Naiset japanilaisissa roolipeleissä

Sain lukijalta pyynnön kirjoittaa postauksen naishahmoista JRPG:ssä. Eihän tällaisesta pyynnöstä tietenkään voi kieltäytyä, sillä aihe on yksinkertaisesti vain liian kiehtova.



Monipuolisia rooleja


Japanilaisissa roolipeleissä on nähty paljon erilaisia naishahmoja. Koska minun vahvinta osaamisaluettani ovat Final Fantasy -sarjan pelit sekä pienessä mittapuussa Tales-sarja ja Star Ocean -sarja, keskityn esimerkeissäni lähinnä näihin peleihin. Kommenttiboksiin saa kuitenkin vapaasti jättää omia huomioita hyvistä naishahmoista JRPG:ssä. Samalla voit kertoa, miksi pidät juuri kyseisestä hahmosta.

Pidän siitä, miten monenlaisissa rooleissa naisia nähdään jo pelkästään Final Fantasy -sarjassa. Naisia on hallitsijoina (esim. FFIX, FFXIV) kuin sotilaallisissa tehtävissäkin (esim. FFVI, FFIX, FFXV). Toisaalta myös päähahmokaartiin mahtuu nainen jos toinenkin lukuun ottamatta sarjan tuoreinta, viidettätoista, osaa, jossa päähahmonelikko koostuu pelkästään miehistä.

Toisaalta myös lapset ovat peleissä edustettuina, pikkutyttöjä nimittäin riittää. He ovat usein energisiä, iloisia ja reippaita, mutta jokaisella on silti oma selkeä persoonallisuutensa. Tyttösten lisäksi peleissä on paljon nuoria naisia, joista osalla saattaa olla hyvin perinteisiä toiveita kodin perustamisesta ja perhe-elämän elämisestä (esim. Miki / Star Ocean 5), osa taas kantaa harteillaan suurempaa taakkaa (esim. Terra / Final Fantasy VI). On myös nuoria naisia, joilla on selkeitä uratavoitteita (esim. Leia / Tales of Xilliat).

Osa näistä naisista on selkeästi isosiskotyylisiä muista huolehtijoita, esimerkiksi edellä mainitussa Leiassa on näitä piirteitä, mutta mieltäisin samaan ryhmään myös Tifan (Final Fantasy VII) tai vaikkapa Lulun (Final Fantasy X).

Useimmat naiset osaavat taistella, mutta ehkä olisikin outoa, jos päähahmojen joukossa oleva nainen ei osaisi. Taisteluammattien puolella monet naiset ovat maageja, mutta toisaalta kyllä heidän kädessään nähdään miekkaa ja keihästäkin.

Kuvan saat isommaksi klikkaamalla sitä.


Ei pelkkiä neitoja pulassa tai rakkautta vailla


Pidän siitä, miten naiset eivät ole pelkkiä neitoja pulassa vaan heitä nähdään usein aktiivisissa rooleissa. Pelaamissani peleissä naishahmot harvemmin ovat myöskään pelkkä sankarin rakkaudenkohde tai omistautuneita vain sankarin palvonnalle. Ihastumisia ja rakastumisia saattaa kyllä tapahtua puolin jos toisinkin, mutta naishahmoilla on muutakin mielessään kuin miehet.

Esimerkiksi Final Fantasy IX:n Garnet on ehkä päähahmo Zidanen ihastuksen kohde, mutta hän lämpenee tälle varsin hitaasti. Garnetin tunteet heräävät tai ainakin nousevat pintaan paljon Zidanea myöhemmin ja sen sijaan hänen roolinsa valtakunnan prinsessana on hänen mielessään pyörivä asia. Hän haluaa pelastaa toisaalta naapurivaltiot äitinsä hirmutoimilta, toisaalta äitinsä tältä itseltään ja samalla oman valtakuntansa. Hänet joudutaan kyllä pelin aikana pelastamaankin, mutta se ei määritä häntä hahmona. Kaikista vaikeuksistaan ja ahdistuksestaan huolimatta hän jatkaa eteenpäin pyrkimistä ja nousee lopulta myös valtaistuimelle. Suhde Zidaneen muotoutuu kaiken röykytyksen keskellä luonnostaan eikä vain siksi, että Garnetilla ei muuta mielessään olisikaan.

