Mitä pelaaja odottaa puolisoltaan?

Blogissa on ollut aiemminkin puhetta pelaamisesta ja parisuhteesta eri näkökulmista. Vaikka olen käsitellyt esimerkiksi sitä, mitä kannattaa tehdä, kun puoliso ei tykkää pelaamisesta, ei puhetta ole ollut, mitä pelaaja puolestaan odottaa puolisoltaan. Tiehän kulkee kahteen suuntaan, joten jos mielii pelaajan puolisoksi, kannattaa ehkä lukaista tämä postaus.


Luonnollisesti jokainen pelaaja on ennen kaikkea yksilöllinen ihminen, jolla on omat mieltymyksensä ja mielihalunsa. En voi tässä kohtaa sanoa, että kaikki pelaajat tykkäävät punaiseen pukeutuvista normaalipainoisista, tummatukkaisista ja sinisilmäisistä ihmisistä. Eihän se niin mene. Se, millaiset ulkoiset piirteet ketäkin viehättävät ei ole kiinni harrastuksista, eivätkä pelaajat odota sinun näyttävän Nathan Drakelta tai Lara Croftilta. Riität omana itsenäsi... tai jos et, olet iskenyt silmäsi ylipäätään väärään tyyppiin.

Muidenkin odotusten suhteen pelaajat ovat yksilöitä, mutta jotain yleisiä periaatteita on hyvä pitää mielessä.

1. Pelaaminen on harrastus siinä missä urheilukin: pelaaja haluaa sitä varten aikaa


Parisuhteessa yhteinen aika ja tekeminen ovat totta kai tärkeitä. Tämä on syytä muistaa puolin ja toisin. Kaikilla kuitenkin saa olla myös omia harrastuksia, joihin puoliso ei liity välttämättä millään tavalla.

Pelaaja odottaa puolisonsa ymmärtävän tämän. Pelaamiseen käytetystä ajasta voidaan toki keskustella ja miettiä yhdessä, mikä on sopiva määrä. Mitään yleisluontoista "ruutuaikasuositusta" tähän kohtaan ei kuitenkaan voi heittää, koska kaikki riippuu pelaajasta itsestään ja pelattavien pelien luonteesta. Ja siitä, mitä muita tärkeitä asioita pelaajan ja hänen puolisonsa elämässä on.

Jotkin pelit on mahdollista tallentaa milloin tahansa, jolloin lopettaminen koska vain on käytännössä mahdollista. On kuitenkin pelejä, joissa tallennusmahdollisuutta ei joka hetki ole, mikä on syytä puolisonkin ottaa huomioon, kun toivoo pelaajan siltä päivältä jo lopettavan. Kannattaa ilmaista toiveensa hyvissä ajoin etukäteen siis.

On myös pelejä, joita ei voi pysäyttää kesken. Tällaisia ovat jotkin online-pelit, joita pelataan toisten ihmisten kanssa. Kun porukka lähtee tutkimaan luolastoa tai haastamaan vihollista, ei ole kohteliasta poistua kesken kaiken paikalta. Tämäkin pelaajan puolison on hyvä ymmärtää. Hätätilanteet ovat toki asia erikseen, mutta pelaaja ei välttämättä halua tulla katselemaan söpöä kissavideota kesken tehtävän suorittamisen.

2. Hyväksy harrastus harrastuksena, pelaaja ei kaipaa väheksyntää


Aina toisinaan kuulee puhetta siitä, kuinka pelaaminen ei ole terveen aikuisen harrastus. Kyllä on. Se ei ole sitä tietenkään kaikille aikuisille, mutta jotkut nauttivat siitä hyvin paljon. Sovitaanko nyt yhdessä, että lopetetaan tuollaiset höpötykset kokonaan?

Pelaamista ei tarvitse sinällään välttämättä ymmärtää. Riittää, että puoliso hyväksyy sen, että toisella osapuolella sattuu olemaan tällainen harrastus. Siitä ei tarvitse tehdä numeroa sen enempää kuin muistakaan harrastuksista. Hiljainen hyväksyntäkin on jo jees.

3. Pelaaja kaipaa kiinnostustasi


Tietenkään itseä ei voi pakottaa kiinnostumaan jostakin, mikä ei vain yhtään napostele, mutta ehkä voi silti olla hyväksi parisuhteelle joskus kysäistä niistä toisen harrastuksista. Pelaajalta voi kysyä vaikkapa, millaisista peleistä hän pitää, pelaako hän mieluummin yksin vai toisten kanssa ja mikä on hänen suosikkipelinsä. Mitä enemmän sinua kiinnostaa, sitä syvemmälle aiheeseen voit toki mennä, kunhan homma ei mene kuulusteluksi. Tosin siitä ei ole pelkoa, jos pelaaja tykkää itsekin jutella aiheesta. Kukapa meistä ei haluaisi vastata laajastikin kysymyksiin itseä kiinnostavasta asiasta?

