Oheispuuhat 3 - Äfäfäfäf eli Final Fantasyt ja fanifiktio

Final Fantasyiden ja cosplayn ohjella fanifiktion kirjoittaminen on tärkeä harrastukseni. Käytän siihen älyttömästi aikaa, enimmäkseen kirjoittamiseen, mutta myös lukemiseen. Aikoinaan olin tämän harrastukseni kanssa kovin yksin ja harmittelin, ettei suomenkielistä FF-fanifiktiota tahtonut löytyä mistään. Toisekseen ei ollut oikein paikkaakaan, jossa sitä olisi voinut julkaista. Tähän huutavaan tarpeeseen perustin Kristallimaailman, joka on suomalaiseen Final Fantasy fanifiktioon erikoistunut foorumi. Alkuun siellä toki oli hyvin hiljaista, mutta nykyään foorumi pyörii ihan mukavasti.

No juu, ajattelin nyt puhua hieman omista suosikkificeistäni. Höpötän kirjoittamisesta kohtuullisen paljon, mutta ehkä tällä kertaa voisin keskittyä lukemisen puolelle. Minulla on omat kestosuosikkini ja niiden lisäksi aina fiiliksen mukaan vaihtuvia suosikkeja. Etsin jatkuvasti uutta lukemista eikä suomalainen valikoima valitettavasti vieläkään vastaa täysin tarpeitani.

Kestosuosikkini ovat silti suomenkielisiä laatuteoksia:

Identiteettinä ihmisyys - Final Fantasy VII


Kirjoittanut:
Nami
Huom! Ficci sisältää K-18-materiaalia eikä linkkiä pääse lukemaan ellei ole rekisteröitynyt Kristallimaailmaan ja pyytänyt itselleen K-18-oikeuksia.

Kyseinen ficci taisi olla ensimmäisiä pitkiä ja suomenkielisiä Final Fantasy -ficcejä, joita olen ylipäätään lukenut. Tykkäsin siitä tuolloin todella paljon ja pidän siitä edelleen. Tarinassa yhdistyvät mukavasti draama ja mysteerin selvittely. Itselleni myös toinen paritus tuli täysin puun takaa, olin onnistunut missaamaan kaikki merkit. Muistan edelleen suunnattoman yllätyksen, kun minulle selvisi, mitä oikein oli tekeillä. Nyt se suorastaan naurattaa, minun olisi pitänyt tajuta.

Kyseiselle ficille on olemassa myös jatko-osa, josta pidän siitäkin. Kuitenkin tämä ensimmäinen oli enemmän minun mieleeni. Tarinallisesti minusta molemmat ovat yhtä hyviä, mutta toinen painottuu enemmän sellaisille asioille, jotka eivät oikein vastaa mieltymyksiäni.

Kaiken kaikkiaan kyseessä on joka tapauksessa lukemisen arvoinen tarina. Itse kärsin pienestä kriisistä sitä lukiessani. Haluaisin osata kirjoittaa yhtä taidokkaasti ja pitkästi, mutta toistaiseksi en ole siinä onnistunut.

Even Angels Fall - Final Fantasy VII


Kirjoittanut:
Piratesse

Tämä on toinen pitkä ficci, jota luin samoihin aikoihin Identiteetin kanssa. Olen tainnut myös betata jokusen luvun tästä tarinasta, lähinnä loppupuolelta.

En ollut pelannut Crisis Corea ollenkaan, mutta uskaltauduin silti lukemaan tämän ficin. Sephiroth hahmona herätti uteliaisuuteni, koska olin pitänyt häntä hyvännäköisenä, mutten ollut kyennyt ymmärtämään häntä kuitenkaan. No, tämän ficin jälkeen ymmärsin erittäin hyvin, taisinpa jopa ihastua Piratessen Sephirothiin.

