Ajatuksia Square Enixin E3-esityksestä

E3-messujen aikana on ollut pelijulkistuksia ja -kurkistuksia kiitettävästi. En ole seurannut tapahtumaa reaaliaikaisesti, mutta Twitter kertoo kyllä pääkohdat, joskin ehkä hieman suodatettuna ja kavereiden mielipiteillä höystettynä. Itse katsastin suorana ainoastaan Square Enixin presentaation, Sonyn olisin saattanut katsoa, jollei se olisi ajoittunut aamuyöhön Suomen aikaa ja työpäivä olisi ollut edessä.


Minulla oli yksi (vähemmän) salainen toive tämän vuoden E3:n suhteen, mutta valitettavasti se ei toteutunut. Olen jo useamman vuoden haaveillut Final Fantasy XII HD Remasteredista, oikeastaan siitä asti, kun kympin vastaavasta ilmoitettiin. Toivoin, että tänä vuonna olisi ollut sen vuoro, mutta kuten jo nyt tiedämme, näin ei käynyt. Ehkä vielä joskus... tai sitten ei, jatkan silti haaveilua.

Siinä vaiheessa, kun ryhdyin katsomaan Square Enixin esitystä, olin jo kuullut suurimman uutisen (Twitteristä tietenkin ensimmäisenä): Final Fantasy VII:stä tehdään täysiverinen remake. Tämä julkistus herätti erinäisiä tunteita, mutta en paneudu niihin nyt. Mielestäni aihe ansaitsee oman postauksen, joten joudutte vielä hetken odottamaan mielipiteitäni. Hyviä arvauksia aatteistani saa toki heittää kommenttilootaan ;)

Final Fantasy VII:n sijaan ajattelin nyt kertoa, millainen kommenttiraita meillä sohvalta käsin pyöri tiistai-iltana.

Just Cause 3

Just Cause on pelisarja, johon en ole oikeastaan koskaan kiinnittänyt huomiota. Mieskään ei ole niitä pelannut, mistä syystä ei ole tullut edes sivusta seurattua. Tuoreen pelin traileri näytti ihan kivalta, mutta ei herättänyt pelihaluja, joten voipi olla, etten vieläkään tähän sarjaan ole tutustumassa.


NieR New Project (työnimi)


Tässä kohtaa joudun tunnustamaan, että alkuperäinen NieR on jäänyt minulta pelaamatta ja pikainen kysely varmisti, ettei tuo toinen otuskaan meillä ole siihen perehtynyt. Syystä tai toisesta se peli on jäänyt oikeastaan kokonaan huomioimatta.

Nyt kuitenkin Square Enixin esittelemä väläytys uudesta NieR-pelistä herätti kiinnostukseni hyvin vahvasti. Erityisesti huomioni kiinnitti se, että hahmosuunnittelijana toimii Akihiko Yoshida, joka on työstänyt hahmoja myös Bravely Secondiin ja Final Fantasy XIV:ään. Toki en ole vielä pelannut Bravely Secondia eikä alkuperäisestä XIV:stä ole kokemusta, mutta A Realm Rebornissahan on samoja hahmoja kuin alkuperäisessä versiossa kyseisestä pelistä, ja pidin heistä kovin paljon. 

Muutenkin tämä uusi NieR näytti hyvin kauniilta (toisaalta mikäpä ei nykytekniikalla näyttäisi). Maisemat saivat välittömästi mielikuvituksen liikkeelle. En nyt heti tee ostolupausta, mutta uutisia tästä pelistä aion seurata ja katson sitten, alkaako se vaikuttaa tarpeeksi kiinnostavalta päästäkseen hyllyyn. Tuo E3:ssa esitetty traileri ei nimittäin vielä kauhean paljon kertonut.


Rise of the Tomb Raider


Rise of the Tomb Raiderista höpisinkin jo viime vuonna E3:n jälkeen. Tuolloin olin sitä mieltä, että pelin voisi katsastaa, mutta ensin olisi hyvä pelata vuonna 2013 ilmestynyt Tomb Raiderin rebootti. Noh, nyt tuo peli on nähty ja todettu, että olen liian herkästi ahdistuva ja säikkyvä sitä pelaamaan, mutta sivusta seuraaminen menee, kun kurkkii tarvittaessa sormien lomasta ja vikisee sohvannurkassa. Tästä syystä veikkaan, että myös Rise of:n kohdalla tulee näin käymään. Eli tiimityönä hoidetaan: mies pelaa ja minä vingun.

Kiinnostus peliä kohtaan on siis edelleen olemassa, mutta itse en ajatellut ohjaimeen koskea. Ehkä myös hyvä niin, eipähän tarvitse alkaa arpoa pelivuoroja.