Vastaavasti  mielenkiintoinen on myös Star Ocean 5:n Fiore, joka kyllä puhuu rakkaudenkohteestaan usein ja näyttää haaveilevan suhteesta, joka ei koskaan tule toteutumaan. Tuon perusteella hän voisi vaikuttaa naiselta, jonka ainoa rooli on palvoa miestä. Tällainen hän ei kuitenkaan ole. Hän on maansa johtava signeturgi, jonka apua pyytää jopa naapurivaltion kuningas jouduttuaan sotaan. Hän on terävä-älyinen ja sanavalmis, mutta myös flirttailee häpeilemättömästi. Hänessä on monia eri puolia ja epätoivoinen rakkaus on näistä vain yksi.

On myös liuta naisia, joiden kiinnostusta miehiä kohtaan ei tuoda lainkaan ilmi. Esimerkiksi Tales of Berserian Eleanor ei juuri kiinnostusta miehiin ilmaise, Velvetistä nyt puhumattakaan. Samoin Final Fantasy XIII:n Lightning ja Fang eivät tunnu miehistä juuri piittaavan vaan heillä on kummallakin oma agendansa, jota he keskittyvät ajamaan. Kaikki nämä neljä naista ovat myös taistelijoita, jotka ennemmin pelastavat jonkun toisen kuin ovat itse pelastamisen kohteina.

Vaillinaista vaatetusta


Toki negatiivisia puoliakin löytyy. Osalla naishahmoista on ihan kiitettävästi vaatetta päällä, osa taas äkkiseltään vaikuttaa pukeutumisen perusteella olevan pelissä vain fanipalvelun vuoksi. Esimerkiksi Star Ocean 4:n Myuria, Star Ocean 5:n Fiore, Final Fantasy XII:n Fran ja Final Fantasy XV:n Cidney saattavat pukeutumisellaan antaa hyvinkin vääränlaisen kuvan itsestään. Jokaisen yllä keikkuu rasittavan paljastava asu, jolle ei ole mitään loren antamaa järkevää perustetta.

Miksi Fiorella on musta fetissiasu päällään? Miksi Myuria on tissitarjotin? Mitä varten Fran kulkee stringi-haarniskassa? Miksi Cidneyn alusvaatteet hyökkäävät silmille, kun häntä vain vilkaiseekin?

Oletus on varmastikin ollut, että vähintään miespuoleiset pelaajat tykkäävät lepuuttaa silmiään tämäntyylisissä hahmoissa. Myönnettäköön, että minustakin nuo naiset ovat kauniita ja kuumia. Minulle heidän kauneutensa ja kuumuutensa ei silti haihtuisi, jos päällä olisi enemmän vaatetta. Se voisi jopa nostaa pisteitä.

Sanoisinkin, että joidenkin naishahmojen pukeutuminen saattaa tehdä heille jopa hallaa. Myuria, Fiore, Fran ja Cidney ovat itse asiassa kaikki fiksuja naisia ja jokainen heistä tulee erinomaisesti toimeen omillaan. Heihin on kuitenkin helppo liittää mielikuva silkasta fanipalvelusta. Joskus toivoisin, että naishahmoille (ja itse asiassa niille paidattomille miehillekin!) saisi järkevää vaatetta edes dlc:nä... tai vielä parempaa, nämä seksiasut voisi ostaa ja laittaa alkuperäiseen peliin jotain järkevää. Peliyhtiö saisi niistä lisää rahaa, mutta kaikkien pelaajien ei tarvitsisi niitä katsella.