Tarina on älyttömän surullinen ja koskettava, suorastaan ahdistava jopa. Itkin silmät päästäni lukiessani sitä kerran junassa (tulostettuna). Vierustoveri varmasti ihmetteli, minkä kohtauksen oikein sain. Kaikesta surullisuudesta huolimatta ei tuosta ficistä voi olla pitämättä. En ole nyt hetkeen uskaltautunut lukemaan sitä uudestaan, mutta aion kyllä senkin vielä tehdä.

Pakko myöntää, että kadehdin myös Piratessen taitoja kirjoittajana. Hän osaa kertoa tarinoita, jotka todella riipaisevat sisimmästä.

10 Beatrix-ficciä - Final Fantasy IXKirjoittanut:
Emmi
Uusi alku
Madelenen katseen alla
Alexandrian kenraali
Teetä kahdelle
Lähtö
Makeaa mahan täydeltä
Kuurankukkia
Yö suolla
Kotiinpaluu
Ilmalaiva Alexandriaan

Emmi osallistui Kristallimaailman FF10-haasteeseen Beatrixillä. Kyseisestä hahmosta on kirjoitettu aivan liian vähän, joten Emmin valinta oli varsin ilahduttava. Emmin taidot tarinankertojana tietäen odotin ensimmäistä ficciä kieli pitkällä enkä joutunut pettymään, kun se ilmestyi. Se antoi lupauksen hyvästä sarjasta ja myös piti sen. Kaikki kymmenen ficciä muodostavat ihastuttavan kokonaisuuden, joka on samalla läpileikkaus Beatrixin historiasta ja nykyisyydestä, ehkä jopa tulevaisuudestakin vihjaistaan hiukkasen.

Periaatteessa idealla olisi voinut kirjoittaa myös romaanimittaisen tarinan, mutta Emmi onnistui toteuttamaan sen kätevästi lyhyemmässä muodossa poimimalla yksittäisiä kohtauksia Beatrixin elämästä ja paneutumalla niihin. Silti hän ei jätä mitään oleellista pois vaan kertoo sen, mitä lukijan todella tarvitsee tietää pysyäkseen tarinassa mukana.

Aivan mahtava kokoelma. Suosittelen lukemaan nämäkin.

Häiriötekijöitä - Final Fantasy VIII
Kirjoittanut:
Crow
Huom! Ficci sisältää K-18-materiaalia eikä linkkiä pääse lukemaan ellei ole rekisteröitynyt Kristallimaailmaan ja pyytänyt itselleen K-18-oikeuksia.

Crow puolestaan raapusti tämän tarinan Kristallimaailman otsikkohaasteeseen. Ficci sijoittuu pelin jälkeiseen aikaan ja käy läpi ajanjakson Quistisin ja Seiferin elämästä. Koko matkan ajan ficissä on kutkuttava tunnelma, mutta tilanteet eivät pääse kehittymään lukijan toivomalla tavalla. Miltei hakkasin päätäni pöytään silkasta turhautumisesta tätä lukiessani.

No, ainakin voi sanoa, että ficin sisältö vastaa otsikkoa täydellisesti. Pisteet kirjoittajalle onnistuneesta sisällön tuottamisesta!

Pisteet kyllä kotiin muutenkin, koska tarina pitää otteessaan aivan viimeisiin hetkiin saakka. Se on pakko ahmaista kerralla, lukemista ei vain voi jättää kesken edes siksi aikaa, että piipahtaisi vessassa. Loppu oli myös oikein loistavaa materiaalia. Kokonaisuus toimii ja saa täydellistymisensä ficin lopussa. Aivan herkimpiä varten tämä tarina ei ehkä ole, mutta muille suosittelen lämpimästi. Aivan erityisesti Quistisin ja Seiferin faneille, teille tämä on must!

Liljoja sinulle, kullannuppuni - Final Fantasy XIII

Kirjoittanut:
Cresta

Cresta kirjoitti tämän ficin minulle syntymäpäivälahjaksi. Pakko myöntää, että tämä on yksi parhaista lahjoista, jonka olen koskaan saanut. Minä en ihan oikeasti itke niin kovin herkästi, mutta... no, saatoin muutaman kyyneleen tästä hyvästä tirauttaa, itse asiassa saatoin kilpailla vesiputouksen kanssa.