Valitettavasti saamme peliä kuitenkin odotella vielä hyvän tovin. Se nimittäin ilmestyy ensin yksinoikeudella Xbox Onelle ja tulee vasta sitten joskus PS4:lle. Meidän konsolihyllyymme ei ole toistaiseksi ainakaan Xbox Onea ilmestymässä, joten eipä muuta kuin odottelemaan.

Lara Croft Go


Square julkisti myös uuden Lara Croft -mobiilipelin nimeltä Lara Croft Go. Peli näytti ihan kivalta ja viihdyttävältä. En ole kuitenkaan mobiilipelien suurkuluttaja enkä usko, että tätä ihan heti saadaan Windows Phonelle, joten voi olla, ettei koskaan tule kokeiltua.


Final Fantasy VII -porttaus PS4:lle ja iOS:lle

Sen lisäksi, että Final Fantasy VII on saamassa remaken, Square Enix vahvisti jo aiemmin ilmoittamansa uutisen, että kyseinen peli portataan PS4:lle ja iOS:lle. Porttaus tehdään jo aiemmin julkaistun PC-version pohjalta eli se ei tuo juurikaan uutta. Muistaakseni tuohon versioon oli lisätty saavutuksia eli kenties trophyja voi olla luvassa?

Rehellisesti sanottuna minusta tuo kuulosti siltä, että samalla pelillä yritetään lypsää mahdollisimman paljon rahaa: "pelatkaa tätä, kun odotatte sitä remakea". Eipä siinä, kyllähän sitä myydä saa ja joku varmaan ostaakin. Olen jo kertaalleen ostanut seiskan PS1:lle ja PS Storesta PSP:lleni, mies on ostanut pelin myös PS1:lle ja myöhemmin PS3:lle (huom! ei oltu silloin vielä yhdessä), joten eiköhän siitä ole tässä taloudessa maksettu jo riittävän monta kertaa.


Kingdom Hearts mobiilialustoille

Mitähän tästä pitäisi sanoa? En ole KH-fani, joten kiinnostusta peli ei herättänyt. Voisin kuvitella sen kuitenkin olevan tosifaneille kiva lisä jo ennestään sekavaan kokoelmaan. Lisäksi tämän pelin ostaminen ei vaadi samalla uuden konsolin hankkimista, ainakaan jos se sattuu tulemaan juuri sille mobiilialustalle, joka on jo muutenkin käytössä. (Jälleen kerran siis epäilen, ettei WP:lla tätä välttämättä nähdä.)


Kingdom Hearts III


Edellisestä kommentista voitanee päätellä, ettei Kingdom Hearts III ole minun odotuslistallani yhtään millään sijalla. Kakkosta en pelannut koskaan, ykkösen pelaaminen jäi surullisen kuuluisaan munaan palmussa (tapaus, josta ehkä pitkäaikaiset lukijat ovat saattaneet kuullakin). Jostain syystä koko KH:n konsepti ei edes kiinnosta, vaikka tykkään sekä Finaleista että Disneyn elokuvista.

Mies on kuitenkin sekä ykkösen että kakkosen pelannut (mutta kaikki sivuharhailut eri konsoleilla ovat jääneet välistä), joten hän totesi pelin olevan hankintalistalla. Epäilemättä tulen siis näkemään tästä pelistä jotain muutakin kuin alun.


World of Final Fantasy


Ensi vuonna PS4:llä nähdään World of Final Fantasy, joka ilmeisesti sopii koko perheen peliksi. Olin missannut kaikki vihjeet tällaisen pelin olemassaolosta, joten se tuli minulle täytenä yllätyksenä. Myönnettävä on, etten oikein tiedä, mitä siitä pitäisi ajatella.

Pelin päähenkilöt näyttävät Tifan ja Cloudin rakkauslapsilta, vaikka kummallekin on siunaantunut vaaleat hiukset. He ovat sisaruksia, mutta paljon muuta heistä ei tiedetä.

Peli itsessään sijoittuu ilmeisesti maailmaan, jossa on elementtejä eri Final Fantasyista samalla tavoin kuin Dissidia-sarja ja Theatrhythm-pelit. Nyt ei kuitenkaan ole kyse rytmipelistä tai pelkästä taistelusta vaan sain mielikuvan, että maailmassa voi oikeasti seikkailla.

World of Final Fantasy ilmestyy ensi vuonna PS4:lle ja PS Vitalle. Se näyttää herttaiselle, mutta nostatti silti niskavillani pystyyn. Pelin lisäksi esiteltiin kasa siihen liittyviä figuureja, mikä herätti välittömän mielikuvan Disney Infinitystä. Osta figuuri, saa peliin hahmo. Loputon rahastusautomaatti siis, koska Finaleissahan noita hahmoja riittää. Mikä pahinta, peli kiinnostaa minua lievästi.