Oma lukunsa ovat sitten lähes pelkkään fanipalveluun liittyvät pelit, missä oletuksena jo onkin, että hahmot ovat pukeutuneet seksikkäästi. Näillekin peleille on varmasti paikkansa, mutten koe välttämättömänä lisätä fanipalveluelementtejä muuten vakavasti otettaviin peleihin. Kyllä fan art hoitaa sen puolen sitten joka tapauksessa.

Tyytyväinen pelaaja


Vaikka joidenkin naishahmojen pukeutuminen ei minua miellytä eivätkä kaikki muutenkaan ole makuuni, olen varsin ilahtunut siitä, miten paljon naisia JRPG:ssä esiintyy. Heidän monipuoliset roolinsa ovat myös mieleeni.

Täydellinen kattaus ei tietenkään toistaiseksi ole ja esimerkiksi vanhempia naisia nähdään JRPG:n puolella melko vähän, päähahmona ei tule ainuttakaan mieleen. Parantamisen varaakin siis on aina, mutta joka tapauksessa naisia on hahmojen joukossa mielestäni mukava määrä.

Listasimme vielä kaverin kanssa JRPG:stä löytyviä naispäähahmoja. Lista tuskin on täydellinen, joten kommenttiboksiin voi heitellä puuttuvia nimiä.

  • Agnes - Bravely Default
  • Celica - Fire Emblem Echoes (toinen kahdesta päähahmosta)
  • Chris - Suikoden III (yksi kolmesta päähahmosta)
  • Eirika - Fire Emblem 8
  • Estelle - Trails in the Sky
  • Jeanne D'Arc - Jeanne D'Arc
  • Koudelka - Koudelka
  • Lightning - Final Fantasy XIII, Lightning Returns
  • Lyndis - Fire Emblem 7
  • Milla - Tales of Xillia (toinen kahdesta päähahmosta)
  • Serah - Final Fantasy XIII-2
  • Setsuna - I am Setsuna.
  • Shion - Xenosaga
  • Terra - Final Fantasy VI (tosin voidaan myös sanoa, ettei kyseisessä pelissä ole suoranaista päähahmoa)
  • Velvet - Tales of Berseria
  • Virginia - Wild Arms 3
  • Yuna - Final Fantasy X-2
  • Yunica - Ys Origin (yksi kolmesta päähahmosta)
  • + miltei kaikki Atelier-sarjan päähahmot

Kuka on sinun suosikkinaisesi JRPG:ssä? Miksi tykkäät juuri hänestä?


http://www.pelit.fi/

2 kommenttia

  1. Täytyy kyllä nostaa ylipäätään hattua japanilaisille peleille (ei siis pelkästään JRPG -peleille) naishahmojen käytöstä, koska se nimenomaan on runsasta ja monipuolista. Jos itse rupeisin tässä miettimään hyviä naishahmoja peleistä, niin varmaan 90% näistä hahmoista olisivat japanilaisesta tuotoksesta. Yksi syy on tosin se, että näin kärjistetysti sanottuna monessa länsimaalaisessa pelissä naishahmot ovat selvästi aliedustettuja, mutta toisaalta tämän saarivaltion pelien naishahmot ovat myös monesti huomattavasti paljon parempia verrattuna länsimaisiin naishahmoihin. Sama tosin menee myös mieshahmoihin, kun puhutaan paremmuudesta. Toki tämäkin on vain puhtaasti makuasia :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäilen myös monista japanilaisten pelien hahmoista sukupuoleen katsomatta. Länsimaalaisia pelejä pelailen lopulta aika vähän, joten en varmastikaan ole oikea henkilö arvioimaan, miten hyvin naiset (tai miehet) niissä esitetään. Jostain syystä ne länsimaalaisten pelien hahmot, joista on edes jokin käsitys, eivät ole tehneet yhtä syvää vaikutusta kuin japanilaisten.

      Mutta kuten sanoitkin, makuasioitahan nämä ovat. Varmasti löytyy myös monia pelaajia, joille japanilaiset pelihahmot töksähtävät ja länsimaalaiset toimivat erinomaisesti. :)

      Poista