Kiinnostuksen voi osoittaa myös kysymällä lupaa liittyä seuraan. Jos itse pelaaminen ei innosta, voit ehdottaa, että tulisit katsomaan toisen pelaamista. Sekin voi olla yllättävän mielenkiintoista, varsinkin jos pelaaja viihtyy juonellisten ja tarinapainotteisten pelien parissa. Peleissä olevia pulmia voi myös ratkoa yhdessä ilman, että sinun tarvitsee edes koskea ohjaimeen tai näppäimistöön.

4. Pelaaja toivoo, että harrastus saa näkyä kotona


Pelien ei ole pakko olla paraatipaikalla olohuoneessa, mutta jonkinlainen tila on pelaajalle tarpeen. Tietokoneet ja pelikonsolit eivät välttämättä ole kaikkein kauneimpia sisustuselementtejä, mutta varmasti niitäkin varten löytyy sopiva ratkaisu.

Osa sijoittaa koneensa olohuoneeseen ja kytkevät sen siellä olevaan telkkariin. Pelaamisen ohella tästä on sekin hyötyä, että samat laitteet voivat toimia muinakin viihdekeskuksina. Meillä Netflixiä katsotaan PlayStation 4:n kautta ja laitteeseen saa näkymään muitakin vastaavia palveluita. Emme tarvitse erillistä blu-ray- ja dvd-soitinta, koska pelikonsoli ajaa myös tämän asian. Myös tietokone soveltuu samaan tarkoitukseen, jos siinä on levyasema.

Toiset eivät tosiaan halua pelilaitteita olohuoneeseen, mutta sen sijaan pelaajalla on oma pelihuone käytössään. Sinne voi hankkia kaikki tarpeelliset välineet, mitä nyt kukin pelaaja sattuu tarvitsemaan. Huoneen oven saa myös tarvittaessa kiinni, jos pelaaja kaipaa kokonaan omaa rauhaa.

Pelilaitteiden lisäksi pelaaja saattaa haluta laittaa fyysisinä kappaleina hankitut pelinsä näkösälle. Jos taloudessa noudatetaan nykyistä kirjahyllyntöntä trendiä, ei olohuone välttämättä tarjoa tähän mahdollisuuksia. Ehkä silloin voi tosiaan miettiä pelihuonetta vaihtoehtona ja hyllyn hankkimista sinne, mikäli vain tila antaa myöten tällaiselle ratkaisulle.

5. Pelaaja haluaa sinut mukaan


Okei, kaikki eivät välttämättä halua vaan tykkäävät puuhata täysin yksin peliensä kimpussa. Kaikille pelaajien puolisoille hommaan mukaan lähteminen ei myöskään välttämättä ole vaihtoehto, jos pelaaminen jostain syystä ei vain herätä minkäänlaista uteliaisuutta. Tämä sallittakoon. Kaikesta ei tarvitse kiinnostua.

Moni pelaaja varmasti silti ilahtuu, jos saa oman rakkaansa mukaan kivan harrastuksen pariin. On paljon pelejä, joita voi pelata yhdessä. Pelaamisesta voi siis tehdä yhteistä laatuaikaa. Yhteinen maailmanpelastusoperaatio tai pulmien ratkominen tai vaikka virtuaalisen maatilan pyörittäminen voi hitsata yhteen aivan uudella tavalla.

Lopuksi


Kuten alussa sanoin, jokainen pelaaja on erilainen. Myös jokainen parisuhde on erilainen. Se, mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Asioista kannattaa siis puhua ajoissa ja olla terveen utelias toisen näkemysten suhteen. Yhteisen sävelen löytyminen helpottuu kummasti, kun asioista puhutaan kiihkottomasti ja ystävälliseen sävyyn.

Kysyin muuten omaltakin puolisolta, mitä hän pelaajana odottaisi puolisolta (jos sellaista olisi etsimässä).  Minimi kuulemma olisi, ettei toinen vetäisi kovin pahasti hernettä nenään pelaamisesta ja seuraava vaihe olisi se, että peleistä voisi puhua yhdessä. Ei kuulosta kovin pahalta, vaikkei pelimaailmaa tuntisikaan, vai mitä?

Lue myös


Pelisuhteesta parisuhteeksi
Aikuinen pelaaja, miten kerrot harrastuksestasi muille?
Mitä tehdä, kun puoliso ei tykkää pelaamisesta?

Millaisia ajatuksia postaus herätti? Haluaisitko lisätä tähän listaan jotain tai kenties saada tarkennusta johonkin kohtaan?

Seuraa myös somessa!

https://www.instagram.com/levelupblogi/ https://twitter.com/Afeni84


https://www.pelit.fi/

Ei kommentteja