En tuomitse vielä, koska emme tiedä pelistä juurikaan mitään. Jään odottelemaan uutisia ja pohdiskelemaan ostopäätöstäni. Huomioonhan on otettava, että ilman tätä FF-kokoelmani ei ole täydellinen.


Hitman

Hitman-pelit menevät meillä samaan kastiin Just Causen kanssa. Olen tietoinen pelien olemassaolosta, mutta siihenpä se sitten jää. Koskaan ei ole tullut perehdyttyä eikä taida tulla nytkään. Hyvältähän tuo näytti, mutta oma mielenkiinto kohdistuu muualle.


Star Ocean: Integrity and Faithlessness


Star Ocean: Integrity and Faithlessnessistä (mikä nimihirviö!) kuultiin uutisia jo vähän aikaa sitten. Tuolloin pohdiskelin suhtautumistani kyseiseen peliin. Tässä välissä asenteeni oli ehtinyt jo muuttua vähän vähemmän epäileväksi ja enemmän innostuneeksi.

Presentaation alkuun näytettiin sama video, jonka linkitin blogiini pohdiskelujen yhteyteen. Nyt siinä vain oli jo englanninkielinen selostus. Sen lisäksi Square vilautti myös pelikuvaa, mikä kiinnosti enemmänkin.

Peli näytti kauniilta ja hahmoista tuntui löytyvän tuttuja elementtejä. Tällä tietoa se julkaistaan Japanin maalla tänä vuonna ja lännessä joskus ensi vuoden puolella. Aiempien uutisten perusteella sen piti olla tulossa sekä PS3:lle että PS4:lle, mutta nyt puhuttiin ainoastaan jälkimmäisestä. Henkilökohtaisesti tämä ei minua haittaa, sillä hankkisimme pelin kuitenkin tuoreemmalle konsolille.

Star Ocean 5 tulee varmaankin olemaan perheessä jonkinlainen kiistakapula. Se nimittäin kiinnostaa meitä molempia, joten pelivuoroista täytynee jollain tapaa neuvotella. Haluaisin itse pidellä ohjainta, mutta tiedän, miten turhauttavaa on katsoa vierestä, kun joku toinen pelaa peliä, johon itse haluaisi tarttua. En siis haluaisi aiheuttaa kyseistä turhaumusta toiselle, mutten kärsiä siitä itsekään. Saapa nähdä, miten tästä parisuhdekriisistä tullaan selviämään.


Deus Ex: Mankind Divided


Uusi Deus Ex ei sen sijaan tule jakamaan tätä kahden hengen ihmiskuntaa taistelemaan pelivuoroista, sillä minä en ole pelannut aiempia eikä minulla ole tämän uudenkaan suhteen mitään odotuksia. Mies sen sijaan on melkoisen innoissaan pelin ilmestymisestä. Aiemmat osat kakkosta lukuun ottamatta ovat hänen mielestään olleet erittäin hyvin tehtyjä hiippailupelejä, joissa kaikki osa-alueet toimivat. Luotto tekijätiimiin on kova.

Koska kyseessä on FPS-peli, saapuu se meille PC-versiona. FPS:ta ei kuulemma padilla voi pelata, joten PC-versio on ainoa oikea vaihtoehto. Tämä toisaalta tarkoittaa, etten luultavasti tule ainakaan kovin aktiivisesti peliä sivusta seuraamaan.


Final Fantasy Portal App

Mobiili on päivän sana. Square Enix onkin julkaisemassa mobiilialustoille sovellusta, jonka on tarkoitus sisältää vaatimattomasti "kaikki Final Fantasy -informaatio". Mitä tämä konkreettisesti tarkoittaa, en tiedä, mutta kiinnostuin, koska fan fiction. Toki meillä on nykyisinkin käytössä mainio Final Fantasy Wiki. Olisin silti iloinen, jos saisin puhelimeeni sovelluksen, jolla hakea FF-tietoja missä ja milloin vain.

Sovellushan voi tiedon lisäksi sisältää mahdollisesti peliohjeita. Sekin olisi kätevää, kun ei pelatessa tarvitsisi sohlata puhelimella GameFAQ:iin vaan taas voisi tarvitsemansa ohjeet hakea sovelluksen kautta. Ehkä. En tiedä, kuinka tarpeellista tämä nyt sitten oikeasti on.

Minulla on joka tapauksessa epäilys, että mobiilialustat tulevat olemaan Android ja iOS, jolloin jään lehdelle soittelemaan. Mutta eihän sitä tietysti koskaan tiedä, onhan noita Finaleitakin jopa pari kappaletta portattu Windows Phonelle.