Ficissä Fang valmistelee Vanillelle syntymäpäiväyllätystä. Tarina keskittyy vain yhteen aamuun, mutta kuvaa sen hyvin suloisella ja kauniilla tavalla. Hahmojen välinen suhde heijastuu ficciin todella hyvin, ja Fang on aivan uskomattoman suloinen yrittäessään tehdä asioita, joissa ei todellakaan loista.

Tarinan ajatteleminen saa minut nytkin hyvälle tuulelle ja hymyilemään leveästi. Se on kaunis, suloinen ja herttainen ja ilahdutti minua suuresti, vaikken oikeasti edes perusta syntymäpäivän viettämisestä.Tuossa taitavat olla ne suomenkieliset ficit, jotka ovat tavalla tai toisella vaikuttaneet minuun syvästi. Lukemisen arvoisia kaikki. Kristallimaailman sisällön lisäksi roikun paljon FanFiction.Netissä selaamassa ficcejä ja etsimässä luettavaa. Välillä vain tuntuu, että sieltä on kovin vaikea löytää laadukasta luettavaa.

Tällä hetkellä minulla on menossa voimakas Vincent x Yuffie -kausi (ihan kuin joku ei sitä tietäisi), joten olen yrittänyt etsiä sopivia ficcejä kyseisellä parituksella, mieluiten korkealla ikärajalla. Otan mieluusti vinkkejä vastaan ;)

Ja kyllä, tämä merkintä oli taas oheispuuhista, mutta seuraavassa palaan peleihin. En ole nyt erinäisen säätämisen vuoksi taas ehtinyt pelaamaan, joten aivoissa lyö hieman tyhjää sillä osastolla. Yritän kuitenkin taas jatkaa Crisis Corea mahdollisimman pian.

4 kommenttia

 1. ^^; Kyllä mä nyt oon otettu ku tällä tavalla blogissa kirjoitetaan. Kiitoksia tästä, tuli taas hyvä mieli loppupäiväksi.

  -Nami

  VastaaPoista
 2. Fanfiction.netistä on tosiaan luvattoman vaikeaa löytää kelvollista luettavaa. Joskus kaikki ulkoiset puitteet ovat vielä kunnossa, mutta jossain kohtaa juoni vain lässähtää ilman mitään ennakkovaroituksia. Yleensä ne vähemmän kiinnostavat pystyy karsimaan jo parin ensimmäisen kappaleen perusteella, mutta joskus silti toteaa juuri tuhlanneensa useamman tunnin elämästään, vaikka olisi ollut paljon fiksumpaa kuluttaa ne nukkumalla. (Been there, done that, vähän ärsytti.)

  Livejournalin tarjonta on keskimäärin laadukkaampaa, mutta vähäisempää ja niitä kiinnostavia juttuja joutuu yleensä metsästelemään viidestä eri yhteisöstä. AO3:n tarjonta on niinikään vähän FF.nettiä laadukkaampaa, mutta ficcien vähyys vaivaa vähän sitäkin.

  Vincent ja Yuffie eivät niin hirveästi minua kiinnosta, joten en osaa antaa mitään suosituksia. Onnea kuitenkin etsintään.

  Niin joo, kiitoksia maininnasta, olen otettu siitä, että pääsin listalle.

  VastaaPoista
 3. Jeps. Useampaan kertaan on käynyt niin, että on lukenut jotain potentiaalista ficciä, joka on lässähtänyt sitten yhtäkkiä ja muuttunut vain puuduttavan tylsäksi. Sitten kiroaa ja miettii, lukeeko pidemmälle parempien käänteiden toivossa vai antaako yksinkertaisesti olla.

  Pitänee tuohon Livejournalin tarjontaan perehtyä myös. Jos vaikka löytäisi jonkin herkullisen helmen sieltä ^^

  Ja ollos hyvä vain maininnasta. Ihan aiheesta pääsit listalle :)

  VastaaPoista