänyt, sillä vihut listivät minut, jos minä en listinyt niitä. Ehkä säännöllinen treenaus olisi palauttanut väistelyskillsit täyteen loistoonsa, mutta ihan kaikkeen ei nykyisin aika riitä.

En edes yrittänyt pelata peliä uudestaan läpi. Taisin jaksaa hinkuttaa sitä ensimmäiseen pomotaisteluun asti, mutta siitä en sitten enää selvinnytkään. Meno meni aivan liian haasteelliseksi. Tuo pieni kokeilu riitti nostattamaan nostalgiapöllyä ja sitten olikin aika siirtyä takaisin tuoreempien pelien kimppuun. Sinällään olisi mukavaa, jos joskus ehtisi oikein kunnolla paneutua vanhempiinkin peleihin, mutta pelattavaa tulee sitä tahtia lisää, ettei vanhoihin klassikoihin voi palata, jos meinaa perehtyä uutuuksiin.

Ensimmäiset videopelit ovat joka tapauksessa omanlaisensa elämys. Niihin liittyy lapsuuden tunnelma ja innostus jotain suurta ja mystistä kohtaan. Ne ovat ajalta, jolloin kaikki oli vielä uutta eikä juuri mitään ollut nähnyt. Toisaalta videopelit eivät silti olleet mitään megaelämyksiä vaan osa tavallista arkea. Pelikone oli yksi lelu muiden joukossa enkä koskaan ajatellut sitä mitenkään ylivertaisena muihin leluihin verrattuna.

Olisi mukava kuulla myös teidän lukijoiden ensimmäisistä peleistä. Mikä oli ensimmäinen ja millä laitteella silloin pelasit?

Tulossa seuraavaksi: Lempipelihahmoni
http://www.pelit.fi/

6 kommenttia

 1. Veikkaisin, että tuo C64:n putkimiespeli on voinut hyvinkin olla legendaarinen Giana Sisters, joka oli rehellinen Super Marion rip-off kuusnepalle :D et suinkaan ole aloitellut peliuraa millään turhakkeella, jos Little Samson on kuitenkin se Ensimmäinen, se on yksi niistä pelikeräilijöiden märistä unista nykyään ja varmaan moni aikuiseksi kasvanut vekara päivittelee nykyään suuresti sitä harmia, kun on mennyt esim. naapurin vekaralle Samsonin tai Flintstonesin vaihtamaan tikkariin tai vastaavaan. Näin satunnaisena lukijana on muutenkin ollut mukava seurailla tätä blogia ja suurta intoa FF-pelejä kohtaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. :)

   "Putkimiespelissä" rakennettiin putkistoja ja yritettiin muistaakseni ohjata vesi oikeaan paikkaan. Veikkaan, että tuota Giana Sistersiäkin on joskus tullut kokeiltua, mutta tosiaan "putkimiespeli" oli vielä erikseen. :D

   Little Samson -kokemuksesta täytynee kiittää vanhempia. Silloin kun meille 8-bittisen Nintendon ostivat, ei paljon päästy vaikuttamaan, mikä peli sille ensimmäisenä tulisi. Ei kuitenkaan ollut huono valinta heiltä.

   Epäilemättä niitä, jotka ovat omansa edullisesti pois aikoinaan luovuttaneet, voi nyt harmittaa. Nyt siitä saisi kivat rahat.

   Poista
 2. C64 putkimiespeli: https://www.youtube.com/watch?v=DCJsEej1Gjc

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, juurikin tuo se oli! Tuota tuli hinkattua ihan nappulana melkoisen paljon. :D

   Poista
 3. Mulla varmaan eka peli oliiii... Tetris pienellä käsikonsolilla :D Meille ilmesty NES-konsoli aikoinaan, ikää ei ollu vielä kamalasti, mutta Super Mario Brosia ja Duckhuntia tahkottiin :D Voi niitä hyviä aikoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi niitä aikoja tosiaan! Paljon hyviä hetkiä tuli kyllä vietettyä Super Mario Brosin ja Duckhuntin parissa. Tosin omana ei niitä ollut, mutta kavereilla pääsi pelaamaan.

   Poista