Project Setsuna


Viimeisenä kuulimme vielä täysin uudesta JRPG:stä, jota työstää täysin uusi studio Tokyo RPG Factory. Pelistä, joka kulkee tällä hetkellä nimellä Project Setsuna, nähtiin lähinnä muutama kuva. Niiden perusteella maailma näytti kiinnostavalta ja kallistuisi kenties keskiaikafantasian suuntaan.

Pelistä luvataan, että se tuo niin sanotusti vanhat hyvät ajat takaisin, sisältää rikkaita tarinoita ja hienoja hahmoja. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Kenties pääsemme taas puskajuoksemaan vihollisten perässä leveleitä nostaaksemme, mutta ehkäpä luvassa on jotain muutakin kuin grindausta. Toivottavasti kuulemme Project Setsunasta pian lisää. Ainakin pelin on luvattu ilmestyvän ensi vuonna, joten voisi kuvitella, että uutisia alkaa pian tipahdella.


Mitä jäi käteen?

Oli kiva katsella Square Enixin osuutta E3-tapahtumasta. Ihan jokainen tulossa oleva peli ei herättänyt kiinnostusta, mutta toisaalta oli myös paljon sellaista, mikä pisti hykertelemään. Mielen pohjalle jäi pieni pettymys, kun suurin odotukseni ei toteutunut, mutta uskon silti, että tulevina vuosina mielekästä pelaamista riittää.

Minulle tosiaan Square Enix oli kiinnostavin osuus E3:ssa. Mitkä presentaatiot teitä kiinnostivat? Odotatteko E3:n perusteella nyt erityisesti jotain tiettyä peliä?

2 kommenttia

 1. Olipa tässä paljon asiaa! Pelilistaa lukiessani en voinut kuin todeta, että en ole lainkaan ajantasalla Square Enixin suunnitelmista.

  FF7:n lypsäminen jaksaa toki naurattaa. En jotenkin osaa nähdä remaken onnistumista, pelissä on niin paljon absurdeja juttuja (mm. Honeybee Inn). Samalla se tuntuu jotenkin totaaliselta luovuttamiselta, SE:n suosio kun ei kai ole enää ihan entisenlaisensa.

  Kingdom Heartsin pelaamista suosittelen lämpimästi. HD-kokoelman saa pienellä rahalla ja pelit ovat edelleen hauskoja. Olin aikanaan tästä sarjasta hyvin skeptinen (lähinnä se Disney-osio, en ole fani), mutta pelaaminen on yksinkertaisesti niin hauskaa, että pääpelit on tullut pelattua. Sivuosiin ei minun kärsivällisyyteni riittänyt.

  Olen jotenkin kuvitellut, että Star Oceania olisi ilmestynyt enemmänkin SO4:n jälkeen. Kolme ensimmäistä olen pelannut todella monta kertaa (SO2 on yksi kaikkien aikojen suosikkejani), mutta SO4:n kanssa kävi niin, että miehen roikale ryhtyi pelaamaan sitä ensin ja blokkasi konsolin käytön minulta kokonaan! Väliin mahtuikin monta peliä ja unohdin edes omistavani tuon. Pitäsi varmaan taas kytkeä Xbox ja pelata se vihdoin ja viimein.

  Minullekin olisi kelvannut FI12-HD. Pelasin pelin joku aika sitten läpi pitkästä aikaa ja se on yllättävän viihdyttävä paketti. Parempi kuin seuraajansa. HD:n mukana saattaisi myös tulla International Job System, vai mikälie olikaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, asiaa riitti, kun päätin kommentoida jokaista Squaren esittelemää peliä.

   Seiskassa on epäilemättä paljon sellaista, mikä kärsii remaken myötä. En uskalla nyt avautua enempää aiheesta, kun pitäisi julkaista siitä erillinen postauskin :D

   Mulla on vähän kompleksinen suhde Kingdom Heartsiin, mutta ykkönen ja kakkonen löytyvät kyllä pelihyllystä, jos joskus saan inspiraation niiden pelaamiseen. Voipi tosin olla, että jää kuitenkin siihen, että seuraan miehen pelaamista sivusilmällä.

   Siinä SO4:n Xbox versiossa taitaa olla jokseenkin korvia raastavat enkkudubit (näin olen kuullut, itse pelasin PS3:lla japaniksi, joten...), mutta jos ne kestää, on se kyllä ihan kokemisen arvoinen. Itse tykkäilin siitä kovasti.

   Jos FFXII saa joskus HD-versionsa, olisi se International Zodiac Job System kyllä kiva lisä. Sekin tuli muutama vuosi sitten kahlattua läpi japaniksi, mutta olisi ihan kiva pelata vielä uudemman kerran. Olen vain laiska kikkailemaan PS2:sta ja kyseistä peliä toimintakuntoon.

   Poista